Η είδηση του θανάτου της 52χρονης καθηγήτριας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη διαδρομή από τον Πύργο στα Ιωάννινα, σε αναζήτηση καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής, κάνει το γύρο της Ελλάδας σήμερα. Η Β.Κ. κατέρρευσε κατά τη διάρκεια περιπάτου στο κέντρο της Ολυμπίας, στις 14:10 το μεσημέρι του Σαββάτου. Στις 14:29 την παρέλαβε το ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Πύργου - σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.
Οι γιατροί διέγνωσαν κολποκοιλιακό διαχωρισμό, μια οξύτατη καρδιακή πάθηση, η οποία θεωρείται ακόμα σοβαρότατο επεισόδιο από αυτό που υπέστη την περασμένη εβδομάδα ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος. Στο Γ.Ν. Πύργου εδειξε να συνέρχεται όμως λόγω της σοβαρότητα της κατάστασης αποφασίστηκε από τους γιατρούς να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το μόνο στην περιοχή που μπορούσε να αντιμετωπίσει την κατάστασή της. Είχε υποστεί ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και η μη λειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής στο ΠΓΝΠ Ρίου επέβαλε τη μεταφορά της σε άλλο νοσοκομείο.
Περίπου στις 6.30 το απόγευμα το ασθενοφόρο ξεκίνησε από τον Πύργο, όμως λίγο έξω από την Άρτα η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά. Η γιατρός που συνόδευε την ασθενή μαζί με τους διασώστες σταμάτησαν και έκαναν απέλπιδες προσπάθειες για να την διατηρήσουν στη ζωή. Όμως η κατάστασή της ήταν πολύ βαριά και η γυναίκα κατέληξε μέσα στο ασθενοφόρο. Πλέον μεταφέρθηκε στο Γ.Ν. Άρτας όπου εκεί διαπιστώθηκε και επίσημα ο θάνατός της. Νωρίτερα είχε ειδοποιηθεί ο σύζυγός της να μεταβεί στα Ιωάννινα όπου την μετέφεραν, αλλά όταν πληροφορήθηκε την κατάληξη μετέβη και αυτός στην Άρτα.
Είχαν ηχήσει οι καμπάνες για την Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του Ρίου
Το περιστατικό που συνέβη με τον συγγραφέα και πρώην βουλευτή Πέτρο Τατσόπουλο, είχε ηχήσει τις καμπάνες στην Πάτρα. Τις τελευταίες ημέρες το θέμα της κλειστής Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ Ρίου ήταν πρώτο θέμα στα Αχαϊκά ΜΜΕ κυρίως από τις δηλώσεις που έκαναν ο γιατρός πρώην διοικητής του Ρίου και νυν αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος, ο γιατρός και πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαΐας Θρασύβουλος Μαυρομμάτης και ο πρώην βουλευτής Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης.
Στο Ρίο λοιπόν λειτουργεί το τμήμα της θρωακοχειρουργικής κλλινικής όμως όμως και το τμήμα της καρδιοχειρουργικής. Έτσι για να αντιμετωπιστεί τέτοιας σοβαρότητας περιστατικό στην Δυτ. Ελλάδα δεν είναι εφικτό και η πλησιέστερη λύση είναι ή στην Αθήνα ή στα Ιωάννινα.
Το ερώτημα που θέτουμε εμείς όμως στην προκειμένη περίπτωση με την 52χρονη καθηγήτρια είναι, πως δεν ζητήθηκε η αερομεταφορά της με ελικόπτερο στην Αθήνα από τη στιγμή που το περιστατικο ήταν τόσο κρίσιμο…
Την ίδια ώρα στην περιοχή της Αρχ. Ολυμπίας τίθεται συνολικά το ζήτημα της υγειονομικής κάλυψης σε ένα τόπο που δέχεται πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο και τα ιατρικά περιστατικά είναι συχνά…
Γεωργιόπουλος: Επιτακτική ανάγκη η στήριξη της Ολυμπίας
Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στο περιστατικό εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της άτυχης καθηγήτριας και επισήμανε την ανάγκη υγειονομικής κάλυψης στην Ολυμπία, που αποτελεί ένα παγκόσμιο σύμβολο του πολιτισμού και του αθλητισμού και δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
“Καταρχήν να δηλώσω και εγώ και η τοπική κοινωνία, ότι είμαστε συγκλονισμένοι από αυτό το τραγικό γεγονός που συνέβη σε μία νέα γυναίκα, μία εξαιρετική επιστήμονα που πριν από λίγη ώρα είχε κάνει την εισήγησή της σε ένα εξαιρετικό συνέδριο που γίνεται αυτές τις ημέρες εδώ από το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας.
Αυτό το τραγικό γεγονός αναδεικνύει ένα μεγάλο πρόβλημα, ένα μεγάλο έλλειμμα της Αρχαίας Ολυμπίας. Όπως ξέρετε η Αρχαία Ολυμπία είναι σχεδόν ο δεύτερος πόλος επισκεψιμότητας από πλευράς τουριστών, όχι μόνο από την κρουαζιέρα αλλά και με διάφορους τρόπους από όλα τα μέρη του κόσμου”.
Ο κ. Γεωργιόπουλος σημείωσε πως το 2020 είναι μια Ολυμπιακή χρονιά με μεγάλες απαιτήσεις και δεν μπορεί η περιοχή να μην έχει κάλυψη. “Σε λίγους μήνες στις 12 μόλις Μαρτίου, 5 μήνες από τώρα, θα έχουμε εδώ και την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, και μιλάμε για το 2020, για μία Ολυμπιακή χρόνια. Οι επισκέψεις, οι αποστολές, οι επίσημοι που θα έρθουν, αλλά και ο κόσμος, το πλήθος του κόσμου θα είναι μεγάλο, πιο πολύ από κάθε χρονιά. Με δεδομένο αυτό και ενόψει και των γεγονότων που προανέφερα, γίνεται επιτακτική η ανάγκη στην Ολυμπία να υπάρχει τουλάχιστον, πέραν του κέντρου υγείας που υπάρχει και που χρειάζεται πάντα από πλευράς ιατρικού προσωπικού να έχει μία πληρότητα, εκείνο που λείπει είναι το ασθενοφόρο. Είναι πάγιο αίτημα και των προηγούμενων δημοτικών αρχών και όλων των φορέων της πόλης αυτό το ζήτημα να επιλυθεί. Ξέρετε ότι ειδικότερα με την κρουαζιέρα, οι ηλικίες των επισκεπτών είναι αρκετά μεγαλές, και δεν είναι λίγα τα γεγονότα που συμβαίνουν και στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία. Αν λάβει δε, κανείς υπόψιν ότι η επισκεψιμότητα εξελίσσεται μέσα στο καλοκαίρι, τα προβλήματα που δημιουργούνται στον αρχαιολογικό χώρο από την ζέστη και από τις καιρικές συνθήκες αλλά και μέσα στην πόλη είναι πάρα πολλά, είναι πολύ πυκνά και πρέπει με έναν τρόπο να αντιμετωπιστούν”.
Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας αναφέρθηκε και στην ειδική αντιμετώπιση που είχε η Ακρόπολη ως κορυφαίο επισκέψιμο μνημείο στην Αθήνα και ζήτησε να υπάρξει ανάλογη αντιμετώπιση και στην περίπτωση της Ολυμπίας. “Πριν από λίγο καιρό η κα Μενδώνη η υπουργός πολιτισμού και ο κ. Κικίλιας ο υπουργός υγείας, μετά από ένα δυο περιστατικά που συνέβησαν στην Ακρόπολη, επενέβησαν άμεσα και αντιμετώπισαν το θέμα. Και με την ύπαρξη εκεί ιατρού αλλά και με την παρουσία ασθενοφόρου. Νομίζω ότι το ίδιο αναλογεί και στην Ηλεία, και ιδιαίτερα στην Αρχαία Ολυμπία. Η έκκληση μου και η παράκληση μου είναι και η διεκδίκηση των τοπικών φορέων, ότι άμεσα πρέπει να υπάρξει ίδια ανταπόκριση που συνέβη και με την Ακρόπολη. Το θέμα θα το θέσουμε σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να ενεργοποιηθούν οι πάντες! Οι τοπικοί βουλευτές, η Περιφέρεια, ο Δήμος, δεν θα το αφήσουμε έτσι πρέπει πάση θυσία να υπάρξει τουλάχιστον από τώρα και για το επόμενο διάστημα παρουσία ασθενοφόρου, τουλάχιστον σε ημερήσια βάση. Θα δούμε με τα πληρώματα πως θα καλυφθεί η νύχτα, αλλά ιδιαίτερα η μέρα με τους επισκέπτες και τα λοιπά, είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρχει εδώ ασθενοφόρο.
Ζαρόκωστας: Χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή και είναι πλήγμα για όλους μας
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχ. Ολυμπίας Νίκος Ζαρόκωστας, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο περιστατικό και τόνισε πως το γεγονός ότι χάθηκε μια ανρθώπινη ζωή υπό αυτές τις συνθήκες είναι πλήγμα για την Ολυμπία συνολικά.
“Καταρχήν εγώ αντελήφθην το περιστατικό γύρω στις δύο και κάτι, είχε έρθει εδώ με ένα ταξί, πήγε αμέσως για πρώτες βοήθειες στο φαρμακείο, όπου και πραγματικά της έδωσαν τις πρώτες βοήθειες, όπως και στο κέντρο υγείας. Ο γιατρός που ήρθε εδώ κάθισε μαζί της, μέχρι και την τελευταία στιγμή που έγινε με ολιγωρία η μεταφορά της κυρίας. Υπολογίζουμε γύρω στα 45 λεπτά έμεινε κάτω η κυρία αυτή, με όποια βοήθεια είχε από τον γιατρό εδώ στο κέντρο υγείας και την φαρμακοποιό. Έκανε 45 λεπτά να έρθει το ασθενοφόρο. Υπήρχε ένα ασθενοφόρο του Ερυθρού Σταυρού, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του, δεν ήταν εκεί για το χθεσινό περιστατικό και εξυπηρετεί όμως, όπως μάθαμε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο μουσείο κάτω” ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Τέτοια περιστατικά, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Θα πρέπει σίγουρα να υπάρξουν αλλαγές άμεσα, για μας είναι μία αποφράδα μέρα, διότι η ανθρώπινη ζωή που χάθηκε είναι ένα τεράστιο πλήγμα για όλους μας και πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να αλλάξει άρδην. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι μόνιμα θα πρέπει να υπάρξει ασθενοφόρο στην Αρχαία Ολυμπία, διότι είναι ένας πόλος έλξης και θα πρέπει τουλάχιστον με σεβασμό να αντιμετωπίζονται πολλά περιστατικά που συμβαίνουν εδώ πέρα. Φανταστείτε ότι έχουμε την αφή, έχουμε πολλές εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως ήταν και το φιλοσοφικό συνέδριο και αυτά μπορούν να συμβούν στην καθημερινότητά μας. Η επαρχία αυτή τη στιγμή εκπέμπει SOS και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα άμεσα για τέτοια φαινόμενα” επισήμανε ο κ. Ζαρόκωστας.