Το πρόβλημα γνωστό εδώ και χρόνια. Η λύση, ανέφικτή αν δεν υπάρξει πρωτοβουλία. Στη Ζαχάρω οι κάτοικοι πέρασαν μια εφιαλτική νύχτα την Τετάρτη και το πρωί της επόμενης ημέρες προσπαθούσαν να μαζέψουν τα κομμάτια τους. Μια περιοχή πνιγμένη από την υπερχειλισμένη λίμνη Καϊάφα αλλά και τη δυνατή νεροποντή. Παράπονα για ακαθαριστές γράνες και κανάλια, για αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν γίνει, και πολλά άλλα. Η εικόνα που κατέγραψε το drone του ilialive.gr από ψηλά αποτυπώνει την πραγματικότητα. Παντού νερά, σπίτια πλημμυρισμένα, καλλιέργειες αφανισμένες κάτω από το νερό…
Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι
Ο Αντώνης Πάππος διασώστης του ΕΚΑΒ, επιστρέφοντας από τη βάρδιά του στις 7 το πρωί. “Όταν έφυγα χθες το βράδυ, δεν υπήρχε τίποτα από ότι βλέπετε εδώ. Όλο αυτό δημιουργήθηκε με 4 ώρες πάρα πολύ δυνατής βροχόπτωσης. Όλοι βέβαια ξέρουμε το πρόβλημα που υπάρχει αλλά κανείς δεν θέλει να το λύσει. Ανέκαθεν υπήρχε αντιπαλότητα για την λίμνη. Το θέμα σκάλωσε, γιατί πάρθηκε λάθος απόφαση και δεν επέτρεψαν στη λίμνη ενώ υπάρχει δίοδος προς τη θάλασσα, να φεύγουν τα νερά. Όταν βρέχει πάρα πολύ ανεβαίνει η στάθμη της λίμνης. Τα νερά της λίμνης δεν έχει που να πάει. Τα γύρω χωράφια έχουν κανάλια, αλλά δεν μπορούν να πέσουν μέσα στη λίμνη γιατί έχει ανέβει η στάθμη της. Η δίοδος που υπάρχει ενώνεται με τη θάλασσα αλλά τρέχουν νερά από το βουνό προς την λίμνη και συνέχεια η λίμνη ανανεώνεται γι’ αυτό και δεν έχει τη μυρωδιά που έχει για παράδειγμα η λίμνη των Ιωαννίνων που είναι κλειστή. Εάν άνοιγε η δίοδος της λίμνης προς τη θάλασσα, τα νερά θα έφευγαν, γιατί αυτή χώνεται λόγω των κυμάτων όχι ότι δεν είναι ανοιχτή ή δεν υπάρχει. Υπάρχουν φορές που είναι ανοιχτή και το νερό φεύγει. Εάν τύχει και έχει θαλασσοταραχή γίνεται αυτό το πράγμα. “Κολλάνε” λοιπόν αν είναι λίμνη ή λιμνοθάλασσα και έχουμε αυτό εδώ το αποτέλεσμα. Κάποια άλλη λύση θα ήταν να φτιαχτούν δύο αντλιοστάσια όπως ας πούμε στη λίμνη της Αγουλινίτσας που είχε αποστραγγιστεί και να τελειώσει το θέμα. Για να μη φτάσουμε μέχρι εκεί το θέμα λύνεται με μία δίοδο, στη λίμνη στον Καϊάφα. Εγώ έχω πάθει πολύ μεγάλη ζημιά στο σπίτι. Έχουμε πάρα πολλά ζώα, τουλάχιστον 150 μπάλες σανό έχουν χαλάσει. Ποιος θα τα αποζημιώσει όλα αυτά; Ας δώσει κάποιος μία απάντηση γιατί δεν ακουμπάνε την λίμνη. Γιατί κοροϊδεύουν τον κόσμο; Κανείς δεν κάνει κάτι…”
Ο πατέρας του κ. Πάππος επισήμανε και αυτός πως το φαινόμενο επανλαμβάνεται κάθε χρόνο, όμως φέτος είναι ιδιαίτερα οξυμένο. “Έχουμε κάνει πολλά παράπονα και πολλές υποδείξεις, αλλά δυστυχώς δεν ακουγόμαστε. Το πρόβλημα συνεχίζεται και πλημμυρίζουν εκατοντάδες στρέμματα χωρίς να υπάρχει λόγος. Θα μπορούσε να γίνει ένα έργο, στο σταθμό του Καϊάφα, ακριβώς στην μπούκα θα μπορούσε να γίνει ένα τσιμεντένιο αυλάκι να μπούνε δύο μοτέρ και όταν ανεβαίνει η στάθμη της λίμνης, να παίρνει το νερό και να το αδειάζει στη θάλασσα. Το πρόβλημα αυτό, η Αγουλινίτσα το έχει λύσει κατά αυτό τον τρόπο. Εμείς δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν το κάνουμε. Επανειλημμένως το έχουμε πει αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Από ότι ακούσαμε, από την Κυριακή περιμένουμε μεγάλη επιδείνωση του καιρού. Τα νερά που βλέπετε εδώ γύρω χρειάζονται πάνω από τέσσερις μέρες για να φύγουν. Και για να πούμε ότι θα φύγουν, πρέπει μπούκα να είναι ανοιχτή. Έχουμε φτάσει σε σημείο να παρακαλάμε τον Θεό να φυσάει από πάνω για να μην κλείνει η μπούκα. Αυτό είναι ξεφτίλα” είπε καυστικά.
Ιδιοκτήτης ξενοδοχείου ο Κωνσταντίνος Κίκιζης τόνισε πως είναι πρωτοφανή αυτά τα φαινόμενα, ενώ οι γράνες δεν είχαν καθαριστεί. “Εγώ είμαι εδώ 30 χρόνια που έχω το ξενοδοχείο και τέτοια φαινόμενα δεν είχαν ξανά παρουσιαστεί σε αυτήν την περιοχή. Οι γράνες δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα και αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ποτέ γίνει.
Ολη νύχτα την βγάλαμε εδώ. Ευτυχώς δεν έχουμε πάθει πολύ μεγάλη ζημιά. Με τα φτυάρια στα χέρια και με τις σκούπες όλη τη νύχτα προσπαθούσαμε να σώσουμε την κατάσταση. Ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος πρέπει να κάνουν κάτι” σχολίασε.
Κάτοικος της περιοχής η Ειρήνη Τζιράκου σημείωσε ότι “… από ότι βλέπετε έχουμε πάθει μεγάλη καταστροφή. Το λάδι μας, το υπόγειο είναι κατεστραμμένο, το αυτοκίνητο μου, ηλεκτρικές συσκευές έχουμε πάθει τεράστια ζημιά”.
Γιαννόπουλος: Επικοινωνία με Φαρμάκη - Χαρδαλιά
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, πραγματοποίησε αυτοψία σε αρκετές από τις πληγείσες περιοχές, μεταξύ αυτών και στη Ζαχάρω. “Θέλησα να πραγματοποιήσω επιτόπια αυτοψία στην περιοχή της Ζαχάρως προκειμένου να έχω προσωπική άποψη και εικόνα των εκτεταμένων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί συνέπεια της χθεσινής βροχόπτωσης. Παρατηρήθηκαν από χθες πολύ υψηλά βροχόπτωσης, σε όλη την περιφερειακή ενότητα Ηλείας και ειδικότερα στην περιοχή του Πύργου αλλά και εδώ στη Ζαχάρω. Είχα προσωπική επαφή με τον δήμαρχο ο οποίος μου επεσήμανε τι προβλήματα υπάρχουν και τι πρέπει να γίνει τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη βάση του, από κει και πέρα θα ήθελα να επισημάνω ότι ήδη είναι σε εξέλιξη, έχουν δοθεί οι σχετικές εντολές από το αρμόδιο τμήμα πολιτικής προστασίας της περιφέρειας προκειμένου να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων” είπε ο κ. Γιαννόπουλος.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας είχε επικοινωνία και με τον Περιφερειάρχη αλλά και με τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας από την πρώτη στιγμή για την κατάσταση αυτή. “Προσωπικά από χθες (σ.σ. προχθές) το βράδυ είχα συνεχή επαφή και τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον περιφερειάρχη όσο και με τον ίδιο το γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας τον κ. Χαρδαλιά. Είναι ενήμερος, μάλιστα έχει σταλεί το σχετικό αίτημα προκειμένου να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αυτό θεωρώ ότι είναι αυτονόητο, μιλάμε για εκτεταμένα προβλήματα παντού, επιχειρούμε με τα μέσα που διαθέτουμε, είναι δύσκολο, δεν έχουμε τη δυνατότητα ούτε την οικονομική αλλά ούτε και τα απαραίτητα τεχνικά μέσα ούτως ώστε να προβούμε σε ένα μαζικό καθαρισμό αποστραγγιστικών τάφρων και καναλιών. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, θα συνεχίσουμε να ακούμε τον οποιονδήποτε. Από σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί έχουν συγκροτηθεί με πρωτοβουλία μου οι αρμόδιες επιτροπές προκειμένου να γίνει πλήρης καταγραφή των οποίων ζημιών και καταστροφών σε επιχειρήσεις και οπουδήποτε αλλού”
Αλεξανδρόπουλος: Να κηρυχθούμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
“Από χθες το βράδυ ο Δήμος μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συζητήσαμε και αποφασίσαμε στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που κάναμε το μεσημέρι να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης” είπε ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος σε δηλώσεις του χθες το μεσημέρι. “Μιλήσαμε ήδη με τον αντιπεριφερειάρχη τον Βασίλη Γιαννόπουλο, ο όποιος μας επισκέφθηκε και ήθελε να έχει και ο ίδιος εικόνα για την κατάσταση και στις 5:00 έχουμε ραντεβού με τον περιφερειάρχη τον κ. Φαρμάκη. Τα αιτήματά μας καταρχήν είναι να βοηθηθούν οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν πάθει πολύ μεγάλη ζημιά, άνθρωποι που καταστράφηκαν τα έπιπλα τους, η συγκομιδή τους. Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα αλλά και οι ζημιές που έχουν πάθει είναι πάρα πολύ σημαντικές” ανέφερε ο κ. Αλεξανδρόπουλος.
Μιλώντας για τα αιτήματα ο δήμαρχος Ζαχάρως σημείωσε τα εξής: “Το πρώτο αίτημα λοιπόν είναι η αποζημίωση και η ενίσχυση αυτών των ανθρώπων έτσι ώστε να μπορέσουν να φτιάξουν και πάλι τα σπίτια τους. Το δεύτερο είναι να δοθεί μία σεβαστή επιχορήγηση στο Δήμο προκειμένου να ενισχύσει τα έργα τα αντιπλημμυρικά. Είναι αλήθεια ότι ο Δήμος μας δεν έχει σοβαρή θωράκιση σε αντιπλημμυρικά έργα για διάφορους λόγους από το παρελθόν.
Τώρα όμως ας σκεφτούμε πως είμαστε στην αρχή του χειμώνα και έχουμε τρεις ή τέσσερις μήνες που γνωρίζουμε όλοι ότι έχουμε έκτακτα ανακοινωθέντα που αφορούν κακοκαιρία, αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ο Δήμος πρέπει να προστατευθεί όσο γίνεται καλύτερα. Εμείς σαν δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποφασίσαμε να έχουμε ενιαία τακτική, να πληροφορήσουμε και τους δημότες μας, να είναι και αυτοί ενήμεροι για να φροντίσουν και από την πλευρά τους να προστατέψουν τις οικίες τους και τα κτήματά τους, να φτιάξουν κι αυτοί όσο μπορούν καλύτερα τα αυλάκια απορροής των υδάτων που είναι δίπλα στα σπίτια τους αλλά δεν φτάνει. Θέλουν βοήθεια και από το Δήμο αλλά και κρατική ενίσχυση. Πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να έχουμε την ανταπόκριση και την βοήθεια από την περιφέρεια και ευελπιστούμε ότι θα περάσουμε τον χειμώνα με καλύτερες συνθήκες και ότι θα είναι αυτές οι ζημιές οι τελευταίες” κατέληξε ο δήμαρχος Ζαχάρως.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Χρήστος Βλάχος, ανέφερε ότι “… από τις τρεις τα ξημερώματα που ενημερωθήκαμε είμαστε δίπλα στους δημότες μας και ο δήμαρχος και όλοι οι αντιδήμαρχοι. Υπήρχαν σοβαρά προβλήματα, πλημμύρισαν αρκετά σπίτια, παρόλο που είχαμε καθαρίσει αρκετές γράνες στο Ξηροχώρι και στη Ζαχάρω δυστυχώς είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Κοιτάζουμε να φτιάξουμε κάποια γεφύρια που υπάρχουν προβλήματα, έχουνε μικρό στόμιο, είναι αρκετά αυτά τα γεφύρια και ήδη τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουμε να λύσουμε και αυτό το θέμα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα τα αντιμετωπίσαμε στην περιοχή του Καϊάφα” δήλωσε.
Έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ Ζαχάρως
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαχάρως συνεδρίαση εκτάκτως χθες το μεσημέρι και αποφασίστηκε να ζητηθεί από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Παράλληλα αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής που θα παραλάβει τις αιτήσεις των κατοίκων για την καταγρφή των ζημιών.