Επίκαιρα

Τεράστιες οι ανάγκες σε αίμα στην Ηλεία: Ανταπόκριση μετά την έκκληση, αλλά έχει δρόμο ακόμα…

Τεράστιες οι ανάγκες σε αίμα στην Ηλεία: Ανταπόκριση μετά την έκκληση, αλλά έχει δρόμο ακόμα…

Με άδεια ψυγεία είναι ο σταθμός αιμοδοσίας του Γ.Ν. Πύργου, καθώς οι ελλείψεις σε μονάδες αίματος, κυρίως στις ομάδες «Α» και «Ο» είναι τραγικές. Μετά το τροχαίο που συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου, χτύπησε καμπανάκι και οδήγησε την διευθύντρια – συντονίστρια του σταθμού Κωνσταντίνα Πανέτα να «επιστρατεύσει» τα social media προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση και προσφορά σε αίμα. Όλη αυτή η κινητοποίηση που υπήρξε από τους χρήστες του διαδικτύου και τις πολλαπλές κοινοποιήσεις, όπως διαπιστώσαμε και εμείς μέσα από τα social media του ilialive.gr είχαν αποτέλεσμα. Σε λίγες ώρες αιμοδότησαν 16 άτομα, ενώ και το πρωί της Δευτέρας συνεχίζεται η προσέλευση.

Η κα Πανέτα μιλώντας στο ilialive.gr για το θέμα τόνισε πως «… επειδή είναι καλοκαίρι στο νοσοκομείο που εφημερεύει 30 μέρες το μήνα, όλο το μήνα, έρχονται όλα τα περιστατικά και όλοι ασθενείς εδώ. Όλα τα τροχαία εδώ. Το Σάββατο το πρωί η κατάσταση στο ψυγείο μας ήταν δραματική. Δεν είχαμε ούτε ένα Α και είχαμε και τρία Ο για όλη την εφημερία. Όταν έγινε το τροχαίο, πήραμε τα αίματα από τους άλλους τους ασθενείς για να καλύψουμε τον άνθρωπο τον οποίο είχε ανάγκη. Τότε λοιπόν έγραψα την ανακοίνωση στο facebook γιατί δεν είχα άλλη επιλογή. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε σχετικά καλά, γιατί ίσως πολλοί να μην το είχαν δει και ήρθαν και αιμοδότησαν χθες 16 άτομα. Τους ευχαριστώ όλους, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι λίγο διαφορετικά. Να αποκτήσουμε μία αιμοδοτική συνείδηση, σε σημείο έτσι ώστε να μην χρειάζεται να γίνει ένα μεγάλο τροχαίο για να έρθουν να αιμοδοτήσουν αλλά να έρχονται σε συνεχή ροή.

Με 10-15 αιμοδότες καθημερινά καλύπτονται οι ανάγκες

Οι ανάγκες σε αίμα είναι πολύ μεγάλες καθώς υπάρχουν ασθενείς στην αναμονή για τέσσερις και πέντε ημέρες. «Απ’ ό,τι έχω κοιτάξει από τις μεταγγίσεις που χρειαζόμαστε εδώ, βλέπω ότι αν είχαμε 10 με 15 αιμοδότες κάθε μέρα θα καλύπτονταν και οι ανάγκες των ασθενών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εδώ ασθενείς που περιμένουν μία φιάλη αίμα 4 και 5 ημέρες για να πάνε σπίτι τους, με όποιον κίνδυνο υπάρχει γι αυτήν την κατάσταση, γιατί ένας άρρωστος που μένει στο νοσοκομείο 3 και 4 ημέρες περιμένοντας να πάρει αίμα μπορεί να κολλήσει και μία λοίμωξη. Εμείς κάνουμε τα πάντα, Έχουμε καλέσει αιμοδότες, έχουμε απευθυνθεί στα μέσα ενημέρωσης, έχουμε χρησιμοποιήσει τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης Twitter, facebook και λοιπά. Έχουμε κάνει ότι ήταν δυνατό. Από πλευρά της πολιτείας δε βλέπω να υπάρχει μία ενημέρωση στα κρατικά κανάλια πάνω σε αυτό το θέμα» σημείωσε η κα Πανέτα.

«Μία διαφημιστική καμπάνια για παράδειγμα. Δεν μπορώ να καταλάβω ότι πέρυσι, που είχε γίνει η καταστροφή στο Μάτι, την προηγούμενη ημέρα ήταν όπως είμαστε σήμερα, δηλαδή δε βρίσκαμε αίμα πουθενά, όχι μόνο εδώ αλλά και σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας. Αν δε γίνονταν αυτή η καταστροφή στο Μάτι θα θρηνούσαμε περισσότερα θύματα, δηλαδή ανθρώπους που θα πέθαιναν στο νοσοκομείο και δεν θα το μαθαίναμε γιατί δεν υπήρχε αίμα. Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει μία διαφορετική αντιμετώπιση από πλευράς της πολιτείας, να γίνουν κάποιες διαφημιστικές καμπάνιες ούτως ώστε ο έλληνας ο οποίος είναι μέσα στα τεράστια προβλήματα που έχει και ξεχνιέται να έρχεται να δίνει αίμα. Είναι δέκα λεπτά υπόθεση αλλά όταν ο άλλος έχει ένα σωρό προβλήματα δεν θα έρθει να δώσει αίμα, γιατί αυτό το αφήνει τελευταίο, αφού το πρόβλημα δε χτυπάει τη δική του πόρτα. Όμως εμείς σαν νοσοκομείο χρειαζόμαστε κάθε μέρα γύρω στις 15 μπορώ να πω και 20 φιάλες αίμα για να μεταγγίσουμε τους άρρωστους μας. Στέλνουμε στο υπουργείο τις λίστες, μας λένε γιατί μας στέλνετε λίστες; Καλύψετε τις ανάγκες σας μόνοι σας. Τι άλλο να κάνουμε; Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ψυγείο άδειο! Το αίμα το οποίο πήραμε χθες έχει φύγει. Αυτή η κατάσταση είναι μόνιμη» είπε η κα Πανέτα.

Μάλιστα ανάμεσα σε αυτά που πρότεινε για την αντιμετώπιση του προβλήματος η κα Πανέτα ήταν και η συνένωση των τμημάτων αιμοδοσίας που υπάρχουν στο νομό, για να υπάρξει καλύτερη οργάνωση και λειτουργία. «Κανείς δεν παίρνει το πολιτικό κόστος να γίνει συνένωση των δύο αιμοδοσιών να έχουμε περισσότερο προσωπικό, περισσότερους γιατρούς, να λειτουργεί η αιμοδοσία μας πρωί απόγευμα, όλες τις μέρες, παρά μόνο περιμένουν από δύο ανθρώπους να βγάλουν όλες τις ανάγκες όλου του νομού. Με 10 νοσηλεύτριες οι οποίες είναι στα όρια της εργασιακής εξαθλίωσης. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα, πρέπει κάποιος να κάτσει να δει σοβαρά το θέμα» σχολίασε.

«Δε ζητάμε την προσφορά μόνο από τους αιμοδότες, αλλά και από τους ανθρώπους που δεν είναι αιμοδότες να έρθουν να αιμοδοτήσουν. Το θέμα δεν είναι να «ξεζουμίσουμε» εκείνους τους οποίους είναι φιλάνθρωποι. Το θέμα είναι να γίνουν και νέοι άνθρωποι αιμοδότες οι οποίοι θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των συνανθρώπων. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία κατάσταση, που έχουμε ταλαιπωρήσει τους ήδη υπάρχοντες αιμοδότες, ζητώντας συνέχεια να έρχονται να αιμοδοτούν. Που θα πάει αυτό το πράγμα; Ο νομός Ηλείας έχει 160.000 ανθρώπους και έρχονται και αιμοδοτούν μόνο 1000 και 1500 μόνιμοι αιμοδότες. Βοηθάνε και τα παιδάκια στα σχολεία, στα λύκεια, οι φαντάροι μας στη ΣΕΤΤΗΛ, από κει και πέρα όμως πρέπει ο λαός της Ηλείας να καταλάβει και να πάρει την τύχη στα χέρια του. Από ηλικία 17,5 με την συγκατάθεση του γονέα ή αλλιώς από 18 και πάνω από μόνος του ο καθένας μπορεί να έρθει, 10 λεπτά χρειάζεται να γεμίσει το σακουλάκι, μισή ώρα είναι όλη η διαδικασία» κατέληξε στις δηλώσεις της η κα Πανέτα.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup