Αύγουστος τότε και τώρα… με 13 ημέρες διαφορά.. Στον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, ο υδράργυρος πάνω από τους 40οC, η υγρασία πέφτει πολύ χαμήλα και οι ανατολικοί άνεμοι - καταβάτες - αρκετά απειλητικοί… Καιρικές συνθήκες που δεν συγχωρούν το λάθος, που αποτελούν σύμμαχο σε όποια δόλια ενέργεια…
Από το “τριήμερο του διαβόλου” όπως λένε πολλοί γνώστες, για αυτές τις ημέρες, η Κυριακή είναι η πιο δύσκολη.
Στην Ηλεία οι περιοχές που εστιάζουν οι αρχές για να μην συμβεί ένα νέο “Μάτι” δεν είναι λίγες. Στους παραλιακούς οικισμούς της Σπιάντζας, του Κατακόλου, του Αγ. Ηλία τέθηκε ξανά το θέμα των οδών διαφυγής, κάτι που επισημαίνουν συνεχώς οι αρχές σε κάθε συνεδρίαση του ΣΟΠΠ από πέρυσι μετά την τραγωδία στο Μάτι. Αλλά και στην ημιορεινή ζώνη της Αρχ. Ολυμπίας το Λούβρο και το Άνω Λούβρο δεν έχουν πολλές επιλογές καθώς οι δύο αυτοί οικισμοί βρίσκονται μέσα στο παρθένο δάσος και πέραν της Ε.Ο. Πύργου - Τριπόλεως ασφαλείς επιλογές δεν υπάρχουν.
Τα δάση της Ηλείας βρίσκονται υπό στενή επιτήρηση μέρα και νύχτα τις τελευταίες ώρες, ενώ 12 χρόνια μετά και οι περιοχές που κάηκαν το 2007, έχουν αναγεννηθεί σε μεγάλο βαθμό και είναι επίσης επικίνδυνες σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Όλη η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αποτελεί ένα μέτρο πρόληψης και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πως θα υπάρξουν πυρκαγιές. Ίσως να υπάρξουν σε μέρα με χαμηλότερο επίπεδο συναγερμού.
Όμως οφείλουμε και οι Αρχές και οι πολίτες να είμαστε σε κάθε περίπτωση προσεκτικοί και ιδιαίτερα οι πολίτες να απομακρύονται από περιοχές όπου υπάρχει πυρκαγιά σε εξέλιξη, προκειμένου να προφυλαχθούν.