Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 09:32

Στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για το κτιριακό συνδικαλιστές και βουλευτές Ηλείας

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Το θέμα των κτηριακών εγκαταστάσεων που στεγάζονται οι αστυνομικές υπηρεσίες της Ηλείας τέθηκε στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, από τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας Παναγιώτη Ζώντο και τους βουλευτές του νομού Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Δημήτρη Μπαξεβανάκη και Μάκη Μπαλαούρα. Στις συναντήσεις που έγιναν στις 15 και 16 Ιανουαρίου στην Αθήνα με την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ο κ. Ζώντος έθεσε συνολικά μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους αστυνομικούς στην Ηλεία

Στη συνάντηση που έλαβε χώρα την 15/01 στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο και τον Επιτελάρχη Αντιστράτηγο Ανδρέα Δασκαλάκη συμμετείχαν και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας. Ο Ζώντος
Έθεσε το οξύ κτηριακό πρόβλημα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας την υπόστελέχωση του αστυνομικού προσωπικού, ενώ παράλληλα επισήμανε την σοβαρή έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού και του μηχανοκίνητου στόλου της δύναμης του νομού Ηλείας.

Επιπλέον αναφέρθηκε στις συχνές μετακινήσεις του αστυνομικού προσωπικού προς τις παραμεθόριες περιοχές καθώς και της διμοιρίας υποστήριξης συμπεριλαμβανομένης και της ομάδας πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος ( ΟΠΚΕ).

Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. γνώστης της Ηλείας – αφού υπηρέτησε προ τετραετίας στο νομό - ενημερώθηκε σχολαστικά από τον Πρόεδρο και έδειξε ιδιαίτερη προσοχή στα αιτήματα των Αστυνομικών αλλά και στις εύστοχες παρεμβάσεις των κυρίων Βουλευτών. Δεσμεύτηκε να διατάξει άμεσα τη συγκρότηση και αποστολή επιτροπής που θα μελετήσει και θα αξιολογήσει το κτηριακό ζήτημα των προβληματικών Αστυνομικών κτηρίων της Διευθύνσεως. Αξίζει να επισημάνουμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά διατάσετε η συγκρότηση επιτροπή αυτής της επιτροπής για την Δ.Α. Ηλείας.

Επίσης μετά από υπενθύμιση του προέδρου υποσχέθηκε ενίσχυση με περεταίρω θέσεις του Αστυνομικού προσωπικού της Ηλείας στις ερχόμενες μεταθέσεις, αλλά και ανανέωση του μηχανοκίνητου στόλου και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού από το οικονομικό πρόγραμμα για την Αστυνομία Δυτικής Ελλάδας σύμφωνα και με τις προ τριμήνου εξαγγελίες του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ Απόστολου Κατσιφάρα.

zontos2a

Έκανε επίσης δεκτό το αίτημα του προέδρου κ. Ζώντου για ομαλοποίηση της μετακίνησης του αστυνομικού προσωπικού στις παραμεθόριες περιοχές που πραγματοποιούνται προσφυγικές ροές και αλλαγή της μετακίνησης του Αστυνομικού προσωπικού της Ηλείας από την ΔΑ Ορεστιάδας με την ΔΑ Αλεξανδρούπολης.

zontos3a

Επιπλέον στην συνάντηση της 16ης Ιανουαρίου 2018 που είχε ο πρόεδρος Παναγιώτης Ζώντος με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου προστασίας του πολίτη Δημήτρη Αναγνωστάκη και στην οποία συμμετείχε και ο πρώην Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Διονύσης Καλαματιανός, ενημέρωσε λεπτομερώς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω αντιμετώπισης των ανωτέρω προβλημάτων.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 11:49

Σχετικά Άρθρα

  • Καλαματιανός: Σύνδεση του "Πάτρα-Πύργος" με το αεροδρόμιο του Αράξου
    Καλαματιανός: Σύνδεση του

    Την ανάγκη σύγχρονης οδικής σύνδεσης της Ηλείας με το αεροδρόμιο του Αράξου, αναδεικνύει ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός. Όπως επισημαίνεται σε ερώτηση που συνυποβάλλει με Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, η οδική σύνδεση του αεροδρομίου του Αράξου με την Ηλεία, θα συμβάλλει καθοριστικά στην τουριστική και εν γένει οικονομική πρόοδο της περιοχής μας. Είναι βέβαιο ότι θα προσδώσει περαιτέρω αναπτυξιακή δυναμική στον νομό, αυξάνοντας και διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο την επισκεψιμότητα, σε συνδυασμό με τα λιμάνια του Κατακόλου και της Κυλλήνης.

    Σε δήλωσή του, ο Διονύσης Καλαματιανός αναφέρει τα εξής:

    «Οι παλινωδίες της κυβέρνησης μετέθεσαν τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής του "Πάτρα-Πύργος" αρκετά προς τα πίσω. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το έργο απεντάχθηκε το 2013 από την κατασκευή του συνολικού αυτοκινητόδρομου "Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα", με απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

    Το 2018, ύστερα από μεγάλες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το έργο εγκρίθηκε και έλαβε χρηματοδότηση από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το 2019 ξεκίνησε να κατασκευάζεται και σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες συμβάσεις που εκτελούνταν πριν τις ακυρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, θα ολοκληρωνόταν το 2023, δίχως διόδια. Δυστυχώς, οι επιλογές αυτής της κυβέρνησης φόρτωσαν το έργο με επιπλέον χρόνια καθυστέρησης και κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Χρήματα, δηλαδή, που θα χρεωθούν οι πολίτες για πληρωμή διοδίων και αποζημιώσεις σε εργολάβους.

    Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το "Πύργος-Τσακώνα", το οποίο παραμένει στον αέρα, δίχως να υπάρχει καμία πρόοδος και κανένα χρονοδιάγραμμα.

    Ελπίζουμε, λοιπόν, η κυβέρνηση να επιδείξει επιτέλους συνέπεια και πραγματικό ενδιαφέρον για τους πολίτες της Ηλείας, που εδώ και 5 χρόνια βλέπουν κρίσιμα έργα υποδομών όπως τα προαναφερόμενα "Πάτρα-Πύργος" και "Πύργος-Τσακώνα", η υπογειοποίηση του ΤΟΕΒ Γαστούνης και συνολικά του αρδευτικού δικτύου του νομού, η αναβάθμιση των φραγμάτων Πηνειού και Αλφειού, να βαλτώνουν και να καθυστερούν. Για το "Πάτρα-Πύργος", θα περιμένουμε τις ακριβείς ημερομηνίες παράδοσης του έργου. Παράλληλα, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να προβλεφθεί και η άμεση σύνδεσή του με το αεροδρόμιο του Αράξου, γεγονός που θα προσφέρει στους επιβάτες γρήγορη, άνετη και ασφαλή πρόσβαση σε τουριστικούς προορισμούς της Ηλείας. Αυτό ζητάμε και με κατάθεση σχετικής ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, καλώντας τον να απαντήσει αν προτίθεται να χρηματοδοτήσει -και με βάση ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης- αυτή την κρίσιμη αναπτυξιακή παρέμβαση προς όφελος του νομού μας.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νέα ερώτηση Καλαματιανού για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Ηλείας: Προστασία του κλάδου από τις οικονομικές επιπτώσεις της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
    Νέα ερώτηση Καλαματιανού για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Ηλείας: Προστασία του κλάδου από τις οικονομικές επιπτώσεις της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

    Στη Βουλή φέρνει το μείζον ζήτημα των συνεπειών της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός.

    Ειδικότερα, η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων σε όλη την Ελλάδα για οποιοδήποτε λόγο -μεταξύ άλλων για σφαγή- εξαιτίας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, θα έχει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στον κτηνοτροφικό κλάδο. Είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τους κτηνοτρόφους της Ηλείας, που είχαν προγραμματίσει σφαγές ζώων, εντός περιόδου μεγάλης ζήτησης.

    Την ίδια στιγμή, η παραμονή των ζώων στις σταβλικές εγκαταστάσεις σημαίνει επιπλέον προμήθειες ζωοτροφών, επομένως περαιτέρω έξοδα για τους κτηνοτρόφους. Όλα αυτά συμβαίνουν μετά το ισχυρό οικονομικό πλήγμα που δέχτηκαν λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων και της καταστροφής του ζωικού κεφαλαίου, με τη σφαγή χιλιάδων ζώων. Βεβαίως, η πραγματικότητα για τους κτηνοτρόφους γίνεται περισσότερο ζοφερή, αν συνυπολογιστεί το υψηλότατο κόστος παραγωγής (ζωοτροφές, ενέργεια, καύσιμα κ.α.).

    Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν συνέπειες και σε επίπεδο τιμών στην αγορά, που θα αυξηθούν καθώς θα σημειωθούν ελλείψεις σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Συνεπώς, οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο, μέσα σε γενικευμένη ακρίβεια και οικονομική κρίση.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ερώτησή του ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «μετά την ανεπάρκεια που επέδειξε η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο στη διαχείριση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση και στην περίπτωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Δυστυχώς, έχει υπάρξει καθυστέρηση και αδράνεια, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή δύσκολη κατάσταση, με τους κτηνοτρόφους να δέχονται το ένα χτύπημα μετά το άλλο, έχοντας ήδη περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική κατάσταση».

    Ο Διονύσης Καλαματιανός καλεί τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει στα εξής κρίσιμα ερωτήματα:

    • Ποια είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το κλείσιμο των σφαγείων και γενικότερα η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων σε όλη την Ελλάδα, προτάσσεται ως αναγκαίο μέτρο προστασίας; Είναι ικανή μια τέτοια απόφαση να δώσει από μόνη της λύση στην αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων; Γιατί δεν επιτράπηκε η υπό πολύ αυστηρά κτηνιατρικά πρωτόκολλα μετακίνηση ζώων για σφαγή, στις περιφερειακές ενότητες που δεν έχουν πληγεί (π.χ. Ηλεία);
    • Έχει προνοήσει για την καταπολέμηση και αντιμετώπιση των παράνομων και ανεξέλεγκτων σφαγών που αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ενδεχομένως να προκύψουν, μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων σε όλη την Ελλάδα;
    • Πως εξαπλώθηκε η ευλογιά των αιγοπροβάτων ανά την επικράτεια; Τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα μετακίνησης των ζώων και διενεργήθηκαν οι απαιτούμενοι έλεγχοι, προκειμένου να μην μεταφερθεί ο ιός; Σκοπεύει να προβεί άμεσα σε προσλήψεις κτηνιατρικού προσωπικού προκειμένου αυτό να συνδράμει στη διενέργεια των κατάλληλων ελέγχων;
    • Θα προχωρήσει σε άμεσο εμβολιασμό των ζώων στις ζώνες επιτήρησης, πριν η ασθένεια ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο;
    • Ποια μέτρα θα ληφθούν, προκειμένου να αποκατασταθεί η οικονομική ζημιά των κτηνοτρόφων από την απαγόρευση σφαγής για 10 ημέρες και από την ενδεχόμενη απώλεια ζωικού κεφαλαίου; Θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση προς τους κτηνοτρόφους για το επιπλέον κόστος που θα κληθούν να επωμιστούν, εξαιτίας της παραμονής των ζώων στις σταβλικές εγκαταστάσεις, για όσο διαρκεί η απαγόρευση που ανακοινώθηκε;

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καλαματιανός: Ξανά εκτός επιδόματος θέρμανσης πολλοί αυτοαπασχολούμενοι
    Καλαματιανός: Ξανά εκτός επιδόματος θέρμανσης πολλοί αυτοαπασχολούμενοι

    Η κυβέρνηση αρνείται επιδεικτικά να αντιληφθεί τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν στην πλειοψηφία τους οι πολίτες, αδυνατώντας επί της ουσίας να λάβει μέτρα στήριξης και ανακούφισής τους. Επιμένει σε ανεπαρκείς πολιτικές με περιορισμένο εύρος ωφελουμένων, γεγονός που αναμφισβήτητα δεν καλύπτει τις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες που υπάρχουν.

    Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Την περσινή χρονιά, είχε τεθεί για πρώτη φορά ανώτατο όριο τζίρου για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που είχαν σχετικά υψηλά δηλωμένα ακαθάριστα έσοδα, να αποκλειστούν αυτόματα από το επίδομα θέρμανσης, παρά το γεγονός ότι τα καθαρά τους έσοδα ήταν πενιχρά. Βεβαίως, η εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων, σύμφωνα με τον τζίρο και όχι με τα καθαρά έσοδα, προκαλεί αδικίες και στρεβλώσεις. Ειδικότερα, δημιουργούνται προβλήματα σε μια σειρά ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις και κλάδους, με σχετικά υψηλό μεν τζίρο, αλλά με πολύ χαμηλό περιθώριο κέρδους, λόγω πώλησης διατιμημένων προϊόντων. Τέτοιες περιπτώσεις συνιστούν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικής, ψιλικών, εμπορίας τηλεφωνικών καρτών και ειδών καπνιστού καθώς για το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου τους, το κέρδος τους ανέρχεται στο 1-2%, ίσως και λιγότερο.

    Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει είναι να υπάρχει υψηλός τζίρος από τη μια, αλλά ελάχιστα καθαρά έσοδα από την άλλη, με τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που εργάζονται υπό αυτό το καθεστώς πώλησης και κερδοφορίας, να αποκλείονται από την πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης. Δυστυχώς, αυτή η συνθήκη αναμένεται να συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά καθώς σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε εκ νέου μόνο στα εισοδηματικά κριτήρια που θα λάβει υπόψη η επικείμενη νέα Κ.Υ.Α. για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Προφανώς, αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα αποκλειστούν ξανά από το ανωτέρω επίδομα. Για τον λόγο αυτό, προκειμένου να βρεθεί λύση, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε ερώτηση στους συναρμόδιους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καλώντας τους να απαντήσουν αν σκοπεύουν στην επικείμενη Κ.Υ.Α. για το 2024-2025, να θεραπεύσουν την αδικία που προκάλεσε η περσινή Κ.Υ.Α. για το 2023-2024 στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, που λόγω υψηλού τζίρου αλλά χαμηλότατων εσόδων, δεν έλαβαν επίδομα θέρμανσης την περσινή χρονιά. Επιτέλους, η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι σε θέματα κοινωνικής πολιτικής δεν μπορεί να πειραματίζεται και να αποφασίζει με προχειρότητα και επιπολαιότητα, αποκλείοντας κλάδους που έχουν ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της δύσκολης καθημερινότητας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καλαματιανός: Οι αγρότες καλούνται να επιστρέψουν ενισχύσεις, χωρίς να φταίνε
    Καλαματιανός: Οι αγρότες καλούνται να επιστρέψουν ενισχύσεις, χωρίς να φταίνε

    Αντιμέτωποι με νέα βάρη, δίχως να φέρουν την παραμικρή ευθύνη, βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες αγρότες. Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ απαιτεί συνολικά επιστροφές εκατομμυρίων ευρώ από παραγωγούς, για δικά του λάθη. Ο οργανισμός απέστειλε αιφνιδίως ειδοποιητήρια σε 196.000 αγρότες, ζητώντας να επιστραφούν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά έως τις 29 Οκτωβρίου 2024, τα οποία έλαβαν λόγω σφάλματος στις πληρωμές του 2022.

    Είναι σαφές πως η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες για αυτά που συμβαίνουν και στον πρωτογενή τομέα της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάσταση που επικρατεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενός οργανισμού που έχει αλλάξει 5 Διοικητές σε σύντομο χρονικό διάστημα και που βρίσκεται υπό επιτήρηση. Η αδυναμία των κυβερνώντων να διασφαλίσουν τη σωστή και ομαλή λειτουργία του, οδηγεί, μεταξύ άλλων, σε επανειλημμένα λάθη και αστοχίες στον υπολογισμό των πληρωμών, γεγονός που χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο, οδηγώντας αγρότες και κτηνοτρόφους στην απόγνωση.

    Με ερώτησή μας προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει:

    • Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για την ανακούφιση των 196.000 αγροτών που καλούνται να επιστρέψουν ποσά, τα οποία καταβλήθηκαν εξαιτίας σφαλμάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενός οργανισμού που βρίσκεται υπό επιτήρηση και ουσιαστικά έχει απολέσει την πιστοποίησή του ως οργανισμός πληρωμών;
    • Ποια η στάση της απέναντι στις ευθύνες του τεχνικού συμβούλου και της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα σοβαρά λάθη που οδήγησαν στην εσφαλμένη πληρωμή εκατομμυρίων ευρώ σε χιλιάδες παραγωγούς;
    • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να εξασφαλίσει ότι οι αγρότες δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά για τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεδομένης της ασφυκτικής οικονομικής τους κατάστασης;
    • Θα εξεταστεί η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ή η υιοθέτηση λύσεων όπως ο συμψηφισμός με μελλοντικές ενισχύσεις, προκειμένου να αποτραπεί η οικονομική κατάρρευση των παραγωγών;
    • Ποιες είναι οι προβλέψεις του Υπουργείου για την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργικότητας του ΟΠΕΚΕΠΕ και την επιστροφή της πιστοποίησής του, ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον παρόμοια λάθη και να διασφαλίζεται η ορθή διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων;

    Δυστυχώς, τα προβλήματα των παραγωγών όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά πολλαπλασιάζονται. Ο αγροτικός κόσμος έχει να αντιμετωπίσει τις υψηλότατες τιμές σε λιπάσματα, ζωοτροφές και γεωργικά φάρμακα, τη μειωμένη ζήτηση των προϊόντων, τις ανεπαρκείς αποζημιώσεις, τις καθυστερήσεις και τα λανθασμένα ποσά των αγροτικών επιδοτήσεων, τα δάνεια και τα χρέη που αποτελούν θηλιά στον λαιμό.

    Η κυβέρνηση, αντί να δίνει λύσεις, ναρκοθετεί με την προχειρότητα και την ασυνέπειά της, το μέλλον των παραγωγών. Απαιτείται αλλαγή πολιτικής και προτεραιοτήτων, ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο, προς όφελος του πρωτογενούς τομέα και των ανθρώπων του, που μόνο μια προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καλαματιανός: Τα σοβαρά προβλήματα της Ηλείας στο επίκεντρο της επίσκεψης του Σωκράτη Φάμελλου στον Πύργο
    Καλαματιανός: Τα σοβαρά προβλήματα της Ηλείας στο επίκεντρο της επίσκεψης του Σωκράτη Φάμελλου στον Πύργο

    Την πόλη του Πύργου επισκέφθηκε το Σάββατο 19/10 ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος.

    Πρώτος σταθμός ήταν το Δημοτικό Μέγαρο Πύργου. Εκεί συζητήθηκε το κρίσιμο θέμα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των δήμων που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δημοτών, όπως επίσης και το πρόβλημα της υπερχρέωσης των ΔΕΥΑ από το ενεργειακό κόστος και το σχέδιο συνένωσης και ιδιωτικοποίησής τους από την κυβέρνηση. Επίσης, έγινε συζήτηση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, για το μεγάλο πρόβλημα του κλεισίματος πανεπιστημιακών τμημάτων στην πόλη του Πύργου, για την υποστελέχωση του νοσοκομείου της πόλης και για το σοβαρότατο θέμα της μείωσης του πληθυσμού και της ερήμωσης της υπαίθρου στους ημιορεινούς και ορεινούς οικισμούς της περιοχής. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο δήμαρχος Στάθης Καννής, οι αντιδήμαρχοι Νώντας Κυριαζής, Βασίλης Παναγόπουλος, Δημήτρης Τζουανόπουλος, Βασίλης Φάμελλος και ο εντεταλμένος σύμβουλος για τον Τουρισμό Αλέκος Γαλανόπουλος.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφθηκε την τοπική αγορά, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Ηλείας Διονύση Καλαματιανό, τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Βασίλη Καρνάρη και από στελέχη του κόμματος, και συνομίλησε σε πολύ καλό κλίμα με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του Πύργου. Επίσης, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλία Ξανθούλη και τη γραμματέα Έφη Σπηλιοπούλου. Από τους εκπροσώπους του Συλλόγου κατατέθηκε η αγωνία του εμπορικού κόσμου της περιοχής, η οποία ήταν εμφανής και εξαιτίας των πολλών κλειστών εμπορικών καταστημάτων. Ο βασικός προβληματισμός είχε να κάνει με τη χαμηλή αγοραστική δύναμη των πολιτών, κάτι που έχει σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα εμπορικά επαγγέλματα και καταστήματα.

    kalam famelos purgos 2

    Το μεσημέρι του Σαββάτου ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε σε πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο café Living στην πλατεία Αυγερινού.

    «Δεν θέλω να μας υποστηρίξετε μόνο για να είμαστε “οι καλοί γκρινιάρηδες”. Θέλω να μας υποστηρίξετε για να είμαστε ο πυλώνας μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Σε αυτό σας καλώ. Γι’ αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη. Όχι μόνο για να κάνουμε αντιπολίτευση και να αποκαλύπτουμε αυτά που γίνονται στην Ελλάδα. Ξέρετε ότι δείξαμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα πως μπορούμε να βρούμε τι κρύβεται πίσω από τις πολιτικές και να εκθέσουμε και την κυβέρνηση. Όμως εμείς θέλουμε να αποτελέσουμε και τον πυλώνα μίας δίκαιης και σοβαρής κυβέρνησης. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει πρώτα απ’ όλα να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σοβαρότητα. Και πρέπει να απολογηθούμε γιατί το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σοβαρότητα, επάρκεια, ενιαίο λόγο και αξιοπιστία. Αυτή η πορεία πρέπει να σταματήσει» είπε μεταξύ άλλων.

    Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε στο Olympia Forum και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μικελόπουλο.

    «Η Ελλάδα δυστυχώς σήμερα με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν έχει αυτό που της αξίζει. Ξέρετε ποιοι έχουν αυτό που διεκδικούν; Τέσσερις τράπεζες, δύο διϋλιστήρια, μερικές εταιρείες ρεύματος… Αυτά αν τα αθροίσετε, είναι μερικά δισεκατομμύρια που λείπουν από τους δήμους και από την αγορά και τα νοικοκυριά» τόνισε.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καλαματιανός: Λύσεις για την κοινωνία που ασφυκτιά
    Καλαματιανός: Λύσεις για την κοινωνία που ασφυκτιά

    Για τα σοβαρά ζητήματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες, μίλησε σε τηλεοπτική του παρουσία ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός.

    «Τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά. Η ακρίβεια ισοπεδώνει το εισόδημα. Τα στοιχεία της Eurostat είναι συγκλονιστικά καθώς 1 στους 4 Έλληνες βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι αναγκάζονται συμπολίτες μας να εργάζονται σε 2 δουλειές, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, επειδή ο μισθός τους δεν φτάνει. Αντίστοιχα και οι συνταξιούχοι -που στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μικροσυνταξιούχοι- βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση. Πολλά φάρμακά τους έχουν αυξηθεί σχεδόν στο διπλάσιο με ευθύνη της κυβέρνησης ενώ η σύνταξή τους δεν επαρκεί ούτε για τα βασικά. Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι αγρότες, που εκτός όλων των άλλων, αναγκάζονται να επιστρέψουν επιδοτήσεις, μετά από λάθη και δυσλειτουργίες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι ανισότητες να διευρύνονται, οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και ο ελληνικός λαός να περνάει πάρα πολύ δύσκολα. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουμε χρέος να ασκούμε τα θεσμικά μας καθήκοντα, να ελέγχουμε την κυβέρνηση και να διαμορφώσουμε ένα αποτελεσματικό, εναλλακτικό, προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας. Το κάνουμε ήδη σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αλλά και εντός της κοινωνίας.»

    Για την πάγια τακτική της ατομικής ευθύνης που ακολουθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει δικά της ελλείμματα, επισήμανε:

    «Κανονικά, η κυβέρνηση θα έπρεπε να προβληματιστεί από το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ και άλλες υπηρεσίες, αντιμετωπίζουν σήμερα τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης. Αντί, λοιπόν, να ασχοληθεί ουσιαστικά με αυτή τη δυσχερή κατάσταση και να ενισχύσει με προσωπικό τους Φορείς, τοποθετεί ιδιώτες Γενικούς Διευθυντές με μισθούς έως 8.000 ευρώ, υποσχόμενη, παράλληλα, πως με την ψηφιοποίηση δήθεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πάρα πολλά λάθη στις συντάξεις και δυστυχώς οι υποψήφιοι συνταξιούχοι ή οι συνταξιούχοι αναγκάζονται να απευθύνονται σε δικηγόρους και ειδικούς συντάξεων για να βρουν το δίκιο τους. Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδώσει τα πάντα στην ατομική ευθύνη. Αυτό έκανε με τις πυρκαγιές, με την πανδημία, το βλέπουμε και τώρα ενάντια στους εργαζομένους δημοσίους υπαλλήλους. Βεβαίως, τα προβλήματα δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο. Πρώτα να καλύψει η κυβέρνηση τα δικά της ελλείμματα και τις δικές της αβελτηρίες, να κοιτάξει τις ευθύνες της και να μην προσπαθεί να ρίχνει το φταίξιμο, ούτε στους υπαλλήλους, ούτε στους πολίτες.»

    Για το σχέδιο της κυβέρνησης να φορολογήσει τα φιλοδωρήματα, ανέφερε:

    «Η κυβέρνηση επιδιώκει να φορολογήσει τα φιλοδωρήματα, όταν την ίδια στιγμή φορολογεί μόνο με 33% τα διυλιστήρια. Δηλαδή, από το 33% μέχρι το 90% που έχει θέσει ως συντελεστή φορολόγησης η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, η κυβέρνηση επιλέγει τον μικρότερο συντελεστή. Αν πραγματικά θέλει να πατάξει τα υπερκέρδη, ας τα φορολογήσει στην ανώτερη κλίμακα. Το είχε πει πως θα το κάνει, τελικά, όμως, τα φορολογεί στην κατώτερη, όταν και όποτε.»

    Για την ενεργή και ουσιαστική κοινοβουλευτική παρουσία και δράση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημείωσε:

    «Παράγουμε ουσιαστική πολιτική. Είμαστε πρώτη κοινοβουλευτική ομάδα σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατάθεση ερωτήσεων, κάτι που προκύπτει από συγκεκριμένα νούμερα. Έχουμε καταθέσει εμπεριστατωμένες προτάσεις νόμου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και για τη δίκαιη φορολόγηση. Διατυπώνουμε συνεχώς συγκεκριμένες επεξεργασμένες προτάσεις για καλύτερη δημόσια υγεία και παιδεία. Επιπλέον, έχουμε καταθέσει την πρότασή μας για τα κόκκινα δάνεια καθώς υπάρχει ο πτωχευτικός νόμος που έχει ψηφίσει η ΝΔ και αποκλείει κάθε προστασία, μέχρι και της πρώτης κατοικίας, ακόμα για τους πιο ευάλωτους, τους πιο αδύναμους οικονομικά. Παράλληλα, αναδεικνύουμε τα κρίσιμα ζητήματα των παραγωγών που ζητούν απαντήσεις, όπως το τεράστιο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές επιδοτήσεις, οι δυσλειτουργίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ανεπαρκείς αποζημιώσεις και η ανάγκη αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καλαματιανός: Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές σε καλλιέργειες από ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες
    Καλαματιανός: Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές σε καλλιέργειες από ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες

    Σε νέα παρέμβαση για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, προχώρησε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑΣ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, φέρνοντας στη Βουλή το αίτημα του Δήμου Ζαχάρως για άμεση καταγραφή ζημιών στην καλλιέργεια της ελιάς και καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα καθώς η ελιά αποτελεί κατά πολύ μονοκαλλιέργεια στο Δήμο Ζαχαρώς, με το αποκλειστικό εισόδημα πολλών κατοίκων να προκύπτει από το λάδι. Δυστυχώς, η πολύμηνη ανομβρία και ο παρατεταμένος καύσωνας δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα, με τις δυσκολίες να είναι ήδη ορατές, κυρίως στις ημιορεινές περιοχές, όπου υπάρχει έλλειμμα ποτιστικού νερού. Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι ότι οι συνεχιζόμενες ακραίες ασφυκτικές συνθήκες ελλοχεύουν τον κίνδυνο καταστροφής και των ίδιων των ελαιοδέντρων.

    Σε δήλωσή του, ο Διονύσης Καλαματιανός αναφέρει:

    «Η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους παραγωγούς της Ηλείας. Τον παρατεταμένο καύσωνα του καλοκαιριού ακολουθούν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που σε συνδυασμό με την ανομβρία, επιδεινώνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες στον νομό μας. Αυτό σημαίνει ότι η νέα παραγωγή θα επηρεαστεί αρνητικά, κατά συνέπεια θα πληγεί και το ήδη μειωμένο αγροτικό εισόδημα. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει και στον Δήμο Ζαχάρως, με την ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και το εισόδημα των παραγωγών να κινδυνεύει.

    Από την πλευρά μας είχαμε αναδείξει εγκαίρως το ζήτημα των δύσκολων καιρικών φαινομένων για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας. Σε πρόσφατη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζαμε ότι σημαντικές καλλιέργειες όπως η ελιά, το καρπούζι, η κορινθιακή σταφίδα, η πιπεριά, το αμπέλι κ.α. είχαν υποστεί εκτεταμένες ζημιές εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το καλοκαίρι. Επιπλέον, επισημαίναμε ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη σε περίπτωση που συνεχιστούν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως και τελικά συμβαίνει. Μάλιστα, είχαμε θέσει τα συγκεκριμένα ερωτήματα στο αρμόδιο Υπουργείο:

    1. Έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε -και προκαλεί- ο παρατεταμένος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού σε καλλιέργειες στον Νομό Ηλείας; Θα αποζημιωθούν πλήρως και εγκαίρως όλοι οι πληττόμενοι παραγωγοί;

    2. Θα υπάρξει αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με βάση τις νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή; Εάν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αναθεώρησής του;

    Δυστυχώς, ο Υπουργός και η κυβέρνηση δεν μπήκαν για ακόμα μια φορά στον κόπο να απαντήσουν, ενδεικτικό της αδιαφορίας τους για τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, μεταξύ άλλων, του υψηλού κόστους παραγωγής, της μειωμένης απορροφητικότητας των προϊόντων, της εμφάνισης φυτικών ασθενειών, του κινδύνου κατασχέσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να αναδεικνύουμε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Ηλείας, πιέζοντας για άμεσες και ουσιαστικές λύσεις. Επιτέλους, ας καταλάβει η κυβέρνηση ότι οι παραγωγοί μας απαιτούν σεβασμό και αυτά που δικαιούνται.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καλαματιανός: Δυσλειτουργίες και προβλήματα από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών
    Καλαματιανός: Δυσλειτουργίες και προβλήματα από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών

    Το μείζον ζήτημα της κατάργησης των σχολικών επιτροπών, που έχει ήδη οδηγήσει σε σοβαρές δυσλειτουργίες στη χρηματοδότηση και τη διαχείριση των σχολείων, αναδεικνύει ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ερώτηση που συνυποβάλλει με ακόμα 19 Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η κατάργηση των σχολικών επιτροπών είναι απολύτως συμβατή με την επιδίωξη της κυβέρνησης για μείωση τη συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στη διαχείριση των σχολείων. Πρόκειται για μια πολιτική επιλογή που προωθεί την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, υπονομεύει την ποιότητά της και ταυτόχρονα ενισχύει τις ανισότητες.

    Οι σχολικές επιτροπές αποτελούσαν έναν θεσμό, όπου οι πολίτες, μέσω των διευθυντών, των συλλόγων γονέων και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, συμμετείχαν άμεσα στη λήψη αποφάσεων για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων και τη διαχείριση των χρημάτων για αυτές. Με την κατάργησή τους, αυτή η συμμετοχή μειώθηκε σημαντικά, αποδυναμώνοντας το κλίμα τοπικής ευθύνης και συνεργασίας για τα σχολεία. Επιπλέον, η κατανομή των πόρων γίνεται πιο τυποποιημένα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές ανάγκες κάθε σχολικής μονάδας. Παράλληλα, η κατάργηση των σχολικών επιτροπών και η μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων στους δήμους, έχει δημιουργήσει ένα επιπλέον διοικητικό βάρος που δεν μπορεί να υποστηριχθεί με το υπάρχον προσωπικό τους, ενώ δεν έχουν παρασχεθεί οι απαιτούμενοι πόροι και η επαρκής χρηματοδότηση για την αποτελεσματική εκπλήρωση των νέων τους καθηκόντων.

    Μεταξύ των σοβαρότατων συνεπειών της κατάργησης των σχολικών επιτροπών, όπως καταγράφονται από την εκπαιδευτική κοινότητα, είναι η κατακόρυφη αύξηση της γραφειοκρατίας, η μείωση ελέγχου και λογοδοσίας και η έμμεση ιδιωτικοποίηση σχολικών λειτουργιών που αποτελούν ευθύνη και καθήκον της πολιτείας.

    Για όλα τα ανωτέρω, καλούνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

    • Προτίθενται να θεσμοθετήσουν τον έλεγχο της χρηματοδότησης των σχολείων μέσω επιτροπών παρακολούθησης που θα συγκροτούνται από τους δήμους, με συμμετοχή των εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας, ώστε να υπάρχει σταθερή παρακολούθηση των αναγκών που ανακύπτουν στις σχολικές μονάδες και άμεση χρηματοδότηση στη βάση αυτών;
    • Προτίθενται να προβούν σε δραστική αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων, ώστε να εξασφαλιστούν επιτέλους οι κατάλληλες κτηριακές υποδομές και ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός;
    • Προτίθενται να αποδώσουν στα σχολεία τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους δήμους από τη λειτουργία των κυλικείων;
    • Προτίθενται να δώσουν τη δυνατότητα στις διευθύνσεις των σχολείων να διαχειρίζονται τα κονδύλια για τις άμεσες ανάγκες χωρίς περιττή και χρονοβόρα γραφειοκρατία;
    • Προτίθενται να ακυρώσουν οποιαδήποτε διαδικασία για αναζήτηση χορηγών από τα δημόσια σχολεία, αναγνωρίζοντας τη συνταγματική αρχή ότι η παιδεία είναι αποκλειστικά δημόσιο αγαθό για όλα τα παιδιά και όχι εμπόρευμα;
    • Προτίθενται να επαναφέρουν τις σχολικές επιτροπές, δίνοντάς τους ταυτόχρονα τα μέσα και την ενίσχυση που απαιτείται, ώστε να επιτελέσουν την αποστολή τους;

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch