Δράσεις για το περιβάλλον με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος υλοποίησε το Δασαρχείο του Πύργου σε Κατάκολο και Πλάτανο. Μάλιστα στο επίνειο του Πύργου η νεοσύστατη ομάδα Εθελοντών Κατακόλου, που από το περασμένο Σαββατοκύριακο δραστηριοποιήται για τον εξωραϊσμού του χωριού, αποτέλεσε ένα σημαντικό συνεργάτη του Δασαρχείου.
Η κεντρική πλατεία του Κατακόλου, η παιδική χαρά, το αλσύλιο αλλά και οι δρόμοι της περιοχής άλλαξαν κυριολεκτικά όψη, ύστερα από την φιλότιμη προσπάθεια που έκανε της ομάδας εθελοντών Κατακόλου, με την βοήθεια τουπ ροσωπικού του Δασαρχείου.
Χθες το πρωί, οι εθελοντές με χαμόγελο και όρεξη, έκαναν τον χώρο αγνώριστο. Άσπρισαν τα πεζούλια, κλάδεψαν τα δέντρα και τα φυτά που το είχαν ανάγκη, έκοψαν το χορτάρι, καθάρισαν τα όργανα της παιδικής χαράς, σκούπισαν δρόμους και πεζοδρόμια και έδωσαν μια όψη στο Κατάκολο που δεν είχαμε συνηθίσει έως τώρα. Τις προηγούμενες ημέρες με τη συνδρομή του δήμου Πύργου και της υπηρεσίας Καθαριότητας οι εθελοντές φρόντισαν να εξαφανίσουν τα σκουπίδια, που δημιουργούσαν τους τελευταίους μήνες μια αλγινή εικόνα στο λιμάνι.
Η εθέλοντικη ομάδα του Κατακόλου δημιουργήθηκε αρχικά από μια μικρή μερίδα ατόμων άλλες συνεχώς βρίσκει και νέους υποστηρικτές. Με στόχο όχι μόνο να βελτιώσουν την δική τους καθημερινότητα αλλά και να προσφέρουν στον επισκέπτη μια αξιοπρεπή εικόνα για την περιοχή τους, οι στόχοι της ομάδας, δεν περιορίζονται μόνο σε αυτή την δράση, αφού έχοντας εντοπίσει τα σημεία εκείνα στα οποία πρέπει να γίνουν παρέμβασεις οργανώνονται για τα επόμενα βήματα.
Το Δασαρχείο Πύργου πέρα απο τη συνδρομή στους εθελοντές του Κατακόλου, προχώρησε σε παρεμβάσεις στον Πλάτανο και στην εκκλησία της Παναγίας, όπου καθάρισε τον ευρύτερο χώρο και δημιούργησε μονοπάτια πρόσβασης για τους πολίτες.
Σε δηλώσεις του ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας τόνισε πως “… το φυσικό περιβάλλον αποτελεί τον πυρήνα της δημιουργίας, της ανάπτυξης και της εξέλιξης της φυτοκοινότητας, της ζωοκοινότητας και γενικά της ζωής. Η προστασία του λοιπόν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό, όχι μόνο της Πολιτείας αλλά και των πολιτών της, οι οποίοι για λόγους κοινωνικούς, ηθικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και επιστημονικούς, οφείλουν να λαμβάνουν όλα εκείνα τα μέτρα που εξασφαλίζουν το σεβασμό στο περιβάλλον, την ορθή και ορθολογική διαχείριση των φυσικών και οικονομικών πόρων, την οικονομική ευημερία και γενικά την διαιώνισή του” είπε και στάθηκε στον προικισμένο από το Θεό τόπο της Ηλείας με τον μεγάλο φυσικό πλούτο,τα μοναδικά τοπία, με υψηλό αισθητικό και περιβαλλοντικό δυναμικό. “Το δρυοδάσος της Φολόης, ο ποταμός Ερύμανθος, το ελατόδασος της Λαμπείας σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως τις πηγές με τα κρυστάλλινα νερά, τους υπέροχους καταρράκτες, τις μικρές και γραφικές λίμνες, κ.α. αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της απαράμιλλης αυτής μοναδικότητας και ομορφιάς”. Σημείωσε ακόμας πως “… όλα αυτά όμως τα αγαθά για να συνεχίσουν να υπάρχουν και να προσφέρουν τα μέγιστα οφείλουμε όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν και να παραδώσουμε ως κληρονομιά στα παιδιά μας πολύ καλύτερα απ’ ότι τα παραλάβαμε».