Επίκαιρα

Αχαΐα: Κρούσματα λαθροϋλοτομίας στο δάσος της Στροφυλιάς

Αχαΐα: Κρούσματα λαθροϋλοτομίας στο δάσος της Στροφυλιάς

Στις 5 Νοεμβρίου, αντί για τις 15 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει φέτος η ξύλευση, όπως έγραψε το tempo24.news την Παρασκευή. Αυτό είχε ώς συνέπεια να ξεσηκωθούν κάτοικοι σε τρία χωριά της δυτικής Αχαΐας, που περιμένουν να πάρουν τα δέντρα - βάσει σχετικής διάταξης που αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις - ώστε να ζεστασθούν οι οικογένειές τους, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι τους χειμερινούς μήνες. Το Δασαρχείο, υποστηρίζει ότι έπρεπε να μεταφερθεί η περίοδος ξύλευσης η οποία ορίστηκε από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου. Οι αιτήσεις για τα ξύλα, είναι 400, ενώ μέχρι σήμερα αντιστοιχεί περίπου 200 κιλά στον καθένα, γεγονός που εκτιμήθηκε ότι ήταν πολύ μικρή ποσόττηα.

Μπορεί όμως ακόμη, να μην ξεκίνησε η περίοδος ξύλευσης και τα κρούσματα λαθροϋολοτομίας δυστυχώς έχουν ξεκινήσει. Όπως επίσης και τα "σημάδια" στα δέντρα από αγνώστους!

Άλλα έχουν πάνω τους χαραγμένα αρχικά και άλλα κόκκινη μπογιά! Όπως μας λέει ο Δασάρχης Πατρών Σταύρος Βαρβατσούλης, το φαινόμενο αυτό με τα σημάδια πάνω στα δέντρα, είχε περιοριστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Φέτος, όμως, η υπηρεσία, κατά την αυτοψία που έκανε προκειμένου να οριοθετήσει τις ποσότητες ξύλευσης, ήρθε αντιμέτωπη με τα ... "σημάδια"!

"Είχαμε φέτος πολές καταγγελίες για "χρωματισμό" των δέντρων, γεγονός φυσικά που είναι παράνομο. Δυστυχώς όμως, παρατηρούμε αύξηση των περιστατικών και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα υπέρ της προστασίας του δάσους, αλλά και των κατοίκων της περιοχής που ανησυχούν και μας καταγγέλλουν αυτές τις καταστάσεις", συμπληρώνει ο κ. Βαρβατσούλης.

Το φαινόμενο με τα "σημαδεμένα" δέντρα, δυστυχώς δεν είναι σημερινό. Πριν από ένα περίπου χρόνο, τον Οκτώβριο του 2017, ο Φορέας Διαχείρισης Στροφυλιάς - Κοτυχίου, είχε στείλει επιστολή - καταγγελία στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με φωτογραφικά ντοκουμέντα, που έδειχαν την έκταση της λαθρουλοτομίας στο προστατευόμενο δάσος. Η επιστολή η οποία κοινοποιήθηκε στα Δασαρχία Πατρών, Αμαλιάδας, στον δήμο δυτικής Αχαΐας και σε άλλους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, είχε ως εξής:

"Όπως γνωρίζετε, το δάσος της Στροφυλιάς απαρτίζεται από τρία κυρίαρχα είδη δέντρων, την κουκουναριά (Pinus pinea), την χαλέπιο πεύκη (Pinus halepensis) και την ήμερη βελανιδιά (Quercus macrolepis). Στο ανατολικό τμήμα του δάσους, εμφανίζεται σε πολύ μικρή έκταση η ήμερη βελανιδιά (Quercus macrolepis) σχηματίζοντας κυρίως αμιγής ή σε μείξη συστάδες με την κουκουναριά. Οι προστατευόμενες περιοχές Κοτυχίου- Στροφυλιάς διέπονται από ειδικό καθεστώς διαχείρισης (Σύμβαση Ramsar, περιοχή δικτύου «Φύση 2000», Ζώνη Ειδικής Προστασίας, Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος, Καταφύγιο Άγριας Ζωής) ως οικοσυστήματα υψηλής βιολογικής και αισθητικής αξίας.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κατά την διάρκεια εποπτείας των φυλάκων του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιας (Φ.Δ.Υ.Κ.Σ.) στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου, την Δευτέρα 09 Οκτωβρίου, διαπιστώθηκε η αποψίλωση 9 ιστάμενων ατόμων ήμερης βελανιδιάς (Quercus macrolepis) στη περιοχή του δρυοδάσους (περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Πατρών) και 3 ιστάμενων ατόμων χαλεπίου πεύκης (Pinus halepensis) στη περιοχή Κουνουπελάκι (περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Αμαλιάδας).

Ενόψει της 1ης περιόδου ξύλευσης που αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας δυστυχώς έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς και η προσήμανση δένδρων προς υλοτόμηση από αγνώστους.

Αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δασικές υπηρεσίες, παρακαλούμε και ζητούμε κατ’ εξαίρεση για το Εθνικό Πάρκο να εντατικοποιηθούν οι περιπολίες κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες, τις εργάσιμες ημέρες και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, από σήμερα.

Οι Δασικές υπηρεσίες, με τη συνδρομή φυσικά των εποπτών του ΦΔΥΚΣ, είναι οι καθ’ ύλιν αρμόδιες υπηρεσίες για την επιβολή κυρώσεων και ελέγχων. Σας ενημερώνουμε ότι οι επόπτες του Φ.Δ.Υ.Κ.Σ. βρίσκονται στη περιοχή ευθύνης του καθημερινά όλες τις εργάσιμες ημέρες από το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου (08.00-21.00) καθώς τα Σαββατοκύριακα και τις εξαιρέσιμες ημέρες (από 12.00 - 20.00 για τον Οκτώβριο και 10.00-18.00 για τον Νοέμβριο).

Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιοδήποτε δράση, ενέργεια και πράξη που θα μπορούσε να οδηγήσει στη πάταξη και την εξάλειψη των φαινομένων λαθροϋλοτομίας στη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς".

Ας ελπίσουμε φέτος, να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς, προκειμένου να αλλάξει η επικίνδυνη για το δάσος και τους ανθρώπους, κατάσταση.

Σε ότι αφορά την περίοδο Ξύλευσης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, ξύλα (από άρρωστα ή πεσμένα δέντρα) έχουν το δικαίωμα να παίρνουν πολίτες από τις περιοχές Λάππα, Μετόχι, Βουπράσιο (από Αχαΐα), και Μανωλάδα (Ηλεία).

Πηγή: Tempo24.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup