Επίκαιρα

Σεισμός στην Αθήνα: Στους 49 οι μετασεισμοί μετά τα 5,1 Ρίχτερ

Σεισμός στην Αθήνα: Στους 49 οι μετασεισμοί μετά τα 5,1 Ρίχτερ

Έκτακτη σύσκεψη τουν ΟΑΣΠ: Ομαλή η μετασεισμική ακολουθία - Όλα δείχνουν πως το 5,1 ήταν ο κύριος σεισμός - Τα συμπεράσματα από τις εκτιμήσεις των αρμοδίων

Δεκάδες μετασεισμοί, με ένταση έως και 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ ακολούθησαν τη σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα στις 14:13 την Παρασκευή στην περιοχή της Μαγούλας, επηρεάζοντας σαφώς όλες τις περιοχές της Αττικής, αλλά και περιοχές σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και άλλα μέρη της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Ο ισχυρότερος μετασεισμός σημειώθηκε περίπου μια ώρα μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ και ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.
Εκτός από τη σεισμική δόνηση των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκαν μέχρι το πρωί άλλοι δύο μετασεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ, 12 δονήσεις άνω των 2 Ρίχτερ και 27 δονήσεις μικρότερες των 2 Ρίχτερ. Συνολικά έχουν σημειωθεί 42 μετασεισμοί, σε διάφορα σημεία του δυτικού άκρου του ρήγματος της Πάρνηθας, στην ευρύτερη περιοχή της Μαγούλας (βορειοδυτική Αττική).

metaseismoi_map
Έκτακτη σύσκεψη τουν ΟΑΣΠ: Ομαλή η μετασεισμική ακολουθία

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, του προέδρου του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα και του προέδρου της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Κώστα Μαρκόπουλου.

Στην έκτακτη σύσκεψη εκτιμήθηκε η κατάσταση μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που έπληξε νωρίτερα την Παρασκευή την Αττική. Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν είναι τα εξής:

1. Έχουμε ομαλή σεισμική ακολουθία
2. Ο σεισμός είχε επίκεντρο το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας, το οποίο δεν είχε ενεργοποιηθεί στον σεισμό του 1999
3. Οι κάτοικοι δεν έχουν λόγο ανησυχίας και θα πρέπει να παραμείνουν ήρεμοι και να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, σε όσες περιπτώσεις κριθεί αυτό απαραίτητο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος ανέγνωσε το πόρισμα της Επιτροπής και ανέφερε πως τα μέλη της συγκλίνουν στην άποψη πως η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά. Ο σεισμός, ανέφερε, προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε ενεργοποιηθεί στο σεισμό του 1999. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, θα πρέπει να ακολουθούν μόνον τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ και των άλλων αρμόδιων φορέων. Πρέπει να αποφεύγουν να παραμένουν πλησίον ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Σε περίπτωση που εντοπίζουν βλάβες στις οικίες ή στους χώρους εργασίας τους να απευθύνονται στους οικείους δήμους οι οποίοι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Ο κ. Μακρόπουλος παρέδωσε το πόρισμα της επιτροπής στον πρόεδρο του ΟΑΣΠ καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα ο οποίος ανέφερε πως οι κάτοικοι θα πρέπει να παραμένουν ήρεμοι και να ακολουθούν τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, του ΟΑΣΠ και των άλλων φορέων.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως τα μέλη της επιτροπής συγκλίνουν στην άποψη ότι μέχρι τώρα υπάρχει εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας και σημείωσε πως μέχρι αργά το βράδυ σημειώθηκαν περίπου 40 μετασεισμοί. Συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και επανέλαβε πως οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν βάση μόνον στις ανακοινώσεις των οργάνων της Πολιτείας.
Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup