Εν αναμονή των προθέσεων της νέας κυβέρνησης σχετικά με τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει αναφορικά με το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, είναι οι εργαζόμενοι της Ν.Μ. και οι φορείς της πόλης, που αποφάσισαν τελικά να αναστείλουν την προαποφασισμένη κινητοποίησή τους στο Υπουργείο Υγείας. Η απόφασή τους όμως να παραβρεθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, την Πέμπτη 1η Αυγούστου, ισχύει κανονικά και αναμένεται εκεί να διεκδικήσουν την ανάβάθμιση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και να φωνάξουν «όχι» στην συρρίκνωσή του.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Σωκράτης Σωτηρόπουλος, ανέφερε σχετικά ότι «… ως πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων θεωρώ ότι το επόμενο βήμα είναι η μαζική μας παρουσία στο Υπουργείο Υγείας, στα κέντρα των αποφάσεων. Εμείς προτείνουμε την επόμενη Τετάρτη, 31 Ιουλίου, μετάβαση μαζικά με λεωφορεία στο Υπουργείο και συνάντηση με την πολιτική ηγεσία. Επίσης, πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα στην απερχόμενη Διοίκηση ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται πλέον με την ιδιότητα του φεουδάρχη και να προκαλεί με τις αποφάσεις της το λαό του Νοσοκομείου. Δεν έχει νομιμοποίηση το Δ.Σ. σε μια μεταβατική περίοδο να βγάζει αποφάσεις εχθρικές με μετακινήσεις προσωπικού, ειδικά γιατρών για πρωινά ωράρια και εφημερίες του Νοσοκομείου. Σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε να σταθούμε και προτείνουμε επίσης κινητοποίηση στο επόμενο Δ.Σ. του Νοσοκομείου ούτως ώστε να ακουστεί η φωνή μας και απαιτούμε την αυτονόμηση της δικής μας Μονάδας. Τον λόγο πλέον έχει ο κυρίαρχος Ηλειακός λαός».
Ο νέος δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης υπήρξε για άλλη μια φορά καυστικός λέγοντας σε έντονο ύφος «… μην τολμήσει, όχι να το πει κανείς, αλλά ούτε να το σκεφτεί, να το μετατρέψει σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Είναι βαθιά η ευθύνη των ανθρώπων που κυβέρνησαν την προηγούμενη τετραετία σε ότι αφορά στο Νοσοκομείο. Η τέως βουλευτής της πόλης αυτής, μας δούλευε ότι κάνουμε ψεύτικα εγκαίνια. Δεν κάναμε εγκαίνια, την πτέρυγα δείξαμε και αν πάτε σήμερα το 2014 ήταν κτήριο έτοιμο, φρεσκοβαμμένο και περίμενε τον εξοπλισμό του και τώρα έχει μούχλες από τα νερά που έχουν τρέξει επάνω. Αυτό είναι το κατόρθωμα της βουλευτού, των βουλευτών και της προηγούμενες κυβέρνησης».
Ο κ. Λυμπέρης συμπλήρωσε ότι «… είναι απαραίτητο το ίδρυμα δευτεροβάθμιας περίθαλψης και θέλουμε τη βοήθεια και την κατεύθυνση της Πολιτείας να το κάνει. Εμείς είμαστε εδώ, να βοηθήσουμε αλλά και να αγωνιστούμε σε οποιαδήποτε άρνηση». Ο νέος δήμαρχος Ήλιδας έθεσε στη σύσκεψη ακόμα τα θέματα της αυτονόμησης του νοσοκομείου της Αμαλιάδας, την κάλυψη των κενών με «μπλοκάκι» μέχρι να υπάρξει μόνιμο ιατρικό προσωπικό, τη λειτουργία του Παθολογικού και Χειρουργικού Τομέα ως βασική κατεύθυνση του νοσοκομείου της Αμαλιάδας, όπως και τη βοήθεια του Συλλόγου Φίλων αλλά και και των χορηγών.
Ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Νικολακόπουλος αναφέρθηκε στις επαφές που έκανε στην Αθήνα για το θέμα λέγοντας ότι «… προσπάθησα και ενημέρωσα τον υφυπουργό για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας και στην Ηλεία γενικότερα, έκανα μια σύντομη επικοινωνία με τον Υπουργό. Αναμένω μια βραχυπρόθεσμη λύση για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη μετακίνηση των δύο παθολόγων, έχουν ενημερωθεί και από εκεί και πέρα θα περιμένω και εγώ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον Υγειονομικό Χάρτη της Ηλείας όπου θα περιλαμβάνει και το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας».
Ο εκπρόσωπος της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής Ήλιδας Νώντας Παναγιωτόπουλος αναφορικά με τη Νομική Αυτοτέλεια και τον προσανατολισμό του Νοσοκομείου, ανέφερε ότι “… χάρηκα που σήμερα θέτουμε αυτά τα σημαντικά θέματα. Ποια είναι η ταυτότητα και πως πρέπει να προσδιοριστεί το νοσοκομείο. Το νοσοκομείο πρέπει να αποκτήσει νομική αυτοτέλεια. Αν δεν έχει αυτοτέλεια θα υπάρχουν όλες οι άλλες παρενέργειες που λέγαμε τόσα χρόνια».
Ο εκπρόσωπος της νέας δημοτικής αρχής Πηνειού και ιατρός Γιώργος Παναγούλιας τόνισε πως “… αυτή τη στιγμή όπως είναι το Νοσοκομείο του Πύργου, αν κλείσουμε την Αμαλιάδα, αν κλείσουμε τα Κέντρα Υγείας ακόμα και τα Περιφερειακά Ιατρεία και να πάνε εκεί όλοι οι γιατροί, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Θα κλείσει. Δεν μπορεί να σταθεί μια μονάδα Δευτεροβάθμια και να κάνει και Πρωτοβάθμια, θα βουλιάξει!».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης, ανέφερε απο την πλευρά του μεταξύ άλλων ότι: «… πρέπει να κάνουμε μια μελέτη για το τι χρειαζόμαστε, τι γιατρούς, πόσους, ποιες κλινικές, για να μπορεί να λειτουργήσει το Νοσοκομείο μέσα στην επόμενη 15ετία».
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Γιάννης Χουζούρης πρόσθεσε ότι το πρόβλημα, το έχει η Παθολογική κλινική ενώ η Ορθοπεδική και η Χειρουργική με τρεις γιατρούς η κάθε μία λειτουργούν άψογα. Προέτρεψε στη συνέχεια το προσωπικό να ασχολείται προκειμένου να υπάρξουν λύσεις, αφού όπως τόνισε οι προηγούμενες κινητοποιήσεις τους είχαν αποτελούσαν «νίκες». Έκανε επίσης γνωστό ότι στις 26 Αυγούστου το Νοσοκομείο Αμαλιάδας θα έχει το νέο αξονικό τομογράφο, αναφεροντας ακόμα ότι έως τώρα ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας αριθμεί πάνω από 140 μέλη.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του δήμου Ήλιδας Άγγελος Κολόσακας υπήρξε καυστικός για το θέμα του συλλογου των φίλων του νοσοκομείου σχολιάζοντας πως «… όποιος δεν έχει να δώσει τα 10 ευρώ επειδή ζει με το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, είναι δηλαδή εχθρός του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, ή εγώ που δεν τα δίνω από άποψη είμαι εχθρός; Κάθε μέρα δίνουμε πάνω από 10 ευρώ σε έμμεσους και άμεσους φόρους. Που πάνε αυτά τα χρήματα; Αυτά τα μαζεύει το Κράτος, τα κάνει 4 δις. για να παίρνει τα συγχαρητήρια του Αμερικανού προέδρου για τις Νατοϊκές ανάγκες ή τα κάνει προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο για επενδύσεις».
Στην σύσκεψη για το θέμα αυτό συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσσα Παναγιωτάρα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Νίκος Σιαψάλης και μέλη του, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μανώλης Αγιομυργιαννάκης κ.α.