Προβληματισμός επικρατεί στην περιοχή της Ιεράς Μονής Πορετσού στα όρια Ηλείας - Αχαΐας, λίγο πιο πάνω από το τελευταίο χωριό της Ηλείας τον Αστρά και ανάμεσα στα πρώτα χωριά της Αχαΐας, τα Αγράμπελα και την Πλατανίτσα. Κάτοικοι από τα δύο αυτά χωριά εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την μεταφορά προσφύγων σε έναν ιερό χώρο, που όπως αναφέρουν όταν γιορτάζει η μονή συρρέουν στην περιοχή 3000 πολίτες για να προσκυνήσουν. Αυτό που δήλωσαν πως τους ενοχλεί περισσότερο είναι πως ο Μητροπολίτης Ηλείας δεν απευθύνθηκε στην τοπική κοινωνία και δεν ενημέρωσε ποτέ για τις προθέσεις του, τους κατοίκους.
Οι πρόσφυγες ήρθαν και έφυγαν
Η πλειοψηφία των προσφύγων που έφτασαν χθες το μεσημέρι στην Ιερά Μονή Πορετσού στα όρια των δύο νομών, λίγα μετά την αποβίβασή τους, πήραν και πάλι τα πράγματά τους και μπήκαν στα λεωφορεία. Η άρνηση τους να μείνουν στο χώρο, είχε επί της ουσίας εκφραστεί με το που έφτασαν και πριν περάσουν το κατώφλι του μοναστηρίου. Εκτιμάται πως τους είχαν πει ότι θα μεταφερθούν σε χώρο κοντά σε αστικό κέντρο, σε απόσταση μιας ώρας απο την Αθήνα. Όταν είδαν πως έκαναν ταξίδι τεσσάρων ωρών ανάμεσα σε βουνά και έφτασαν σε υψόμετρο 800 μέτρων, εξέφρασαν την άρνησή τους. Μπήκαν στο χώρο του μοναστηριού, είδαν και τους χώρους από τα κελιά των μοναχών και αμέσως βγήκαν πάλι έξω. Μετά από διαβουλεύσεις μόλις έξι άτομα παρέμειναν εκεί ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκε στη δομή που υπάρχει στο LM Village της Μυρσίνης, συνολικά 55 άτομα, γυναίκες και παιδιά, από την Αφρική (Σουδάν, Σομαλία, Κονγκό) το Ιράκ και εξ αυτών 16 Συριακής καταγωγής. Τους μετέφεραν από το hot spot της Μόρια της Μυτιλήνης στον Πειραιά και από εκεί στην πλαγιά του Ερυμάνθου. Χαρακτηριστικό της αντίδρασης τους ήταν πως δήλωναν ότι η Μόρια ήταν καλύτερη ως χώρος διαμονής από ότι το μοναστήρι... "Moria is good, here is problem" ήταν μια από τις φράσεις που χρησιμοποίησαν.
Οι αντιδράσεις των κατοίκων
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλατανίτσας, Ευάγγελος Παπαθεοδώρου σε δηλώσεις του στο ilialive.gr ανέφερε ότι “… εγώ ενημερώθηκα από κάτοικο του χωριού, ότι ο ιερέας μετά από εντολή του “ητροπολίτη έψαχνε για μαγείρισσες για να εξυπηρετούν τους πρόσφυγες. Από κει έμαθα ότι κάτι γίνεται στο χωριό. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα ήξερα τίποτα. Υπάρχει απόλυτη άγνοια. Να γίνει μία λαϊκή συνέλευση, να δούμε τι θα έρθουν, θα έρθουν μικρά παιδάκια, θα είναι χριστιανοί; Αν είναι χριστιανοί να το κουβεντιάσουμε. Μουσουλμάνοι όμως στον ιερό χώρο δεν πρέπει να έρθουν. Το μοναστήρι αυτό έχει μεγάλη ιστορία. Έχει ανακαινιστεί προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε θρησκευτικό, προσκυνηματικό τουρισμό. Είναι και φορέας διαχείρισης ο σύλλογος Αγραμπέλων που και αυτός δεν έχει άποψη. Όχι τώρα να έρθουν οι μουσουλμάνοι μέσα στον ιερό χώρο. Εκεί γίνονται βαφτίσεις, μπορεί να γίνει και γάμος, δηλαδή τι θα γίνει, θα κλείσει το μοναστήρι;
Τον Δεκαπενταύγουστο έρχονται 3000 κόσμος στο μοναστήρι, θα έρθουν ξανά; Θα γίνουν αυτές οι εκδηλώσεις; Αν είναι χριστιανοί και είναι και μικρά παιδάκια τότε να το κουβεντιάσουμε” επανέλαβε.
Και συνέχισε μιλώντας για τη στάση του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού. “Ο Μητροπολίτης ότι λέει, τα λέει μόνος του, δεν ενημέρωσε το χωριό, δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο του συλλόγου, τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου, τον αντιδήμαρχο, τον δήμαρχο, δεν ενημέρωσε κανέναν. Το Αστυνομικό Τμήμα από εδώ είναι 50 χλμ. Αλλά 50 χλμ είναι το κέντρο υγείας. Τα παιδάκια αν θα αρρωστήσουν με τι θα πάνε εκεί; Εδώ το χειμώνα έχει 80 πόντους χιόνι. Είμαστε στην άκρη του Θεού εδώ. Εδώ είναι Ερύμανθος. Θα βγουν έξω μετά που θα πάνε; Η ασφάλεια του κόσμου; Εδώ είναι γέροι άνθρωποι και φοβούνται! Τα παιδιά σήμερα μπορεί να είναι οχτώ χρονών αλλά αύριο θα είναι 18. Αυτή είναι η ανησυχία του κόσμου. Ο μητροπολίτης έπρεπε να ρωτήσει τον κόσμο” κατέληξε.
Ο πρώην δήμαρχος Αορανίας Γιάννης Φιλιππόπουλος σχολίασε ότι “… το σκοτάδι όπως ξέρετε φοβίζει. Κι εμείς όλοι εδώ που είμαστε δεν γνωρίζουμε τίποτα. Φροντίζουν άλλοι για μας, χωρίς εμάς. Εν αγνοία μας. Αυτό σημαίνει ότι δε μας υπολογίζει η δημοτική μας αρχή, δεν μας υπολογίζει ο Μητροπολίτης μας, γιατί έχουμε μία ιδιαιτερότητα. Διοικητικά ανήκουμε στον Δήμο Καλαβρύτων και εκκλησιαστικά ανήκουμε στην Μητρόπολη Ηλείας. Τρίτον η πολιτεία. Είμαστε στο απόλυτο σκοτάδι. Έχουμε κάποια ερωτήματα, όπως τι θρησκεύματος είναι αυτά τα παιδιά τα οποία θα έρθουν σε έναν ιερό χριστιανικό χώρο. Θα είναι μουσουλμάνοι ή χριστιανοί; Αν είναι χριστιανοί καλώς να έρθουν. Είναι καλοδεχούμενοι. Αν όμως είναι μουσουλμάνοι είναι δυνατόν εμείς να αφήσουμε και να δεχτούμε χαμογελαστά να βεβηλωθεί αυτός ο θρησκευτικός χώρος; Λοιπόν, αυτό για μας αποτελεί κόκκινη γραμμή!” σημείωσε.
Συνέχισε εκφράζοντας τις αγωνίες και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. “Ο χώρος αυτός δεν αφορά μόνο αυτά τα δύο χωριουδάκια. Αφορά την ευρύτερη περιοχή Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας. Εκεί μπορούν να γίνουν μυστήρια γάμων και βαφτίσεων. Και ρωτάω μπορούν να συνυπάρξουν μουσουλμάνοι μέσα σε αυτό τον χώρο και εμείς να κάνουμε τα μυστήριά μας; Από ότι πληροφορήθηκα εγώ, εμμέσως, εκεί θα σφραγιστεί εκκλησία. Εμείς λοιπόν μία εκκλησία την οποία την λατρεύουμε, την πιστεύουμε για εκατοντάδες χρόνια μπορούμε αυτό να το δεχτούμε; Άρα λοιπόν αυτό για μας αποτελεί κόκκινη γραμμή”. Ο κ. Φιλιππόπουλος μίλησε για την ανησυχία των λιγοστών κατοίκων της περιοχής που αριθμούν στα δύο χωριά 100 άτομα, που το καλοκαίρι διπλασιάζονται. Στάθηκε και στο μοναστήρι που παραμένει ανενεργό εδώ και χρόνια και την πρόταση που είχαν όπως υποστήριξε απευθύνει στο Μητρόπολίτη να αναλάβει τη μονή, Αρχιμανδρίτης της περιοχής.