Μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ο Νοέμβριος για τη σπουδαιότητα, τα οφέλη και τις ευεργετικές ιδιότητες του μητρικού θηλασμού, με αποκορύφωμα την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού που στη χώρα μας εορτάζεται αρχές Νοεμβρίου.
Στο πλαίσιο λοιπόν του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού θηλασμού διοργανώθηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου η 10η εκδήλωση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού που διοργανώθηκε σε περισσότερες από 55 πόλεις σε όλη της Ελλάδα από το Πανελλαδικό Δίκτυο Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας.
Στην περιοχή μας τη διοργάνωση ανέλαβε η Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ηλείας. Το Επαρχείο στον Πύργο γέμισε από μαμάδες και μωρά, δημιουργώντας μια μοναδική εικόνα ομορφιάς. Στην εκδήλωση μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό σε νέες μητέρες και εγκύους και έγιναν συζητήσεις με τα μέλη της Ομάδας προκειμένου οι συμμετέχουσες να λύσουν τυχόν απορίες τους.
Στην Ηλεία η δράση διοργανώνεται από το 2013 και για το λόγο αυτό επικοινωνήσαμε με την κα Αναγνωστοπούλου Γεωργία η οποία με την κα Γρηγορία Βόγκα ήταν αυτές που δημιούργησαν την Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας στην Ηλεία.
Μετά από σειρά ετών που το μέσο μας στηρίζει ενεργά τις δράσεις της Ομάδας Ηλείας δε χρειάζεται πια ως δημοσιογράφοι αλλά και ως γονείς να ρωτήσουμε τα αυτονόητα κα Αναγνωστοπούλου «για ποιο λόγο θηλασμός;» καθώς η απάντηση είναι προφανής: γιατί είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για τα μωρά μας.
Εύλογα όμως έρχεται η ερώτηση: γιατί δημόσιος θηλασμός; Μετά από δέκα χρόνια αντίστοιχων διοργανώσεων, από το 2013 στην Ηλεία, δε θεωρείται ο θηλασμός κάτι το φυσιολογικό;
Όχι, απάντησε κατηγορηματικά η κα Αναγνωστοπούλου. Μέσω του Δικτύου και των ΜΜΕ μαθαίνουμε για περιστατικά σε όλη την Ελλάδα όπως η περίπτωση όπου σε μητέρα απαγορεύτηκε να θηλάσει το μωρό της που πείνασε μέσα σε κατάστημα με αθλητικά είδη τη στιγμή που η μεγάλη της κόρη εκείνη την ώρα ψώνιζε τα αθλητικά της παπούτσια.
Μιλάμε μάλιστα για κατάστημα αλυσίδας που έκανε παγκόσμια καμπάνια για τη γυναίκα-αθλήτρια σε όλες τις φάσεις της ζωής της με μια από αυτές τη μητρότητα και το θηλασμό. Σε άλλη περίπτωση αιρετός (όχι ευτυχώς στην περιοχή μας) αρνήθηκε αρχικά να δώσει άδεια διοργάνωσης του ταυτόχρονου μιλώντας υποκριτικά για μια «ιερή στιγμή» μεταξύ μητέρας και παιδιού η οποία πρέπει να προστατεύεται στην ηρεμία του σπιτιού.
Γιατί μιλάτε για υποκρισία;
Γιατί είναι υποκριτικό να δηλώνεις ότι επιθυμείς να προστατεύσεις το παιδί και τη μητέρα όταν προσπαθείς παράλληλα να αποκόψεις τη μητέρα από τις καθημερινές της δραστηριότητες περιορίζοντάς την στο σπίτι. Ο θηλασμός δεν είναι μια στιγμή. Έχει διάρκεια και ειδικά τους πρώτους μήνες μπορεί να φτάσει να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου. Το μωρό δε ζητά το στήθος της μητέρας του μόνο για τροφή αλλά κι όταν φοβάται ή πονάει ή θέλει να χαλαρώσει. Γι αυτό ο θηλασμός θα πρέπει να γίνεται οπουδήποτε, κάθε ώρα και στιγμή κατ’ απαίτηση του μωρού. Η μητρότητα δεν είναι τιμωρία για τη γυναίκα για να την κλείνει στο σπίτι. Αυτή η επικίνδυνη θεώρηση περί ιερότητας της στιγμής θα πρέπει να εκλείψει γιατί δυστυχώς αποθαρρύνει πολλές νέες μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν.
Τί πιστεύετε ότι πήρε με τη συμμετοχής της στη δράση μια μητέρα;
Πέρα από το ενημερωτικό υλικό που μοιράστηκε πήρε και στοιχεία που θα τη βοηθήσουν στην καθημερινότητά της. Έμαθε ότι είναι φυσιολογικό το μωρό της να την αναζητά τόσες ώρες την ημέρα. Συμβαίνει το ίδιο με όλα τα μωρά. Είναι ανακούφιση γι αυτή να γνωρίζει ότι κι άλλες μητέρες βιώνουν τις ίδιες καταστάσεις με την ίδια.
Έμαθε ότι η ενημέρωση και το υποστηρικτικό περιβάλλον είναι τα βασικά στοιχεία για έναν επιτυχημένο θηλασμό κι ότι μπορεί να αναζητήσει βοήθεια σε έμπειρες θηλάζουσες μητέρες πέρα από τον υποστηρικτικό προς το θηλασμό επαγγελματία υγείας. Μην ξεχνάμε ότι ο θηλασμός δεν είναι ένστικτο αλλά τέχνη που διδάσκεται με τη μίμηση. Μέσα από τις δράσεις αυτές βοηθήθηκαν και διδάχθηκαν οι νέες μητέρες που ανέλαβαν στη θέση των παλαιότερων και αυτές προετοιμάζουν με τη σειρά τους τις επόμενες που θα αναλάβουν.
Έμαθε επίσης για το e-lactancia, ένα χρήσιμο και έγκυρο σάιτ όπου μπορεί να αναζητήσει τη συμβατότητα μεγάλου αριθμού ουσιών και φαρμάκων και πως αυτά επιδρούν στη θηλάζουσα, το μωρό και τη γαλουχία. Το e-lactancia.org δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό ή το φαρμακοποιό να αναζητήσουν συμβατές εναλλακτικές για τη θηλάζουσα ασθενή. Είναι κρίμα να χάνεται εδραιωμένος θηλασμός για μια απόλυτη συμβατή αντιβίωση.
Η κυρία Βόγκα μας ενημέρωσε για νέες δράσεις που θα ακολουθήσουν καθώς κι άλλες ενημερωτικές συναντήσεις σύντομα, οργανωμένες από τις εθελόντριες της Ομάδας Ηλείας και κάλεσε όσες μητέρες ή υποψήφιες μητέρες το επιθυμούν να μπουν στο ενημερωτικό γκρουπ της Ομάδας στο facebook για να ενημερώνονται.
Περισσότερες πληροφορίες για την Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ηλείας στη σελίδα τους στο Facebook