Κυριακή αφιερωμένοι στα σύμβολα της ναυσιπλοίας τους φάρους ήταν αυτή που πέρασε και στην Ηλεία που διαθέτει δύο ιστορικούς φάρους επισκέψιος ήταν μόνο αυτός στο Κατάκολο.
Ο αντιπρόεδρος του ΔΛΤ Πύργου Σάκης Αντωνόπουλος σε δηλώσεις του σημείωσε ότι “… ο φάρος έχει ζωή όσο έχει και το λιμάνι μας. Είναι δεμένος αλληλένδετα με την ιστορία της περιοχής, κατασκευασμένος από τα ίδια υλικά που χτίστηκε και το λιμάνι. Σαν απόγονος ναυτικής οικογένειας και σαν εκπρόσωπος του λιμενικού ταμείου που σχέση έχει με τη θάλασσα, θα πρέπει να επισημάνω ποια ήταν η σημασία των φάρων στη ναυτιλία μας, στην παγκόσμια και στην ελληνική, παρόλο που τώρα με την τεχνολογία την καινούργια έχουν λυθεί πολλά προβλήματα, στην ουσία οι φάροι έχουν παροπλιστεί, δεν παύει ακόμα να έχουν την μεγάλη σημασία που είχαν και τότε. Είναι περισσότερο συναισθηματική, καθώς για τους ναυτικούς μας, φάρος σημαίνει ελπίδα, φάρος σημαίνει ασφάλεια στην ρότα του. Και βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μέσα στα εφτά θαύματα της ανθρωπότητας, τα δύο αφορούν σε φάρους. Είναι ο φάρος της Αλεξάνδρειας και ο Κολοσσός της Ρόδου που δέσποζε στο λιμάνι της Ρόδου. Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας Φάρων σήμερα, θέλω να ευχηθώ στους απανταχού της γης έλληνες ναύτες, να έχουν γαλήνιες θάλασσες”
Απο την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικού ναυτικού του παραρτήματος Ηλείας Τάσος Αράπογλου αναφέρθηκε στην ιστορία του φάρου Κατακόλου και των φάρων γενικότερα. “Καθιερώθηκε η παγκόσμια ημέρα των φάρων από το 2003 από την διεθνή ένωση φαροφυλάκων. Σκοπό έχει να ενημερώσει τους πολίτες για τα φαρικά δίκτυα και πόσο αυτά συμβάλλουν στην ναυσιπλοΐα μαζί με τα υπόλοιπα ναυτιλιακά βοηθήματα. Έχει λοιπόν την ευκαιρία ο πολίτης που θα επισκεφθεί σήμερα τους φάρους να ενημερωθεί για την λειτουργία τους, για την χρησιμότητα τους και για τη δουλειά που κάνουν οι φαροφύλακες, με πολύ δύσκολες μερικές φορές συνθήκες, για να επιτελέσουν το έργο τους και να βοηθήσουν τα πλοία να πάρουν την ρότα τους.
Να ευχαριστήσουμε την υπηρεσία φάρων που και φέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια επέτρεψε στον φάρο του Κατακόλου, να είναι ανοιχτός για να έρθει το κοινό να δει και να θαυμάσει αυτό το όμορφο κτίριο. Επίσης θέλω να πω ότι αυτή τη στιγμή το Φαρικό δίκτυο της Ελλάδος αποτελείται από 1550 φανάρια και πυρσούς. Από αυτούς τα 145 θεωρούνται μνημεία πολιτισμού της Ελλάδος. Η αρχιτεκτονική τους είναι τέτοια που δίνουν μία αίγλη στην κάθε περιοχή που βρίσκονται. Οι φάροι παίρνουν συνήθως τα ονόματα, από τις περιοχές τους και η λειτουργία του κάθε φάρου είναι μοναδική για να μπορεί να αναγνωριστεί από τα πλοία. Ευχαριστώντας την υπηρεσία φάρων να προτείνουμε από τώρα και του χρόνου να τους έχει ανοιχτούς για να μπορεί να τους θαυμάσει ο κόσμος”.