Επίκαιρα

Διαμαντόπουλος: Οι ζευγάδες φεύγουν αλλά η σπορά μένει... Απολογισμός τριετίας απο το διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας

Διαμαντόπουλος: Οι ζευγάδες φεύγουν αλλά η σπορά μένει... Απολογισμός τριετίας απο το διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας

Τον απολογισμό της θητείας του από το 2016 έως σήμερα πραγματοποίησε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος.

Αναφέρθηκε σε αριθμούς, στατιστικά στοιχεία, την αποδοχή του κόσμου και τις βελτιώσεις που έγιναν στη λειτουργία της νοσηλευτικής μονάδας Πύργου. "Σήμερα θα πούμε αλήθειες" είπε ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο κ. Διαμαντόπουλος και συνέχισε λέγοντας "... για τις μάχες που κερδίσαμε και για κείνες που χάσαμε. Γι’ αυτά που σχεδιάζουμε και κείνα που υλοποιούμε. Γιατί ο ορίζοντας μιας Διοίκησης δεν μπορεί να είναι το τέλος της θητείας της" συμπλήρωσε και σχολίασε: "Γιατί οι ζευγάδες φεύγουν όπως έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης αλλά η σπορά μένει. Και φουντώνει . Kαι μεγαλώνει. Και καρπίζει".

Αναλύοντας τα δεδομένα ο Κώστας Διαμαντόπουλος ανέφερε τα εξής:

Το 2016 στη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου υπηρετούσαν 409 άτομα. Σήμερα 490 (αύξηση 19,07%).Η αύξηση αυτή αποτυπώνεται σ’ όλες τις επιμέρους κατηγορίες με εξαίρεση το ιατρικό προσωπικό στο οποίο καταγράφεται οριακή μείωση 2,46%(από 81 το 2016 σε 79 σήμερα). Στο νοσηλευτικό προσωπικό καταγράφεται αύξηση 23,92% (από 209 το 2016 σε 259 σήμερα , στο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό αύξηση 24,32% (από 74 το 2016 σε 92 σήμερα) και στο λοιπό επιστημονικό και παραϊατρικό προσωπικό αύξηση 33,33% (από 45 το 2016 σε 60 σήμερα).

Η οριακή μείωση στο ιατρικό προσωπικόδεν ακυρώνει και δε μηδενίζει την προσπάθεια για την ενίσχυσή μας υπολογίζοντας ότι την περίοδο αυτή ανέλαβαν καθήκοντα δεκατέσσερις (14) μόνιμοι (οι τέσσερις μετακινημένοι) και δεκατέσσερις (14) επικουρικοί ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (σύνολο 28).

Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας έχει εγκρίνει την προκήρυξη είκοσι (20) μονίμων θέσεων ιατρών ΕΣΥ από τις οποίες οι εννιά (9) έχουν καλυφθεί, η μία(1) απέβη άγονη και για τις δέκα (10) υπόλοιπες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία.

Το αρνητικό ισοζύγιο αποδίδεται σε συνταξιοδοτήσεις , παραιτήσεις και μετακινήσεις ιατρών.

Αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών ήταν η σταθεροποίηση της Καρδιολογικής και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες βρέθηκαν ένα βήμα πριν το «λουκέτο» το 2016 και 2017 αντίστοιχα και η καθημερινή εφημέρευση της Παθολογικής και του Ακτινολογικού με την συνδρομή ιατρικού προσωπικού της ΝΜ Αμαλιάδας και η λειτουργία του ενδοκρινολογικού ιατρείου.

Το δυσάρεστο είναι ότι η Παθολογική κλινική δεν έχει κατακτήσει τη σταθερότητα που επιθυμούσαμε. Η θέση μονίμου Παθολόγου που προκηρύχθηκε το 2017 κατέληξε άγονη (δύο φορές). Παράλληλα ο Παθολόγος που ανέλαβε το ίδιο έτος αποχωρεί. Το Υπουργείο Υγείας αντιλαμβανόμενο το πρόβλημα ενέκρινε την προκήρυξη δυο (2) μονίμων θέσεων Παθολόγων.

Παράλληλα εμβαθύναμε τη συνεργασία μας με τις όμορες Νοσηλευτικές Μονάδες και τα Κέντρα Υγείας του νομού, το προσωπικό των οποίων συνδράμει συναινετικά στην υλοποίηση του εφημεριακού προγράμματος. Η μείωση των διακομιδών στην Πάτρα την περίοδο Ιανουάριος – Μάιος του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 δικαιώνειτον προσανατολισμό μας στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου εφημεριακού πλαισίου.

Η ΝΜ Πύργου κερδίζει τόσο στο ισοζύγιο μετατάξεων (καθαρό όφελος 13 άτομα) όσο και στο ισοζύγιο μετακινήσεων - αποσπάσεων (καθαρό όφελος 33 άτομα) στο σύνολο του προσωπικού.

Όσοι, και αναφέρομαι σε εξωνοσοκομειακούς σχολιαστέςπου επιμένουν… για αθρόες μετακινήσεις από τη ΝΜ Πύργου είτε δε γνωρίζουν τα στοιχεία είτε ψεύδονται.

Στο πεδίο του ιατροτεχνολογικού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού εκπονήσαμε ένα σχέδιο ανανέωσης και αντικατάστασης το οποίο υλοποιείται αξιοποιώντας δημόσιες και ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης. Η παλαιότητα του εξοπλισμού, οι συχνές βλάβες, οι ακριβές συντηρήσεις και το υψηλό ενεργειακό κόστος μας υποχρέωσαν να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο τομέα αυτό.

Στον πίνακα που ακολουθεί αποτυπώνονται οι χρηματοδοτήσεις που έχουμε εξασφαλίσει, οι οποίες αθροιστικά υπερβαίνουν τα 3 εκατ. ευρώ.

Προϋπολογισμός

Πηγή χρηματοδότησης

Παρατηρήσεις

Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

216500

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2017

Έχουν παραλειφθεί τα είδη

Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

299900

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2018

Αξιολόγηση τεχνικών προσφορών

Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

410000

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»

Αξιολόγηση τεχνικών προσφορών

Προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για το ΚΕΦΙΑΠ

41000

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2018

Έλεγχος δικαιολογητικών κατακύρωσης

Προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για τη ΜΤΝ (εφεδρικό σύστημα ώσμωσης και παραγωγής νερού)

60000

Έκτακτη επιχορήγηση από ΥΠΕ

Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης

1545000

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»

Αναμένονται οι εγκρίσεις σκοπιμότητας από ΥΠΕ και Υπουργείο Υγείας

Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (ψηφιακό ακτινολογικό)

362000

Εξωδικαστικός συμβιβασμός του ελληνικού δημοσίου με τη Siemens

Διαβούλευση τεχνικών προδιαγραφών

Προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (πλυντήρια και σιδερωτήριο)

175000

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2019

Διαβούλευση τεχνικών προδιαγραφών

3109000

Στις παρεμβάσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται ο αξονικός τομογράφος 16 τομών για την προμήθεια του οποίου ήδη έχει υπογραφεί η εκτελεστική σύμβαση.

Θα ήταν σοβαρή παράλειψη αν δεν επισημανθεί η συμβολή του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα του μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Αντιμετώπιση παιδικού Τραύματος» (Παιδιατρικό ΤΕΠ) και του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική, Ενδοκρινολογικό ιατρείο). Αναφορικά με τις κλίνες της ΜΕΘ δεν έχουμε καταφέρει να λειτουργήσουμε και τις έξι (6) εξαιτίας μιας βλάβης σε μια από τις 5 που προϋπήρχαν. Η κλίνη θα αντικατασταθεί από το Ίδρύμα Στ. Νιάρχος και σύντομα θα λειτουργήσουν και οι έξι (6).

Δεν αρκεστήκαμε μόνο σ’ αυτά.

  • Αξιοποιήσαμε εξοπλισμό που βρισκόταν σε αδράνεια και συγκεκριμένα το μηχάνημα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας (τρία χρόνια παρέμενε ανενεργό με βλάβη) και το Χειρουργικό Μικροσκόπιο που χρησιμοποιείται για τις επεμβάσεις καταρράκτη που για πρώτη φορά εκτελούνται στη ΝΜ Πύργου και ήδη φτάσαμε τις 149.
  • Με θετική εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου ξεκινάμε Ιατρείο Πόνου – Βελονισμού.
  • Ξαναζωντανέψαμε το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης παρέχοντας υπηρεσίες σε περίπου εκατό (100) ωφελούμενους. Παράλληλα βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ένταξη της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου με πηγή χρηματοδότησης το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές-Μεταφορές –Περιβάλλον –Αειφόρος Ανάπτυξη»
  • Ανοίξαμε ξανά τις «πόρτες» του Ξενώνα και από τους έξι (6) φιλοξενούμενους του 2016 ήδη φτάσαμε τους δέκα τρεις (13).
  • Την περασμένη Τετάρτη 20/6 ξεκινήσαμε τη διαδικασία εφαρμογής συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005 και σύστημα διαχείρισης ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2005 στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και τη Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης.
  • Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας της διαμόρφωσης του δρόμου που συνδέει την Εθνική Οδού Πύργου Αρχαίας Ολυμπίας με την Αγίου Γεωργίου.
  • Για πρώτη φορά «χαρτογραφείται» ανά κλινική, μονάδα ή τμήμα το κόστος λειτουργίας. Επόμενο βήμα η σύνταξη τμηματικών προϋπολογισμών. Στόχος μας ο έλεγχος και η συγκράτηση τους εκεί που προκύπτει.

Δεν ξέρω αν αυτά είναι λίγα ή πολλά, σημαντικά ή ασήμαντα.

Το βέβαιο ότι το μέλλον αυτής της Νοσηλευτικής Μονάδας «χτίζεται» σε στέρεες βάσεις με απόλυτο σεβασμό στην ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών. Αποτρέψαμε την κατάρρευση του συστήματος. Σκεφτείτε μόνο ποια θα ήταν η κατάσταση αν δεν είχαν υπάρξει οι προσθήκες κυρίως σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ιδιαίτερα οι προσλήψεις σε επικουρικό προσωπικό (15 ιατροί και 21 λοιπό προσωπικό) και Συμβασιούχους Ορισμένου Χρόνου (30 άτομα για φύλαξη, εστίαση, και καθαριότητα) προήλθαν μετά από σφιχτή οικονομική διαχείριση χωρίς να μας λείψει τίποτε σε φάρμακο, υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό κτλ.Σύμμαχος σ’ αυτήν την προσπάθεια το προσωπικό που παρά τα εμπόδια στάθηκε όρθιο στα δύσκολα και τις κρίσεις που διαχειριστήκαμε. Γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να κοιτάμε τη γραμμή του ορίζοντα που όσο την πλησιάζουμε τόσο ακόμα κρίνεται, παραμένει όμως αναγκαία για να διατηρούμε τον προσανατολισμό μας σε εποχές θύελλας.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup