Του Γιάννη Σπυρούνη
Οξύνονται οι αντιδράσεις με την κατάσταση που διαμορφώθηκε για τους δασικούς χάρτες στην περιοχή της Κάτω Παναγιάς Κυλλήνης. Μια περιοχή όπου οι εκτάσεις δόθηκαν με παραχωρητήρια στους πρόσφυγες που έφτασαν από τη Μικρά Ασία στην Ηλεία το 1922. Και ενώ το τοπίο ήταν ξεκάθαρο τα προηγούμενα χρόνια, η διαδικασία των δασικών χαρτών μπέρδεψε τα πράγματα. Παρά τις ενστάσεις που κατέθεσαν αρκετοί ιδιοκτήτες γης στην πειροχή, δεν δόθηκε λύση με αποτέλεσμα στις πρόσφατες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη βασική ενίσχυση, οι περισσότεροι να δουν τους λογαριασμούς τους άδειους.
Το ilialive.gr μίλησε με τους κατοίκους στην περιοχή που εξιστόρησαν το πως πέρασαν οι εκτάσεις νόμιμα στους παππούδες και τους πατεράδες τους και που σήμερα καλούνται να αποδείξουν αυτό που το κράτος προσέφερε πριν από σχεδόν έναν αιώνα ως στήριξη για τους κατατρεγμένους Έλληνες της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και οι κάτοικοι ζήτησαν τη συνδρομών νομικών προκειμένου να βρουν το δίκιο τους. Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των ιδιοκτητών γης στην περιοχή με τον δικηγόρο - μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ και πρόεδρο του ΔΣ Ήλιδας, Ανδρέα Νικολακόπουλο, τον δικηγόρο Πέτρο Κιούνη και μηχανικούς, ώστε να εξετάσουν τα δεδομένα.
Τι λένε οι κάτοικοι της Κ. Παναγιάς
Κωνσταντίνος Τσιπούρας – κάτοικος Κ. Παναγιάς
«Η περιοχή μας είναι προσφυγική. Ότι γη μας έδωσαν τότε, το 1934, είναι με τίτλους κυριότητας με παραχωρήσεις που έγιναν το 1954. Τώρα βρέθηκαν μέσα στους χάρτες πολλά κομμάτια δικά μας να είναι δασικές εκτάσεις. Κάνουμε τις ενστάσεις με τους μηχανικούς μας και τώρα που ήρθε η εποχή της επιδότησης ο ΟΠΕΚΕΠΕ μας λέει πως οι εκτάσεις είναι δασικές. Από κάποιους έκοψαν όλη την επιδότηση, από κάποιους άλλους λίγη και ενημερωθήκαμε με μηνύματα στο κινητό. Η εκδίκαση της υπόθεσης δεν έχει γίνει. Κάνουμε κινήσεις από χθες και θα πιέσουμε να δοθεί λύση. Η Κάτω Παναγιά, έχει παραχωρητήρια, είναι άλλο καθεστώς. Ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί, το εισόδημά μας βασίζεται στην ελιά».
Βασίλης Γιαννίκος – κάτοικος Κ. Παναγιάς
«Οι εκτάσεις παραχωρήθηκαν σταδιακά από όταν ήρθαν εδώ οι πρόσφυγες το 1922. Τώρα έρχονται να πάρουν πίσω τα κτήματα που πήραν οι παππούδες μας. Μας τα βγάζουν δασικά. Είναι ένα πρόβλημα που καίει όλο το χωριό».
Σταύρος Ροζάκης – κάτοικος Κ. Παναγιάς
«Επί Βενιζέλου μας δόθηκαν οι εκτάσεις με 44 στρέμματα ανά οικογένεια. Ήταν λογγομένες εκτάσεις που άρχισαν να τις καλλιεργούν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Πέρασαν οι εκτάσεις στα παιδιά και η Εφορία έπαιρνε τους φόρους της κανονικά. Τώρα ήρθαν και διεκδικούν δάσος. Εδώ δεν υπήρχε τίποτα τότε. Οι περισσότεροι δεν έκαναν ενστάσεις αφού οι εκτάσεις είναι προσφυγικές και είναι ξεκάθαρες. Δεν υπάρχουν δασικές εκτάσεις εδώ. Και ήρθαν τώρα να κόψουν τις επιδοτήσεις».
Σπύρος Γαληνός – κάτοικος Κ. Παναγιάς
«Το χωριό έχει εκτάσεις μόνο από διανομή και ως εκ τούτου βάσει σχετικής εγκυκλίου που έχει εκδοθεί στις 12/4/2017 εξαιρείται από τους δασικούς χάρτες χωρίς υποχρέωση των ιδιοκτητών, να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια, ένστασης, εξαγοράς ή ότι άλλο. Προς το παρόν έχουμε ζητήσει νομική συμβουλή και αναμένουμε νέα ενημέρωση από τους νομικούς μας συμβούλους ώστε να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες. Σε πρώτη φάση θα είναι μια εξώδικη αναφορά που θα κοινοποιείται σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες προς ενημέρωση καταρχήν και έπειτα με βάση τη νομική συμβουλή θα λάβουμε θα αποφασιστεί τι θα πράξουμε από εκεί και μετά».
Γιάννης Καμμένος – κάτοικος Κ. Παναγιάς
«Όταν έγινε η Μικρασιατική καταστροφή αυτά ήταν η αποζημίωση στους πατεράδες μας. Όλα ήταν άγρια δάση εδώ και μοναστηριακά. Παραχώρησαν τις εκτάσεις από το 1935 με τίτλους και παραχωρητήρια. Οι πατεράδες μας και εμείς δεν προλάβαμε να τα ξεχερσώσουμε όλα και έμειναν και ορισμένα. Δεν είναι δασικά, αναφέρονται στους τίτλους. Τώρα τα ξεχερσώσαμε. Είχαν δώσει 44 στρέμματα σε κάθε έναν από τους πατεράδες μας και μετά τα μοίρασαν στα παιδιά τους».
Αντώνης Σοφιανός - πρόεδρος Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Κ. Παναγιάς
«Έχει προκύψει μεγάλο πρόβλημα με τη μη αναγνώριση των αγροτικών εκτάσεων του προσφυγικού οικισμού της Κ. Παναγιάς. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα θεωρεί δασικά και δεν πρόκειται να δώσει τις επιδοτήσεις της ενιαίας ενίσχυσης με αυτό το πρόσχημα. Τα λάθη είναι από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Ηλείας και από τη Διεύθυνση Δασών. Μας «παίζουν» μπαλάκι εδώ και ενάμιση χρόνο και για αυτό προχωρήσαμε και εμείς να κινηθούμε νομικά».
Τι αναφέρει ο Δασάρχης Αμαλιάδας
Για το θέμα που έχει προκύψει τοποθετήθηκε ο Δασάρχης Αμαλιάδας Διονύσης Θωμόπουλος:
«Πολλά από τα θέματα που έχουν προκύψει σε σχέση με τις επιδοτήσεις των αγροτών και τα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς του φέτος οφείλονται όχι σε λάθη του κτηματολογίου ή των υπηρεσιών, αλλά θα έλεγα σε αβελτηρία πολλών ιδιοκτητών, οι οποίοι δεν φρόντισαν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα των ιδιοκτησιών, είτε αναφέρονται αυτά σε παραχωρητήρια του δημοσίου, είτε σε αυθαίρετες εκχερσώσεις ή πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής για τα οποία ελάμβανα επιδότηση. Όσοι δεν φρόντισαν να τα διορθώσουν αυτά στους κτηματολογικούς πίνακες σύμφωνα με την ανάρτηση που είχε γίνει, σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Πλην όμως, αφού γίνει έλεγχος για εξακρίβωση πως πράγματι η μη πίστωση οφείλεται στη δήλωση ως δασικών ορισμένων αγροτεμαχίων στους δασικούς χάρτες, υπάρχει η δυνατότητα επίλυσης αυτού του προβλήματος, είτε με εξαγορά, είτε με όποιον άλλο τρόπο κρίνει καθένας πρόσφορο. Εμείς ήδη δεχόμαστε δεκάδες αιτήματα συμπολιτών μας καθημερινά και προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε αυτή την κατάσταση».