Γραφειοκρατικές εκκρεμότητες και στρεβλές καταστάσεις σε ζητήματα απαλλοτριώσεων στο τμήμα του Πάτρα - Πύργος από το Μιντιλόγλι μέχρι και τον Αλισσό καταγράφουν νομικά γραφεία που εκπροσωπούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θίγονται από τον τρόπο που θα προχωρήσει το έργο.
Ο δικηγόρος Γιώργος Βλάχος διατηρεί γραφείο στην Πάτρα που ασχολείται όμως πανελλαδικά με θέματα απαλλοτριώσεων. Διάβασε τα πρόσφατα ρεπορτάζ της «Π» για τις εργασίες στον αυτοκινητόδρομο και επικοινώνησε μαζί μας, καθώς εκπροσωπεί νομικά μεγάλο αριθμό πολιτών. Μεταξύ αυτών είναι οι ιδιοκτήτες 30-40 τμημάτων γης που διεκδικεί το Δημόσιο ως δασικά, στα Τσουκαλαίικα.
Οπως μας είπε ο Γ. Βλάχος, από τους περίπου 450 εικαζόμενους δικαιούχους στο τμήμα Μιντιλόγλι μέχρι τον Αλισσό, το 85% δεν έχει παρασταθεί πρωτοδίκως. «Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν υπερασπιστεί τα ακίνητά τους και έχουν εισπράξει ως αποζημίωση μόνο την τιμή μονάδας που έχει δώσει η αρμόδια επιτροπή, θεωρώντας τα περισσότερα από αυτά αγροτεμάχια ενώ είναι οικόπεδα εντός οικισμών. Από το 2012 προσπαθούμε να δικάσουμε. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει λάβει έξι φορές αναβολή με το επιχείρημα ότι δεν διορθώθηκαν οι πίνακες και πρέπει να διορθωθούν. Ο κόσμος όμως είναι εγκλωβισμένος και δεν μπορεί να εισπράξει την πραγματική αποζημίωση για τα ακίνητά του» πρόσθεσε ο δικηγόρος.
Κρίσιμες ημερομηνίες
Η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Νοεμβρίου που είναι προγραμματισμένη να εκδικαστεί η συμπληρωματική απαλλοτρίωση για τις παράπλευρες οδούς, ώστε να δοθεί ξανά επκοινωνία στα ακίνητα που τα καθιστά «τυφλά» και να εξυπηρετηθούν οι όμοροι.
Στις 5 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί η αρχική απαλλοτρίωση που αφορά στον κύριο δρόμο. Σε αυτή την περίπτωση, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα
Τσουκαλαίικα, στο ύψος του πρώην πολυχώρου Λάγιου. Εκεί, έχουν ανακληθεί οι απαλλοτριώσεις επειδή «κόβονταν» στη μέση τα σπίτια και η παράπλευρη οδός δεν θα έχει σύνδεση με τα θιγόμενα ακίνητα.
Οπως εξηγεί ο Γ. Βλάχος, στο τμήμα από τα Καμίνια μέχρι το ύψος της γέφυρας του νεκροταφείου, ο δρόμος θα διακόπτεται και 30-40 σπίτια δεν θα έχουν πρόσβαση. «Αυτά τα σπίτια θα αποκλειστούν με τη μερική άρση της απαλλοτρίωσης.
Το Δημόσιο βασίστηκε σε χάρτες του 2008. Το 2012 προχώρησε, αναφέρει ο πατρινός δικηγόρος, σε συμπληρωματική απαλλοτρίωση για να γίνουν οι παράπλευροι δρόμοι. Δεν έλεγξαν, όμως, αν είχαν γίνει μεταβολές στα υπό απαλλοτρίωση ακίνητα. Σύμφωνα με τον Γ. Βλάχο στο διάστημα που μεσολάβησε σε ορισμένα ακίνητα χτίστηκαν πολυτελείς κατοικίες με αποτέλεσμα να ανέβει το κόστος της απαλλοτρίωσης μερικά εκατομμύρια ευρώ. Οι ιδιοκτήτες μέσω του νομικού εκπροσώπου τους έχουν ζητήσει την μεταβολή των όρων του δρόμου. Συγκεκριμένα, ζήτησαν μετατόπιση της στροφής προς τη θάλασσα ώστε να χωρέσει και ο παράπλευρος δρόμος, αλλά δεν έχουν λάβει απάντηση ακόμα.
Οι οικισμός των Ρομά
Ο Γ. Βλάχος και οι συνάδελφοί του στο ίδιο γραφείο εκπροσωπούν και τις οικογένειες των Ρομά που διαβιούν στον οικισμό που είναι κτισμένος στα Βραχναίικα, παραπλεύρως της σημερινής εθνικής οδού.
Στην αυτοψία που έκανε η «Π» πριν από λίγες ημέρες κατέγραψε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα με κοινωνικές προεκτάσεις. Ο δικηγόρος τους μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν και νομικές. Οι πελάτες του επικαλούνται συμβόλαιο που είχε πρόγονός τους. Το Δημόσιο υποστηρίζει ότι η έκταση είναι απαλλοτριωμένη από το 1976 και επιθυμεί την αποβολή τους άνευ αποζημίωσης. Ο Γ. Βλάχος αντιτείνει με δηλώσεις του στην «Π» ότι δεν έχουν προσκομιστεί στοιχεία από το Δημόσιο που να τεκμηριώνουν αυτό τον ισχυρισμό, όπως τον χρόνο που συντελέστηκε η απαλλοτρίωση, ποιος ή ποιοι αποζημιώθηκαν κ.ά. Το Δημόσιο επικαλείται την πράξη απαλλοτρίωσης, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση...».
Πηγή: Pelop.gr