Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 19:00

Αυτοί είναι οι απατεώνες που πωλούσαν ανύπαρκτα οικόπεδα - Ο ένας από τη Γαστούνη

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Είχαν ξεκινήσει τη δράση τους στις αρχές του έτους

Τις φωτογραφίες των επτά μελών της σπείρας που έκανε εικονικές πωλήσεις οικοπέδων ενώ διακινούσε και πλαστές ή ακάλυπτες επιταγές έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.

Οι απατεώνες εκτιμάται ότι θα κέρδιζαν 6 εκατ. ευρώ από τις απάτες τους με τα οικόπεδα και πάνω από 400.000 ευρώ για τις 10 περιπτώσεις διακίνησης πλαστών ή ακάλύπτων επιταγών που διακίνησαν.

Τα έξι από τα επτά μέλη της σπείρας είχαν συλληφθεί στις 23 Νοεμβρίου σε επιχειρήσεις αστυνομικών από την Καλλιθέα, την Ομόνοια, τη Νέα Σμύρνη, το Μαρούσι, τον Βύρωνα και την Καισαριανή.

Η σπείρα εκτιμάται ότι ξεκίνησε τη δράση της στις αρχές του 2018 νομιμοποιώντας τα χρήματα που εισέπρατταν μέσω εικονικών και καθαρών εταιρειών.
apateonas01
ΚΟΚΚΙΝΑΚΟ Σταύρο του Χρήστου και της Αδαμαντίας, γεννηθέντα στις 5-5-1955 στην Αθήνα
apateonas001
apateonas02
ΜΟΥΓΚΟΓΙΑΝΝΗ Γεώργιο του Κωνσταντίνου και της Σοφίας, γεννηθέντα στις 9-5-1940 στην Αθήνα
apateonas002
apateonas03
ΑΛΕΞΙΟΥ Κυριακή του Ιωάννη και της Καλλιόπης, γεννηθείσα στις 2-11-1965 στο Αιγάλεω
apateonas003
apateonas04
ΒΑΡΟΥΤΑ Ιωάννη του Αλέξανδρου και της Μαρίας, γεννηθέντα στις 8-8-1937 στο Σουλάρι Αρκαδίας
apateonas004
apateonas05
ΠΑΝΟΥΣΗ Δημήτριο του Σωτηρίου και της Ελένης, γεννηθέντα στις 3-3-1950 στο Λαλιώτη Κορινθίας
apateonas005
apateonas06
apateonas006
ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ Παναγιώτη του Άγγελου και της Μάρθας, γεννηθέντα στις 10-1-1955 στη Γαστούνη Ηλείας
apateonas07
ΓΚΙΟΥΝΕΣΟΓΛΟΥ Χριστόδουλο του Δημητρίου και της Αλεξάνδρας, γεννηθέντα στις 23-12-1962 στην Κωνσταντινούπολη
apateonas007
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 22:42

Σχετικά Άρθρα

  • Πέλλα: Ηλικιωμένη παγίδευσε μέλος σπείρας απατεώνων
    Πέλλα: Ηλικιωμένη παγίδευσε μέλος σπείρας απατεώνων

    Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για την ταυτοποίηση των συνεργών του

    Κράτησε την ψυχραιμία της μια ηλικιωμένη, όταν ένας άγνωστος που της συστήθηκε ως αστυνομικός την κάλεσε στο σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού της στα Γιαννιτσά και της ζήτησε χρήματα, δήθεν για να αποφύγει τις νομικές συνέπειες η κόρη της που είχε προκαλέσει τον θανάσιμο τραυματισμό ενός παιδιού.
    Η ηλικιωμένη αντιλήφθηκε αμέσως ότι η γυναίκα που άκουγε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας να της ζητάει να πληρώσει τα χρήματα που ζητούσε ο υποτιθέμενος αστυνομικός δεν ήταν η κόρη της, αλλά προσποιήθηκε ότι μπορούσε να δώσει 1.500 ευρώ και έκλεισε ραντεβού έξω από το σπίτι της. Αμέσως, όμως, ειδοποίησε αστυνομικούς της Ασφάλειας Πέλλας, οι οποίοι εντόπισαν τον “εισπράκτορα” τη στιγμή που πήγε να παραλάβει τα χρήματα και τον συνέλαβαν.
    Πρόκειται για έναν Έλληνα, που οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πέλλας με την δικογραφία η οποία σχηματίστηκε σε βάρος του για εγκληματική οργάνωση και απόπειρα απάτης. Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για την ταυτοποίηση των συνεργών του και για την εξιχνίαση τυχόν άλλων παρόμοιων περιπτώσεων.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πύργος: Έπιασαν στα πράσα Βούλγαρο απατεώνα - Η ψυχραιμία του υποψήφιου θύματος οδήγησε στη σύλληψη - Κι όμως αφέθηκε ελεύθερος
    Πύργος: Έπιασαν στα πράσα Βούλγαρο απατεώνα - Η ψυχραιμία του υποψήφιου θύματος οδήγησε στη σύλληψη - Κι όμως αφέθηκε ελεύθερος

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Η ψυχραιμία μιας γυναίκας - υποψηφίου θύματος απατεώνα στο Λαμπέτι - οδήγησε στο να στηθεί επιχείρηση από τους έμπειρους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου. Στην εφαρμογή του νόμου όμως το αποτέλεσμα έφερε απογοήτευση, καθώς ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος και διατάχθηκε προκαταρτική έρευνα από την Εισαγγελία Ηλείας.

    Ο λόγος για έναν Βούλγαρο, μέλος σπείρας απατεώνων με εμπλοκή σε τουλάχιστον πέντε υποθέσεις εξαπάτησης πολιτών με σκοπό να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, τέσσερις τετελεσμένες και μια απόπειρα.

    Πως συνελήφθη

    Συνεργοί του δράστη επικοινώνησαν με γυναίκα στο Λαμπέτι Πύργου παριστάνοντας από τη μια την κόρη που έχει εμπλοκή σε τροχαί και έπειτα τον αστυνομικό που ζητούσε χρήματα για να μην μπλέξει η κόρη. Η γυναίκα αντιλήφθηκε άμεσα πως πρόκειται για απατεώνες και προσπάθησε να τους παγιδεύσει. Έτσι έκλεισε ραντεβού για να παραδώσει τα χρήματα και παράλληλα ενημέρωσε την Ασφάλεια Πύργου. Μετά όλα πήραν το δρόμο τους. Οι αστυνομικοί βρέθηκαν με διακριτική παρουσία στο σημείο του ραντεβού και συνέλαβαν το Βούλγαρο.

    Από την προανάκριση προέκυψε πως ο δράστης συνεργάζεται με άλλους ομοεθνείς του για την διάπραξη απατών μέσω τηλεφώνου, ενώ είναι ο ίδιος “εισπράκτορας” με άλλες τέσσερις τετελεσμένες υποθέσεις.

    Οι απάτες

    Δύο στον Πύργο πριν λίγες ημέρες, όπου στη μια είχαν πάρει 25.000 ευρώ σε χρήματα και χρυσαφικά από μια ηλικιωμένη και στην δεύτερη από άλλη ηλικιωμένη το ποσό των 2500 ευρώ.

    Η ίδια σπείρα είχες “χτυπήσε” σε Πάτρα και Κάτω Αχαγιά στην Αχαΐα, όπου στην πρώτη περίπτωση με το σενάριο του τροχαίου, του γιατρού και της χειρουργικής επέμβασης ζήτησαν 85.000 ευρώ και τελικά πήραν 10.000 ευρώ σε μετρητά και 9.000 σε λίρες.
    Στην δεύτερη περίπτωση στην Κάτω Αχαγιά οι δράστες ζήτησαν με το ίδιο σενάριο 58.000 ευρώ και τελικά πήραν το ποσό των 2500 ευρώ.

    Συνολικά οι δράστες προσδοκούσαν να πάρουν 250000 ευρώ από τις παραπάνω πέντε υποθέσεις και τελικά κατάφεραν να αποσπάσουν 49.000 ευρώ.

  • Άνοδος τιμών στα οικόπεδα - Σε ποιες περιοχές καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις με πίνακες
    Άνοδος τιμών στα οικόπεδα - Σε ποιες περιοχές καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις με πίνακες

    Κατά 8,97% έχουν αυξηθεί οι τιμές πώλησης οικοπέδων στην Αττική σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023

    Μετά τις κατοικίες και τα εξοχικά, τη σκυτάλη της ανόδου τιμών έχουν πάρει και τα οικόπεδα σε όλη την Ελλάδα, σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος». Χιλιάδες αναζητούν ένα καλό κομμάτι γης, είτε για να χτίσουν μία κατοικία είτε ως επένδυση για το μέλλον, όμως το μεγάλο ενδιαφέρον ανεβάζει και τις τιμές. Οι επαγγελματίες του κλάδου βλέπουν άνοδο τιμών σε όλη τη χώρα.

    Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες της αγοράς, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι περιοχές εντός Λεκανοπεδίου Αττικής, όπου γίνονται οι περισσότερες αγοραπωλησίες και καταγράφεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά αύξηση των τιμών πώλησης. Η μέση αύξηση φέτος έφτασε το 8,97% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και σε 14,76% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, φανερώνοντας τη δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς. Στη μεγάλη εικόνα της αγοράς, το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς περισσότερες εκτάσεις έχουν βγει προς πώληση, περισσότεροι δείχνουν να ενδιαφέρονται για αγορά, ενώ σημαντικά μεγαλύτερες είναι και οι δυνατότητες αξιοποίησης μιας κατοικίας, ειδικά αν είναι σε περιοχή τουριστικού ενδιαφέροντος.

    Η άνοδος του τουρισμού και οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλάζουν τα δεδομένα στους υπολογισμούς. Το 2024, ένα οικόπεδο κοντά σε τουριστικό μέρος, με μία προκάτ σύγχρονη κατοικία, μπορεί να επιφέρει σημαντικό εισόδημα και οι υπολογισμοί δείχνουν ότι είναι δυνατή η απόσβεση της επένδυσης ακόμα και μέσα στη 10ετία. Αυτό έχει κάνει πολλούς που διαθέτουν ένα οικόπεδο ή κεφάλαιο για την αγορά του να βλέπουν πιο… «ζεστά» την αξιοποίησή του. Ολα αυτά ακόμα και αν στην εξίσωση συνυπολογιστεί και το αυξημένο κόστος των οικοδομικών υλικών.

    Παράλληλα, στις πόλεις, τα κατασκευαστικά γραφεία φαίνεται πως, με δεδομένο το μεγαλύτερο κόστος των επενδύσεων, πλέον είναι διατεθειμένα να προσφέρουν μεγαλύτερες αντιπαροχές. Ειδικά στην Αττική, σε περιοχές όπως τα νότια προάστια έχουν αυξηθεί οι τιμές αρκετά λόγω και της αναβάθμισης της περιοχής, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις στο παραλιακό μέτωπο. Στον αντίποδα, στα βόρεια προάστια οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αργήσουν να καταγράψουν σημαντική άνοδο, αλλά επισημαίνουν πως και αυτό είναι θέμα χρόνου.

    Επιστρέφοντας στις τιμές πώλησης, πέρσι η έρευνα μας έδειξε ότι στην Αττική οι τιμές καταγράφουν αύξηση έως και κατά 20% στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η μέση αύξηση σε όλη την περιφέρεια υπολογίζεται σε 15%, πως στην περιφέρεια η άνοδος είναι πιο συγκρατημένη, καθώς υπάρχουν περισσότερα οικόπεδα, όμως ακόμα και κοντά σε πόλεις όπως η Λάρισα και η Πάτρα ένα άρτιο οικόπεδο με ικανό συντελεστή δόμησης πωλείται έως και 12% ακριβότερα από ό,τι πριν πέντε χρόνια. Φέτος, η τάση παραμένει η ίδια, αλλά οι τιμές είναι αυξημένες κατά σχεδόν 30%, ανάλογα με την περιοχή.

    Εντός Λεκανοπεδίου καταγράφεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά αύξηση των τιμών πώλησης. Φέτος, σύμφωνα με έρευνα της GEOAXIS, οι τιμές ανέβηκαν κατά 8,97% το β΄ τρίμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, και 14,76% σε σχέση με το 2022, φανερώνοντας τη δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς. Ειδικότερα, τις υψηλότερες τιμές οικοπέδων καταγράφουν οι Αμπελόκηποι, με τιμές στις 2.455 ευρώ το τ.μ. από τα 1.824 ευρώ το τ.μ. το 2015. Ακολουθεί το Παλαιό Φάληρο, με τις τιμές να φτάνουν στα 1.547 ευρώ το τ.μ. από 1.239 ευρώ το τ.μ. πριν μια δεκαετία, και τρίτος έρχεται ο Χολαργός, με τη μέση τιμή οικοπέδων στα 1.209 ευρώ το τετραγωνικό. Παράλληλα, ζεστή είναι η αγορά των οικοπέδων και στο Περιστέρι με 912 ευρώ το τ.μ., όπως και στο Μαρούσι με 900 ευρώ το τετραγωνικό.

    Τη μεγαλύτερη ζήτηση και παράλληλα αύξηση τιμών φέτος βλέπουμε στο Μαρούσι, με δεύτερο το Παλαιό Φάληρο. Σημαντική σημείωση ότι, όπως έχουμε αναφέρει και παραπάνω, δεν είναι όλα τα οικόπεδα ίδια στα ειδικά χαρακτηριστικά τους, οπότε να επισημάνουμε ότι τις μεγάλες αυξήσεις τιμών τις βλέπουμε στα οικόπεδα με συντελεστή δόμησης 1,4 που φτάνει στο 10,9%. Ακολουθεί το Περιστέρι, όπου με συντελεστή 1,8 έχουν αύξηση τιμής 7,8%, και οι Αμπελόκηποι, όπου με συντελεστή 3,6 υπάρχει αύξηση τιμής 7,8%.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άνοδος των τιμών ακολουθεί την αυξημένη ζήτηση, αλλά και το μικρότερο στοκ διαθέσιμων οικοπέδων προς πώληση στις περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος. Η μικρή προσφορά, σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση, είναι ο κύριος λόγος που έρχονται πρώτα το Μαρούσι και το Παλαιό Φάληρο. Διαφορετικά είναι τα πράγματα στον Χολαργό, όπου, αν και υπάρχει μεγάλη ζήτηση, υπάρχουν και διαθέσιμα οικόπεδα, με αποτέλεσμα η αύξηση να περιορίζεται στο 7,47%, που, αν και μικρότερη, είναι επίσης εντυπωσιακή.

    Στην ίδια λογική, η έρευνα δείχνει ότι τα μεγαλύτερα οικόπεδα εντοπίζονται στον Χολαργό (441 τ.μ.), στο Μαρούσι (351 τ.μ). και στο Παλαιό Φάληρο (300 τ.μ.), ενώ λόγω μεγάλης δόμησης των περιοχών, τα μικρότερα τα βλέπουμε στους Αμπελοκήπους (165 τ.μ.) και στο Περιστέρι (200 τ.μ.).

    Υψηλή ζήτηση στην Ανατολική Αττική

    Η πραγματικότητα στην αγορά οικοπέδων είναι ότι, πέρα από τα ειδικά χαρακτηριστικά του, οι τιμές είναι διαφορετικές αν βρίσκεται κοντά σε μεγάλη πόλη. Τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν οι παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής στα ανατολικά. Κάτι η θάλασσα, κάτι το γεγονός ότι βρίσκονται δεκάδες οικισμοί σε ανάπτυξη, οι τιμές κάθε χρόνο ανεβαίνουν.

    Σημεία-«κλειδιά» είναι η Αρτέμιδα, τα Γλυκά Νερά και η Νέα Μάκρη, όπου κάποιος μπορεί να βρει οικόπεδα κατάλληλα για δόμηση. Μεγαλύτερες εκτάσεις και σε καλές τιμές προσφέρονται σε Βραυρώνα και Ανθούσα. Σύμφωνα με τους μεσίτες, το μεγάλο ενδιαφέρον οφείλεται στα χαρακτηριστικά των περιοχών αυτών που προσελκύουν διαφορετικούς αγοραστές. Αλλοι θέλουν ένα δεύτερο σπίτι για το παιδί τους, άλλοι ένα εξοχικό και άλλοι σχεδιάζουν παραλιακή επένδυση για τουριστική αξιοποίηση.

    Ειδικά στο θέμα «επένδυση», οι γνώστες της αγοράς προτείνουν μεγαλύτερα κομμάτια γης έως 8.000 τ.μ., τα οποία πωλούνται κοντά στις 180.000 – 250.000 ευρώ. Σήμερα, μία περιοχή μπορεί να μοιάζει λόφος, αλλά με την ταχύτητα που αναπτύσσονται περιοχές όπως τα Σπάτα, η Αρτέμιδα και η Παλλήνη, αύριο μπορεί να γίνουν προάστιο, πολλαπλασιάζοντας την αξία τους.
    Τα μυστικά και οι παγίδες

    Η αγορά οικοπέδου θέλει περισσότερη μελέτη από αυτήν μίας έτοιμης κατοικίας. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές τιμών ανάλογα με το πού βρίσκεται το οικόπεδο και τα ειδικά χαρακτηριστικά του μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν σημαντικά την αξία του, πέρα από τον μέσο όρο της περιοχής όπου βρίσκεται.

    Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πάντα πρέπει να γίνεται πρώτα έλεγχος των όρων δόμησης, αλλιώς μπορεί ο νέος ιδιοκτήτης να βρεθεί ενώπιον αρνητικών εκπλήξεων. Μπορεί ένα οικόπεδο να φαίνεται ωραίο και να έχει σημαντικά φθηνότερη τιμή, όμως μπορεί να έχει περιορισμούς στον συντελεστή δόμησης, στην κάλυψη, στο επιτρεπόμενο ύψος ανέγερσης κτιρίου, στις αποστάσεις από κτίρια και άλλους συναφή παράγοντες που δεν μπορείς να δεις με το μάτι.

    Στην αγορά οικοπέδου, ο έλεγχος από έναν πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα γίνεται ακόμα πιο σημαντικός από την αγορά μίας έτοιμης κατοικίας.

    Μέχρι 40% η αντιπαροχή

    Ενδιαφέρον ότι στο θέμα της αντιπαροχής οι διαπραγματεύσεις εργολάβων και ιδιοκτητών οικοπέδων έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολες από ό,τι στο παρελθόν. Από τη μία πλευρά η αύξηση των τιμών πώλησης διαμερισμάτων αντισταθμίζεται από την αύξηση του κόστους κατασκευής και χρηματοδότησης και από την άλλη η άνοδος τιμών των οικοπέδων μειώνει τα περιθώρια κέρδους. Παράλληλα, οι αποφάσεις του ΣτΕ για το ύψος των οικοδομών μειώνουν τα περιθώρια περισσότερων ορόφων.

    Η έρευνα δείχνει ότι όσοι ιδιοκτήτες κράτησαν τα οικόπεδά τους μετά το 2006 φαίνεται να έχασαν, καθώς το συνολικό κόστος για την ανέγερση κτιρίου επί οικοπέδου με αντιπαροχή αυξήθηκε σημαντικά με την επιβολή ΦΠΑ στις παραδόσεις νεόδμητων. Το 2024, ο οικοπεδούχος θα πάρει σήμερα σχεδόν ένα μικρό διαμέρισμα λιγότερο. Μέχρι και το 2005 το ποσοστό αντιπαροχής ξεπερνούσε ίσως και το 50%, αλλά τώρα μπορεί να μην φτάσει ούτε το 40%.

    Stigmiotypo-o8onhs-2024-08-03-112921.jpg
    Stigmiotypo-o8onhs-2024-08-03-113017.jpg

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Πολιτική Προστασία Δήμου Πύργου: Οι δηλώσεις για τον καθαρισμό οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων έως τις 30 Ιουνίου
    Πολιτική Προστασία Δήμου Πύργου: Οι δηλώσεις για τον καθαρισμό οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων έως τις 30 Ιουνίου

    Με Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δίνεται παράταση έως τις 30 Ιουνίου στους πολίτες, προκειμένου να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, καθώς και στον ιστότοπο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας από 31η Μαΐου 2024 σε 30η Ιουνίου 2024.

    Οι δηλώσεις αυτές είναι στο πλαίσιο του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών που έχει συσταθεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την καταγραφή των υποχρεώσεων των πολιτών κατά την αντιπυρική περίοδο και την τήρηση των μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει:

    – Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

    – Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

    – Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

    – Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

    – Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

    – Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού

    Σας ενημερώνουμε ότι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gov.gr στην Ενότητα ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ έχει αναρτηθεί το παρακάτω για πληροφορίες

    Πληροφορίες για την Ψηφιακή Πλατφόρμα Δήλωσης Καθαρισμού Οικοπεδικών Χώρων

    Τηλεφωνικό κέντρο: 213 20 47 888 (καθημερινά 08.00 - 16.00)

    E-mail: [email protected]

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Τέλος για αυτεπάγγελτο καθαρισμό οικοπέδων
    Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Τέλος για αυτεπάγγελτο καθαρισμό οικοπέδων

    Η εφαρμογή της 20/2024 Πυροσβεστικής διάταξης στη συνεδρίαση της Δ.Ε. δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

    Ο καθορισμός τέλους αυτεπάγγελτου καθαρισμού οικοπέδων και απομάκρυνσης των υλικών, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

    Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στα πλαίσια εφαρμογής της 20/2024 Πυροσβεστικής διάταξης με θέμα «Καθορισμός Προληπτικών Μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός των ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας από τα 100 μ. από τα όρια τα των ανωτέρων περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».

    Κατά την συνεδρίαση ελήφθη απόφαση για την επιβολή τέλους 0,70 ευρώ ανά τ.μ. για την δαπάνη καθαρισμού οικοπέδων, όσων ιδιοκτητών αγνόησαν την υποχρέωσή τους.

    Ταυτόχρονα στους εν λόγω ιδιοκτήτες επιβάλλεται και το ισχύον πρόστιμο από την πλευρά της πολιτείας που ανέρχεται σε 0,50 ευρώ ανά τ.μ., ενώ και τα δύο (πρόστιμα) βεβαιώνονται από τον οικείο δήμο.

    Ήδη από το δήμο ξεκίνησε η αποστολή επιστολών στους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων οικοπέδων, ενόψει της άμεσης έναρξης της διαδικασίας που προβλέπεται από την ανωτέρω Πυροσβεστική διάταξη.

    Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής εξάλλου συζητήθηκαν και τα θέματα της πρόσληψης προσωπικού για δράσεις πυρασφάλειας 2024, του καθορισμού τροφείων βρεφών και νηπίων, της συμμετοχής του δήμου στο θεσμό Μαθητείας στο Μεταλυκειακό έτος –Τάξη Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ για την περίοδο 2024-25 κ.α.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Ζαχάρως: Ανακοίνωση για καθαρισμό οικοπέδων με υποχρέωση ολοκλήρωσης έως 31/05/2024
    Δήμος Ζαχάρως: Ανακοίνωση για καθαρισμό οικοπέδων με υποχρέωση ολοκλήρωσης έως 31/05/2024

    Υποχρεωτικός ο καθαρισμός χώρων για την αποτροπή πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασή της – Διενέργεια ελέγχων - Επιβολή προστίμων

    Ο Δήμου Ζαχάρως ενημερώνει τους ιδιοκτήτες οικοπέδων για την αποψίλωση και απομάκρυνση των ξερών χόρτων, την κλαδονομή των δέντρων που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτήρια, το κλάδεμα της κόμης των δέντρων κλπ., με σκοπό την αποτροπή του κινδύνου πυρκαγιάς.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη αρ. 20/2024 «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα» (ΦΕΚ 2695/Β’/09-05-2024), του άρθρου 75 του Ν. 3463/2006, του άρθρου 94 του Ν. 3852/2010 – όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, οι ιδιοκτήτες νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και να τους συντηρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

    - Από το πεδίο εφαρμογής της Πυρ. Διατ. 20/2024, εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτηρίων, πολυκατοικιών, κ.α. των ανωτέρω περιοχών και εκτάσεων.

    Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

    -Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με το κτίσμα.

    -Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

    -Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δένδρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δένδρου.

    -Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

    -Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

    -Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

    -Οι υπόχρεοι για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, όπως αυτοί καθορίζονται, οφείλουν μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους να προβαίνουν στην υποβολή αυτής στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας του άρθρου 53Α του Ν. 4662/2020 (Α’ 27), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υ.Κ.Κ.Π.Π.), ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους. Για το πρώτο έτος σύστασης του μητρώου ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης των υπόχρεων ορίζεται η 31η Μαΐου 2024.

    - Σε κάθε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας δήλωσης καθαρισμού, τεκμαίρεται ως παρασχεθείσα η συναίνεση του υπόχρεου στην διενέργεια καθαρισμού του οικοπέδου του από τον οικείο δήμο.

    Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των εν λόγω εκτάσεων οφείλουν να συναινούν και να επιδεικνύουν ανοχή στους δειγματοληπτικούς ή έκτακτους ελέγχους, αυτοψίες και ενέργειες των αρμοδίων οργάνων του οικείου Δήμου και της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Σύμφωνα με το άρθρο 6 της Πυρ. Διατ. 20/2024 «…Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο, πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ &. η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

    - Στους υπόχρεους που δεν υποβάλουν τη δήλωση στο Εθνικό Μητρώο Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του (Υ.Κ.Κ.Π.Π.), επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 53Α του Ν. 4662/2020. Η υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 53Α του Ν. 5075/2023, τιμωρείται, σύμφωνα με το άρθρο 53Α του Ν. 4662/2020 με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή εκατόν ογδόντα (180) έως τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες. Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από εβδομήντα (70) ευρώ, ούτε ανώτερο από εκατό πενήντα (150) ευρώ.…».

    Οι καθαρισμοί των εν λόγω χώρων πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως 31/05/2024.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ακαθάριστα οικόπεδα: Αυτή είναι η νέα ψηφιακή πλατφόρμα - Τα πρόστιμα και οι έλεγχοι
    Ακαθάριστα οικόπεδα: Αυτή είναι η νέα ψηφιακή πλατφόρμα - Τα πρόστιμα και οι έλεγχοι

    Τη δυνατότητα να γλιτώσουν από την επιβολή «τσουχτερών» προστίμων για τα ακαθάριστα οικόπεδα έχουν οι ιδιοκτήτες, την ώρα που τα ψηφιακά μέσα επιστρατεύονται ως ένα επιπλέον μέτρο πρόληψης και αποτροπής πρόκλησης πυρκαγιών.

    Ειδικότερα, η νέα ψηφιακή υπηρεσία που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο διάστημα, θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλει αίτηση καθαρισμού του οικοπέδου του αλλά και να κάνει καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ ο Δήμος θα καταχωρεί τα στοιχεία από τις αυτοψίες που διενεργεί.

    Με επιτόπιους ελέγχους οι Δήμοι θα εντοπίζουν ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια μέσω ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν εάν οι πολίτες έχουν υποβάλλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.

    Το νέο εργαλείο που δημιούργησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αλλά και το Εσωτερικών, θα απλοποιεί τις διαδικασίες, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ως προς τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων.

    Πώς θα γίνεται ο έλεγχος από τους Δήμους

    «Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να καθαρίσει όλους τους κοινόχρηστους χώρους, έτσι και ο πολίτης πρέπει να καθαρίσει το οικόπεδό του. Να υποβάλλει δήλωση για ολοκλήρωση καθαρισμού. Σε περίπτωση που κάποιος δεν συμμορφωθεί και δεν καθαρίσει το οικόπεδο, ο δήμος θα επανέλθει με επιστολή και αν τελικά δεν συμμορφωθεί θα επιβάλλει πρόστιμο», ανέφερε ενδεικτικά στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ραφήνας – Πικερμίου, Χαράλαμπος Ζαφειρόπουλος.

    Επί της διαδικασίας, κάθε δήμος θα μπορεί να καταχωρεί στοιχεία και φωτογραφικό υλικό από τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους που διενεργεί, ώστε να διαπιστώνει εάν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες, σύμφωνα με τη δήλωση που έχει υποβάλει ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου.

    Τα πρόστιμα

    Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι πολίτες θα έρχονται αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα τα οποία θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τις 54.000 ευρώ.

    Πηγή: cnn.gr

  • Πέντε συλλήψεις σε Ηλεία και Αργολίδα για απάτες - Εξιχνιάστηκαν 42 περιπτώσεις πανελλαδικά
    Πέντε συλλήψεις σε Ηλεία και Αργολίδα για απάτες - Εξιχνιάστηκαν 42 περιπτώσεις πανελλαδικά

    Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που ενέχεται στη συστηματική διάπραξη απατών σε βάρος πολιτών - Συνελήφθησαν πέντε μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά

    Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εγκληματική οργάνωση, που ενέχονταν πανελλαδικά στη κατ έξακολούθηση τέλεση απατών.

    Ειδικότερα, χθες 1-4-2024 το πρωί, σε Ηλεία και Αργολίδα, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, των Τμημάτων Ασφάλειας Άργους και Ναυπλίου και της ΟΠΚΕ Ναυπλίου.

    Κατά την αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν πέντε άνδρες (δυο αλλοδαποί τρεις ημεδαποί), μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα αρχηγικά, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, που διαπράττε απάτες και πλαστογραφίες, τετελεσμένες και σε απόπειρα κατ΄ εξακολούθηση, κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα και πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr, στην Ηλεία συνελήφθησαν ένας άντρας και μια γυναίκα υπήκοοι Βουλγαρίας στην περιοχή της Γαστούνης.

    Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία (40) ατόμων (money mules), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συνέργεια στη διάπραξη απατών και πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Τα άτομα αυτά αποτελούσαν ασπίδα προστασίας για την εγκληματική οργάνωση, καθώς διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους μεταφέρονταν τα χρηματικά ποσά από τις απάτες (money mules).

    Από την εμπεριστατωμένη έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση είχε δραστηριοποιηθεί τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του έτους 2023, με συνεχή δράση, με σκοπό την συστηματική τέλεση απατών και αφαίρεση χρημάτων από πολίτες.

    Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης αναπτύχτηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα (Πάτρα, Ηλεία, Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Γιάννενα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κέρκυρα, Ρόδο και Κρήτη) όπου οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, εξιχνίασαν συνολικά (42) περιπτώσεις απατών, κατά τις οποίες οι κατηγορούμενοι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ανέρχεται τουλάχιστον σε 180.000 ευρώ.

    Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δημιουργούσαν σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης προφίλ, όπου αναρτούσαν σε πλατφόρμες αγγελίες πώλησης πολυτελών οχημάτων και αγροτικών μηχανημάτων.

    Στη συνέχεια ζητούσαν από τους υποψήφιους αγοραστές - παθόντες προκαταβολές ή προεξόφληση της αξίας των αγορών μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής, ενώ σε μερικές περιπτώσεις κατάρτιζαν πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό που υποδείκνυε το υποψήφιο θύμα και απέστελλαν το αποδεικτικό στους παθόντες.

    Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων και κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών, τραπεζικές κάρτες, κάρτες ΟΠΑΠ και ένα επιβατηγό αυτοκίνητο.

    Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών συνεχίζονται οι έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει και άλλες παρόμοιες εγκληματικές πράξεις. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο