Ο Πύργος είναι μια πόλη που κρύβει μικρούς θησαυρούς, της ιστορίας, της τέχνης του πολιτισμού. Κάποτε δέσποζε στη Δυτική Ελλάδα, ήταν σημείο αναφοράς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Μέσα σε αυτά τα “περασμένα μεγαλεία” που αναπολώντας το ένδοξο παρελθόν της πόλης - στο οποίο αναζητά σανίδα σωτηρίας το σήμερα - χθες έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης επιγραφής στον τοίχο του σπιτιού που προπολεμικά, έζησε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης της Ελλάδας Μίκης Θεοδωράκης στα παιδικά του χρόνια.
Ήταν μια από τις δράσεις πολιτισμού για να τιμηθεί ο μεγάλος Μίκης, που έχει αποφασίσει ο δήμος Πύργου μαζί με την μετονομασία της γειτονικής πλατείας Νικάκη, στο σπίτι του που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Περικλέους και Κολοκοτρώνης, κάτω από το Επαρχείο.
Το σπιτι που στις αρχές του 20ου αιώνα άνηκε στον ιατρό Δρακόπουλο και σήμερα κατοικούν οι οικογένειες Κορίζη και Σπηλιόπουλου, όπου έζησε για περίπου δύο χρόνια ο Μίκης Θεοδωράκης, έλαβε ακόμα μεγαλύτερη λάμψη με την τοποθέτηση της αναμνηστικής - ενημερωτικής πλακέτας…
Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, η “Μαργαρίτα η Μαργαρώ” του γνωστού τραγουδιού του μεγάλου συνθέτη που αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, μαζί με το γιό της…
Μετά τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης επιγραφής η κα Θεοδωράκη επισκέφθηκε το εσωτερικό του σπιτιού που έζησε για λίγο ο πατέρας της και έγινε δεκτή με θέρμη απο τους σημερινούς κατοίκους.
Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος στην ομιλία του ανέφερε τα εξής: “Θεωρώ ότι είμαστε σε μία ταπεινή στιγμή θέλοντας να καταδείξουμε την μικρότητα και την σεμνότητα απέναντι σε αυτό το τεράστιο πνευματικό καλλιτεχνικό, πολιτικό και ιστορικό μέγεθος, στο οποίο σήμερα θέλουμε έν ζωή να αποτίσουμε τον φόρο τιμής που αξίζει, μιας και εδώ κλείνοντας τα μάτια μπορεί να φανταστεί κάποιος ένα νεαρό στην στην δεκαετία του ´30, ένα νεαρό του οποίου η ιστορία του έχει επιφυλάξει έναν πολύ σημαντικό και καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της χώρας. Σε αυτό το σπίτι λοιπόν έζησε περίπου δύο χρόνια ο μεγάλος Μίκης, εδώ όπως ο ίδιος έχει πολλές φορές δηλώσει, βίωσε τους πρώτους προβληματισμούς, τις πρώτες του αναζητήσεις στο χώρο της φιλοσοφίας, της μουσικής.
Εδώ λοιπόν, εμείς, με την ευγενική συμπεριφορά των ιδιοκτητών αυτού του ωραίου ακινήτου θελήσαμε να τοποθετήσουμε μία πλάκα, η οποία πάντα θα θυμίζει στον περαστικό, ότι κάπου εδώ υπάρχει έστω λίγο από το αξιακό απόθεμα το οποίο υπηρέτησε και υπηρετεί σε όλη του τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης.
Οι κοινωνίες να ξέρετε, μπορούν να ζήσουν και σε φτώχεια και σε πλούτο, αλλά χωρίς σύμβολα, δεν υπάρχει πρόοδος, δεν υπάρχει κοινή πορεία των ανθρώπων.
Έχουμε λοιπόν ιερό χρέος και τιμή αυτά τα σύμβολα να τα κρατάμε ζωντανά, όχι μόνο μέσα από τις διηγήσεις των άλλων αλλά και μέσα από τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις των αισθήσεων, όπως είναι βεβαίως η μουσική, όπως είναι η ζωγραφική όπως είναι όλα τα έργα τέχνης τα έχω οποία απευθύνονται στις αισθήσεις και στην νόηση των ανθρώπων αλλά και εδώ να δημιουργήσουμε στην πόλη μας όπως και άλλες 13 πόλεις της χώρας από τις οποίες πέρασε και έζησε ο Μίκης Θεοδωράκης ένα δίκτυο το οποίο θα κρατάει ζωντανό και θα αναδεικνύει το έργο του δημιουργού, όχι μόνο το καλλιτεχνικό αλλά και το πνευματικό και πολιτικό του έργο”.
Ο δήμαρχος Πύργου συμπλήρωσε ότι “… σε λίγο καιρό θα ονοματοδοτήσουμε την πλατεία, που είναι γνωστή ως πλατεία Νικάκη, σε πλατεία Μίκη Θεοδωράκη. Υπάρχει εγκεκριμένη πίστωση από το ΕΣΠΑ, που πρόσφατα την διασφαλίσαμε, θα γίνει μία ωραία ανάπλαση και νομίζουμε ότι θα ξεκινήσουμε να πιάσουμε το νήμα για να φτάσουμε σε έναν χαμένο Πύργο των αξιών, που περισσότερο ενταφιάστηκε σε μία λαιμαργία κερδών των σύγχρονων ανθρώπων, οι οποίοι παρέκαμψαν αυτά τα άφθαρτα που στην πόλη μας υπήρξαν και υπάρχουν, όλος αυτός ο πλούτος ο πνευματικός ο οποίος σκοπίμως απωθήθηκε στο ημίφως, για να μη λειτουργεί ως φάρος που θα καθοδηγεί τους πολίτες σε ανώτερες αναζητήσεις. Αυτό η παρούσα δημοτική αρχή θα το πράξει. Γιατί πιστεύουμε ότι δεν είμαστε ένα απλά δημοπρατήριο έργων, ούτε μία διοικητική αποκεντρωμένη βαθμίδα, είμαστε πολιτικός και κοινωνικός θεσμός. Ήδη το έχουμε πράξει και ενοχλούμε και κάποιους βεβαίως. Δεν πειράζει ας τους ενοχλούμε αυτό σημαίνει ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Στόχος μας είναι να φωτίσουμε τα πράγματα και όχι να τα συσκοτίσουμε” σχολίασε ο κ. Αντωνακόπουλος.
Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης από το Πύργο και φίλος του Μίκη Θεοδωράκη, Ηλίας Ανδριόπουλος μιλώντας για το τιμώμενο πρόσωπο τόνισε ότι “… θεωρώ τον Μίκη Θοδωράκη την μεγαλύτερη καλλιτεχνική μορφή που μας προέκυψε, που γεννήθηκε, στην νεότερη Ελλάδα. Εννοώ από το 1821 και μετά. Στην απελευθερωμένη Ελλάδα. Είναι πολύπλευρη η μορφή του Θεοδωράκη. Είναι μεγάλος καλλιτέχνης, κορυφαίος, με διεθνή εμβέλεια και αναγνώριση, είναι μεγάλος αγωνιστής, σε στιγμές που η χώρα τον χρειάζονταν ο Θεοδωράκης μπήκε μπροστά και έδωσε πατριωτικό αγώνα, αγώνα για την δημοκρατία και αγώνα για τα ιδεώδη που διέπουν κάθε σκεπτόμενο και κάθε σωστό και συγκροτημένο άνθρωπο. Να συγχαρώ τον δήμαρχο τον Πύργου και όλο το δημοτικό συμβούλιο, για αυτή την πρωτοβουλία, η οποία ήταν η απόδειξη αγάπης και τιμής σε αυτήν την μεγάλη μορφή του ελληνισμού και χαίρομαι διπλά γιατί ως ταπεινός συνάδελφος του Μίκη, μας συνδέει πολλά χρόνια μία φιλία και εγώ νεότερος προσπάθησα όταν έπεσε η χούντα και περάσαμε στην μεταπολίτευση να τον συναντήσω. Τον συνάντησα, με γενναιοδωρία θα έλεγα, ότι μου προσέφερε τη συμβουλή του, την αγάπη του και την φιλία του και αυτό το κρατώ σε όλη μου τη ζωή σαν πολύ ακριβό φυλαχτό. Πριν δύο χρόνια ήμουν στη Χίο και στην πλατεία της Χίου, όπου είναι το σπίτι που γεννήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης, έχουν βάλει εκεί μία πλάκα και μία φωτογραφία του. Χαίρομαι πάρα πολύ που αυτό σήμερα συμβαίνει και στην πόλη μας. Που πέρασε ο Μίκης τα πιο τρυφερά του και τα πιο όμορφα χρόνια του. Είναι πάρα πολλές οι διηγήσεις του για τον Πύργο, για τους φίλους της εποχής, τους Μαλεβίτηδες, τον Γιώργο Παυλόπουλο, για το τρένο που πήγαινε στο Κατάκολο και άλλα. Είμαι και εγώ ταπεινός φίλος και μεγάλος θαυμαστής του Μίκη Θεοδωράκη σήμερα εδώ για να καταθέσω την αγάπη μου και την τιμή μου σε αυτή τη μεγάλη μορφή του Ελληνισμού” κατέληξε.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας και επικεφαλής της αντιπολίτευσης του ΔΣ Πύργου, Κώστας Νικολούτσος στο σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε ότι “… Είναι ιδιαίτερη ημέρα σήμερα για τον Πύργο. Πιστεύω ότι σήμερα κάναμε αυτό που οφείλουμε σε αυτόν τον μεγάλο έλληνα και εύχομαι ο Θεός να του δίνει δύναμη και υγεία”.
Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου, ερμηνεύοντας γνωστά τραγούδια του μεγάλου συνθέτη.