Ούτε έναν, ούτε δύο αλλά 24 μήνες φυλάκισης επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο του Πύργου σε επιτήδειο που υποδυόταν πριν μερικά χρόνια στην περιοχή το δικηγόρο και είχε παραπλανήσει κατοίκους του Πύργου και της Ηλείας γενικότερα, που του είχαν αναθέσει το χειρισμό υποθέσεών τους πιστεύοντας μάλιστα ότι πρόκειται περί «μεγαλοδικηγόρου από την Αθήνα», όπως ο ίδιος εμφάνιζε τον εαυτό του.
Το θέμα είχε τότε αναδείξει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, που με καταχωρίσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και με ανακοινώσεις του πληροφορούσε τους πολίτες ότι δεν υπήρχε δικηγόρος με τα στοιχεία Δ.Λ. εγγεγραμμένος σε οποιονδήποτε δικηγορικό σύλλογο της χώρας ή δικηγορική εταιρεία με την επωνυμία «ΙΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ» που να ήταν καταχωρημένη στα μητρώα δικηγορικών εταιρειών. Μάλιστα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας είχε προσφύγει από κοινού με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών στα δικαστήρια και με δικαστική απόφαση που είχε εκδοθεί η εν λόγω εταιρεία, που μάλιστα είχε ανοίξει και υποκατάστημα στον Πύργο, υποχρεώθηκε να σταματήσει να διαφημίζει ότι προσφέρει νομικές υπηρεσίες, να καταργήσει τη λειτουργία της ιστοσελίδας της και κάθε διακριτικού γνωρίσματος που παρέπεμπε στην άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος και απειλήθηκε εναντίον της χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για κάθε ημέρα παραβίασης της συγκεκριμένης απόφασης.
Θύματα απάτης δεκάδες πολίτες
Η διάσταση που είχε λάβει τότε το θέμα, τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά, βοήθησε αρκετούς πολίτες να αντιληφθούν ότι είχαν πέσει θύματα απάτης από τη συγκεκριμένη εταιρεία και τον εμφανιζόμενο ως δικηγόρο Δ.Λ. και να αναζητήσουν τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας προκειμένου να μπορέσουν να παραλάβουν τους φακέλους των υποθέσεών τους από αυτούς, που αρνούνταν να τους επιστρέψουν έχοντας μάλιστα το θράσος να ζητούν σε μερικές περιπτώσεις και υπέρογκα χρηματικά ποσά ως αμοιβή.
Μία τέτοια περίπτωση κατατέθηκε προχθές στο δικαστήριο από γνωστή επιχειρηματία της πόλης του Πύργου, η οποία είχε αναθέσει στον υποτιθέμενο μεγαλοδικηγόρο υπόθεσή της, που αφορούσε ρύθμιση οφειλών της προς τράπεζες. Ο τελευταίος της είχε υποσχεθεί πως όχι μόνο θα πετύχαινε σαρωτικό κούρεμα των οφειλών της, αλλά και ότι θα στρεφόταν και κατά των τραπεζών που ζητούσαν τα χρήματα των δανείων τους και θα τις υποχρέωνε να καταβάλουν σε αυτήν το συνολικό ποσό των 600.000 ευρώ ως αποζημίωση. Βεβαίως όχι μόνο δεν της καταβλήθηκε αποζημίωση, αλλά η γυναίκα προσπαθεί ακόμη να ξεμπλέξει με τα χρέη της, ο δε «μεγαλοδικηγόρος», όταν του ζήτησε τα έγγραφα της υπόθεσής της, όχι μόνο αρνήθηκε να τα επιστρέψει αλλά της ζήτησε και αμοιβή άνω των 5.000 ευρώ για τη «δουλειά» του! Η ίδια εξιστόρησε με κάθε λεπτομέρεια στο δικαστήριο την περιπέτεια της αναφέροντας ότι χρειάστηκε μέχρι και τη συνδρομή της Αστυνομίας για να ξεμπλέξει από αυτόν.
Ανάλογη ήταν και η ιστορία ενός άλλου πολίτη που κατέθεσε στο δικαστήριο, ο οποίος είχε αναθέσει στον Δ.Λ. υπόθεσή του που αφορούσε προσφυγή στο νόμο Κατσέλη χωρίς βεβαίως κανένα αποτέλεσμα. Αυτός όμως είχε και άλλη εμπλοκή αφού ο «μεγαλοδικηγόρος» (με μία συνεργάτη του) του είπαν ότι ενδιαφέρονταν να αγοράσουν ένα σπίτι που πωλούσε στην περιοχή του Πύργου προκειμένου να μένουν όταν κατέβαιναν στην Ηλεία για δίκες που είχαν και τον έπεισαν να τους επιτρέψει να εγκατασταθούν σε αυτό πριν ακόμη του καταβάλουν τα χρήματα για την αγορά. Μάλιστα ο Δ.Λ. τον διαβεβαίωνε ότι δεν είχε λόγο να αμφιβάλει για αυτόν, αφού εκτός από «μεγαλοδικηγόρος» του είπε ότι ήταν και ιδιοκτήτης επιχειρήσεων με μεγάλα κέρδη και ότι τα λεφτά του ήταν σίγουρα εξασφαλισμένα. Έναν και πλέον χρόνο όμως μετά τη συμφωνία στον λογαριασμό του είχε μπει μόλις 1 ευρώ και φυσικά είδε και έπαθε προκειμένου να τους αναγκάσει να φύγουν από το σπίτι του.
Ο Εισαγγελέας της έδρας κ. Μιχαήλος ήταν καταπέλτης κατά του κατηγορουμένου προτείνοντας την ενοχή του και στις δύο περιπτώσεις και το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών για κάθε πράξη, ενώ ποινή φυλάκισης 6 μηνών επιβλήθηκε στη «συνεργάτιδά» του, που ήταν κατηγορούμενη στη δεύτερη περίπτωση.
Την ικανοποίησή του για την απόφαση του δικαστηρίου εξέφρασε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, που παραστάθηκε ως συνήγορος των πολιτών και στις δύο περιπτώσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Δημητρουλόπουλος «η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί δικαίωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας για τη μακρόχρονη προσπάθειά του να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος, που πέτυχε για αρκετό χρονικό διάστημα να εξαπατήσει κατοίκους της περιοχής μας υποδυόμενος το δικηγόρο και αντιποιούμενος το δικηγορικό λειτούργημα. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας ανέδειξε το θέμα από την πρώτη στιγμή ενημερώνοντας τους πολίτες και κινητοποιώντας το δικηγορικό κόσμο πανελλαδικά, αφού ο κύριος αυτός δραστηριοποιούταν σε πολλά σημεία της χώρας και σταθήκαμε στο πλευρό οποιουδήποτε ζήτησε τη συνδρομή μας. Όμως οφείλουν και οι πολίτες να είναι προσεκτικοί και να μην εμπιστεύονται το χειρισμό υποθέσεών τους σε ανθρώπους των οποίων δεν γνωρίζουν την επαγγελματική διαδρομή και που εμφανίζονται ως κομήτες σε μία περιοχή υποσχόμενοι μάλιστα υπερβολικές επιτυχίες σε δίκες χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία για αυτούς και την φερεγγυότητά τους».
Πηγή: Εφημερίδα Πρωινή