Επίκαιρα

ΕΑΠ: Στον «αέρα» τα επαγγελματικά δικαιώματα, μπάχαλο στη λειτουργία του

ΕΑΠ: Στον «αέρα» τα επαγγελματικά δικαιώματα, μπάχαλο στη λειτουργία του

«Αρρυθμίες» και φέτος με την καθυστερημένη αποστολή βιβλίων

Μπορεί όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το ΕΑΠ να αποτέλεσε μία τομή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας και ένα ατού για την Πάτρα, η οποία είναι η έδρα του, ωστόσο, τελευταία όλο και περισσότεροι παλιοί και νέοι φοιτητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τόσο η πατρινή έδρα του Ανοικτού Πανεπιστημίου δείχνει να απαξιώνεται, όσο και τα πτυχία κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν.

Κρατάει χρόνια ο αγώνας των φοιτητών (του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού) για κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και φέτος κλιμακώνεται καθώς ήδη από τα αρμόδια υπουργικά χείλη της Νίκης Κεραμέως έχει αφενός προαναγγελθεί η σύσταση τμημάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και στα συμβατικά πανεπιστήμια, ενώ αφετέρου προωθείται η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ιδιωτικών κολλεγιών κλπ. Την ίδια στιγμή για τους αποφοίτους του ΕΑΠ, κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται.

Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για συστηματική και σκόπιμη υποβάθμιση του ΕΑΠ, το οποίο τελευταίως μαστίζεται και από σειρά άλλων οργανωτικών αρρυθμιών (καθυστερήσεις στην παράδοση των βιβλίων, αλλαγές τελευταίας στιγμής σε συναντήσεις, αλλαγές καθηγητών κλπ). Κατά τα λοιπά τα υπερσύγχρονα κτήρια στην Περιβόλα, κινδυνεύουν κι αυτά να εγκαταλειφθούν προς χάριν άλλων επιλογών, όπως ενοικιαζόμενα κτήρια σε άλλες πόλεις, κάτι που προκάλεσε την μήνη μερίδας φοιτητών οι οποίοι αντέδρασαν με σχετική επιστολή τους στην διοίκηση και τον πρόεδρο του ΕΑΠ.

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με έδρα την Πάτρα αποτέλεσε μια καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αρμονιζόταν με τα ανοικτά συστήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που είχαν ήδη εφαρμοστεί στο εξωτερικό και τα οποία διέπονται από την αντίληψη ότι η μόρφωση είναι δικαίωμα όλων σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ακολουθώντας την εξ αποστάσεως διδασκαλία, δίνεται η ευκαιρία σε πολλούς να παρακολουθήσουν ένα προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και για Διδακτορικά Διπλώματα, Πιστοποιητικά Προπτυχιακής Επιμόρφωσης, Πιστοποιητικά Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης, Πιστοποιητικά Παρακολούθησης ΘΕ

Οι φοιτητές που αρχικά εξασφάλιζαν την εισαγωγή τους στο ΕΑΠ με κλήρωση η οποία καταργήθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2016 – 2017 (καθώς πλέον η ζήτηση δεν ήταν τόσο αυξημένη) καταβάλλουν κατά μέσο όρο για ένα προπτυχιακό πρόγραμμα 6.000 ευρώ (στο παρελθόν η θεματική ενότητα ξεπερνούσε σε κόστος τα σημερινά 500 ευρώ). Εκτός από τα χρήματα, οι φοιτητές που επιλέγουν αυτόν τον δρόμο, δεδομένου ότι είναι στην πλειονότητά τους εργαζόμενοι και με προσωπικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, καλούνται να ακολουθήσουν ένα «αυστηρό» και «σκληρό» πρόγραμμα.

Ωστόσο, πέρα από την ουσία του πράγματος και τη γνώση που λαμβάνει κάποιος, η οποία έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία, προκύπτουν ερωτηματικά και αντιδράσεις για το θολό τοπίο που επικρατεί ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα κυρίως των αποφοίτων του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, στον δημόσιο Τομέα.

Το ζήτημα από τους αντίστοιχους φοιτητικούς συλλόγους αναδεικνύεται συχνά πυκνά εδώ και χρόνια και οι προσπάθειες συνεχίζονται και τελευταία μάλιστα έχουν ενταθεί.

Το Υπουργείο Παιδείας προώθησε νέο πλαίσιο για την πιο γρήγορη αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων και των ξένων πανεπιστημίων, το οποίο ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου που περιελάμβανε τις διατάξεις για την ισοδυναμία πτυχίων Κολλεγίων. Την ίδια ώρα α επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων του ΕΑΠ παραμένουν στον «αέρα». Μάλιστα συγκεντρώνονται υπογραφές από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φοιτητών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού ΕΑΠ για να εκφραστεί η διαμαρτυρία τους για τη μη ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους. Οι υπογραφές θα αποσταλούν μαζί με τις επιστολές διαμαρτυρίας στο γραφείο του Πρωθυπουργού, της Υπουργού Παιδείας, του Υπουργού Εσωτερικών, του Προέδρου της ΔΕ του ΕΑΠ και του Αντιπροέδρου Ακαδημαϊκών Θεμάτων του ΕΑΠ.

Το πτυχίο του ΕΠΟ του ΕΑΠ είναι ισότιμο ακαδημαϊκά με τα άλλα πτυχία των ΑΕΙ, ωστόσο εκκρεμεί η ρύθμιση των επαγγελματικών προσόντων των πτυχιούχων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να έχουν ισότιμη, πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Ο Πανελλήνιος Φοιτητικός Σύλλογος του ΕΠΟ κάνει λόγο για συστηματικό αποκλεισμό των πτυχιούχων από την αγορά εργασίας και ζητά την ισότιμη και δίκαιη συμμετοχή στη διεκδίκηση των θέσεων εργασίας που προκύπτουν.

“Ξεκινήσαμε αυτή τη δράση με σκοπό να δηλώσουμε τη δυσαρέσκεια μας, προς όλους τους αρμόδιους εντός και εκτός ΕΑΠ, αλλά και την παρουσία μας. Λόγω του ότι το ΕΑΠ παρέχει εξ αποστάσεως εκπαίδευση, πολλοί πιστεύουν ότι είναι δύσκολο οι φοιτητές, που βρίσκονται ανά την επικράτεια, να συμμετέχουν μαζικά σε μια δράση διαμαρτυρίας.

Οι 1187 υπογραφές που έχουμε συλλέξει μέχρι σήμερα, και συνεχίζουμε, δηλώνει ότι είμαστε εδώ και είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι τόσο με τη Διοίκηση του ΕΑΠ, όσο και με το Υπουργείο Παιδείας, για την προκλητική αδιαφορία τους σε ένα σημαντικό ζήτημα, που αφορά τον, ίσως, πιο σημαντικό τομέα της ζωής μας, όπως και κάθε ανθρώπου σε αυτή τη χώρα, που είναι η εργασία. Συνταγματικό, ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα που πρέπει να χαίρονται όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας, ώστε να μπορούν και αυτοί με τη σειρά τους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, απέναντι στο κράτος.

Από το 2009 εκκρεμεί αυτή η κατάσταση με το Προεδρικό Διάταγμα 66/2009, στο οποίο εννοείται ότι ρυθμίζονται τα επαγγελματικά προσόντα των πτυχιούχων του ΕΠΟ, και αφορούν τη διδασκαλία μαθημάτων στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και τη διεκπεραίωση διοικητικών και άλλων θεμάτων, που έχουν σχέση με τις ευρωπαϊκές σπουδές, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κ.α., αλλά δεν τα είδαμε μέχρι σήμερα. Από το 2009 μέχρι και σήμερα σιγή ιχθύος από το ΕΑΠ, με εξαίρεση την απόφαση που πήρε για το θέμα αυτό η προηγούμενη ΔΕ του ΕΑΠ και η οποία έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας. Αλλά και πάλι καμία απάντηση, καμία κίνηση.

Αυτό, όμως, που μας έκανε εντύπωση και μας έχει προβληματίσει ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι η ΔΕ του ΕΑΠ δεν έκανε καμία δήλωση για την επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων, ενώ γνωρίζει ότι οι πτυχιούχοι του ΕΠΟ είναι εκτεθειμένοι και ίσως ήταν μια καλή ευκαιρία σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση να συμπεριληφθεί και ο ΕΠΟ, αφού υπάρχει και σχετική απόφαση της πρώην ΔΕ του ΕΑΠ, όπως προανέφερα.

Να σημειώσω ότι η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, καθώς και η Σύγκλητος του ΑΠΘ τάχθηκαν κατά της επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων των κολεγίων, εκφράζοντας φόβους για την υποβάθμιση των σπουδών στα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια.

Εμείς θα συνεχίσουμε τη συλλογή υπογραφών και θα προχωρήσουμε και σε άλλες δράσεις, γνωστοποιώντας το θέμα σε κάθε κατεύθυνση και ζητώντας επιτέλους να σταματήσει αυτός ο διαχωρισμός, σε πτυχιούχους δύο ταχυτήτων.

Παρόλο που διαπιστώσαμε ότι δεν έγινε καμία αναφορά στο ΕΑΠ, ανάμεσα στις δηλώσεις για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ας ελπίσουμε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα επιληφθεί θετικά του θέματος, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις για «ακαδημαϊκά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, ανταγωνιστικά και σύγχρονα ακαδημαϊκά ιδρύματα σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας”, σημείωσε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Φοιτητικού Συλλόγου ΕΠΟ ΕΑΠ Μέμα Χαλιώτη, στο thesstoday.gr

Τι ζητούν

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΣΤΟΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Προς τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Προς την Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο

Οι φοιτητές και πτυχιούχοι του προγράμματος σπουδών στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου διαμαρτυρόμαστε για την ολιγωρία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με τη ρύθμιση επαγγελματικών προσόντων των πτυχίων μας και την ισότιμη, με όλα τα ΑΕΙ, συμμετοχή μας στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.

Συνέπεια της αδιαφορίας της πολιτείας είναι ο αποκλεισμός χιλιάδων πτυχιούχων του ΕΠΟ από την αγορά εργασίας.

Στην εποχή των νέων προκλήσεων και των γρήγορων ταχυτήτων, που απαιτούν συνεχή επιμόρφωση και επαγγελματική ευελιξία, χιλιάδες πτυχιούχοι του «Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» του ΕΑΠ παραμένουν όμηροι αγκυλώσεων και μικρο-σκοπιμοτήτων των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών.

Οι φοιτητές και πτυχιούχοι του ΕΠΟ διαμαρτυρόμαστε για τη μακροχρόνια απραξία των αρμοδίων και

Απαιτούμε το συνταγματικό μας «δικαίωμα στη εργασία» και «πτυχία με αντίκρισμα και σύνδεση με την αγορά εργασίας»

Καλούμε την Υπουργό Παιδείας να εγκρίνει, άμεσα, την απόφαση της ΔΕ του ΕΑΠ, για τα επαγγελματικά προσόντα των πτυχιούχων του ΕΠΟ και να προχωρήσει στην ένταξη του ΕΠΟ στο ΠΕ78.
Είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών να ορίσει την ρητή και ονομαστική αναφορά του πτυχίου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, στην κατηγορία Διοικητικού.

Οι φοιτητές και πτυχιούχοι του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού Της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ-ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΠΟ

Προς τον Πρόεδρο της ΔΕ του ΕΑΠ κ. Οδυσσέα Ζώρα

Προς τον Αντιπρόεδρο Ακαδημαϊκών Θεμάτων του ΕΑΠ

κ. Ευστάθιο Ευσταθόπουλο

Οι φοιτητές και πτυχιούχοι του ΕΠΟ ζητάμε να υλοποιηθεί η από 4/7/19 απόφαση της ΔΕ του ΕΑΠ, σύμφωνα με την οποία αναλαμβάνει η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών την επεξεργασία μιας πλήρους πρότασης για την μερική αναδιάρθρωση του ΠΣ στον ΕΠΟ, με στόχο την παροχή από το ίδρυμα πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας στους πτυχιούχους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4547/2018

Οι φοιτητές και πτυχιούχοι του ΕΠΟ

«Αρρυθμίες» με βιβλία, ΟΣΣ και εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών στα συμβατικά πανεπιστήμια

Τα «αγκάθια» δεν σταματούν εδώ. Φέτος, όπως και πέρυσι εξάλλου, παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην αποστολή των βιβλίων με αποτέλεσμα να προκαλούνται αρρυθμίες στους φοιτητές που συνήθως εντός του Νοεμβρίου καλούνται να δώσουν την πρώτη (υποχρεωτική) εργασία τους, με αποτέλεσμα κάποιοι να ζητούν δανεικά βιβλία, από παλαιότερους φοιτητές. Επίσης προκλήθηκε αναστάτωση και με τη διεξαγωγή των Ομαδικών Συμβουλευτικών Συναντήσεων όπου σε κάποιες περιπτώσεις Πατρινοί φοιτητές κλήθηκαν να μετακινηθούν στην Αθήνα για τη διεξαγωγή των ΟΣΣ, παρότι η Πάτρα είναι η έδρα του ΕΑΠ, παρότι υπάρχει εάν υπερσύγχρονο κτήριο στην Πάτρα και παρότι ενοικιάζονται σε άλλες πόλεις πόλεις κτήρια, με αυτό να συνεπάγεται επίσης χρόνο και χρήμα που δεν είναι αυτονόητα διαθέσιμα.

Eνώ μέχρι πέρυσι ο απαιτούμενος αριθμός φοιτητών για τη δημιουργία δια ζώσης τμήματος ήταν 8 ξαφνικά φέτος αυξήθηκε σε 15. Οι πληγέντες φοιτητές οργανώθηκαν και έστειλαν επιστολή προς τον νέο πρόεδρο του ΕΑΠ Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα, ζητώντας την επιστροφή στην πρότερη κατάσταση, κάτι που τελικά πέτυχαν. Όπως επεσήμαιναν, η εν λόγω αλλαγή έγινε απροειδοποίητα και την πληροφορήθηκαν μόλις την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr το φαινόμενο πήρε σημαντική έκταση και σε άλλες περιοχές όπως τα Γιάννενα, η Κρήτη, η Κομοτηνή κ.α., από όπου οι φοιτητές θα πρέπει να μεταβούν για εξετάσεις είτε στην Αθήνα, είτε στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ άλλων, οι φοιτητές της Πάτρας ανέφεραν στην επιστολή τους: "Εγείρονται ερωτηματικά για την τύχη αυτού του υπερσύγχρονου κτηρίου και ανησυχίες ότι οδηγείται σε αχρηστία και απαξίωση την ίδια στιγμή που ενοικιάζονται άλλοι χώροι σε άλλες πόλεις για να φιλοξενήσουν τις τελικές εξετάσεις, ενώ προσανατολίζεται μεθοδευμένα το ΕΑΠ στην κατάργηση των δια ζώσης ΟΣΣ και προκρίνεται η ηλεκτρονική παρακολούθηση".

Είναι γεγονός ότι την ίδια ώρα το Πανεπιστήμιο νοικιάζει χώρους αλλού για συναντήσεις και εξετάσεις. Οι φόβοι για συρρίκνωση του ΕΑΠ επιτείνονται και από το γεγονός ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει προτείνει τη διάχυση εξ’ αποστάσεως σπουδών στα «συμβατικά» Πανεπιστήμια της χώρας. Κάτι που θα εκμηδενίσει επί της ουσίας το εναλλακτικό πλεονέκτημα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Αναλυτικά η επιστολή των φοιτητών, τα ονόματα των οποίων είναι στη διάθεση του thebest.gr, έχει ως εξής:

"Κύριε Πρόεδρε,

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι κατά το φετινό ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020 στο ΕΑΠ και συγκεκριμένα στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, έχουν υπάρξει αλλαγές που αφορούν άμεσα στους φοιτητές – και κυρίως τους φοιτητές με τόπο διαμονής την Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα - τόσο ως προς τον τρόπο παρακολούθησης των ΟΣΣ, όσο και ως προς τον τόπο διεξαγωγής των τελικών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα παρότι δηλώσαμε όπως κάθε χρόνο ως πρώτη επιλογή τη δια ζώσης παρακολούθηση των ΟΣΣ, καθώς και ως τόπο διεξαγωγής των τελικών εξετάσεων την Πάτρα, η οποία εξάλλου είναι η έδρα του ΕΑΠ, διαπιστώνουμε – με μεγάλη καθυστέρηση και συγκεκριμένα λίγες μόλις μέρες πριν την πρώτη ΟΣΣ – ότι θα υποχρεωθούμε αφενός να παρακολουθήσουμε τις ΟΣΣ ηλεκτρονικά και αφετέρου ότι είμαστε αναγκασμένοι να μεταβούμε στην Αθήνα για τις τελικές εξετάσεις.

Καθώς:

1. Όταν ξεκινήσαμε τις σπουδές μας στο ΕΑΠ, λάβαμε την απόφαση αυτή με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες σήμερα αναιρούνται χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση-διαβούλευση, και οι οποίες υποβαθμίζουν την ποιότητα των σπουδών μας, ενώ παράλληλα αυξάνουν το κόστος τους. Για παράδειγμα αναγκαζόμαστε να μετακινηθούμε στην Αθήνα και εκτός από το κόστος των μεταφορικών – για τα οποία δεν υπάρχει ούτε καν η πρόβλεψη του φοιτητικού πάσου, όπως συνέβαινε παλιότερα – θα πρέπει να επωμιστούμε και τη διαμονή, καθώς όπως γνωρίζετε, οι εξετάσεις είναι πολύωρες και προϋποθέτουν διαύγεια.

2. Σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στην απόφαση να εγγραφούμε στο ΕΑΠ ήταν το ότι η έδρα του είναι στην Πάτρα, οπότε είχαμε την ευχέρεια να δώσουμε στην Πάτρα τόσο τις τελικές εξετάσεις, όσο και να παρακολουθήσουμε δια ζώσης τις ΟΣΣ επίσης στην Πάτρα.

3. Την ίδια στιγμή που οι παρεχόμενες προς εμάς υπηρεσίες υποβαθμίζονται και άρα κοστίζουν λιγότερο στο ΕΑΠ, όπως για παράδειγμα η ηλεκτρονική παρακολούθηση των ΟΣΣ αντί των δια ζώσης συναντήσεων, η δική μας οικονομική συμμετοχή παραμένει η ίδια. Στο πλαίσιο υποβάθμισης των σπουδών μας θα θέλαμε να επισημάνουμε και το γεγονός ότι βρισκόμαστε στις αρχές Οκτώβρη και ακόμη δεν έχουμε λάβει τα βιβλία, ενώ καλούμαστε στα μέσα του Νοεμβρίου να παραδώσουμε τις πρώτες εργασίες!

4. Έδρα του ΕΑΠ είναι η Πάτρα και, όπως γνωρίζετε, στεγάζεται στο κτήριο της Περιβόλας, για την ανέγερση και λειτουργία του οποίου έχει δαπανηθεί ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό. Εγείρονται ερωτηματικά για την τύχη αυτού του υπερσύγχρονου κτηρίου και ανησυχίες ότι οδηγείται σε αχρηστία και απαξίωση την ίδια στιγμή που ενοικιάζονται άλλοι χώροι σε άλλες πόλεις για να φιλοξενήσουν τις τελικές εξετάσεις, ενώ προσανατολίζεται μεθοδευμένα το ΕΑΠ στην κατάργηση των δια ζώσης ΟΣΣ και προκρίνεται η ηλεκτρονική παρακολούθηση. Σε αυτό το πλαίσιο πληροφορούμαστε ότι φέτος άλλαξε ο ελάχιστος αριθμός συμμετοχών για την δια ζώσης παρακολούθηση ΟΣΣ από 8 σε 15 άτομα. Επίσης πληροφορούμαστε ότι τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και άλλων περιοχών όπως της Κρήτης και της Βόρειας Ελλάδας καθώς και σε άλλες θεματικές ενότητες.

Κατόπιν των ανωτέρων σας καλούμε άμεσα να προβείτε στις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε καταρχήν να μπορέσουμε να δώσουμε στην Πάτρα τις τελικές εξετάσεις και αφετέρου να παρακολουθήσουμε δια ζώσης τις ΟΣΣ στην Πάτρα. Επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Η επιτροπή διεκδίκησης - φοιτητές των θεματικών ενοτήτων ΕΠΟ 11, ΕΠΟ12".

Το αίτημα των φοιτητών ικανοποιήθηκε πως ενημερώθηκαν οι φοιτητές, συνεχίζονται κανονικά οι δια ζώσης συναντήσεις με τους καθηγητές στην Πάτρα, ενώ οι τελικές εξετάσεις θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στην Πάτρα.

Η εξέλιξη αυτή, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους φοιτητές των εν λόγω δύο θεματικών ενοτήτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθώς πλέον δεν θα πρέπει να μεταβούν για εξετάσεις είτε στην Αθήνα, είτε στη Θεσσαλονίκη, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός και με την οικονομική επιβάρυνση που θα είχε αυτό. Υπενθυμίζεται ότι, οι φοιτητές είχαν στείλει και σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΑΠ ζητώντας την ανάκληση της σχετικής απόφασης, όπως και συνέβη.

Ωστόσο το ίδιο δεν ίσχυσε για πατρινούς φοιτητές άλλων τμημάτων, όπως για παράδειγμα το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης το οποίο όπως καταγγέλουν φοιτητές στο thebest.gr θα εξεταστεί στην Αθήνα.

Ορκωμοσίες από τη νέα χρονιά

Επίσης αργότερα από το συνηθισμένο θα γίνουν φέτος οι τελετές Ορκωμοσίας των Αποφοίτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων Σπουδών. Συνήθως τελούνταν τον Δεκέμβριο ωστόσο έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2020.

Όπως ανακοινώθηκε σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 447/22-10-2019 Συνεδρίαση της Δ.Ε., οι Τελετές Ορκωμοσίας για τα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών και Απονομής Μεταπτυχιακών Τίτλων Ειδίκευσης για το Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019 σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

Πάτρα

11 Ιανουαρίου 2020 - Σχολή Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας

11 Ιανουαρίου 2020 - Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών

18 Ιανουαρίου 2020 - Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών

19 Ιανουαρίου 2020 - Σχολή Κοινωνικών Επιστημών

Θεσσαλονίκη

25 Ιανουαρίου 2020

26 Ιανουαρίου 2020

Ο τρόπος δήλωσης πρόθεσης παρουσίας στις Τελετές καθώς και ο τρόπος επιλογής επιθυμητής πόλης θα σας γνωστοποιηθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα που θα σας αποσταλεί από το αρμόδιο Τμήμα Μητρώου Φοιτητών το προσεχές διάστημα.

Με την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας, θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των Τελετών Ορκωμοσιών και Απονομής Μεταπτυχιακών Τίτλων Ειδίκευσης.

Σας συγχαίρουμε για την ολοκλήρωση των Σπουδών σας και σας ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία».

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αποτέλεσε μια σημαντική τομή στα εκπαιδευτικά δεδομένα της χώρας δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς που δεν μπόρεσαν για οποιοδήποτε λόγο να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να λάβουν ένα πανεπιστημιακό πτυχίο και να διευρύνουν τις γνώσεις τους με προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, αυξάνοντας παράλληλα τα προσόντα τους στην ολοένα και πιο απαιτητική αγορά εργασίας. Οι όποιες αδυναμίες και παραλείψεις δεν θα πρέπει να αποβούν σε βάρος του πρωτοποριακού χαρακτήρα του και του σημαντικού ρόλου του στην εκπαίδευση.

Πηγή: TheBest.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup