Επίκαιρα

Στην Πάτρα πρωτοποριακό σύστημα παρακολούθησης ασθενών μετά από επέμβαση

Στην Πάτρα πρωτοποριακό σύστημα παρακολούθησης ασθενών μετά από επέμβαση

Ετοιμάζεται από το το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα

Η αποκατάσταση μετά από ένα χειρουργείο ορθοπαιδικού χαρακτήρα δεν είναι εύκολη υπόθεση και ευρύτερα το οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί και επηρεάσει την κινητική ικανότητα του ανθρώπου, απαιτεί χρόνο και…άσκηση. Και φυσικά την κατάλληλη παρακολούθηση, ώστε να εξειδικευτεί η θεραπεία. Η τεχνολογία με τις μεγάλες δυνατότητές της μπορεί να συμβάλει τόσο στην λεπτομερή παρακολούθηση της αποκατάστασης όσο και στη μείωση του χρόνου παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Και αυτό αναμένεται να γίνει στο ΠΓΝΠ χάρη στο σύστημα που αναπτύσσει το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα. Ο Χρήστος Αντωνόπουλος Eπίκουρος Καθηγητής του Τμήματος εξηγεί στο thebest.gr πως σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Ηλία Παναγιωτόπουλο αναπτύσσεται ένα σύστημα αξιολόγησης της ευστάθειας ανθρώπων μετά από χειρουργείο, καθώς και εκπαίδευσης ανθρώπων στο σπίτι τους. Με έναν μικρό αισθητήρα ο οποίος θα τοποθετείται στον ασθενή, έχουμε φτιάξει ένα πρωτότυπο σύστημα στο οποίο, ενώ ο άνθρωπος κάθεται σε καρέκλα, προσπαθεί να ελέγξει το βάρος του. Οι άνθρωποι μετά από σημαντικά χειρουργεία δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Οπότε μπορώ μέσω αυτού του συστήματος να βλέπω πόσο καλά μπορεί να είναι ο άνθρωπος γύρω από το κέντρο βάρους του, όταν κάθεται».

Η ανάπτυξη αυτού του συστήματος επιτρέπει στον ασθενή να πάρει νωρίτερα εξιτήριο και να κάνει τις ασκήσεις από το σπίτι του, φορώντας αυτόν τον μικρό αισθητήρα, ενώ ο γιατρός θα λαμβάνει τα δεδομένα και θα καταρτίζει αναλόγως το πρόγραμμα αποκατάστασης. Είναι δηλαδή δυνατή η καταγραφή του χρόνου εκτέλεσης μιας κίνησης, αλλά και ο βαθμός της ευστάθειας του σώματος κατά την εκτέλεσή της.

«Μπορεί να πάρει τον αισθητήρα στο σπίτι του και να εκτελεί ασκήσεις με τις οποίες ο γιατρός μπορεί να δει πόσο βελτιώνεται η κατάσταση ευστάθειας του κορμού του. Παράλληλα θα του φτιάξουμε και ένα παιχνιδάκι. Υπάρχουν δύο μπίλιες. O ασθενής είναι η μαύρη και του λέμε πήγαινε προς τη μπλε μπίλια. Όταν τη φτάσει θα βλέπουμε τον χρόνο που χρειάστηκε και το πόσο σταθερό ήταν το σώμα.

Την ίδια ώρα διαμορφώνεται ένας αντίστοιχος χώρος στην Κλινική Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού "Δημήτριος και Βέρα Σφήκα" του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών» προσθέτει ο κ. Αντωνόπουλος.

Το επόμενο στάδιο στην εξέλιξη αυτού του συστήματος αναμένεται να είναι η παρακολούθηση της αποκατάστασης ασθενών, σε όρθια στάση.

Πηγή: TheBest.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup