Το 2017, ο Σύλλογος Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ερυμάνθου – Φολόης ο «Ωλονός», ανακίνησε ύστερα από πολλά χρόνια το θέμα της ανάδειξης του σπηλαίου «Αρμακιανός», με αποτέλεσμα να το επισκεφτούν αρχικά ιδιώτες σπηλαιολόγοι, να το χαρτογραφήσουν και να στείλουν το πόρισμά τους στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας.
Στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 επισκέφτηκε το σπήλαιο κλιμάκιό της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, όπου εκτέλεσε αυτοψία χωρίς όμως να μπορεί να κάνει εξειδικευμένες έρευνες λόγω της μεγάλης συγκάλυψης του σπηλαίου με σκουπίδια, χώμα και απόβλητα ζώων.
Προς τη δύση του 2018 σε συνεννόηση με την Εφορεία ξεκίνησε μια πρόταση ανάδειξης του σπηλαίου Αρμαρκιανός.
Ήταν αποτέλεσμα συλλογικής ιδέας και απόφασης, μιας ολιγάριθμης ομάδας συμπατριωτών από διαφορετικά χωριά της Ορεινής Ηλείας με αρμοδιότητα την συγκέντρωση χρημάτων για τον καθαρισμό, την εξερεύνηση και γενικότερα την ανάδειξη του Σπηλαίου Αρμακιανός.
Στις 8.01.2019 συγκροτήθηκε η συντονιστική επιτροπή που την αποτέλεσαν ο πρόεδρος του συλλόγου «Ωλονός», Κώστας Παπαντωνόπουλος ως πρόεδρος της επιτροπής, ο Θοδωρής Ηλιόπουλος ως συντονιστής, ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος ως ταμίας, ο Ανέστης Αδαμόπουλος και ο Ανδρέας Αγγελόπουλος.
Δημιουργήθηκε παράλληλα και μία ομάδα στα κοινωνικά δίκτυα (facebook) όπου ενημερώνονταν λεπτομερώς για όλα οι φίλοι του «Σπηλαίου Αρμακιανός».
Την ομαδική αυτή προσπάθεια «αγκάλιασαν» πολλοί συμπατριώτες μας αλλά και άνθρωποι ευαίσθητοι με την πολιτιστική μας κληρονομιά και άλλοι που νοιάζονται για την ανάδειξη των αξιοθέατων της ορεινής Ηλείας.
Το κλιμάκιο από την εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, ξεκίνησε τις εργασίες εξερεύνησης του σπηλαίου στις 2 Ιουλίου ημέρα Τρίτη και ολοκλήρωσε στις 6 Ιουλίου ημέρα Σάββατο. Εργάστηκαν 4 αρχαιολόγοι – σπηλαιολόγοι και 4 εργάτες.
Έγιναν 5 τομές σε βάθος 1,5 μέτρων στο εσωτερικό του σπηλαίου και 2 τομές εξωτερικά στην είσοδο. Σημαντικά ευρήματα δεν υπήρξαν. Το σπήλαιο καθαρίστηκε και διαμορφώθηκε το κατέβασμα στην είσοδο με πέτρινα πεζούλια.
Οι επόμενες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν είναι ο φωτισμός του εσωτερικού του σπηλαίου, η διάνοιξη των δύο μονοπατιών που οδηγούν στο σπήλαιο, το ένα από τα Τσίπιανα και το άλλο από το δημόσιο δρόμο κάτω από το σπήλαιο και η τοποθέτηση πινακίδων. Η διαδρομή από τα Τσίπιανα μέσα από το ελατοδάσος διαρκεί 20 λεπτά και είναι υπέροχη.
Ο σύλλογος «Ωλονός» ευχαριστεί τους σπηλαιολόγους, τους αρχαιολόγους, τους εργάτες, τους ανθρώπους της συντονιστικής επιτροπής που παραβρέθηκαν και βοήθησαν στις εργασίες.
Ευχαριστεί θερμά επίσης, τους παρακάτω που συνέβαλλαν οικονομικά ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το δύσκολο εγχείρημα.
AQUA VATT A.E. Φωτεινός Τηλέμ. Δίβρη
Αγγελόπουλος Ανδρέας Αγία Κυριακή
Αγγελόπουλος Νίκος Αγία Κυριακή
Αγγελόπουλος Σπύρος Αγία Κυριακή
Αδαμόπουλος Ανέστης Αγία Κυριακή
Αδαμόπουλος Δημοσθένης Αγία Κυριακή
Αδαμόπουλος Παναγιώτης Αγία Κυριακή
Αλεξόπουλος Αθανάσιος Αντρώνι
Αναγνώπουλος Δημήτριος Αγία Κυριακή
Δαλαβούρας Ανδρέας Κρυόβρυση
Ηλιόπουλος Άγγελος Δίβρη
Ηλιόπουλος Θεόδωρος Δίβρη
Θεοδωρόπουλος Ανδρέας Κακοτάρι
Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης Αγία Κυριακή
Καζαμία Δώρα Αντρώνι
Καραμέρος Τάσος Λάλα
Κατσαντώνης Θανάσης Πανόπουλο
Κοσμόπουλος Γεώργιος Ολυμπία
Κότσαλης Αργύρης Αντρώνι
Λαζαράκης Βασίλης Πανόπουλο
Μπακάλης Βαγγέλης Αντρώνι
Πανούτσου Χριστίνα Αντρώνι
Παπανικολάου Γιάννης Κρυόβρυση
Παπαντώνης Δημήτρης Αντρώνι
Παπαντωνόπουλος Κώστας Αντρώνι
Ροδοπούλου Πολίτα Σπαρτουλιά Αμερική
Σπηλιόπουλος Ιωάννης Αγία Κυριακή
Στεργιοπούλου Λεμονιά Πανόπουλο
Τζουανοπούλου Βούλα Χελιδόνι
Ψυχομανής Βασίλης Τήνος