Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 08:17

Ενέργειες για την ανάδειξη του σπηλαίου «Αρμακιανός» στην Ορεινή Ηλεία

Γράφτηκε από τον

Το 2017, ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ερυμάνθου – Φολόης ο «Ωλονός», ανακίνησε ύστερα από πολλά χρόνια το θέμα της ανάδειξης του σπηλαίου «Αρμακιανός», με αποτέλεσμα να το επισκεφτούν αρχικά ιδιώτες σπηλαιολόγοι, να το χαρτογραφήσουν και να στείλουν το πόρισμά τους στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 επισκέφτηκε το σπήλαιο κλιμάκιό της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, όπου εκτέλεσε αυτοψία χωρίς όμως να μπορεί να κάνει εξειδικευμένες έρευνες λόγω της μεγάλης συγκάλυψης του σπηλαίου με σκουπίδια, χώμα και απόβλητα ζώων.

Προς τη δύση του 2018 σε συνεννόηση με την Εφορεία ξεκίνησε μια πρόταση ανάδειξης του σπηλαίου Αρμαρκιανός.

Ήταν αποτέλεσμα συλλογικής ιδέας και απόφασης, μιας ολιγάριθμης ομάδας συμπατριωτών από διαφορετικά χωριά της Ορεινής Ηλείας με αρμοδιότητα την συγκέντρωση χρημάτων για τον καθαρισμό, την εξερεύνηση και γενικότερα την ανάδειξη του Σπηλαίου Αρμακιανός.

Στις 8.01.2019 συγκροτήθηκε η συντονιστική επιτροπή που την αποτέλεσαν ο πρόεδρος του συλλόγου «Ωλονός», Κώστας Παπαντωνόπουλος ως πρόεδρος της επιτροπής, ο Θοδωρής Ηλιόπουλος ως συντονιστής, ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος ως ταμίας, ο Ανέστης Αδαμόπουλος και ο Ανδρέας Αγγελόπουλος.

Δημιουργήθηκε παράλληλα και μία ομάδα στα κοινωνικά δίκτυα (facebook) όπου ενημερώνονταν λεπτομερώς για όλα οι φίλοι του «Σπηλαίου Αρμακιανός».

Την ομαδική αυτή προσπάθεια «αγκάλιασαν» πολλοί συμπατριώτες μας αλλά και άνθρωποι ευαίσθητοι με την πολιτιστική μας κληρονομιά και άλλοι που νοιάζονται για την ανάδειξη των αξιοθέατων της ορεινής Ηλείας.

Το κλιμάκιο από την εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, ξεκίνησε τις εργασίες εξερεύνησης του σπηλαίου στις 2 Ιουλίου ημέρα Τρίτη και ολοκλήρωσε στις 6 Ιουλίου ημέρα Σάββατο. Εργάστηκαν 4 αρχαιολόγοι – σπηλαιολόγοι και 4 εργάτες.

Έγιναν 5 τομές σε βάθος 1,5 μέτρων στο εσωτερικό του σπηλαίου και 2 τομές εξωτερικά στην είσοδο. Σημαντικά ευρήματα δεν υπήρξαν. Το σπήλαιο καθαρίστηκε και διαμορφώθηκε το κατέβασμα στην είσοδο με πέτρινα πεζούλια.

Οι επόμενες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν είναι ο φωτισμός του εσωτερικού του σπηλαίου, η διάνοιξη των δύο μονοπατιών που οδηγούν στο σπήλαιο, το ένα από τα Τσίπιανα και το άλλο από το δημόσιο δρόμο κάτω από το σπήλαιο και η τοποθέτηση πινακίδων. Η διαδρομή από τα Τσίπιανα μέσα από το ελατοδάσος διαρκεί 20 λεπτά και είναι υπέροχη.

Ο σύλλογος «Ωλονός» ευχαριστεί τους σπηλαιολόγους, τους αρχαιολόγους, τους εργάτες, τους ανθρώπους της συντονιστικής επιτροπής που παραβρέθηκαν και βοήθησαν στις εργασίες.

Ευχαριστεί θερμά επίσης, τους παρακάτω που συνέβαλλαν οικονομικά ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το δύσκολο εγχείρημα.

AQUA VATT A.E. Φωτεινός Τηλέμ. Δίβρη

Αγγελόπουλος Ανδρέας Αγία Κυριακή

Αγγελόπουλος Νίκος Αγία Κυριακή

Αγγελόπουλος Σπύρος Αγία Κυριακή

Αδαμόπουλος Ανέστης Αγία Κυριακή

Αδαμόπουλος Δημοσθένης Αγία Κυριακή

Αδαμόπουλος Παναγιώτης Αγία Κυριακή

Αλεξόπουλος Αθανάσιος Αντρώνι

Αναγνώπουλος Δημήτριος Αγία Κυριακή

Δαλαβούρας Ανδρέας Κρυόβρυση

Ηλιόπουλος Άγγελος Δίβρη

Ηλιόπουλος Θεόδωρος Δίβρη

Θεοδωρόπουλος Ανδρέας Κακοτάρι

Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης Αγία Κυριακή

Καζαμία Δώρα Αντρώνι

Καραμέρος Τάσος Λάλα

Κατσαντώνης Θανάσης Πανόπουλο

Κοσμόπουλος Γεώργιος Ολυμπία

Κότσαλης Αργύρης Αντρώνι

Λαζαράκης Βασίλης Πανόπουλο

Μπακάλης Βαγγέλης Αντρώνι

Πανούτσου Χριστίνα Αντρώνι

Παπανικολάου Γιάννης Κρυόβρυση

Παπαντώνης Δημήτρης Αντρώνι

Παπαντωνόπουλος Κώστας Αντρώνι

Ροδοπούλου Πολίτα Σπαρτουλιά Αμερική

Σπηλιόπουλος Ιωάννης Αγία Κυριακή

Στεργιοπούλου Λεμονιά Πανόπουλο

Τζουανοπούλου Βούλα Χελιδόνι

Ψυχομανής Βασίλης Τήνος

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 14:57

Σχετικά Άρθρα

  • Πώς η ανακάλυψη της αρχαιότερης σπηλαιογραφίας αλλάζει όσα ξέραμε για τη γέννηση της τέχνης
    Πώς η ανακάλυψη της αρχαιότερης σπηλαιογραφίας αλλάζει όσα ξέραμε για τη γέννηση της τέχνης

    Τρεις άνθρωποι γύρω από έναν αγριόχοιρο. Αυτό απεικονίζει η επιβεβαιωμένη ως παλαιότερη σπηλαιογραφία στον κόσμο, που δημιουργήθηκε πριν από τουλάχιστον 51.200 χρόνια και βρέθηκε στην οροφή ενός ασβεστολιθικού σπηλαίου στο νησί Σουλαουέζι της Ινδονησίας.

    Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι η Ευρώπη δεν ήταν η γενέτειρα της τέχνης των σπηλαίων, όπως επί μακρόν είχε θεωρηθεί, σημειώνει ο Independent.

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα επιστημονική προσέγγιση για να προσδιορίσουν την ελάχιστη ηλικία της πρόσφατα αποκαλυφθείσας παράστασης στο εσωτερικό του σπηλαίου Leang Karampuang, χρησιμοποιώντας λέιζερ για να χρονολογήσουν ένα είδος κρυστάλλου που ονομάζεται ανθρακικό ασβέστιο και σχηματίστηκε φυσικά στην επιφάνειά της.

    Η παράσταση, στην οποία κυριαρχεί η απεικόνιση ενός αγριόχοιρου διαστάσεων 92 επί 38 εκατοστών, που στέκεται όρθιος μαζί με τρεις μικρότερες ανθρωπόμορφες μορφές, είναι ζωγραφισμένη σε μία μόνο απόχρωση σκούρου κόκκινου χρώματος. Υπάρχουν και άλλες εικόνες χοίρων στο σπήλαιο.

    Η αρχαιότερη αφήγηση

    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ της Αυστραλίας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Nature, ερμήνευσαν την παράσταση ως μια αφηγηματική σκηνή, γεγονός που, όπως είπαν, θα την καθιστούσε την αρχαιότερη γνωστή απόδειξη αφήγησης ιστοριών στην τέχνη.

    «Το πως οι μορφές των ανθρώπων και του χοίρου είναι τοποθετημένες η μία σε σχέση με την άλλη και ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν ήταν σαφώς σκόπιμο, και μεταδίδει μια αίσθηση δράσης. Κάτι συμβαίνει ανάμεσα σε αυτές τις φιγούρες. Λέγεται μια ιστορία», δήλωσε ο αρχαιολόγος Adam Brumm του Πανεπιστημίου Griffith, συν-συγγραφέας της μελέτης.

    Μέχρι τώρα, η παλαιότερη γνωστή σπηλαιογραφία ήταν αυτή στο σπήλαιο Leang Tedongnge, επίσης στο Σουλαουέζι, πριν από τουλάχιστον 45.500 χρόνια.

    Παλαιότερη από τις ευρωπαϊκές

    Η παράσταση του σπηλαίου Leang Karampuang, τόνισαν οι ερευνητές, προηγείται των σπηλαιογραφιών της Ευρώπης, η παλαιότερη από τις οποίες βρίσκεται στο El Castillo στην Ισπανία και χρονολογείται πριν από περίπου 40.800 χρόνια.

    «Αυτή η ανακάλυψη της πολύ παλιάς τέχνης των σπηλαίων στην Ινδονησία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη δεν ήταν η γενέτειρα της τέχνης των σπηλαίων, όπως είχε θεωρηθεί επί μακρόν», σχολίασε ο Brumm.

    «Υποδηλώνει επίσης ότι η αφήγηση ιστοριών ήταν ένα πολύ παλαιότερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, και ειδικότερα της ιστορίας της τέχνης, από ό,τι είχε αναγνωριστεί προηγουμένως», πρόσθεσε.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τουρκία: Η στιγμή που βγάζουν από βάθος 1.000 μέτρων Αμερικανό σπηλαιολόγο
    Τουρκία: Η στιγμή που βγάζουν από βάθος 1.000 μέτρων Αμερικανό σπηλαιολόγο

    Ο Μαρκ Ντίκι παρουσίασε γαστρεντερική αιμορραγία ενώ βρισκόταν σε βάθος περίπου 1.120 μέτρων - «Σκέφτηκα ότι δεν θα τα καταφέρω»

    Αίσιο τέλος είχε η τεράστια επιχείρηση διάσωσης που στήθηκε στην Τουρκία για τον απεγκλωβισμό του Αμερικανού σπηλαιολόγου Μάρκ Ντίκι ο οποίος παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα υγείας ενώ βρισκόταν σε βάθος 1.000 μέτρων.

    Ο 40χρονος σπηλαιολόγος, ο οποίος παρουσίασε προβλήματα στο στομάχι στις 2 Σεπτεμβρίου ενώ βρισκόταν στο σπήλαιο Μόρκα, μετά τη διάσωσή του έκανε λόγο για «μια τρελή, τρελή περιπέτεια».

    «Είναι καταπληκτικό να είμαι πάλι στην επιφάνεια» πρόσθεσε ο Ντίκι ο οποίος ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση και την διεθνή κοινότητα των σπηλαιολόγων για την διάσωσή του.

    «Το μόνο συναίσθημα που έχω είναι το ερώτημα που με τριβέλιζε για το αν θα ζήσω. Έλεγα δεν είναι κάτι σοβαρό, θα ζήσω. Έχω λίγο αίμα αλλά είναι μια μόλυνση. Δεν ξέρω τι άλλο να πω. Ήταν η πρώτη φορά που το έζησα αυτό. Εύχομαι να είναι και η τελευταία» πρόσθεσε ο Αμερικανός σπηλαιολόγος.

    Ο Ντίκι άρχισε να υποφέρει από γαστρεντερική αιμορραγία ενώ βρισκόταν σε βάθος περίπου 1.120 μέτρων. Τις πρώτες βοήθειες του τις χορήγησε ένας Ούγγρος γιατρός ο οποίος κατέβηκε στο σπήλαιο στις 3 Σεπτεμβρίου ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι γιατροί και διασώστες.

    Περιγράφοντας την περιπέτειά του ο Ντίκι είπε ότι έκανε εμετούς με αίμα: «Άρχισα να δυσκολεύομαι να κρατήσω τις αισθήσεις μου και έφτασα στο σημείο να σκέφτομαι "δεν θα επιζήσω"».

    Η μεγαλύτερη πρόκληση που είχαν να αντιμετωπίσουν οι διασώστες ήταν τα κάθετα τμήματα του σπηλαίου, η λάσπη και το παγωμένο νερό στα οριζόντια τμήματα ενώ υπήρχε και η ψυχολογική πίεση της παραμονής του Ντίκι σε ένα σκοτεινό μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Στην επιχείρηση διάσωσης από το σπήλαιο Μόρκα που είναι το τρίτο βαθύτερο της Τουρκίας συμμετείχαν 190 ειδικοί από Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία και Τουρκία που χωρίστηκαν σε ομάδες των τεσσάρων (ένας γιατρός και τρεις διασώστες) για να βρίσκονται συνέχεια δίπλα στον 40χρονο σπηλαιολόγο.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Ισραήλ: Aρχαιολόγοι βρήκαν σπαθιά ηλικίας 1.900 ετών σε σπηλιά - Η συγκινητική στιγμή της ανακάλυψης (video)
    Ισραήλ: Aρχαιολόγοι βρήκαν σπαθιά ηλικίας 1.900 ετών σε σπηλιά - Η συγκινητική στιγμή της ανακάλυψης (video)

    Τέσσερα ρωμαϊκά σπαθιά, ηλικίας 1.900 ετών, βρέθηκαν σε σπήλαιο στο Ισραήλ.

    Συγκεκριμένα, αρχαιολόγοι βρήκαν τέσσερα ρωμαϊκά σπαθιά και ένα ακόμα όπλο, γνωστό ως pilum (ρωμαϊκό ακόντιο), που χρονολογούνται πριν από 1.900 χρόνια, σε μια σπηλιά κοντά στην ακτή της Νεκράς Θάλασσας, στο Ισραήλ.

    Η σπάνια κρύπτη όπλων βρέθηκε στο φυσικό καταφύγιο En Gedi, διατηρημένη σε ξύλινες και δερμάτινες θήκες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

    «Η εύρεση ενός μόνο σπαθιού είναι σπάνια, οπότε τέσσερα; Είναι ένα όνειρο! Τρίβουμε τα μάτια μας για να το πιστέψουμε» δήλωσαν οι ερευνητές, ενώ το βίντεο από τη συγκινητική στιγμή της ανακάλυψης κάνει τον γύρο του κόσμου.

    Η συγκινητική στιγμή που αρχαιολόγοι στο Ισραήλ βρίσκουν τα σπαθιά

    Τα όπλα ήταν πιθανότατα πολεμικά λάφυρα που πήραν από τον ρωμαϊκό στρατό οι επαναστάτες της Ιουδαίας, σύμφωνα με τους συγγραφείς ενός ερευνητικού άρθρου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο βιβλίο «New Studies in the Archaeology of the Judean Desert: Collected Papers».

    Τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία βρέθηκαν τυχαία σε μια απομονωμένη και απρόσιτη σπηλιά από αρχαιολόγους που μελετούσαν μια αποσπασματική επιγραφή με μελάνι σε έναν σταλακτίτη.

    Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε τέσσερα σπαθιά «σε μια σχεδόν απρόσιτη σχισμή στο ανώτερο επίπεδο του σπηλαίου», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Τα «εξαιρετικά καλά διατηρημένα» σπαθιά βρέθηκαν μαζί με κομμάτια δέρματος, ξύλου και μετάλλου. Τρία από τα σπαθιά είχαν σιδερένιες λεπίδες μέσα σε ξύλινες θήκες και είχαν μήκος 60-65 εκατοστά. Το τέταρτο είχε μήκος 45 εκατοστά, μεταδίδει το BBC.

    «Η απόκρυψη των σπαθιών και του pilum σε βαθιές ρωγμές στο απομονωμένο σπήλαιο βόρεια του En Gedi υποδηλώνει ότι τα όπλα ήταν λάφυρα από Ρωμαίους στρατιώτες ή από το πεδίο της μάχης και κρύφτηκαν σκόπιμα από τους επαναστάτες της Ιουδαίας για επαναχρησιμοποίηση» δήλωσε ο Eitan Klein, ένας από τους διευθυντές του Judean Desert Survey Project.

    «Προφανώς, οι αντάρτες δεν ήθελαν να συλληφθούν από τις ρωμαϊκές αρχές με αυτά τα όπλα. Μόλις τώρα ξεκινάμε την έρευνα για το σπήλαιο και την κρύπτη όπλων που ανακαλύφθηκε σε αυτό, με στόχο να προσπαθήσουμε να μάθουμε σε ποιον ανήκαν τα σπαθιά και πού, πότε και από ποιον κατασκευάστηκαν», πρόσθεσε.

    «Δραματική και συναρπαστική ανακάλυψη» στο Ισραήλ

    Περαιτέρω ανασκαφές αποκάλυψαν ένα χάλκινο νόμισμα «Bar Kokhba», που χρονολογείται από το 132-135 μ.Χ., το οποίο ενδεχομένως επιβεβαιώνει και τη χρονολογία για τα σπαθιά, σύμφωνα με το δελτίο τύπου. Εκείνη την εποχή έγινε η εξέγερση του Μπαρ Κόκχα κατά της ρωμαϊκής κυριαρχίας στην περιοχή, γνωστή και ως δεύτερη εβραϊκή εξέγερση.

    «Πρόκειται για μια δραματική και συναρπαστική ανακάλυψη, που αγγίζει μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Δεν γνωρίζουν όλοι ότι οι ξηρές κλιματολογικές συνθήκες που αφορούν την έρημο της Ιουδαίας επιτρέπουν τη διατήρηση αντικειμένων που δεν επιβιώνουν σε άλλα μέρη της χώρας» δήλωσε ο Eli Escusido, διευθυντής της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. «Πρόκειται για μια μοναδική χρονοκάψουλα, στην οποία βρίσκουμε θραύσματα παπύρων, νομίσματα από την Εβραϊκή Επανάσταση, δερμάτινα σανδάλια, και τώρα ακόμη και σπαθιά στα θηκάρια τους, αιχμηρά σαν να είχαν μόλις σήμερα κρυφτεί».

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης Αμερικανού σπηλαιολόγου στην Τουρκία - Είναι παγιδευμένος σε βάθος άνω των 1.000 μέτρων με πρόβλημα υγείας
    Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης Αμερικανού σπηλαιολόγου στην Τουρκία - Είναι παγιδευμένος σε βάθος άνω των 1.000 μέτρων με πρόβλημα υγείας

    Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης ενός Αμερικανού σπηλαιολόγου είναι σε εξέλιξη στην Τουρκία. Ο 40χρονος Μαρκ Ντίκι παγιδεύτηκε στο σπήλαιο Μόρκα το Σάββατο αφού παρουσίασε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

    Ο Ντίκι ηγείτο μιας ομάδας για τη χαρτογράφηση ενός νέου περάσματος στο σπήλαιο όταν άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα γαστρεντερικής αιμορραγίας.

    Η Τουρκική Ομοσπονδία Σπηλαιολογίας δήλωσε ότι η επιχείρηση είναι «πολύπλοκη», καθώς είχε κολλήσει σε βάθος 1.120 μέτρων. Για τον απεγκλωβισμό του, σύμφωνα με το BBC, εργάζονται 150 διασώστες.

    Του έδωσαν αίμα και η κατάστασή του είχε σταθεροποιηθεί χτες, Πέμπτη. Η αιμορραγία του είχε σταματήσει και είναι σε θέση να περπατήσει χωρίς υποστήριξη, ωστόσο χρειάζεται φορείο για να απομακρυνθεί από το σπήλαιο, ανέφερε η ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

    «Η επιχείρηση είναι λογιστικά και τεχνικά μία από τις μεγαλύτερες διασώσεις σπηλαίων στον κόσμο», όπως εκτιμάται.

    Το βράδυ της Πέμπτης, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα από το εσωτερικό του σπηλαίου που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, ο Μαρκ Ντίκι ευχαρίστησε τους ανθρώπους που επιχειρούσαν να τον διασώσουν.

    «Ξέρω ότι η γρήγορη ανταπόκριση της τουρκικής κυβέρνησης για την παροχή των ιατρικών προμηθειών που χρειαζόμουν, μου έσωσε τη ζωή. Ήμουν πολύ κοντά στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε.

    Πρόσθεσε ότι ενώ είναι σε εγρήγορση και μπορεί να επικοινωνήσει, δεν έχει «επουλωθεί εσωτερικά» και χρειάζεται μεγάλη βοήθεια για να καταφέρει να βγει από το σπήλαιο.

    Ο Δρ Γιαμάν Οζάκιν, εκπρόσωπος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Σπηλαιολογίας που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης, προέβλεψε ότι η επιχείρηση διάσωσης μπορεί να διαρκέσει πολλές ακόμη ημέρες. «Υπό κανονικές συνθήκες χρειάζονται περίπου δεκαπέντε ώρες» για να επιστρέψει στην επιφάνεια, σημείωσε.

    Το σπήλαιο Μόρτσα, είναι το τρίτο βαθύτερο σπήλαιο στην Τουρκία στο οροπέδιο Τάσελι στην επαρχία της Μερσίνης (νότια). Είναι εξαιρετικά στενό με πολλές στροφές, γεγονός που το καθιστά δύσκολα προσβάσιμο ειδικά για να εισέλθει ένα φορείο σε αυτό.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια στον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας - Αγιασμός υδάτων σε Άσπρα Σπίτια, Κακοτάρι και Ορεινή
    Γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια στον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας - Αγιασμός υδάτων σε Άσπρα Σπίτια, Κακοτάρι και Ορεινή

    Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και συγκεκριμένα στα Άσπρα Σπίτια, στο Κακοτάρι αλλά και στην Ορεινή εορταστικές εκδηλώσεις στα πλαίσια της γιορτής των Θεοφανίων και του Αγιασμού των υδάτων.

    Στη γέφυρα του Αλφειού στα Άσπρα Σπίτια, στην τελετή του Αγιασμού παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Νίκος Μαρούντας, ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Αηδόνης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Άρης Παναγιωτόπουλος και Γιώργος Κρέζος, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Άσπρων Σπιτιών κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Τρυπητής κ. Αθανάσιος Τζίβας και Πλουτοχωρίου κ. Μιχάλης Πυρλής, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιάννης Πατρόπουλος, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου. Μετά την τελετή ο κ. Γεωργιόπουλος είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ευχές με φορείς και πολίτες για το νέο έτος.

    Αντίστοιχα στο Κακοτάρι η τελετή Αγιασμού των Υδάτων έγινε στη θέση «Λοξό Γεφύρι», παρουσία του Αναπληρωτή Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Βασίλη Αρβανίτη, των Αντιδημάρχων κ.κ. Ρόης Αντωνοπούλου και Λύσανδρου Παναγόπουλου, των Δημοτικών Συμβούλων κ.κ. Ανδρέα Μπενέτση και Χάρη Σπηλιόπουλου, των Προέδρων των Κοινοτήτων Κακοταρίου κ. Ανδρέα Θεοδωρόπουλου, Αγίας Τριάδας κ. Γιάννη Σταθόπουλου και Αντρωνίου κ. Γιώργου Μπαντούνα, κ.α. του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κακοταρίου κ. Θεόδωρου Κυριακόπουλου, Αστυνομικών Αρχών και πλήθους κόσμου.

    Νωρίτερα τελέστηκε Αγιασμός και στην παραδοσιακή Νεροτριβή της Κοινότητας Ορεινής, παρουσία του Αναπληρωτή Δημάρχου κ. Αρβανίτη, του Προέδρου της Κοινότητας κ. Σπύρου Μιχαλόπουλου και κατοίκων της περιοχής, ενώ έγινε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Κοινότητας.

    Των τελετών Αγιασμού ακολούθησαν μικρές δεξιώσεις με γλυκά και αναψυκτικά, προσφορά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας προς τους παρισταμένους, ενώ στο Κακοτάρι έγινε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Δ.Ε. Λασιώνος.

    theofan 23 olumpia 2

    theofan 23 olumpia 3

    theofan 23 olumpia 4

    theofan 23 olumpia 5

    theofan 23 olumpia 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νυχτερίδες: Στην Ελλάδα 36 είδη – Η προσπάθεια για την προστασία της σπηλαιόβιας ζωής
    Νυχτερίδες: Στην Ελλάδα 36 είδη – Η προσπάθεια για την προστασία της σπηλαιόβιας ζωής

    Οι νυχτερίδες σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του αριθμού των εντόμων, πολλά από τα οποία είναι παράσιτα καλλιεργειών ή φορείς ασθενειών.

    Πρώτη πανελλαδική προσπάθεια για διαχείριση, προστασία και ανάδειξη των νυχτερίδων, των σπηλαίων και της σπηλαιόβιας ζωής που φιλοδοξεί να γίνει παράδειγμα ολοκληρωμένης διαχείρισής τους σε εθνικό επίπεδο, αποτελεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα με δράσεις σε 10 περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Ελλάδα, από την Κρήτη ως τον Έβρο.

    Στο πλαίσιο των δράσεων διαβούλευσης του έργου, πραγματοποιήθηκε χθες διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τα σπήλαια και καταφύγια νυχτερίδων στην κεντρική και δυτική Μακεδονία.

    Στην Ελλάδα 36 από τα 45 είδη νυχτερίδων

    Σύμφωνα με τον Δρ. Περιβαλλοντικής Βιολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης – ΜΦΙΚ και επιστημονικό συνεργάτη στο LIFE GRECABAT Παναγιώτη Γεωργιακάκη, στην Ευρώπη υπάρχουν 45 είδη νυχτερίδων, εκ των οποίων τα 36 συναντώνται στην Ελλάδα.

    «Είναι τα μόνα ιπτάμενα θηλαστικά, έχουν μεγάλη ποικιλία στην εμφάνιση και το μέγεθος, βλέπουν αρκετά καλά και ορισμένες καλύτερα από τον άνθρωπο και στο σκοτάδι οι περισσότερες ηχο-εντοπίζουν» είπε ο κ.Γεωργιακάκης.

    Όσον αφορά στην οικολογική και οικονομική σημασία των χειροπτέρων, εξήγησε ότι έχουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του αριθμού των εντόμων αφού κάθε νυχτερίδα τρώει εκατοντάδες ή και χιλιάδες έντομα, όπως σκαθάρια, νυχτοπεταλούδες, σκνίπες και κουνούπια. Πολλά από τα έντομα αυτά είναι παράσιτα καλλιεργειών ή φορείς ασθενειών.

    «Πλούσιες» σε νυχτερίδες η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

    Χάρη στη γεωγραφική της θέση και την ποικιλία των βιοτόπων της, η κεντρική και η δυτική Μακεδονία είναι από τις πιο πλούσιες περιοχές στην Ευρώπη, με 31 καταγεγραμμένα είδη. Ορισμένα από αυτά δεν απαντώνται πιο νότια από τη Μακεδονία ενώ άλλα δεν εξαπλώνονται πιο δυτικά. Τα πολυάριθμα σπήλαια, αρχαία ορυχεία, εγκαταλελειμμένα κτήρια και γέρικα δέντρα προσφέρουν καταφύγια, ενίοτε σε πολλές χιλιάδες άτομα από πολυάριθμα είδη.

    Οι μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις στις φυσικές περιοχές της Μακεδονίας, ακόμα και τις προστατευόμενες, αποτελεί ανησυχητική πίεση και για τις νυχτερίδες. Δυστυχώς, η διαθέσιμη επιστημονική τεκμηρίωση δεν λαμβάνεται πάντα υπόψη κατά την αδειοδότηση μεγάλων έργων στους βιοτόπους των νυχτερίδων υπογραμμίζει ο κ. Γεωργιακάκης.

    Νυχτερίδες και ανθρώπινες ασθένειες

    Όπως ανέφερε ο κ.Γεωργιακάκης, οι νυχτερίδες δεν έχουν τη λύσσα των σαρκοφάγων θηλαστικών, ενώ έχουν διατυπωθεί υποθέσεις ότι ασθένειες προκαλούμενες από κοροναϊούς (SARS, MERS, COVID-2019) και άλλους ιούς (Ebola και Marburg) σχετίζονται με πληθυσμούς νυχτερίδων οι οποίοι φέρουν τους ιούς αυτούς ή συγγενείς τους.

    «Όμως, οι μηχανισμοί εξέλιξης και μετάδοσης των παθογόνων ιών δεν έχουν γίνει αρκετά κατανοητοί. Οι ανθρώπινες πιέσεις στους πληθυσμούς των άγριων ζώων και τους οικοτόπους τους πιθανώς σχετίζονται με κάποιες επιδημίες».

    Οι νυχτερίδες, είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες θηλαστικών με τις σημαντικότερες πιέσεις και απειλές που αντιμετωπίζουν παγκοσμίως να είναι η υποβάθμιση των χώρων αναζήτησης τροφής, οι μαζικές θανατώσεις λόγω δεισιδαιμονιών ή για εμπορικούς λόγους και η υποβάθμιση και καταστροφή καταφυγίων τους. Για το λόγο αυτό είναι αυστηρά προστατευόμενες από την νομοθεσία της Ελλάδας και πολλών άλλων χωρών αλλά και από διεθνείς συμβάσεις, όπως η Οδηγία των Οικοτόπων 92/43/ΕΕ.

    Το πρόγραμμα

    Πρόκειται για τo Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE GRECABAT «Ελληνικά Σπήλαια και Χειρόπτερα: Διαχειριστικές Δράσεις και Αλλαγή Συμπεριφοράς» το οποίο έχει στόχο την προστασία και ανάδειξη των σπηλαίων και των μοναδικών μορφών ζωής που φιλοξενούν.

    Συντονιστής Δικαιούχος είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) και εταίροι του προγράμματος είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το Πράσινο Ταμείο, το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας και η ΑΤΕΠΕ Διαχείριση Οικοσυστημάτων Μονοπρόσωπη ΕΠΕ.

    Πηγή: ΑΜΠΕ - In.gr

  • Απολίθωμα γυναίκας των σπηλαίων στη Νότια Αφρική βρέθηκε ένα εκατομμύριο χρόνια μεγαλύτερο και σύγχρονο της «Λούσι»
    Απολίθωμα γυναίκας των σπηλαίων στη Νότια Αφρική βρέθηκε ένα εκατομμύριο χρόνια μεγαλύτερο και σύγχρονο της «Λούσι»

    Μία νέα χρονολόγηση απολιθωμάτων στη Νότια Αφρική αποκάλυψε ότι είναι ένα εκατομμύριο χρόνια παλαιότερα από ό,τι θεωρούνταν έως τώρα, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα στην παλαιοανθρωπολογία. Πιο γνωστό ανάμεσα σε αυτά τα απολιθώματα είναι το κρανίο της λεγόμενης «Κας Πλες», το πιο ολοκληρωμένο κρανίο αφρικανικού Αυστραλοπίθηκου (Australopithecus africanus), το οποίο είχε βρεθεί στη Νότια Αφρική το 1947. Με βάση τη νέα εκτίμηση, το κρανίο χρονολογείται πριν 3,4 έως 3,6 εκατομμύρια χρόνια, συνεπώς ο εν λόγω νότιος Αυστραλοπίθηκος έζησε περίπου την ίδια εποχή με τη διάσημη «Λούσι», έναν Αυστραλοπίθηκο της ανατολικής Αφρικής.

    Τα απολιθώματα είχαν βρεθεί στα σπήλαια Στερκφοντέιν νοτιοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ (γνωστά και ως «Λίκνο της Ανθρωπότητας»), όπου έχουν έρθει στο φως περισσότερα απολιθώματα Αυστραλοπιθήκων από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Η προηγούμενη χρονολόγηση τοποθετούσε την ηλικία της «Κας Πλες» και των υπολοίπων απολιθωμάτων πριν 2,1 έως 2,6 εκατομμύρια χρόνια. Αλλά η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Ντάριλ Γκρέιντζερ του αμερικανικού Πανεπιστημίου Πέρντιου, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, μεταθέτει την ηλικία τους κατά ένα εκατομμύριο χρόνια στο παρελθόν.

    Ancient fossils in the 'Cradle of Humankind' are more than 1 million years older than previously thought #archaeology #SterkfonteinCaves #Australopithecus #ancestors #evolution https://t.co/NkKTblkM0g

    — Stephen Shaw 🇺🇦🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 (@stephenshaw) June 28, 2022

    Με δεδομένο ότι ο ανατολικοαφρικανικός Αυστραλοπίθηκος (Australopithecus afarensis), με γνωστότερο εκπρόσωπο τη «Λούσι» στην Αιθιοπία, ζούσε πριν 3,2 εκατομμύρια χρόνια, θεωρείται πλέον πιθανό ότι επρόκειτο για προγόνους του ανθρώπου που συνυπήρξαν στη «μαύρη ήπειρο». Χωρίς να αποκλείεται από τους επιστήμονες ότι αυτά τα δύο προανθρώπινα είδη ταξίδευαν σε μεγάλες αποστάσεις, συναντήθηκαν κάποτε και έφτασαν σε επιμιξία, γεγονός που -αν συνέβη- περιπλέκει περισσότερο το εξελικτικό δέντρο του ανθρώπου.

    Σύμφωνα με το επιστημονικό Μουσείο Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ, οι Αυστραλοπίθηκοι περπατούσαν στα δύο πόδια τους, αλλά ήταν πολύ πιο κοντοί από τους σημερινούς ανθρώπους (κατά μέσο όρο 1,38 μέτρα τα αρσενικά και 1,15 μέτρα τα θηλυκά).

    Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

    https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2123516119

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Son Doong Cave: Η Google τιμά το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο με doodle
    Son Doong Cave: Η Google τιμά το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο με doodle

    Αφιερωμένο στο Son Doong Cave είναι το σημερινό doodle της Google.

    Βαθιά στη ζούγκλα του εθνικού πάρκου Φον Να-Κε Μπανγκ (Phong Nha-Kẻ Bàng), στο Βιετνάμ, τοποθεσία ενταγμένη στα μνημεία παγκόσμιας πολιτικής κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκεται ένα φυσικό φαινόμενο μοναδικό στον πλανήτη Γη: το τεράστιο σπήλαιο Σον Ντούνγκ (Sơn Đoòng Cave).

    Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο σε αυτό το «θαύμα της φύσης».

    Σαν σήμερα, στις 14 Απριλίου 2009 εξερευνήθηκε από μια βρετανική ομάδα και είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο.

    Οι γεωλόγοι υπολογίζουν ότι η Σον Ντούνγκ (σημαίνει Ορεινό Ποτάμι στα βιετναμέζικα), σχηματίστηκε πριν από δύο έως πέντε εκατομμύρια χρόνια πριν τη στιγμή που ένας αγρότης της περιοχής, ο Χο Καν έφτασε το 1990 στην τεράστια είσοδό του.

    Η σπηλιά έμεινε άθικτη έως το 2008 όταν ο Χαν κατάφερε να βρει ξανά το σημείο εισόδου και το 2009 οδήγησε εκεί τους Χάουαρντ και Ντεμπ Λίμπερτ της Βρετανικής Ένωσης Μελετών Σπηλαίων.

    Το σπήλαιο ξεπερνά τα 5 χλμ σε μήκος ενώ κατά τόπους το ύψος της φτάνει τα 200 μέτρα.

    Οι ατρόμητοι σπηλαιολόγοι διεξήγαγαν την πρώτη επίσημη έρευνα και έβγαλαν το συμπέρασμα ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σπηλιά στον πλανήτη.

    Πηγή: iEidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ