Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 07:48

Ηλεία: Έκρηξη οργής στην Αγουλινίτσα - Πλημμυρισμένες εκτάσεις, στάβλοι και βοσκοτόπια της πρώην λίμνης

Γράφτηκε από τον

Εξαγριωμένοι είναι οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας απο το Επιτάλιο έως το Κ. Σαμικο, που βλέπουν ακόμα και τους στάβλους τους πλημμυρισμένους από τα νερά των βροχών, που δεν έχει τραβήξει το αντλιοστάσιο Επιταλίου, το οποίο υπολειτουργεί. Οι κτηνοτρόφοι μοιάζουν να είναι στο ίδιο έργο θεατές καθώς και πέρυσι αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα που φέτος όμως οξύνθηκε και για έναν άλλο λόγο. Όπως καταγγέλουν μέσα από το αποστραγγιστικό δίκτυο της περιοχής, έφτασαν μεγάλοι όγκοι νερού από τη λίμνη Καϊάφα που υπερχείλισε τις προηγούμενες ημέρες…

agoulinitsa 7

“Βλέπετε εδώ την κατάσταση. Για δέκα μέρες είμαστε πλημμυρισμένοι. Τα πρόβατα μας άλλα κουτσαίνουν, άλλα ψοφάνε, αφού δεν έχουν τίποτα να φάνε. Οι εκτάσεις που είναι μέσα στο νερό είναι σπαρμένες με γρασίδι για να βοσκήσουν. Ένα χάος μέσα στη λίμνη. Το αντλιοστάσιο υπολειτουργεί. Είχαν μια αντλία και τώρα έβαλαν μια πομώνα βυθιζόμενη αλλά δεν είνα αρκετό. Έπεσαν πολλά τα νερά στην περιοχή μας φέτος, αλλά έχουμε και τη Ζαχάρω και τον Καϊάφα. Ανοίγουν από εκεί τα νερά και πνιγόμαστε εμείς” είπε ο κτηνοτρόφος Χρήστος Μπόκολος. Θυμήθηκε δε όταν αποξηράνθηκε η λίμνη τι είχε συμβεί. “Το αντλιοστάσιο αυτό όταν αποξήραναν τη λίμνη, μέσα σε μια εβδομάδα είχε τραβήξει όλα τα νερά και τώρα δεν μπορεί να τραβήξει ούτε ένα αυλάκι”.
Ο κ. Μπόκολος συνέχισε οργισμένος. “Τι κατάσταση είναι αυτή; Πεθάναμε όλοι οι κτηνοτρόφοι απο την Αγουλινίτσα έως το Κάτω Σαμικό. Δεν ενδιαφέρεται κανένας, τι θα φάνε τα πρόβατα…. ψοφάνε. Δεν έχουμε καθόλου ζωοτροφές. Επί προεδρίας Ανδρικόπουλου στον ΓΟΕΒ τους είχε πάει στο δικαστήριο για τα νερά του Καϊάφα και είχε κερδίσει την υπόθεση. Γιατί τους επιτρέπουν τώρα να γίνονται αυτά; Υπάρχει μπούκα από εκεί να την ανοίξουν. Δε λέμε να πνιγούν οι άνθρωποι αλλά να ανοίξουν τη μπούκα προς τη θάλασσα. Δεν είναι κατάσταση αυτή Πρέπει η πολιτεία να το κοιτάξει, να δουν σε τι χάλια είναι οι αγροτοκτηνοτρόφοι στην Αγουλινίτσα”.

Όμως αναφέρθηκε και στο μέλλον των καλλιεργειών λέγοντας πως η λίμνη πιθανότατα να μην καλλιεργηθεί φέτος καθώς χρειάζεται δύο με τρεις μήνες να τραβηχτούν τα νερά και να στεγνώσουν τα εδάφη για να μπουν τρακτέρ και να οργώσουν. “Πάει η καλλιεργητική περίοδος. Θέλουν που θέλουν να πάρουν τη λίμνη, εμείς έχουμε πεθάνει, πως θα ξεχρεωθεί ο κόσμος. Έχουν κάνει εκατομμύρια έξοδα εδώ με μηχανήματα κλπ. Δεν τα βλέπει κανένας; Αυτός ο νομός επιτέλους δεν θα πάρει καθόλου επάνω. Τους αγρότες θα τους πεθάνουν όλους; Τι να λέμε, τα γάλατα φθηνά, οι ζωοτροφές στο Θεό, που να πάμε, τι να κάνουμε. Θα σωθούμε με τα πέντε ευρώ την προβατίνα για το γάλα; Το γάλα έχει πάει φθηνότερα από το νερό…”

agoulinitsa 6

Πατέρας και γιος ο Νίκος και ο Διονύσης Παπουτσογιαννόπουλος, μίλησαν για την εικόνα που επικρατεί. “Τίποτα δεν δουλεύει στη λίμνη, τίποτα δεν υπάρχει να βοηθήσει την κατάσταση. Ότι προσπάθεια κάναμε για να σπείρουμε και να τρώνε τα πρόβατά μας μέσα σε 24 ώρες τα βρήκαμε πλημμυρισμένα. Τώρα που να πάμε τα ζώα μας; τι θα φάνε; Εμάς δεν μας κοιτάει κανένας. Καλύτερα να βρίσκαμε τα πρόβατά μας πνιγμένα, παρά τώρα που δεν έχουν να φάνε. Δεν μπορούμε να τα κλείσουμε μέσα και να τα ταίζουμε ζωοτροφές, θέλουν και χλόη” ανέφεραν…

agoulinitsa 5

Ο κτηνοτρόφος Θανάσης Τσουραμάνης με ένα μεγάλο κοπάδι 600 προβάτων δηλώνει πως όλες οι εκτάσεις για βοσκή πλημμύρισαν και δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. “Έχουμε κάνει τεράστια έξοδα και δεν έχουμε που να πάμε τα ζώα μας. Τα έχουμε κλεισμένα στα γαλάρια. Τα νερά είναι δέκα μέρες μέσα στη λίμνη και δεν ενδιαφέρεται κανένας. Όταν αποξήραναν τη λίμνη το αντλιοστάσιο πέταξε τα νερά μέσα σε τρεις ημέρες. Τώρα δεν μπορούν να τραβήξουν τα νερά; Άρα είναι ασυντήρητο, δεν ενδιαφέρεται κανένας, αυτό γίνεται. Η ζημιά μου είναι από 15.000 ευρώ. τόσα έχω χαλάσει και δεν έχω πάρει ούτε 500 ευρώ. Άλλοι έχουν περισσότερα…Αν δεν φύγουν τα νερά πότε θα μπουν οι νέες καλλιέργειες, πότε θα οργώσουν πότε θα ξεκινήσει η καλλιέργεια;” αναρρωτήθηκε.

agoulinitsa 14

Την περιοχή επισκέφθηκε και ο βοηθός Περιφερειάρχη Παναγιώτης Πλατανιάς όπου αφού είδε τις πλημμυρισμένες εκτάσεις και το πρόβλημα που υπάρχει απέστειλε επιστολή στον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας για την αναγκαιότητα επίλυσης του προβλήματος στο αντλιοστάσιο Επιταλίου…

agoulinitsa 12

agoulinitsa 1

agoulinitsa 2

agoulinitsa 3

agoulinitsa 4

agoulinitsa 8

agoulinitsa 9

agoulinitsa 10

agoulinitsa 11

agoulinitsa 13

agoulinitsa 15

agoulinitsa 16

agoulinitsa 17

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 09:24

Σχετικά Άρθρα

  • Κολυδάς για τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία: Το φαινόμενο της «χαόνης» είναι το κλειδί για το χάος στη Βαλένθια
    Κολυδάς για τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία: Το φαινόμενο της «χαόνης» είναι το κλειδί για το χάος στη Βαλένθια

    Οι πλημμύρες που προέρχονται από ορεινά τοπία, όπως γράφει ο μετεωρολόγος, αποτελούν παράγοντες με έντονη υδραυλική ροή κάτι που οδηγεί σε γεωμορφικές αλλαγές και επηρεάζει ανθρώπους και υποδομές

    Για το φαινόμενο «χοάνης» έγραψε ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς εξηγώντας γιατί προκλήθηκαν σοβαρές επιπτώσεις από τη φονική πλημμύρα στην Ισπανία.
    Η μεγάλη ραγδαιότητα των βροχοπτώσεων πάνω από τις γύρω ορεινές περιοχές διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος.
    Οι πλημμύρες που προέρχονται από ορεινά τοπία διασχίζουν πολύπλοκη τοπογραφία και αλληλεπιδρούν με τις χαράδρες, τα φαράγγια και τις κοιλάδες, αποτελούν παράγοντες με έντονη υδραυλική ροή που οδηγεί σε γεωμορφικές αλλαγές και επηρεάζει ανθρώπους και υποδομές, επισημαίνει δε στην ανάρτησή του.

    Στην ιστοσελίδα του ο κ. Κολυδάς γράφει για το φαινόμενο τα εξής: Μετεωρολόγοι και υδρολόγοι γνωρίζουν ότι η ξαφνική πλημμύρα (Flash Flood) είναι το αποτέλεσμα ατμοσφαιρικών διαταραχών, που συνοδεύονται από ραγδαίες βροχοπτώσεις, με μεγάλα ποσά βροχής σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Πολλοί παράγοντες συνηγορούν σε μία ξαφνική πλημμύρα, όπως: η ένταση της βροχής και η διάρκεια της, η τοπογραφία, οι συνθήκες του εδάφους, η φυτοκάλυψη, η καταστροφή των δασών καθώς και η αστικοποίηση.

    Οι ξαφνικές πλημμύρες εμφανίζονται σε μικρό χρονικό διάστημα λίγων ωρών ή λιγότερο και έχουν σαν αποτέλεσμα ταχεία ύψωση νερού, το οποίο στο πέρασμα του μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε κατασκευές, όπως κτίρια, γέφυρες κλπ, να παρασύρει αυτοκίνητα, να ξεριζώσει δέντρα κ.α.

    Οι πλημμύρες, που έχουν σαν αίτιο τις βροχοπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν καταστροφικές κατολισθήσεις εδαφών (λασποροές-mud slides). Τα περισσότερα θύματα εξαιτίας πλημμυρών προέρχονται από τις ξαφνικές πλημμύρες.

    Οι πλημμύρες που προέρχονται από ορεινά τοπία διασχίζουν πολύπλοκη τοπογραφία και αλληλεπιδρούν με τις χαράδρες, τα φαράγγια και τις κοιλάδες, αποτελούν παράγοντες με έντονη υδραυλική ροή που οδηγεί σε γεωμορφικές αλλαγές και επηρεάζει ανθρώπους και υποδομές.

    Τα στοιχεία για σύγχρονες και τις παλαιότερες πλημμύρες στην Ισπανία και ειδικότερα στην περιοχή της Valencia είναι πολλά και έχουν ληφθεί υπόψιν για τον σχεδιασμό για διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας ή/και στη μείωση των πιθανοτήτων επέλευσης πλημμύρας.

    Η πλημμύρα της Βαλένθια του 1957 ήταν μια φυσική καταστροφή ανάλογης της φετινής που συνέβη στις 14 Οκτωβρίου 1957 όπου προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 81 ανθρώπων.

    H πλημμύρα της Βαλένθια, πλημμύρισε μεγάλα τμήματα της πόλης της Βαλένθια και προκάλεσε μεγάλες ζημιές τόσο σε ζωές όσο και σε περιουσίες.

    Για να μην συμβεί αυτό στο μέλλον, επινοήθηκε ένα έργο εκτροπής (Pla Sud στη Βαλένθια· Plan Sur στα Ισπανικά), που ολοκληρώθηκε το 1969 και ο ποταμός χωρίστηκε στα δύο στα δυτικά όρια της πόλης κοντά στο Quart de Poblet.

    Κατά τη διάρκεια των πλημμυρών, το μεγαλύτερο μέρος του νερού εκτρέπεται προς τα νότια κατά μήκος μιας νέας πορείας που περιβάλλει την πόλη, μέχρι να συναντήσει τη Μεσόγειο και η παλιά διαδρομή του ποταμού έχει μετατραπεί σε κεντρικό χώρο πρασίνου για την πόλη, ένα πολιτιστικό αξιοθέατο γνωστό ως Κήπος της Τουρκίας.

    Παρά τα μεγάλα έργα υποδομών οι καταστροφικές πλημμύρες δεν αποφεύχθηκαν στα νότια της Βαλένθια.

    Γιατί πλημμύρισε η Βαλένθια και οι γύρω περιοχές

    Η ροή στη χαράδρα del Poyo και το φαινόμενο «χοάνης» σε ορισμένες περιοχές της μητροπολιτικής περιοχής της Βαλένθια είναι δύο από τα κλειδιά που εξηγούν τις σοβαρές επιπτώσεις του φαινομένου και αυτό που έκανε πόλεις όπως η Paiporta, η Picanya, η Sedaví, η Alfafar, η Massanassa και η Catarroja να καταστραφούν από την υπερχείλιση της χαράδρας Poyo σύμφωνα με τις δηλώσεις ειδικών υδρολόγων και μελετητών.

    Στην Chiva (δήμο της Hoya de Buñol), τα ύψη βροχής έφθασαν τα 491 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο και λίγο νοτιότερα στο Alfafar υπήρχε έλλειψη χωρητικότητας της χαράδρας που διοχετεύεται προς την Catarroja.

    Με άλλα λόγια το νερό που συνέχιζε να ρέει δεν μπορούσε να απομακρυνθεί από την περιοχή. Εφόσον στην περιοχή Paiporta η ροή έφτανε τα 2.300 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο και το κανάλι στη χαράδρα Catarroja χωρούσε μόνο 1.800 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, τα υπόλοιπα ήταν είναι φυσικό να ξεχειλίζουν και να απλωθούν σε όλη την περιοχή σύμφωνα με το παραπάνω γράφημα.

    Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την κατασκευή και την παρουσία υποδομών νοτιότερα όπως της πίστα Silla η οποία έκοβε τη φυσική έξοδο του υδάτινου ρεύματος προς την Albufera. Αυτό το φαινόμενο του φραγμού φάνηκε μέσα από τις εικόνες που τραβήχτηκαν χθες, όπου τα αυτοκίνητα συσσωρεύτηκαν στο δρόμο που έφευγε από τη Βαλένθια, όπου εκεί συγκεντρώνονται οι βιομηχανικές περιοχές όλων των δήμων.

    Μάλιστα, αυτή η κατεύθυνση παρέμενε κλειστή και μόνο οι λωρίδες εισόδου στην πόλη της Βαλένθια είχαν ανοίξει στην κυκλοφορία.

    Στην περίπτωση της Ισπανίας αλλά και σε πιθανό σενάριο για τη χώρα μας η πλημμύρα αυτή μας έδειξε ότι χρειάζεται να γίνουν αναθεωρήσεις υποδομών με μακροχρόνιο ορίζοντα και να δημιουργηθούν οι δίοδοι διαφυγής καθώς το 60% των θανάτων σχετίζεται με οχήματα.

    Οι άνθρωποι έχουν αυτοπεποίθηση γιατί πιστεύουν ότι το αυτοκίνητο δεν θα παρασυρθεί και κατευθύνονται εκεί που δεν πρέπει ή μένουν ακινητοποιημένοι καθώς η στάθμη του νερού ανεβαίνει.

    Πάντως, πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να εξαλείψουμε το φυσικό φαινόμενο, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τον κίνδυνο που σχετίζεται με πλημμύρες, είτε μέσω μείωσης του κινδύνου είτε, ταυτόχρονα, μείωσης της ευπάθειας σε επικίνδυνες περιοχές.

    Τέλος, ας γνωρίζουμε όλοι ότι τα σχέδια γίνονται και υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχει πάντοτε η βούληση και η οικονομική δύναμη να γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις που συνδέονται με τις πλημμύρες.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JORGE ZAPATA
  • Ευλογιά προβάτων: Σε ποιες Περιφέρειες εφαρμόζονται νέα μέτρα και σε ποιες αίρονται
    Ευλογιά προβάτων: Σε ποιες Περιφέρειες εφαρμόζονται νέα μέτρα και σε ποιες αίρονται

    Μετά την εφαρμογή των δεκαήμερων περιοριστικών μέτρων με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των προβάτων και με δεδομένα τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά την επικράτεια, κατόπιν εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ισχύουν από 1/11/2024 έως 8/11/2024,τα εξής μέτρα:

    1. Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στον Καν.687/2020, στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Επιτροπής καθώς και στις σχετικές εγκυκλίους όπως τροποποιούνται και ισχύουν κάθε φορά.
    2. Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή.
    3. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    4. Τα αιγοπρόβατα δεν έχουν μετακινηθεί από την σταυλική εγκατάσταση αποστολής για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την μετακίνηση.
    5. Διενεργείται κλινική εξέταση στα ζώα από επίσημους κτηνιάτρους (του ΥΠΑΑΤ, εποπτευομένων φορέων και Περιφερειών), εντός 24 ωρών πριν την μετακίνηση.
    • Τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός των σταυλικών εγκαταστάσεων στον τόπο προορισμού για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την μετακίνηση. Κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιείται από επίσημους κτηνιάτρους κλινική επιτήρηση στα ζώα.
    1. Μετά την άφιξή τους, η διαχείριση των αιγοπροβάτων γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και την επιζωοτία της Ευλογιάς των προβάτων, στην περιοχή της κάθε σταβλικής εγκατάστασης.
    2. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν σε Περιφέρειες της χώρας που είναι ελεύθερες του νοσήματος, ήτοι στις Περιφερειακές Ενότητες των Περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

    Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

    Για τις μετακινήσεις προς σφαγή τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της ΠΕ ή στα πλησιέστερα με τη συγκεκριμένη εμπορική εκμετάλλευση σφαγεία βάσει ανάλυσης κινδύνου.

    Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).

    Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών

    κλπ.).

    Στις 08/11/2024 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δραματική αύξηση νεκρών από τις βιβλικές πλημμύρες στην Ισπανία: Τουλάχιστον 158 θύματα - Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης
    Δραματική αύξηση νεκρών από τις βιβλικές πλημμύρες στην Ισπανία: Τουλάχιστον 158 θύματα - Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης

    Τραγωδία δίχως τέλος στην Ισπανία καθώς ο αριθμός των νεκρών από τις καταστροφικές πλημμύρες που σάρωσαν τη Βαλένθια και άλλες περιοχές, ανεβαίνει διαρκώς. Σύμφωνα με το AFP, οι νεκροί ανέρχονται σε 158.

    «Δυστυχώς, υπάρχουν νεκροί μέσα σε οχήματα», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας Oscar Puente επιβεβαιώνοντας το χειρότερο σενάριο που κρύβουν τα βουνά από αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τους μανιασμένους χειμάρρους στη Βαλένθια.

    Σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες, ο Πέδρο Σάντσεθ βεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει «μόνους» τους πληγέντες, και κάλεσε ταυτοχρόνως τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

    Οι επιχειρήσεις διάσωσης εφεξής «περνούν στο δεύτερο στάδιο», το οποίο συνίσταται στον εντοπισμό των αγνοουμένων, σημείωσε χθες το βράδυ η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός τους παραμένει «άγνωστος».

    Προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές

    Σήμερα ο καιρός ήταν ήπιος στις χειρότερα πληγείσες περιοχές γύρω από την πόλη Βαλένθια, την τρίτη μεγαλύτερη στην Ισπανία, αλλά η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet εξέδωσε το ύψιστο επίπεδο συναγερμού για την επαρχία της Καστίλλης. Βορειότερα στην Καταλονία, εκδόθηκε «πορτοκαλί συναγερμός» για την πόλη της Ταραγόνα.

    «Υπάρχουν ήδη πολύ ισχυρές καταιγίδες στην περιοχή, ιδιαίτερα στη βόρεια Καστίλλη», αναφέρει σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο X η Aemet. «Η κακοκαιρία συνεχίζεται! Προσέχετε!», προσθέτει, καλώντας τον κόσμο να αποφεύγει τις μετακινήσεις στην περιοχή αυτήν.

    Οι πλημμύρες στην Βαλένθια προκάλεσαν εξάλλου τεράστιες καταστροφές στις υποδομές της περιφέρειας, παρασύροντας γέφυρες, δρόμους, σιδηροτροχιές και βυθίζοντας κτίρια στο νερό μετά την υπερχείλιση ποταμών.

    Σήμερα την αυγή χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούσαν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στην περιφέρεια, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Πολλοί δρόμοι παρέμεναν επίσης αποκλεισμένοι, ενώ αμέτρητα κατεστραμμένα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα νερά βρίσκονταν σε δρόμους που ήταν γεμάτοι λάσπη και συντρίμμια.

    «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα ζήσω κάτι τέτοιο», δήλωσε στο AFP ο Ελίου Σάντσεθ, ένας κάτοικος της Σεντάβι, κοινότητας 10.000 κατοίκων που σάρωσαν οι πλημμύρες, περιγράφοντας μια εφιαλτική νύχτα.

    «Είδαμε έναν νεαρό άνδρα στη μέση του πουθενά που είχε καταφύγει στην οροφή του αυτοκινήτου του», διηγείται ο 32χρονος ηλεκτρολόγος. «Προσπάθησε να πηδήξει» πάνω σε ένα άλλο αυτοκίνητο, αλλά «τον πήρε» το ρεύμα.

    Σύμφωνα με τις αρχές, μια από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές είναι η Παϊπόρτα, στα νότια προάστια της Βαλένθια, όπου γύρω στους σαράντα ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους μια μητέρα και το τριών μηνών μωρό της, έχασαν τη ζωή τους όταν παρασύρθηκαν από το ρεύμα.

    Ο επικεφαλής της περιφέρειας της Βαλένθια Κάρλος Μανθόν δήλωσε χθες το βράδυ ότι τα συνεργεία διάσωσης πραγματοποίησαν στη διάρκεια της ημέρας «200 χερσαίες επιχειρήσεις διάσωσης και 70 αεροπορικές» με ελικόπτερα.

    Επίσης διευκρίνισε ότι οι υπηρεσίες διάσωσης κατάφεραν να φτάσουν στο σύνολο των περιοχών που επλήγησαν, μολονότι πολλά χωριά παρέμεναν αποκομμένα από την υπόλοιπη χώρα για μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας.

    Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία Aemet, πάνω από 300 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο έπεσαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε πολλές πόλεις της περιφέρειας Βαλένθια, με αποκορύφωμα τα 491 λίτρα στο μικρό χωριό Τσίβα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί «σε βροχές ενός χρόνου», διευκρίνισε.

    Ο ισπανικός Τύπος, που χαρακτηρίζει «πλημμύρες του αιώνα» την κακοκαιρία αυτή, άρχισε να αμφισβητεί την αντίδραση των αρχών: το προειδοποιητικό μήνυμα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους εστάλη την Τρίτη μετά τις 20:00 τοπική ώρα, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet είχε εκδώσει «κόκκινο συναγερμό» ήδη από το πρωί.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JORGE ZAPATA
  • Δραματικές στιγμές στην Ισπανία: Ψάχνουν για να εντοπίσουν επιζώντες - Νέα προειδοποίηση για καταιγίδα
    Δραματικές στιγμές στην Ισπανία: Ψάχνουν για να εντοπίσουν επιζώντες - Νέα προειδοποίηση για καταιγίδα

    Ο αριθμός των νεκρών, ο μεγαλύτερος μετά τις πλημμύρες του Οκτωβρίου του 1973 στην Ισπανία που στοίχισαν τη ζωή σε 300 ανθρώπους

    Οι ισπανικές αρχές εξέδωσαν την Πέμπτη νέα προειδοποίηση για καταιγίδα σε τμήμα της περιφέρειας της Βαλένθια, στην ανατολική Ισπανία, όπου τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό των αγνοουμένων από τις χειρότερες πλημμύρες που έχει αντιμετωπίσει η χώρα εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια, οι οποίες έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 95 ανθρώπους.

    Σχεδόν χίλιοι στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στο πεδίο, κυρίως στην περιφέρεια της Βαλένθια, στο πλευρό πυροσβεστών, αστυνομικών και διασωστών που ψάχνουν για να εντοπίσουν επιζώντες και αγωνίζονται για να καθαρίσουν τις πληγείσες περιοχές από τα συντρίμμια.

    Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές, οι νεκροί ανέρχονται σε 95, εκ των οποίων οι 92 στην κοινότητα της Βαλένθια, που είναι αυτή που επλήγη χειρότερα από τις ξαφνικές πλημμύρες. Οι άλλοι δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους βρίσκονταν στη γειτονική περιφέρεια της Καστίλλης-Λα Μάντσα, και ο τρίτος στην Ανδαλουσία.

    Ο αριθμός αυτός των νεκρών, ο μεγαλύτερος μετά τις πλημμύρες του Οκτωβρίου του 1973 στην Ισπανία που στοίχισαν τη ζωή σε 300 ανθρώπους, «θα αυξηθεί», διότι υπάρχουν ακόμη «πολλοί που αγνοούνται», προειδοποίησε χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο υπουργός Εδαφικής Πολιτικής Άνχελ Βίκτορ Τόρες.

    Τριήμερο πένθος

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, αναμενόταν να μεταβεί στις 10:30 τοπική ώρα (11:30 ώρα Ελλάδος) στην Βαλένθια, για να επισκεφθεί το Κέντρο Συντονισμού επιχειρήσεων Διάσωσης (Cecopi).

    Σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες, ο Σάντσεθ βεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει «μόνους» τους πληγέντες, και κάλεσε ταυτοχρόνως τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

    Οι επιχειρήσεις διάσωσης εφεξής «περνούν στο δεύτερο στάδιο», το οποίο συνίσταται στον εντοπισμό των αγνοουμένων, σημείωσε χθες το βράδυ η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός τους παραμένει «άγνωστος».

    Πορτοκαλί συναγερμός

    Σήμερα ο καιρός ήταν ήπιος στις χειρότερα πληγείσες περιοχές γύρω από την πόλη Βαλένθια, την τρίτη μεγαλύτερη στην Ισπανία, αλλά η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet εξέδωσε το ύψιστο επίπεδο συναγερμού για την επαρχία της Καστίλλης. Βορειότερα στην Καταλονία, εκδόθηκε «πορτοκαλί συναγερμός» για την πόλη της Ταραγόνα.

    «Υπάρχουν ήδη πολύ ισχυρές καταιγίδες στην περιοχή, ιδιαίτερα στη βόρεια Καστίλλη», αναφέρει σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο X η Aemet. «Η κακοκαιρία συνεχίζεται! Προσέχετε!», προσθέτει, καλώντας τον κόσμο να αποφεύγει τις μετακινήσεις στην περιοχή αυτήν.

    Οι πλημμύρες στην Βαλένθια προκάλεσαν εξάλλου τεράστιες καταστροφές στις υποδομές της περιφέρειας, παρασύροντας γέφυρες, δρόμους, σιδηροτροχιές και βυθίζοντας κτίρια στο νερό μετά την υπερχείλιση ποταμών.

    Σήμερα την αυγή χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούσαν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στην περιφέρεια, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Πολλοί δρόμοι παρέμεναν επίσης αποκλεισμένοι, ενώ αμέτρητα κατεστραμμένα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα νερά βρίσκονταν σε δρόμους που ήταν γεμάτοι λάσπη και συντρίμμια.

    Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες διασωθέντων στην Ισπανία

    «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα ζήσω κάτι τέτοιο», δήλωσε στο AFP ο Ελίου Σάντσεθ, ένας κάτοικος της Σεντάβι, κοινότητας 10.000 κατοίκων που σάρωσαν οι πλημμύρες, περιγράφοντας μια εφιαλτική νύχτα.

    «Είδαμε έναν νεαρό άνδρα στη μέση του πουθενά που είχε καταφύγει στην οροφή του αυτοκινήτου του», διηγείται ο 32χρονος ηλεκτρολόγος. «Προσπάθησε να πηδήξει» πάνω σε ένα άλλο αυτοκίνητο, αλλά «τον πήρε» το ρεύμα.

    Σύμφωνα με τις αρχές, μια από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές είναι η Παϊπόρτα, στα νότια προάστια της Βαλένθια, όπου γύρω στους σαράντα ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους μια μητέρα και το τριών μηνών μωρό της, έχασαν τη ζωή τους όταν παρασύρθηκαν από το ρεύμα.

    Ο επικεφαλής της περιφέρειας της Βαλένθια Κάρλος Μανθόν δήλωσε χθες το βράδυ ότι τα συνεργεία διάσωσης πραγματοποίησαν στη διάρκεια της ημέρας «200 χερσαίες επιχειρήσεις διάσωσης και 70 αεροπορικές» με ελικόπτερα.

    Επίσης διευκρίνισε ότι οι υπηρεσίες διάσωσης κατάφεραν να φτάσουν στο σύνολο των περιοχών που επλήγησαν, μολονότι πολλά χωριά παρέμεναν αποκομμένα από την υπόλοιπη χώρα για μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας.

    Πάνω από 300 λίτρα νερού έπεσαν

    Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία Aemet, πάνω από 300 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο έπεσαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε πολλές πόλεις της περιφέρειας Βαλένθια, με αποκορύφωμα τα 491 λίτρα στο μικρό χωριό Τσίβα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί «σε βροχές ενός χρόνου», διευκρίνισε.

    Ο ισπανικός Τύπος, που χαρακτηρίζει «πλημμύρες του αιώνα» την κακοκαιρία αυτή, άρχισε να αμφισβητεί την αντίδραση των αρχών: το προειδοποιητικό μήνυμα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους εστάλη την Τρίτη μετά τις 20:00 τοπική ώρα, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet είχε εκδώσει «κόκκινο συναγερμό» ήδη από το πρωί.

    Η περιοχή της Βαλένθια και η ισπανική ακτή στη Μεσόγειο υφίστανται εν γένει συχνά το φθινόπωρο το καιρικό φαινόμενο του «γκότα φρία» (ψυχρή σταγόνα), που προκαλεί ξαφνικές και εξαιρετικά σφοδρές βροχές, ορισμένες φορές για αρκετές ημέρες.

    Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα και οι καταιγίδες, γίνονται εντονότερα και εμφανίζονται συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    «Οι ξαφνικές αυτές πλημμύρες στην Ισπανία είναι μια νέα τρομερή υπενθύμιση της κλιματικής αλλαγής και του χαοτικού χαρακτήρα της», υπογράμμισε ο Τζες Νόιμαν, καθηγητής υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JORGE ZAPATA
  • Προειδοποίηση Λέκκα - «Τα ακραία φαινόμενα θα είναι κανόνας και στη χώρα μας»
    Προειδοποίηση Λέκκα - «Τα ακραία φαινόμενα θα είναι κανόνας και στη χώρα μας»

    Tι απαντά ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας για το αν μπορούμε να αναμένουμε αντίστοιχα φαινόμενα και στην χώρα μας

    Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας μίλησε στο MEGA για τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην χώρα μας και αν θα μπορούσαμε να περιμένουμε αντίστοιχα φαινόμενα.

    «Είχαμε έναν συνδυασμό ακραίων φαινομένων, ραγδαίες βροχοπτώσεις που ξεπέρασαν τα 400 χιλιοστά μέσα σε 8 ώρες. Ήταν ραγδαίες βροχές με τεράστιες ποσότητες νερού. Είχαμε να κάνουμε με ένα υδρογραφικό δίκτυο και με έργα τα οποία ήταν ανεπαρκή», ανέφερε αρχικά για τις πλημμύρες στην Ισπανία.

    Στη συνέχεια μιλώντας για την χώρα μας ο καθηγητής Γεωλογίας σε ερώτηση για το αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην Αττική, θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε ανέφερε: «Πολύ φοβάμαι ότι θα είχαμε το ίδιο, δηλαδή ό,τι έργα και να γίνουν, όποιες μεγάλες διαστασιολογήσεις και να έχουν τα έργα δεν μπορούν να ανταπεξέρθουν σε τέτοια φαινόμενα. Ο τρόπος με τον οποίο έχουμε δομήσει τις πόλεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, είναι ένας άστοχος τρόπος που επιτρέπει στο να αναπτυχθούν όλα αυτά τα φαινόμενα».

    Ακόμη, ο Ευθύμης Λέκκας τόνισε: «Είναι φαινόμενα τα οποία είναι πρωτόγνωρα, θα είναι κανόνας από εδώ και πέρα. Ήδη έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Η κλιματική κρίση είναι παρούσα και εξελίσσεται ραγδαία και θα βλέπουμε πιο πολλά φαινόμενα με πιο μεγάλη ένταση, πιο μεγάλες καταστροφές».

    Πηγή: NewsBomb.gr

  • Κλιματική αλλαγή: Η σύγκριση μεταξύ Dana και Daniel
    Κλιματική αλλαγή: Η σύγκριση μεταξύ Dana και Daniel

    Τόσο ο Daniel όσο και η Dana άφησαν πίσω τους μεγάλες καταστροφές και νεκρούς - Εκ του αποτελέσματος, το βασικό κοινό στοιχείο των δύο φαινομένων είναι το πόσο απροστάτευτες ήταν οι πληγείσες περιοχές

    Η Ισπανία εξακολουθεί να μετρά τις πληγές και τους νεκρούς της από τις φονικές πλημμύρες στην περιοχή της Βαλένθια και ευρύτερα τμήματα στα ανατολικά της χώρας. Πλημμύρες που προκλήθηκαν από ένα καταστροφικό καιρικό φαινόμενο -που είναι γνωστό τοπικά ως DANA- στο οποίο ο ψυχρός και θερμός αέρας συναντώνται και δημιουργούν ισχυρά σύννεφα βροχής, ένα μοτίβο που πιστεύεται ότι εμφανίζεται συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Όταν ψυχρός αέρας πνέει πάνω από τα ζεστά νερά της Μεσογείου, προκαλεί την άνοδο θερμότερου αέρα γρήγορα και τον σχηματισμό πυκνών σύννεφων, γεμάτων νερό, που μπορούν να παραμείνουν στην ίδια περιοχή για πολλές ώρες, αυξάνοντας τις καταστροφικές τους δυνατότητες. Το φαινόμενο προκαλεί ορισμένες φορές έντονη χαλαζόπτωση και ανεμοστρόβιλους όπως φάνηκε αυτή την εβδομάδα, λένε μετεωρολόγοι.

    DANA: Μεγάλος όγκος νερού

    Το DANA αυτής της εβδομάδας ήταν μία από τις τρεις πιο έντονες τέτοιες καταιγίδες στην περιοχή της Βαλένθια, δήλωσε ο Ρούμπεν ντελ Κάμπο, εκπρόσωπος της ισπανικής Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, AEMET.

    Η Υπηρεσία, ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής καταγράφηκε στην περιοχή Chiva, 30 χλμ δυτικά της Βαλένθια, και ήταν ίσο με 445.4 mm. Πρόκειται για την 2η υψηλότερη τιμή ημερήσιου ύψους υετού στην Περιφέρεια της Βαλένθια, μετά τα 520 mm στην πόλη Tavernes de la Vall στις 11 Σεπτεμβρίου 1996.

    Τα προκαταρκτικά δορυφορικά δεδομένα που κατέγραψε η επιστημονική ομάδα του Climatebook δείχνουν ότι μια μεγάλη περιοχή της Ανατολικής Ισπανίας δέχθηκε πάνω από 100-150 mm βροχής (180 mm στο κέντρο της Βαλένθια), και τοπικά πάνω από 250 mm σε λιγότερο από 24 ώρες.

    Πρόκειται για πολύ υψηλά ύψη βροχής, όταν ο μέσος όρος για όλο τον Οκτώβριο στη Βαλένθια είναι περίπου 65 χιλιοστά.

    Οι αρχές ενεργοποίησαν στην Ισπανία ενεργοποίησαν επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ πολλοί κάτοικοι εγκλωβίστηκαν σε σπίτια ή οχήματα, με τις ζημιές να περιλαμβάνουν εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές και δρόμους. Η Βαλένθια, η Καταλονία και άλλες περιοχές παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, καθώς οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν ασταθείς μέχρι και το Σ/Κ 2-3 Νοεμβρίου 2024.

    Η σύγκριση με τον Daniel

    Αναμφισβήτητα, ένας μεγάλος όγκος νερού, σε μικρό χρονικό διάστημα έπεσε στην Ισπανία, ωστόσο, υπολείπεται σημαντικά του νερού που έπεσε στη Θεσσαλία όταν χτυπήθηκε από τον Daniel, ο οποίος είχε και μεγαλύτερη διάρκεια.

    Τον Σεπτέμβριο του 2023, κατά την κακοκαιρία Daniel, εκδηλώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως στη Θεσσαλία, και την απώλεια 15 ανθρώπινων ζωών.

    Αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων ρεκόρ στη Θεσσαλία ήταν η κατάκλιση του θεσσαλικού κάμπου από νερό, με περίπου 720.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων να πλημμυρίζουν μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου

    Η ασυνήθιστη για την εποχή ατμοσφαιρική διάταξη προκάλεσε πολύωρες και ισχυρές καταιγίδες στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας, κυρίως μεταξύ 5 και 6 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει το climatebook. Ο μετεωρολογικός σταθμός του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε 760 mm μέγιστο ημερήσιο ύψος βροχής στη Ζαγορά Πηλίου και συνολικά κατά την διάρκεια του Daniel, 1235 mm στη Μακρινίτσα Πηλίου.

    Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν και στις πόλεις της Καρδίτσας (659 mm) και του Βόλου (617 mm), με τη δεύτερη να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα 6 μηνών. Τα ποσά βροχής σε διάστημα 4 ημερών αντιστοιχούν στο μέσο ετήσιο ύψος βροχής για αυτές τις περιοχές.

    Αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων ρεκόρ στη Θεσσαλία ήταν η κατάκλιση του θεσσαλικού κάμπου από νερό, με περίπου 720.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων να πλημμυρίζουν μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.

    Τόσο ο Daniel όσο και η Dana άφησαν πίσω τους μεγάλες καταστροφές και νεκρούς. Εκ του αποτελέσματος, το βασικό κοινό στοιχείο των δύο φαινομένων είναι το πόσο απροστάτευτες ήταν οι πληγείσες περιοχές.

    Πηγή: In.gr
  • Πλημμύρες - Ισπανία: Πένθος για τους 95 νεκρούς - Εστάλη 112 αφού η Βαλένθια είχε «πνιγεί»
    Πλημμύρες - Ισπανία: Πένθος για τους 95 νεκρούς - Εστάλη 112 αφού η Βαλένθια είχε «πνιγεί»

    Οργή για την καθυστέρηση του 112 - Στο επίκεντρο των επικρίσεων ο κυβερνήτης της Βαλένθια - Είχε δώσει συνέντευξη Τύπου πριν την καταστροφή, δίνοντας εντελώς λάθος πληροφορίες περί μείωσης της έντασης του φαινομένου

    Καθώς τα σωστικά συνεργεία και οι κάτοικοι της Βαλένθια ψάχνουν στις λάσπες, τους σωρούς αυτοκινήτων και χαλασμάτων τους ανθρώπους που αγνοούνται, η οργή εναντίον των κρατικών αρχών περισσεύει. Ο αριθμός των 95 νεκρών αναμένεται ότι θα μεγαλώσει κι άλλο, πλησιάζοντας τη χειρότερη καταστροφή που έχει δει η Ισπανία από πλημμύρα- τα 87 θύματα των πλημμυρών του 1996 στα Πυρηναία. Και στην Ισπανία, το blame game έχει ξεκινήσει για μια καταστροφή που ενδεχομένως να είχε μικρότερη έκταση, εάν είχε διαφορετική διαχείριση. Στο επίκεντρο, βρίσκεται ο κυβερνήτης της Βαλένθια, Κάρλος Μαζόν, ως ο κύριος υπεύθυνος της απουσίας οποιουδήποτε μηχανισμού πρόληψης ή διάσωσης...
    Η οργή στρέφεται εναντίον της τοπικής κυβέρνησης της Βαλένθια. Κι αυτό γιατί η τοπική κυβέρνηση έχει την αρμοδιότητα αλλά και την απόλυτη ευθύνη να συντονίσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στις περιοχές που πλήττονται. Αντί να το κάνει αυτό, ωστόσο, έστειλε ένα μήνυμα μέσω του συστήματος 112 της Ισπανίας στις 8:12 το βράδυ, 8 ώρες αφού είχαν ξεκινήσει οι πλημμύρες και 10 ώρες μετά την προειδοποίηση για «ακραίο κίνδυνο» της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ισπανίας, ΑΕΜΕΤ.
    «Το μέγεθος της τραγωδίας εγείρει αμφιβολίες για το αν ο πληθυσμός προειδοποιήθηκε πολύ αργά: Η Πολιτική Προστασία έστειλε ειδοποιήσεις όταν υπήρχαν ήδη πλημμυρισμένες πόλεις», έγραφε ένας τίτλος στην ιστοσελίδα της εφημερίδας El Mundo. Όπως συνεχίζει η εφημερίδα, «εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας από την Τρίτη προς την Τετάρτη σε βιομηχανικές περιοχές και σε δρόμους, επειδή οι δρόμοι ήταν ήδη αποκομμένοι και η πρόσβαση είχε διακοπεί».
    Όχι ότι και η ΑΕΜΕΤ μένει στο απυρόβλητο. Ισπανοί στα κοινωνικά δίκτυα λένε πως οι μετεωρολόγοι υποτίμησαν το φαινόμενο καθώς δεν περίμεναν ότι θα λάβει αυτή την έκταση και δεν έδωσαν στο κοινό να καταλάβει ότι βρισκόταν σε ακραίο κίνδυνο. Βέβαια, όπως λέει και ο καθηγητής του βρετανικού πανεπιστημίου The Open, Δρ. Κέβιν Κόλινς, «παρά το γεγονός ότι εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τη νοτιοανατολική Ισπανία, η κλίμακα και η ένταση της βροχόπτωσης μας δείχνει ότι οι προειδοποιήσεις αυτές προσφέρουν ελάχιστα περιθώρια αποφυγής των άμεσων καταστροφικών ζημιών. Για να είναι αποτελεσματικές, οι προειδοποιήσεις απαιτούν από τους ανθρώπους να έχουν τρόπους διαχείρισης της αμεσότητας της κρίσης, αλλά το συγκεκριμένο γεγονός υπερκέρασε τόσο τις υπάρχουσες αγροτικές και αστικές υποδομές όσο και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης».
    Και στην περίπτωση της Βαλένθια, όπως αποδείχθηκε, σχέδιο διαχείρισης δεν υπήρχε. Το μήνυμα του 112 που έφτασε όταν η Βαλένθια είχε «πνιγεί», ανέφερε ότι «λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, θα πρέπει να αποφεύγονται όλες οι μετακινήσεις στην περιφέρεια της Βαλένθια, ώστε να προληφθεί κατάρρευση των δρόμων» και ζήταγε από τους πολίτες να αναμένουν νέα ενημέρωση ή να καλέσουν το 112 σε περίπτωση ανάγκης. Νέα ενημέρωση δεν υπήρξε, αλλά δεν υπήρξε και αντίδραση.

    Ούτως ή άλλως, όταν έφτασε το μήνυμα του 112, πολλοί ήταν εγκλωβισμένοι σε σπίτια, επιχειρήσεις και σε δρόμους, ενδεχομένως και πολλοί να ήταν ήδη νεκροί. Το ζήτημα έχει ενοχλήσει και την κεντρική κυβέρνηση με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης να δηλώνει ότι «μέχρι να δράσουν οι αρχές της Βαλένθια η κατάσταση είχε ήδη κλιμακωθεί σημαντικά. Είναι οι περιφερειακές κυβερνήσεις στην Ισπανία που χειρίζονται τα συστήματα προειδοποίησης και έχουν την εξουσία να στέλνουν ειδοποιήσεις στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών για να περιορίζουν την κινητικότητα όταν είναι απαραίτητο... Γιατί αυτή η σημαντική καθυστέρηση στην αποστολή μηνυμάτων συναγερμού στα κινητά τηλέφωνα, που συμβουλεύουν να μην ταξιδεύουν ή να μην πηγαίνουν στους χώρους εργασίας; Δεν γνωρίζουμε».
    Αυτό όμως, δεν ήταν όλο. Οι πληγέντες που είχαν επιβιώσει και πάγωναν στις στέγες των σπιτιών που είχαν σκαρφαλώσει, δεν είχαν τρόπο επικοινωνίας με τα σωστικά συνεργεία- ούτε με τους δικούς τους ανθρώπους. Τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κατέρρευσαν πολύ νωρίς, το μεσημέρι της Τρίτης και όλες οι κλήσεις έκτακτης ανάγκης κατευθύνθηκαν στο 112, το οποίο επίσης κατέρρευσε μερικές ώρες αργότερα. Έτσι, οι κάτοικοι που χρειάζονταν βοήθεια, κατάλαβαν γρήγορα ότι ήταν μόνοι τους. Τα σωστικά συνεργεία ήταν άφαντα. Οι διασώστες δεν ήξεραν πού να πάνε, ενώ δεν υπήρχε και τρόπος να μεταβούν στις πλημμυρισμένες περιοχές. Σε κάποιες περιπτώσεις έπρεπε να διασώσουν από την πλημμύρα τις δικές τους εγκαταστάσεις, ή να περιμένουν νέα για συναδέλφους τους που παρασύρθηκαν από τα νερά. Η El Pais γράφει ότι ο Μαζόν εξήγησε πως οι προσπάθειες διάσωσης παρεμποδίστηκαν από την απόλυτη αδυναμία προσέγγισης όσων είχαν ανάγκη. «Οι πυροσβέστες και η τοπική αστυνομία πλαισιώθηκαν από μέλη της στρατιωτικής μονάδας έκτακτης ανάγκης (UME). Ακόμη και οι δυνάμεις ασφαλείας αντιμετώπισαν προκλήσεις- ο στρατώνας της Πολιτικής Φρουράς στην Παϊπόρτα πέρασε τη νύχτα περιμένοντας με αγωνία νέα για δύο μέλη της που αγνοούνται».

    Ο Μαζόν στο στόχαστρο

    Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Βαλένθια, Κάρλος Μαζόν, είναι αυτός στον οποίο στρέφονται όλα τα δάχτυλα όσων αναζητούν ευθύνες για την πολύνεκρη καταστροφή που βύθισε την Ισπανία στο πένθος. Ο συντηρητικός Μαζόν, κατηγορείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους, τα ΜΜΕ αλλά και τους πολίτες στα κοινωνικά δίκτυα ότι η πρώτη «δουλειά» που έκανε όταν εξελέγη, πέρυσι, ήταν να καταργήσει την UVE. Πρόκειται για τη Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης της Βαλένθια, την οποία είχε δημιουργήσει η προηγούμενη τοπική κυβέρνηση για να ανταποκριθεί σε κλιματικές καταστροφές, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές.

    Στην έκταση που πήρε το ζήτημα, ο Μαζόν αναγκάστηκε να απαντήσει με μια ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βαλένθια. Σε αυτή, έλεγε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η UVE καταργήθηκε επειδή «ήταν ένας ακόμη φανταστικός οργανισμός, με μηδέν πυροσβέστες, μηδέν υλικά και μηδενική αποτελεσματικότητα».

    Δεν είναι όμως μόνο αυτό για το οποίο κατακρίνεται ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Βαλένθια. Ο Κάρλος Μαζόν είχε την ατυχή έμπνευση να εμφανιστεί σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης, όπου είπε ότι η ισχυρή βροχόπτωση αναμενόταν να «μειώσει την έντασή της» από τις 18.00 περίπου, τοπική ώρα. Αντ’ αυτού, ωστόσο, από εκείνη την ώρα, η βροχόπτωση εντάθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό. Για «εγκατάλειψη και πλήρη ανικανότητα» τον κατηγορούν και οι δήμαρχοι των πόλεων που επηρεάστηκαν, όπως ο δήμαρχος της Λ’ Αλκουδία, Αντρό Σαλόμ. «Ως δήμαρχος», είπε, «δεν ενημερώθηκα από κανέναν για τον κίνδυνο ο ποταμός Μαγκρέ μπορεί να σπάσει τα αναχώματα. Γέμισε η πόλη με νερό, λάσπη και συντρίμμια».
    «Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες πίσω από αυτή την τραγωδία», λέει ο βουλευτής της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας Gabriel Rufian. «Η καταιγίδα μπορεί να ήταν αναπόφευκτη, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους επειδή αναγκάστηκαν να πάνε στη δουλειά τους και άλλοι που χάθηκαν, όπως φαίνεται, επειδή δεν υπήρχαν καλά εξοπλισμένες μονάδες για να τους σώσουν».
    Στον Μαζόν επιρρίπτουν την ευθύνη και για το γεγονός ότι πολλοί εργοδότες αγνόησαν τις προειδοποιήσεις -κόκκινου συναγερμού- των μετεωρολόγων και υποχρέωσαν τους εργαζομένους τους να πάνε κανονικά στις δουλειές τους. Στο ισπανικό κοινοβούλιο ακούστηκαν κατηγορίες εναντίον του Κάρλος Μαζόν, ότι δεν ζήτησε από τους εργαζόμενους να μείνουν στα σπίτια τους νωρίτερα μέσα στην ημέρα, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις τοπικές επιχειρήσεις σε λειτουργία.

    Αλλά και μετά από την τραγωδία, φαίνεται ότι θα αναζητηθούν πολλές ευθύνες, όχι μόνο για την ανυπαρξία οποιασδήποτε ετοιμότητας στη Βαλένθια, αλλά και γι’ αυτό που την προκάλεσε, εκτός από την κλιματική αλλαγή και τη γιγαντιαία ποσότητα βροχόπτωσης: ειδικοί λένε ότι η ανεξέλεγκτη αστική ανάπτυξη της περιφέρειας της Βαλένθια (η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας και μια από τις περιοχές με την πιο αλματώδη ανάπτυξη), έπαιξαν ρόλο στην τραγωδία. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ρέματα που έπνιξαν κοινότητες, οι οποίες χτίστηκαν δίπλα σε ρέματα, ή στις όχθες ποταμών που είχαν εκτραπεί…
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JORGE ZAPATA
  • Ισπανία: Γυναίκα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά - Σοκαριστικό βίντεο
    Ισπανία: Γυναίκα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά - Σοκαριστικό βίντεο

    Τουλάχιστον 81 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιφέρεια της Βαλένθια στην Ισπανία, με τη χώρα να έχει πληγεί από τις φονικές πλημμύρες και ένα βίντεο κάνει τον γύρο του διαδικτύου, καθώς φαίνεται μια γυναίκα να παρασύρεται από τα ορμητικά νερά.

    Συγκεκριμένα, στη Βαλένθια μια γυναίκα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, με πολλούς να προσπαθούν να της δώσουν μια χείρα βοηθείας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η ίδια δεν κατόρθωσε να πιαστεί από κάπου και αυτή τη στιγμή η τύχη της αγνοείται.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JORGE ZAPATA

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ