Μετά τα φαινόμενα του περασμένου χειμώνα
Του Γιάννη Σπυρούνη
Σχεδόν έξι μήνες μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΙΓΜΕ στο Κατάκολο παραδόθηκαν τα συμπεράσματα για τα φαινόμενα που καταγράφηκαν στο τέλος του περασμένου χειμώνα στο βουνό της περιοχής. Σε μια περίπτωση οι γεωλόγοι εντόπισαν μια κατολίσθηση σε εξέλιξη, ενώ στα άλλα δύο σημεία κυρίως φαινόμενα διάβρωσης, που όμως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας, ώστε να μην εξελιχθούν. Τα όσα κατέγραψαν οι γεωλόγοι από την μελέτη τους στην περιοχή αναφέρονται σε ένα πολυσέλιδο πόρισμα όπου επισημαίνεται το σύνολο των παρατηρήσεων αλλά και η γεωλογική αποτύπωση της περιοχής.
Το ρήγμα που παρουσιάστηκε στα τέλη του περασμένου Μάρτη στο βουνό του Κατακόλου, αποτέλεσε τον κύριο λόγο όπου ο δήμος Πύργου με τις υπηρεσίες του, κάλεσαν το ΙΓΜΕ να εξετάσει την περιοχή και μαζί άλλα δύο σημεία που παρουσιάζουν προβλήματα διαχρονικά.
Στην περιοχή του επιφανειακού ρήγματος καταγράφεται από τους γεωλόγους μια υπό εξέλιξη μεταθετική κατολίσθηση που φαίνεται να επιταχύνθηκε λόγω της διάνοιξης αγροτικού δρόμου που οδηγεί στη θάλασσα, χωρίς μέτρα αντιστήριξης όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν για την προστασία του πρανούς. Οι γεωλόγοι προτείνουν προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης να εκπονηθεί γεωτεχνική έρευνα μικρής έκτασης για την εξέταση των χαρακτηριστικών του φαινομένου και την περαιτέρω καταγραφή του.
Δύο σημεία στην πλαγιά του βουνού πάνω από το λιμάνι και προς το φάρο όπου παρατηρήθηκαν διαβρώσεις και συνέπειες των ανθρώπινων παρεμβάσεων στα σημεία. Εκεί προτείνονται παρεμβάσεις όπως τοποθέτηση συρματοκιβωτίων για αντιστήριξη ή τοποθέτηση γεωπλέγματος για να δημιουργηθεί αντιδιαβρωτική προστασία, καθώς επίσης και πυκνή δενδροφύτευση με βαθύριζα και ταχέως αναπτυσσόμενα δέντρα. Προτείνονται ακόμα και άλλες παρεμβάσεις συνδυαστικά – που αφορούν την ανθρώπινη δραστηριότητα – ώστε να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα στο μέλλον, όπως εκδήλωση αστάθειας στα σημεία αυτά. Μάλιστα επισημαίνεται στα συγκεκριμένα σημεία να απαγορευτεί κάθε οικοδομική δραστηριότητα.