Εντυπωσιακά στοιχεία παρουσίασε ο κεντρικός ομιλητής Πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής Κ. Κουσκούκης - Η δημοτική παράταξη ΝΕ.Δ.Α Ζαχάρως, έβαλε στο τραπέζι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό ζήτημα για το δήμο - Η πρόταση του ιαματικού τουρισμού αιχμή για την ανάληψη πρωτοβουλιών υλοποίησης σπουδαίων παρεμβάσεων
Τα λουτρά του Καϊάφα με το μοναδικό φυσικό τους τοπίο, τις σπάνιες θεραπευτικές τους ιδιότητες και τις πανέμορφες εκτάσεις που το περιβάλλουν, παρέχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης που δεν πρέπει και δεν μπορούμε άλλο να αγνοούμε προσπερνώντας εκεί έναν τόπο εγκαταλελειμμένο. Αντίθετα οφείλουμε να προχωρήσουμε στην λήψη άμεσων μέτρων για να τα προστατεύσουμε και να τα αναδείξουμε!
Αν δε αυτό συνδυαστεί με την αξιοποίηση του Ιαματικού Τουρισμού κάτι που συμβαίνει σε άλλες περιοχές και χώρες τα θετικά αποτελέσματα για την περιοχή και για το Δήμο Ζαχάρως θα είναι πολλαπλά μεγάλα και ευεργετικά για τους ίδιους τους πολίτες…
Με αυτό το εξαχθέν μήνυμα που προέκυψε από τις τοποθετήσεις ειδικών και σημαντικών επιστημόνων πραγματοποιήθηκε στην Ζαχάρω μία από τις πιο σπουδαίες χρήσιμες και άκρως ενδιαφέρουσες Ημερίδες των τελευταίων ετών στην Ηλεία. Την πρωτοβουλία για αυτή την εκδήλωση είχε η παράταξη της ΝΕΔΑ που θέλησε να σηματοδοτήσει με αυτό τον τρόπο την ανάγκη να δούμε και να θέσουμε σε προτεραιότητα τα μείζονα θέματα του τόπου , αυτά που με τους ανάλογους σοβαρούς και πειστικούς χειρισμούς μπορούν να φέρουν κίνηση προβολή και ουσιαστική ανάπτυξη στο Δήμο της Ζαχάρως και τη Νότια Ηλεία.
Το ενδιαφέρον άλλωστε της συγκεκριμένης Ημερίδας υπήρξε έντονο από την πρώτη στιγμή καθώς οι ομιλίες έγιναν το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του αμφιθεάτρου του δημοτικού σχολείου της πόλης, ενώ το ακριβές θέμα που αναλύθηκε ήταν : «Η συμβολή της Ιαματικής Ιατρικής στον Ιαματικό Τουρισμό και οι Ιαματικές Πηγές Καιάφα»
ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Ο Κώστας Αλεξανδρόπουλος, επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης συντόνισε την εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν οι Βουλευτές κ.κ. Μ. Μπαλαούρας, Κ. Τζαβάρας και Ι. Κουτσούκος ο πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κ. Νικολούτσος, ο Αντιπρόεδρος Σ. Αντωνόπουλος και ο Ζ. Υφαντής μέλος του ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, ο δημοτικός σύμβουλος Ήλιδας και πολιτικό στέλεχος της ΝΔ Δ. Κωνσταντόπουλος, οι πολιτευτές κ.κ. Θ. Βλαγγούλης και Ν. Καλάκος, δημοτικοί σύμβουλοι Ζαχάρως και πολίτες που παρακολούθησαν μέχρι το τέλος με ενδιαφέρον τους ιδιαίτερα έμπειρους γνώστες του ειδικού αυτού θέματος ομιλητές.
ΠΟΛΛΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ….
Ο κεντρικός ομιλητής Κωνσταντίνος Κουσκούκης, καθηγητής δερματολογίας – νομικός, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής κατά την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του ανάφερε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με ποιότητα και μοναδικότητα των ιαματικών φυσικών πόρων και διαθέτει 720 ιαματικές πηγές εκ των οποίων οι 78 είναι ενεργοποιημένες και για τις 36 υπάρχει θετική γνωμοδότηση και εξ αυτών οι 11 με Φ.Ε.Κ. αναγνωρισμένες για θεραπευτικές χρήσεις.
Εντούτοις παρουσιάζει τεράστιο κενό επειδή δεν υποστήριξε κτιριακά και τεχνολογικά τις αντίστοιχες μονάδες. Η φύση εκτός από σπάνια τοπία και ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές «χάρισε» στην Ελλάδα και πηγές με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Τα ιαματικά λουτρά αποτελούν μέρος του εθνικού πλούτου της χώρας, ενώ οι θεραπευτικές τους ιδιότητες ήταν γνωστές, ήδη, από τους αρχαίους χρόνους
ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
Για τον Καϊάφα τόνισε ότι απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων διότι το μοναδικό φυσικό τοπίο και οι εκτενείς εκτάσεις που τον περιβάλλουν του παρέχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Έχει εγκριθεί η πηγή «Γεράνιο» και ελπίζει ότι θα εγκριθεί και η πηγή των «Ανιγρίδων Νυμφών» μετά τη διάνοιξη της νέας γεώτρησης από το ΙΓΜΕ.
ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ !
Τόνισε ότι ο ιαματικός τουρισμός αποτελεί ιδιαίτερα μεγάλο κλάδο του εναλλακτικού τουρισμού με σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα. Είναι η μορφή Τουρισμού που υφίσταται τις λιγότερες αρνητικές επιδράσεις από τυχόν δυσμενείς συγκυρίες, φυσικά φαινόμενα, τρομοκρατία κλπ, και μπορεί να δώσει δωδεκάμηνη τουριστική περίοδο. Τα πακέτα διακοπών προορισμού σε αυτά τα κέντρα συνδυάζονται τις περισσότερες φορές και με προσφορά άλλων τουριστικών υπηρεσιών αναψυχής, αναζωογόνησης, σπορ και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, γιατί απευθύνονται όχι μόνο σε ασθενείς αλλά και στους συνοδούς των ασθενών, καθώς και σε άλλους επισκέπτες συνήθως ανώτερου εισοδηματικού επιπέδου.
Η παραμονή των επισκεπτών για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στα Κέντρα του Τουρισμού Υγείας, όπως 21 ημέρες στη Γαλλία, 21-28 ημέρες στη Γερμανία, 18 ημέρες στην Ιταλία απαιτεί όχι μόνο κατάλληλη ατμόσφαιρα για την χαλάρωση και την αναζωογόνηση του οργανισμού αλλά και παροχή άλλων δραστηριοτήτων για την απασχόληση των τουριστών κατά τις ελεύθερες ώρες. Τα ασφαλιστικά ταμεία των κρατών αυτών καλύπτουν το κόστος της θεραπείας. Επιπλέον τα συγκροτήματα αυτά πρέπει να διαθέτουν εκτός από όλη τη γενική και ειδική υποδομή και το κατάλληλο περιβάλλον που απαιτείται για τον τουρισμό μακράς παραμονής όπως πάρκα πρασίνου, κήπους, λίμνες, κλινικές, κέντρα θεραπείας, κατάλληλο εξοπλισμό και ειδικευμένους γιατρούς
ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ
Ο κος Α. Πολυδώρου, καθηγητής της παρεμβατικής καρδιολογίας και ο κος Π. Παπαδέλης Δντης της ορθοπεδικής, στις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους έδωσαν στοιχεία για τις ευεργετικές επιδράσεις της ιαματικής ιατρικής σε ασθενείς πάσχοντες από καρδιολογικά και ορθοπεδικά νοσήματα.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Κώστας Αλεξανδρόπουλος, επεσήμανε ότι ο οι κάτοικοι του δήμου θυμούνται την εποχή που ο Καϊάφας άκμαζε και έσφυζε ο Δήμος από λουόμενους και επισκέπτες. Η περιοχή του Καϊάφα είναι το κόσμημα του Δήμου Ζαχάρως, είπε, και η τοπική κοινωνία διαθέτει τα αντανακλαστικά να αγωνιστεί με κάθε τρόπο για την ανάπτυξη του Καϊάφα και του Δήμου στο σύν9ολό του. Δήλωσε ότι ο ίδιος και η παράταξή του θα αγωνιστούν δυναμικά με στόχο την ανάπτυξη όλων των ειδών τουρισμού και ειδικά του ιαματικού τουρισμού.
Απευθυνόμενος στους παρόντες και ιδιαίτερα στους βουλευτές κατέληξε λέγοντας ότι είναι ευπρόσδεκτη κάθε θετική κυβερνητική πρωτοβουλία σημερινή και μελλοντική. Τα 5 εκατομμύρια ευρώ που εγκρίθηκαν σήμερα, ελπίζουμε γρήγορα να γίνουν χρήσιμα έργα και να είναι η αρχή για την νέα εποχή του Καϊάφα με στόχο τον ιαματικό τουρισμό των τεσσάρων εποχών για το καλό του δήμου Ζαχάρως και γενικότερα του Νομού μας.
Γραφείο τύπου ΝΕΔΑ