Επίκαιρα

Ακόμα «στο περίμενε» για τα Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα

Ακόμα «στο περίμενε» για τα Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα

Αναβρασμός επικρατεί στην περιοχή της Ζαχάρως για τη μη λειτουργία των Ιαματικών Λουτρών Καϊάφα, ενώ έχουμε φτάσει προς τα τέλη Ιουλίου. Για άλλη μια φορά ο κακός προγραμματισμός και η γραφειοκρατία της ΕΤΑΔ, κρατά κλειστό το υδροθεραπευτήριο στην περιοχή. Την ίδια ώρα σχεδόν κάθε μέρα πολίτες, επισκέπτες της Ηλείας, περνούν από τα γραφεία των Ιαματικών Λουτρών Καϊάφα και ρωτούν αν αυτά λειτουργούν, λαμβάνοντας την ευγενική, αλλά αρνητική απάντηση του προσωπικού που καταγράφει ταυτόχρονα την απογοήτευση του κοινού. Το πρόβλημα παραμένει ίδιο εδώ και χρόνια και σχεδόν ποτέ δεν έχει λειτουργήσει το υδροθεραπευτήριο στην ώρα του. Ποτέ δεν το είδαμε να ανοίγει μόλις βελτιώνεται ο καιρός τον Μάιο και πάντα φτάνει το καλοκαίρι στη μέση του για να υποδεχθεί το κοινό που παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον. Όσο για τα έργα βελτίωσης, από το 2000 περίπου που έγινε η ανακαίνιση του ξενοδοχείου «Ολύμπια» και λίγο αργότερα του υδροθεραπευτηρίου, δεν έχει μπει ούτε πετραδάκι σε άλλο σημείο της εγκατάστασης.

Ο διαχειριστής των Ιαματικών Πηγών Καϊάφα Δημήτρης Κάνιστρας μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί ιδιαίτερα φέτος ανέλυσε τα δεδομένα που έχουν οδηγήσει στην καθυστέρηση της λειτουργίας. «Η νομοθεσία με τις ιαματικές πηγές έχει αλλάξει. Η δική μας ιαματική πηγή ήταν αναγνωρισμένη ως φυσικός πόρος με Βασιλικό διάταγμα. Από το 2006 και μετά υπήρξε νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία θεσπίζονταν κριτήρια προκειμένου να γίνουν πάλι αναλύσεις ιαματικών νερών και φυσικών συστατικών προκειμένου να δούμε σε ποια κατάσταση είναι το νερό και για ποιες θεραπείες ενδείκνυται. Το 2018 βγήκε νέος Νόμος που έθεσε νέα δεδομένα και απαιτούσε τη συγκέντρωση και προσκόμιση περισσότερων δικαιολογητικών προκειμένου να εκδοθεί η αδειοδότηση. Για να γίνει αυτό απαιτείται εκ νέου αναγνώριση ως φυσικού ιαματικού πόρου. Αυτή τη στιγμή ο φυσικός ιαματικός πόρος του Γερανίου που είναι πιο πάνω από το θεραπευτήριο έχει αναγνωριστεί και περιμένουμε και την αναγνώριση από την αρμόδια επιτροπή και του πόρου του Υδροθεραπευτηρίου». Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της ΕΤΑΔ το υδροθεραπευτήριο του Καϊάφα θα έπρεπε να λειτουργεί από τις 15 Μάη έως και της 15 Νοεμβρίου ενώ το ωράριο λειτουργίας του από τι 15 Μάη έως τις 30 Ιουνίου θα ήταν από τις 8:30 το πρωί έως τις 3:00 μετά το μεσημέρι ενώ από την 1η Ιουλίου έως στις 15 Οκτωβρίου από τις 8:30 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ καθημερινά, Σαββατοκύριακα και αργίες. Ο προγραμματισμός όμως δεν ίσχυσε για καθαρά «διαδικαστικούς λόγους» όπως επεσήμανε ο Δημήτρης Κάνιστρας ενώ συμπλήρωσε «Το κυριότερο είναι ότι με το Νόμο του 2018 έχουν θεσπιστεί σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας και για τα κέντρα ιαματικής θεραπείας και τουρισμού. Είναι γεγονός ότι το υδροθεραπευτήριο το δικό μας καλύπτει τις προδιαγραφές του νόμου για την λειτουργία του». Αναφορικά με την αναμονή που υπάρχει για θεραπείες στο υδροθεραπευτήριο ο Δημήτρης Κάνιστρας σημείωσε: «Υπάρχει αριθμός ανθρώπων που είναι σε αναμονή και για τα ξενοδοχεία (τόσο το δικό μας όσο και για αυτά που είναι γύρω από τα λουτρά). Στο ξενοδοχείο του υδροθεραπευτηρίου έχει δυναμική 18 δίκλινων δωματίων, ενώ στο θεραπευτήριο μπορούμε να δεχτούμε ανά συνεδρία στην πισίνα 30 άτομα συν οι 13 ατομικές μπανιέρες. Οι περισσότεροι προτιμούν την πισίνα καθώς μπορούν να κάνουν κινησιοθεραπεία από μόνοι τους».

Στο δήμο Ζαχάρως οι φορείς είναι αποφασισμένοι να κυνηγήσουν το θέμα και να δοθεί μια οριστική λύση. Σε δηλώσεις του ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος τόνισε ότι «… σε μία σύσκεψη που είχε γίνει στα τουριστικά ακίνητα, ο διευθυντής εκεί ένας που το έπαιζε παντογνώστης και πάνσοφος παρόντος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μπαλαούρα Μάκη, είχε πει ότι τα λουτρά σκέπτονται να τα παραχωρήσουν στους δήμους για τη λειτουργία τους, για να μην υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις, γιατί η γραφειοκρατία τους δημιουργεί προβλήματα. Παρότι όμως πολλές φορές τον επισκεφτήκαμε και του θέσαμε το θέμα, ο κύριος μας αγνοούσε. Αποτέλεσμα φέτος, που έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουλίου και έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά ο εμπορικός κόσμος της Ζαχάρως, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, γιατί είναι ακατάλληλοι σε καίριες θέσεις. Εγώ τους θεωρούσα, όλο το team στα τουριστικά ακίνητα, ακατάλληλος για τις θέσεις που είχαν. Από δω και πέρα ήδη έχουμε ετοιμάσει μηνυτήρια αναφορά προς τα τουριστικά ακίνητα. Εδώ, οι βράχοι έπεφταν ο κύριος αυτός αγορών ηγόραζε. Καταλαβαίνεις; Τους ενδιέφερε μόνο η θέση τους και τι χρήματα κονομήσουν.
Ανέκαθεν εγώ έλεγα αυτά να πάνε σε ιδιώτες, αλλά ο δήμος έχει τη δυνατότητα να το στελεχώσει τουλάχιστον όπως το έχουν φτιάξει, χωρίς πρόσθετα χρήματα με την πισίνα που έφτιαξε ο Αβραμόπουλος. Είχε και δεύτερη πισίνα το πρόγραμμα αλλά δυστυχώς οι κύριοι επερχόμενοι ήθελαν να καταστρέψουν ότι είχαν φτιάξει οι προηγούμενοι και δεν προχώρησε. Με την πισίνα και με την σπηλιά μέσα, πιστεύω ότι είναι πολύ εύκολο να διαχειριστεί. Πιο εύκολο είναι να διοικήσεις αυτό, πάρα μπακάλικο» επισήμανε ο κ. Χρονόπουλος.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup