Κοράλλια: Έκτακτη σύσκεψη του ΟΗΕ για την πανδημία στα πολύτιμα οικοσυστήματα
Ανυσυχία με τον Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι: Φήμες ότι μπορεί να αποχωρήσει απο τους Μπακς ...
Χημικά από τα ΜΑΤ στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας: Απόπειρα εκκένωσης της κατάληψης των εποχικών πυροσβεστών ...
Μαρίνα Σπανού: Όταν τραγουδούσα στον δρόμο ήταν αμήχανο να μου αφήνουν χρήματα
Τουρισμός: «Άνοιξε» τo Voucher των 1250 ευρώ - Δικαιούχοι και προθεσμίες
X: Πάρτι παραπληροφόρησης βλέπει έκθεση ΜΚΟ
Τσιτσιπάς - Σερούντολο 2-1: Με ανατροπή νίκησε ξανά τον Αργεντινό και προκρίθηκε στους 8 του Paris Masters ...
Αρχ. Ολυμπία: Τροχαίο στα τούνελ - Ανατροπή οχήματος στην περιμετρική
Επτά τροφές που κρατούν την ημικρανία μακριά
Οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου με ΛΤ Βασιλακίου συμμετέχουν σε Πανελλήνιο ρεκόρ ΚΑΡΠΑ ...
Δύσκολο αποδεικνύεται το φετινό καλοκαίρι για την κυβέρνηση, με τα μέτωπα να διαδέχονται το ένα το άλλο. Πριν από τέσσερις εβδομάδες στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε θέσει και παρά το ότι διατηρεί την μεγάλη απόσταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν χτυπήσει καμπανάκια για τα υψηλά ποσοστά αποχής.
Το μήνυμα ελήφθη σημείωσαν από το Μαξίμου μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αναγνωρίζοντας πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και σε θέματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών. Μετά τις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ανασχηματισμό, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλει ένα σήμα επανεκκίνησης.
Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα στην πεντάωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας δεν έλειψε η κριτική, καθώς «γαλάζιοι» βουλευτές που πήραν το λόγο εστίασαν στην ανάγκη στροφής στα δεξιά και ζήτησαν επιστροφή στις ρίζες. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση από το 2019 και μετά που δεν κυριάρχησαν τα χαμόγελα αλλά διατυπώθηκε από ένα κομμάτι βουλευτών προβληματισμός για συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές.
Μετά και την συνεδρίαση αυτή στο κυβερνών κόμμα εκτιμούσαν πως θα εκτονωθεί η κατάσταση και στόχος ήταν να επιχειρηθεί μια φυγή προς τα εμπρός και να μην υπάρξει ένας κύκλος εσωστρέφειας. Ωστόσο, ακολούθησε μία ακόμα δύσκολη εβδομάδα και παρά τις προσπάθειες αλλαγής ατζέντας τα βλέμματα στράφηκαν εκ νέου στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -σε δηλώσεις του την Παρασκευή- έστειλε σαφές μήνυμα πως δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές συμπεριφορές που τραυματίζουν συνολικά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Και χαρακτηριστικά υπογράμμισε πως «τίποτα δεν ενοχλεί τους πολίτες περισσότερο από συμπεριφορές όσων κατέχουν εξουσία, οι οποίες προβάλλουν μια εικόνα ότι οι πολιτικοί είναι σε μια διαφορετική συνομοταξία πολιτών, που μπορούν να φέρονται με έναν τρόπο διαφορετικό από αυτόν που θα φερόταν οποιοσδήποτε πολίτης».
Οι θερινές προτεραιότητες
Αδιαμφισβήτητα η προσοχή είναι στραμμένη στην μάχη κατά της ακρίβειας, που αποτελεί και το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως τα δύσκολα είναι πίσω και όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου «για πρώτη φορά έχουμε στοιχεία που δείχνουν όχι απλά περιορισμό του πληθωρισμού, αλλά και πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών στο σούπερ μάρκετ».
Μάλιστα, τόνισε ότι είναι μια πρώτη ενθαρρυντική ένδειξη ότι «ο πόλεμος τον οποίο έχουμε κηρύξει στην ακρίβεια αρχίζει και φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα» και υπογράμμισε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Επεσήμανε δε χαρακτηριστικά «θα εξακολουθούμε να επιμένουμε σε μια αγορά η οποία λειτουργεί με διαφάνεια, με σωστούς κανόνες, με πραγματικό ανταγωνισμό, χωρίς ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές συμπεριφορές».
Παράλληλα, βέβαια η προσοχή σε αυτή τη συγκυρία είναι στραμμένη στην πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς ο Ιούνιος ήταν ένας δύσκολος μήνας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα ήσυχο καλοκαίρι και από το Σεπτέμβριο να μπει σε εφαρμογή ένα νέο πακέτο μέτρων που θα εστιάζει στην οικονομία και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Να σημειωθεί εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει ένα νέο κύκλο περιοδειών, την Παρασκευή βρέθηκε στη Λευκάδα, με έμφαση να δίνεται και στα έργα που υλοποιούνται σε τοπικό επίπεδο.
Έρχονται νέες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ
Σήμα επανεκκίνησης θέλει να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ και ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες συζητήσεις για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο. Το τελικό πακέτο θα κλειδώσει στις συσκέψεις που θα γίνουν στο τέλος Αυγούστου και στόχος είναι να είναι κοστολογημένο, ώστε να μην διαταραχτεί η δημοσιονομική ισορροπία
Το οικονομικό πακέτο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν θα πάρουν αύξηση (θα δοθεί στο τέλος του χρόνου), περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το 2025 και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την επόμενη χρονιά (προκειμένου μέχρι το τέλος της τετραετίας να φτάσει τα 950 ευρώ). Επίσης, έως το τέλος του 2024 θα τρέξουν οι παρεμβάσεις στο στεγαστικό πεδίο και δρομολογείται: ο πρώτος διαγωνισμός για την κοινωνική αντιπαροχή μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ένα ακόμα πρόγραμμα «Σπίτι μου» που θα απευθύνεται σε άτομα έως 50 ετών αλλά και παρεμβάσεις στο Airbnb.
Τέλος, έμφαση δίνεται σε θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών και ενδεικτικά αναφέρεται πως οι παρεμβάσεις θα αφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς (στην Αθήνα μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν προστεθεί συνολικά 900 καινούργια λεωφορεία) και την παιδεία (όπου ανακοινώθηκαν 10.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών).
Πηγή: ethnos.gr
Σε παρέμβαση για τις διεργασίες στην κεντροαριστερά, στην επαύριο των ευρωεκλογών έκανε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σε δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Ινστιτούτου Τσίπρα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «καμπάνα κινδύνου», το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ σημειώνει πως πρέπει «να δώσουμε περισσότερο χώρο στο “μαζί”».
«Να δώσουμε περισσότερο χώρο στο μαζί»
«Το ερώτημα “που βαδίζουμε” αποτελεί σήμερα κοινό τόπο στους προβληματισμούς που απασχολούν ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και ειδικά το προοδευτικό τμήμα του πολιτικού τόξου. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί καμπάνα κινδύνου. Οι ευρωπαίοι πολίτες φαίνεται να στρέφονται κυρίως στην αποχή και την αντιπολιτική ενώ ενισχύεται η εκλογική δύναμη της ακροδεξιάς. Οι εξελίξεις αυτές, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας επιβάλλουν πρώτον αν διαγνώσουμε με ψυχραιμία και χωρίς ωραιοποιήσεις την πραγματικότητα. Και να την αλλάξουμε προς όφελος της προόδου και να δώσουμε περισσότερο χώρο στο “μαζί”».
«Περισσότερη δουλειά, λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις». Αυτούς τους στόχους έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μιλώντας για μια πορεία με κατεύθυνση μόνο μπροστά.
Μετά το αποτέλεσμα της κάλπης έχει ανοίξει μια συζήτηση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για το αν πρέπει να συνεχιστούν τα ανοίγματα στο κέντρο ή να δοθεί έμφαση στην στενότερη προσέγγιση παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος. Ωστόσο από το Μαξίμου τονίζουν ότι αυτό που περιμένουν οι πολίτες είναι να υπάρξει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και επομένως το ζητούμενο είναι να πειστούν ότι δεν υπάρχει «κόπωση» στο κυβερνών κόμμα. Μάλιστα ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον Κωσταντίνο Καραμανλή στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, θυμίζοντας πως είχε πει πως «υπήρξα πάντα προοδευτικός, ανεπηρέαστος από δογματισμούς και προκαταλήψεις. Δεν είμαι ούτε δεξιός, δεν είμαι ούτε κεντρώος, δεν είμαι ούτε αριστερός, ώστε κάθε φορά να μπορώ να επιλέγω τη λύση που συμφέρει τον τόπο μου»».
Πως βλέπει η κυβέρνηση το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών
Στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως στις κάλπες της Κυριακής δεν επετεύχθη ο γαλάζιος στόχος και το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Ωστόσο αυτό που επισημαίνουν είναι πως από την υποχώρηση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος δεν κέρδισε η αντιπολίτευση, καθώς οι πολίτες έδειξαν πως δεν πιστεύουν στα λεφτόδεντρα.
Μετά το αποτέλεσμα της κάλπης στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως οι πολίτες περιμένουν να γίνουν περισσότερα στο πεδίο της ακρίβειας και αυτό είναι και το κρισιμότερο στοίχημα της επόμενης μέρας. Το βάρος θα δοθεί στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας, ωστόσο παράλληλα τα … κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης. Από την κυβέρνηση κλείνουν οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, ωστόσο αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο για μικρές διορθώσεις στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών (χωρίς βέβαια να αλλάζει η φιλοσοφία του).
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός μίλησε για τους τομείς που πρόκειται η κυβέρνηση να δώσει έμφαση, αναφέροντας ενδεικτικά το πιο αποτελεσματικό κράτος, την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, την καλύτερη υγεία και παιδεία. Ουσιαστικά από το Μαξίμου μπαίνει μπροστά μια ατζέντα καθημερινότητας, ενώ παράλληλα αναμένονται και οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια σειρά θεμάτων αιχμής όπως για παράδειγμα η ενιαία αμυντική πολιτική, το μεταναστευτικό, το δημογραφικό κ.α.
Γιατί δεν προχώρησαν συγχωνεύσεις υπουργείων
Τις προηγούμενες ημέρες είχαν πάρει φωτιά τα σενάρια πως θα μπορούσε μαζί με τον ανασχηματισμό να προχωρήσουν και κάποιες συγχωνεύσεις υπουργείων, ωστόσο τελικά ανάλογες κινήσεις δεν έγιναν. Στην εισαγωγική τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «βαθιές οργανωτικές αλλαγές στη διάρθρωση των Υπουργείων και της σύνθεσης της κυβέρνησης, ναι, μπορούν να αποδώσουν, αλλά μόνο όταν είναι ώριμες. Γι' αυτό και παρότι δέχθηκα τέτοιες εισηγήσεις για συγχωνεύσεις, μεταβολές, έκρινα ότι αυτές δεν είναι της στιγμής, γιατί κάτι τέτοιο προϋποθέτει πολλή μελέτη και χρόνο αφομοίωσης αυτών των αλλαγών». Και απευθυνόμενος στους υπουργός σημείωσε «αυτό το οποίο χρειαζόμαστε τώρα είναι ένα επιτελείο μάχης με έναν κεντρικό σκοπό: σε κάθε ένα από τους τομείς πολιτικής στους οποίους προΐστασθε να έχουμε ορατό έργο και αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρόνο».
Πηγή: ethnos.gr
Εκλογικό επίδομα πρέπει να περιμένουν τις επόμενες ημέρες για τις Ευρωεκλογές 2024, δικαστικοί αντιπρόσωποι, δικηγόροι, εφορευτική επιτροπή αλλά και σε δημοσίους υπαλλήλους.
Πάντα το εκλογικό επίδομα πληρώνεται στους δικαιούχους λίγες ημέρες αφού πραγματοποιηθούν οι όποιες εκλογές, ενώ αναμένεται εγκύκλιος για το ποια μέρα ακριβώς θα γίνει ακριβώς η πληρωμή.
Η ημερήσια αποζημίωση για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, τους αναπληρωτές τους και τους δημοσίους υπαλλήλους που θα λειτουργήσουν ως διερμηνείς, ανέρχεται στα 120 ευρώ, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει τα ποσά και τον τρόπο καταβολής τους.
Συγκεκριμένα, οι διορισμένοι δικηγόροι και γραμματείς θα λάβουν κατά ανώτατο όριο ποσό έως 1.080 ευρώ. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, όπως καθορίστηκε για πρώτη φορά στις προηγούμενες εκλογές, θα εισπράξουν 40 ευρώ.
Συγκεκριμένα αναφέρει η απόφαση:
Τα καταβαλλόμενα ποσά είναι ακατάσχετα, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση, φόρο εισφορά ή κράτηση υπέρ τρίτων, δεν υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος και δεν συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία.
Ημέρες απασχόλησης
Οι έφοροι αντιπροσώπων δικαστικής αρχής απασχολούνται έως επτά (7) ημέρες και οι αναπληρωτές έξι (6) ημέρες
Για τους αντιπρόσωπους δικαστικής αρχής καθορίζονται ημέρες αποζημίωσης ως εξής:
i. Εννέα (9) ημέρες απασχόλησης:
ii. Οκτώ (8) ημέρες απασχόλησης:
iii. Επτά (7) ημέρες απασχόλησης:
i. Πέντε (5) ημέρες απασχόλησης:
ii. Τέσσερις (4) ημέρες απασχόλησης:
iii. Τρεις (3) ημέρες απασχόλησης:
i. Μία (1) ημέρα απασχόλησης:
Παράλληλα από 450 έως 1.100 ευρώ η εκλογική αποζημίωση σε 1.812 δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς ενώ στα 1.000 ευρώ θα είναι η αποζημίωση για 6.854 δικαστικούς υπαλλήλους
Το ποσό που θα καταβληθεί σε αυτούς ανέρχεται στα 450 ευρώ, ανεξαρτήτως βαθμού, για όλο το χρονικό διάστημα παροχής της έκτακτης εκλογικής εργασίας. Διευκρινίζεται, ωστόσο, πως για όσους υπάρξει κώλυμα κατά την εκλογική περίοδο, για οποιονδήποτε λόγο, το επίδομα θα περικόπτεται ανάλογα με τις ημέρες κωλύματος.
Συγκεκριμένα, ορίζεται πως αποζημίωση θα λάβουν 8 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, 2 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, 1,317 λειτουργοί στα Πρωτοδικεία, 282 στις Εισαγγελίες Πρωτοδικείων, 71 στα Εφετεία και 32 λειτουργοί στις Εισαγγελίες Εφετών.
Πηγή: iEidiseis.gr
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα όσα είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Δεν κατάλαβαν τίποτα στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Απόδειξη, όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ΕΡΤ1 σήμερα (11/6). Ο Π. Μαρινάκης προανήγγειλε στροφή επί το συντηρητικότερο και επανάφερε το δόγμα «νόμος και τάξη», προσπαθώντας να ξανασυσπειρώσει την «παραδοσιακή βάση» της ΝΔ», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κουμουνδούρου και προσθέτει: «Επιπλέον, επιχείρησε προσχηματικά να απολογηθεί για την υπερφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Ελπίζουμε να καταλάβουν στην κυβέρνηση πως η λύση σε αυτό είναι να ακολουθήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσει επιτέλους στη μείωση του ΦΠΑ».
Καταλήγοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει: «Ο κ. Μαρινάκης όμως δυστυχώς δεν έμεινε μόνο σε αυτά, αλλά έφτασε στο σημείο να επιτεθεί όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ (αναμενόμενο), αλλά ακόμα και στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας και τους συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών για «εργαλειοποίηση» της τραγωδίας επειδή δεν του ζήτησαν την... άδεια να κάνουν εκδήλωση. Η καθεστωτική αντίληψη συνεχίζεται αμείωτη».
Πηγή: iEidiseis.gr
Στις Ευρωεκλογές 2024, όσοι συμμετείχαν ως μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής θα λάβουν αποζημίωση.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής είχαν λάβει αποζημίωση των 40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή και 30 ευρώ για τη δεύτερη Κυριακή. Η πληρωμή έγινε μετά το πέρας των εκλογικών διαδικασιών.
Ο λόγος για την καθιέρωση πληρωμής των μελών ήταν η πολύ χαμηλή συμμετοχή στις εφορευτικές επιτροπές,
Οι πολίτες που αποτελούν την εφορευτική επιτροπή στις εκλογές επιλέγονται μετά από κλήρωση και η συμμετοχή τους, εφόσον κληθούν, είναι υποχρεωτική. Για αυτό δικαιούνται άδεια τόσο για την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, όσο και για την επόμενη, εφόσον η άδεια συνδέεται με τη διαδικασία.
Για τους δικαστικούς αντιπροσώπους ισχύουν άλλες αμοιβές.
Η πληρωμή για την εφορευτική επιτροπή
Με διάταξη του νόμου 5083/2024, προβλέπεται καταβολή αποζημίωσης στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και απαλλαγή φόρου, εισφοράς ή κράτησης υπέρ τρίτων
Η σχετική διάταξη έχει ως εξής:
Νόμος 5083/2024 – ΦΕΚ Τεύχος Β 12/26.01.2024
Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών
Άρθρο 34
Καταβολή αποζημίωσης στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και απαλλαγή φόρου, εισφοράς ή κράτησης υπέρ τρίτων – Τροποποίηση παρ. 8 άρθρου 58 π.δ. 26/2012
Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 58 του π.δ. 26/2012 (Α΄ 57), περί διορισμού εφορευτικών επιτροπών, προστίθεται η φράση «απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής οποιοδήποτε είδους φόρου, εισφοράς ή κράτησης υπέρ τρίτων» και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:
«8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, μπορεί να καθορίζεται ημερήσια αποζημίωση στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.
Η αποζημίωση του παρόντος άρθρου απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής οποιοδήποτε είδους φόρου, εισφοράς ή κράτησης υπέρ τρίτων, είναι ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με οφειλές των δικαιούχων προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία.»
Με συμμετοχή περίπου 21%, η Κροατία, η χώρα που είναι μέχρι στιγμής η τελευταία που έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι επίσης η χώρα της οποίας οι ψηφοφόροι είχαν τη χαμηλότερη συμμετοχή στις Ευρωεκλογες 2024, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα το πρωί από την ΕΕ.
Μόνο 21,34% των ψηφοφόρων, δηλαδή λιγότεροι από ένας ψηφοφόρος στους τέσσερις και λιγότεροι απ' ό,τι το 2014 και το 2019, προσήλθαν χθες, Κυριακή, στις κάλπες.
Προτελευταία, η Λιθουανία είδε το 28,9% των πολιτών της να πηγαίνουν να ψηφίσουν και ακολουθεί η Βουλγαρία με 31,8%.
Στην άλλη άκρη της κατάταξης, το Βέλγιο έρχεται πρώτο με 89,2% και ακολουθούν το Λουξεμβούργο (82,3%) και η Μάλτα (72,8%).
Στην ΕΕ, η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Η Κροατία, με 3,8 εκατομμύρια κατοίκους, στέλνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 12 βουλευτές.
Χθες, Κυριακή, έφερε επικεφαλής το κυβερνών HDZ (Hrvatska Demokratska Zajednica, συντηρητική δεξιά) με 34,6% των ψήφων, ποσοστό που του εξασφαλίζει 6 έδρες. Στη δεύτερη θέση, οι σοσιαλιστές του SDP στέλνουν 4 βουλευτές με 26% των ψήφων.
Το δεξιό εθνικιστικό κόμμα Πατριωτικό Κίνημα DP (8,8%) και το οικολογικό αριστερό κόμμα Mozemo (5,9%) καταλαμβάνουν καθένα από μία έδρα, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο των εκλογών.
Το 2019, τα HDZ και SDP είχαν καθένα 4 έδρες, ενώ οι δύο άλλοι σχηματισμοί δεν υπήρχαν. Οι υπόλοιπες έδρες είχαν πάει σε άλλα κόμματα.
Στην Κροατία ουδέποτε υπήρξε μαζική συμμετοχή στις ευρωεκλογές: το 2014, ένα χρόνο μετά την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε ψηφίσει το 25,24% των Κροατών και το 2019 το 29,85%.
Οι Κροάτες είχαν πραγματοποιήσει πρόσφατα βουλευτικές εκλογές και πρόκειται να επιστρέψουν στις κάλπες πριν από το τέλος της χρονιάς για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους.
Πρώτη έβγαλαν οι Έλληνες του εξωτερικού, που ψήφισαν με επιστολική ψήφο, την Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές με σχεδόν 30 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, στην πλατφόρμα της επιστολικής ενεγράφησαν 50.204 πολίτες και τελικά έστειλαν ταχυδρομικά την ψήφο τους οι 36.645 (συμμετοχή 72,99%).
Τα αποτελέσματα με ενσωματωμένο το 100% των εκλογικών τμημάτων είναι τα εξής:
Πηγή: Εthnos.gr
Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]
Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης
Copyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.