Επίκαιρα

Ηλεία: Χωρίς ελέγχους τα σχολικά κτίρια

Ηλεία: Χωρίς ελέγχους τα σχολικά κτίρια

Σε παιχνίδι της «κολοκυθιάς» εξελίσσεται η υπόθεση των ελέγχων των σχολικών κτιρίων, αφού έξι μόλις ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι ευθύνες μετατίθενται από τον έναν στον άλλο, χωρίς να προκύπτει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του, με έγγραφό του ζητάει από τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων, να προχωρήσουν σε ελέγχους ασφαλείας, τόσο στα σχολικά κτίρια, όσο και στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Οι εκπαιδευτικοί όπως είναι φυσικό, στερούνται των απαιτούμενων γνώσεων και στρέφονται προς τους δήμους και τις τεχνικές υπηρεσίες για βοήθεια. Από την πλευρά τους οι δήμοι, αποστέλλουν αίτημα και πάλι πίσω στο Υπουργείο, με το οποίο κάνουν γνωστό ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν, καθώς δεν υπάρχουν οι φάκελοι των σχολείων με τα στοιχεία δόμησης για να μπορούν να γίνουν οι έλεγχοι αυτοί.

Ο φαύλος κύκλος που επικρατεί δεν οδηγεί πουθενά, ενώ στο χάος που κυριαρχεί, έρχεται να προστεθεί και η ΚΤΥΠ που από την πλευρά της δηλώνει αναρμόδια καθώς μόνο μετά από σεισμούς ή άλλου είδους φυσικές καταστροφές μπορεί να προχωρήσει σε ελέγχους. Φόντο όλης αυτής της «παράνοιας» είναι οι παιδικές ψυχές, οι μαθητές, που πρέπει να ελπίζουν να είναι μαζί τους ευνοϊκή η τύχη, μιας και καλείται να υποκαταστήσει τον κρατικό μηχανισμό. Το σοβαρό αυτό πρόβλημα που έφερε στο φως, με δημοσιευμά της, η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» , με αριθμούς, σκιαγραφεί την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, με τα πιο μελανά χρώματα, αφού από τα 24.000 σχολικά κτίρια πανελλαδικά που στεγάζονται σε 14.000 σχολικές μονάδες (Σ.Μ.), τα 6.000 (4.500 Σ.Μ.), δηλαδή το 25%, είναι κτισμένα πριν από το 1959, 7.000 (4.000 Σ.Μ.), δηλαδή το 29,1%, είναι πριν από το 1985 και 11.000 (5.500 Σ.Μ.), δηλαδή το 45,9%, είναι μετά το 1985. Πάνω από τα μισά σχολεία της χώρας μας δηλαδή, είναι κτίρια άνω των 25 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι χρήζουν άμεσης ενίσχυσης, έως ότου δρομολογηθεί η μεταστέγασή τους.

Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Περιφερειών Πύργου, Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος, ανέφερε ότι: «Υπάρχει σοβαρό θέμα όσο αφορά τις σχολικές εγκαταστάσεις των διδακτηρίων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τόσο στο δήμο Πύργου όσο και κάποια μεγάλα σχολεία του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που ανήκουν στην αρμοδιότητα του συλλόγου μας. Τα προβλήματα έχουν ήδη διαπιστωθεί, έχουν καταγραφεί και έχουμε προχωρήσει σα σύλλογος σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προς τους δήμους και τις τεχνικές υπηρεσίες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατό συντομότερα τα προβλήματα αυτά. Αρχίζει σε λίγες μέρες η νέα σχολική χρονιά και είμαστε ακόμα σε αναμονή χωρίς να έχουμε κάτι συγκεκριμένο. Υπάρχουν θέματα προσεισμικού ελέγχου στα σχολεία. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα και το αίτημα που έχει κάνει ο ίδιος ο δήμος Πύργου προς τον αρμόδιο κρατικό φορέα, προσεισμικοί έλεγχοι δεν έχουν γίνει κι έρχονται μόνο μετά τους σεισμούς και όχι πριν τους σεισμούς. Πρόσφατα τέθηκε ακόμα και το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων των σχολικών μονάδων, όπου καλούνται εγγράφως οι διευθυντές των σχολείων να προχωρήσουν σε αυτοψία και να ενημερώσουν εάν είναι σε καλή κατάσταση ή όχι οι εγκαταστάσεις. Αυτό είναι αδιανόητο και απαράδεκτο γιατί κανείς από εμάς δεν διαθέτει τις γνώσεις του μηχανικού που απαιτούνται για να αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση. Πρόσφατα μας καταγγέλθηκε από το Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας των μαθητών στον αύλειο χώρο και οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου θα πρέπει να ενεργήσουν για την επίλυση τους. για όλα αυτά υπάρχουν σχετικά έγγραφα τα οποία έχουν σταλεί προς τους δύο νέους δημάρχους της περιοχής μας και περιμένουμε τις εξελίξεις».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφέρειας Αμαλιάδας, Κώστας Ντούμας δήλωσε: «Ούτε ο διευθυντής ούτε το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι ειδικευμένο να εξετάσει εάν είναι οι αθλητικές ή οι κτιριακές εγκαταστάσεις κατάλληλες. Πως θα κρίνει ο εκπαιδευτικός εάν τηρούνται οι προδιαγραφές; Εγώ ως διευθυντής του δημοτικού σχολείου Γαστούνης θα στείλω έγγραφο στη τεχνική υπηρεσία του δήμου να έρθει να ελέγξει. Πάντα στέλνουν να ελέγξει οι δάσκαλοι ή ο διευθυντής χωρίς να έχει αρμοδιότητα ειδικευμένου σε κάτι. Στο σχολείο υπάρχουν δύο μπασκέτες χωρίς να ξέρω εάν αυτές πληρούν τις προδιαγραφές που πρέπει. Εάν δεν κάνω λάθος, πρέπει οι δήμοι στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς, να έρχονται και να ελέγχουν τις σχολικές μονάδες. Έλεγχοι ωστόσο δεν πραγματοποιούνταν ποτέ παρά μόνο μετά από σεισμού. Τώρα υπάρχει πρόβλημα στο 1ο νηπιαγωγείο Γαστούνης. Ζήτησα από την προϊσταμένη να στείλει στις τεχνικές υπηρεσίες έγγραφο καθώς στις λυόμενες αίθουσες έχουν πέσει κάτι κομμάτια από επάνω και φαίνεται ότι υπάρχει διάβρωση. Οφείλουμε να περιμένουμε την τεχνική υπηρεσία του δήμου. Τώρα που έχουν γίνει κάποια περιστατικά στέλνουν έγγραφα προς τους εκπαιδευτικούς που δεν είναι όμως αρμόδιοι να κάνουν ελέγχους».

Ίδια είναι η κατάσταση και στα κτίρια της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επισημαίνει με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, Τρύφωνας Αθανασόπουλος, ο οποίος τονίζει: «Δυστυχώς δεν διαφέρει η κατάσταση των σχολικών κτιρίων της Πρωτοβάθμιας με εκείνη των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας. Είναι πολλά κτίρια τα οποία δεν έχουν ελεγχθεί ή δεν έχουν καν άδεια. Εμείς έχουμε ξεκινήσει μία προσπάθεια και θέλουμε να γίνεται έλεγχος σε όλα τα κτίρια και να πάρουν πιστοποιητικό καταλληλότητας. Δεν μιλάμε να γίνει έλεγχος μία φορά. Θέλουμε βιβλίο συντήρησης και επισκευών του κτιρίου, δηλαδή ένα μητρώο κτιρίου όπου θα καταγράφονται οι επισκευές, οι συντηρήσεις, οι μεταβολές θέλοντας να διασφαλίσουμε τόσο τους μαθητές των σχολείων μας όσο και τους ίδιους τους συναδέλφους. Ζούμε σε μία από τις πιο σεισμογενής περιοχές της χώρας και θα πρέπει να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια όλων αλλά πρωτίστως των μαθητών μας. Είχαμε την σεισμική εξέλιξη στη περιοχή της Ανδραβίδας και έχουμε ένα ακατάλληλο σχολείο εκεί. Από πέρσι σε συνεργασία με τους συλλόγους δασκάλων ξεκινήσαμε μία προσπάθεια απαιτώντας να μπει μία τάξη στα κτίρια του Νομού. Να γίνει ένας ουσιαστικός έλεγχος και να γίνουν τα μητρώα των κτιρίων. Οι δήμοι υποθετικά έχουν την ευθύνη των κτιρίων και είθισται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού να κάνουν ότι επισκευές χρειάζονται μετά από αιτήματα των σχολείων προς τις δημοτικές επιτροπές παιδείας που υπάρχουν σε κάθε δήμο αλλά ουσιαστικοί αντισεισμικοί έλεγχοι δεν γνωρίζουμε να έχουν γίνει».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup