Επίκαιρα

Πύργος: Η ιστορική κρήνη του Κοιμητηρίου στο κέντρο της πόλης

Πύργος: Η ιστορική κρήνη του Κοιμητηρίου στο κέντρο της πόλης

Η ιστορική μαρμάρινη κρήνη του αείμνηστου και άξιου δημάρχου Πέτρου Αυγερινού, που κατασκευάστηκε με δαπάνες του ιδίου το 1875, θα βρεθεί ανακατασκευασμένη σε νέα περίοπτη θέση.

Είναι μια επαινετή κίνηση του δήμου Πύργου - που σύμφωνα με πληροφορίες αποτέλεσε επιθυμία του δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, ο οποίος προφανώς ζήλεψε την δόξα του Αυγερινού - του δημάρχου εκείνου που για πολλούς άλλαξε την εικόνα της πόλης στα μέσα - τέλη του 19ου αιώνα

Μετά την απομάκρυνση του περιπτέρου στην πλατεία Ηρώων, η μικρής έκτασης ανάπλαση που υλοποιείται εκεί από το δήμο Πύργου, περιλαμβάνει την τοποθέτηση μιας μαρμάρινης κρήνης.

Μπορεί η εποχή που οι διαβάτες σταματούσαν να πιουν νερό στις μαρμάρινες βρύσες του Πύργου να έχει περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά όλες που έχουν απομείνει - και δεν είναι λίγες - αποτελούν στολίδια της πόλης και μνημεία του ένδοξου παρελθόντος

Ήταν το 1875 που κατασκευάστηκε η συγκεκριμένη με δαπάνη του ιδίου του τότε δημάρχου Πέτρου Αυγερινού.

Τα τελευταία χρόνια είχε υποστεί ζημιές και σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία Λύγγας ανέλαβε την "αναδημιουργία" της κρήνης που τοποθετήθηκε πάνω σε μια νέα βάση - που αποτέλεσε πρόταση του διακοσμητή Χάρη Κανελλακόπουλου.

Για την ώρα παραμένει καλυμένη έως ότου ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του χώρου και γίνουν τα επίσημα αποκαλυπτήρια.

krini2

Σύμφωνα με το Διονύση Λιανό που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ιστορία της πόλης και πολλών σημείων - κτιρίων της, η κρήνη βρισκόταν στη συμβολή των οδών Αναπαύσεως, Κοκκώνη, Πολυτεχνείου και Λαμπετίου και ήταν λίγα μέτρα μακριά από το Ά Κοιμητήριο Πύργου.

Από κατασκευής της είχε τη μορφή στήλης, σαν αρχαία αναθηματική στήλη, η οποία φέρει ένα διακριτικό κιονόκρανο δωρικού ρυθμού και επάνω σε αυτό βρίσκεται ένα αγγείο δίχως λαβές και στολισμένο στη βάση του με φύλλα. Από τη μια πλευρά του αγγείου φαίνεται να κρέμεται ένα κομμάτι ύφασμα, το οποίο ακολουθεί προσεκτικά τις καμπύλες του αγγείου. Στην εμπρός πλευρά της στήλης, υπάρχει επιγραφή “ΤΟΙΣ ΔΙΑΒΑΤΑΙΣ”.

Η εν λόγω κρήνη φαίνεται πως συνδυάζεται με τη διαδικασία της ταφής και το κοντινό κοιμητήριο. Αυτό στηρίζεται στη μορφή της ως αναθηματική στήλη, στα φτερά γύρω από έναν κύκλο πάνω από την επιγραφή και στο αγγείο το οποίο θα μπορούσε να μας θυμίσει νεκρικό αγγείο.

Την ίδια εικόνα όπως είδαμε διατηρεί σήμερα χωρίς καμία παρέμβαση στα στοιχεία της.

krini3

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup