Επίκαιρα

Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας: Κάλεσμα για συμμετοχή στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας: Κάλεσμα για συμμετοχή στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Η «Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας καλεί φορείς , συλλόγους και πολίτες να μετάσχουν στο επικείμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας που θα γίνει στον Πύργο Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, στις 1.00 το μεσημέρι, όπου ως 3ο θέμα θα συζητηθεί, προς λήψη απόφασης, η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σχεδιαζόμενο έργο των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο Κατάκολο. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου «Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας» αφού ερεύνησαν, πάντα βασιζόμενα σε ειδικούς επιστήμονες, το πολύπλοκο σχεδιαζόμενο έργο, κατέθεσαν έγγραφο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επισημαίνεται ότι η σχεδιαζόμενη γεώτρηση αποτελεί και την απαρχή δεκάδων γεωτρήσεων που σχεδιάζονται να λάβουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδα, κατακλύζοντας το Ιόνιο έως και την Κρήτη.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι:

  • Απαιτείται πλήρης, σαφής και τεκμηριωμένη ενημέρωση των φορέων και της τοπικής κοινωνίας από ανεξάρτητες αρχές και επιστήμονες και όχι ελλιπώς και μονομερώς από την ίδια την εταιρία, όπως έχει μέχρι τώρα συμβεί. Η συγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που βρίσκεται ακόμα σε άτυπη Διαβούλευση για το κοίτασμα του Κατακόλου, το λεγόμενο «οικόπεδο 10», αφορά μόνο τη διαδικασία της γεώτρησης που θα απολήγει αρκετά κοντά στο κοίτασμα Υ/Α και συμπεριλαμβάνει τα ιδιαιτέρως επικίνδυνα απόβλητα αυτής λόγω των πρόσθετων τοξικών χημικών ουσιών (τοξική λάσπη), όμως τα δεδομένα ασφαλείας αυτών είναι στην Αγγλική γλώσσα !
  • Το ακόμα πιο ρυπογόνο και μεγαλύτερο κομμάτι, αυτό της άντλησης – αποθήκευσης - μεταφοράς - πρωτογενούς καθαρισμού του αργού πετρελαίου, δεν παρουσιάζονται σε αυτή τη Μελέτη, ώστε να συνεκτιμηθούν οι τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κάθε περίπτωσης. Κατά τη διεθνή πρακτική η ΜΠΕ και η εκτίμησή της γίνεται ολοκληρωμένα και όχι κατά στάδια, όπως είχε μάλιστα δηλώσει ότι θα πράξει αρχικά η εταιρεία «Energean Oil & Gas S.A.». Το γεγονός αυτό είναι πολύ ύποπτο και μας οδηγεί να σκεφτούμε ότι θέλει να εκβιάσει για τη δεύτερη φάση που θα περιγράφεται η κυρίως εξορυκτική και επικίνδυνη ρυπογόνος δραστηριότητα, δημιουργώντας τετελεσμένα.
  • Αμφισβητούμε ότι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων θα έχουν θετικό οικονομικό αποτύπωμα στην περιοχή. Τα προβλεπόμενα έσοδα και οικονομικά οφέλη είναι ασήμαντα ακόμα και με κάποιες άμεσες ή έμμεσες θέσεις εργασίες που θα προκύψουν. Οι εξορύξεις Υ/Α αποτελούν βαριά βιομηχανική δραστηριότητα που υποβαθμίζει την περιοχή και επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό, τις αξίες των ακινήτων και την αλιεία. Ακόμα περισσότερο για το ότι το Κατάκολο αποτελεί την τουριστική είσοδο στην Αρχαία Ολυμπία και οι εκτενείς παράκτιες εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν και θα απέχουν μόλις 600μ. από το λιμάνι του Κατακόλου, θα μειώνουν και θα δυσφημίζουν τη γραφικότητα του Κατακόλου. Επιπλέον της οπτικής, θα υπάρχει και ηχητική επιβάρυνση. Είναι μάλιστα απορίας άξιο ότι, ενώ η Κρουαζιέρα δεν συμπεριλήφθηκε στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), αυτή εγκρίθηκε !
  • Ο κίνδυνος ατυχημάτων είναι υπαρκτός και αυξάνεται λόγω της σεισμογένειας της περιοχής με ανυπολόγιστες και τραγικές συνέπειες στο περιβάλλον, την υγεία, τον τουρισμό, την αλιεία και την τοπική κοινωνία. Μάλιστα τα ατυχήματα – βάσει διεθνών στατιστικών και εμπειρίας – είναι ο κανόνας της βιομηχανίας πετρελαίου, ανεξαρτήτως ηπείρου και υποτιθέμενης περιβαλλοντικής µέριµνας. Στην περιοχή Μπασιλικάτα της Νότιας Ιταλίας, για παράδειγμα, το 2006 έγινε διαρροή 400 τόνων πετρελαίου επειδή τρύπησε μία δεξαμενή.
  • Άλλωστε, οι «μικροδιαρροές» όπως λέγονται (πετρελαιοκηλίδες ρουτίνας) είναι σύνηθες και αναπόφευκτο φαινόμενο των εξορύξεων υδρογονανθράκων ακόμα και στη Νορβηγία, όπου οι προδιαγραφές ασφαλείας είναι οι υψηλότερες και οι μελέτες κατατίθενται ολοκληρωμένες και όχι αποσπασματικά όπως εδώ. Είναι θέμα λοιπόν χρόνου η ρύπανση αέρα, θάλασσας και ακτών, με σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία των κατοίκων, απλά και μόνο από τα πολλά αναπόφευκτα μικροατυχήματα και διαρροές πετρελαιοειδών, είτε από τις πλατφόρμες άντλησης είτε από τα πλοία μεταφοράς. Η εταιρία διατυμπανίζει τη μηδενική ρύπανση στην περιοχή της Καβάλας αλλά η άποψη αυτή καταρρίπτεται από τη διδακτορική έρευνα της κ. Άννας Γρηγοριάδου, που εκπονήθηκε στο Πολυτεχνείο του Aachen το 2008, η οποία αποδεικνύει την πετρελαϊκή μόλυνση στην περιοχή. Οι κάτοικοι της Καβάλας και της Νέας Καρβάλης διαμαρτύρονται και ενοχοποιούν τις δύο μεγάλες βιομηχανίες – τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και την Energian - για τα υψηλά ποσοστά καρκίνων στην περιοχή. Δεδομένα αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου έχουν καταγραφεί, βάσει ερευνών, σε όλες τις χώρες που έγιναν αντλήσεις υδρογονανθράκων κοντά σε κατοικημένες περιοχές (Capezzone et al. 2014 Μπασιλικάτα Ιταλίας, McKenzie et al., ΗΠΑ 2019 κ.ά.).
  • Τέλος, η Μεσόγειος θερμαίνεται κατά 20% περισσότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη και το κλίμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα πληγεί ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το σχεδιαζόμενο έργο των εξορύξεων αντιτίθεται στην Συμφωνία του Παρισιού που έχουμε υπογράψει ως χώρα, με στόχο τη μείωση 55-60% των εκπομπών CO2 ως το 2030 και μηδενικό ισοζύγιο ως το 2040-2050, καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλείται κατά 65% από την καύση των ορυκτών καυσίμων (πηγή: IPCC ΑR5). Η πλειοψηφία των ειδικών επιστημόνων έχει προειδοποιήσει - ήδη από το 2015 - ότι για να μην ξεπεράσουμε τους +2°C – πόσο μάλλον τον +1,5°C - θα πρέπει το 50% και το 30% των γνωστών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου αντίστοιχα να παραμείνουν στο έδαφος και σίγουρα όχι να ψάξουμε για καινούργια !

Συμπέρασμα: Πετρέλαια, ασφαλές περιβάλλον και κλίμα, αλλά και οικονομική ευημερία δεν πάνε μαζί.

To σωματείο ζητά την αναίρεση του σχεδιαζόμενου έργου των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο Κατάκολο για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της αρχής της αειφορίας, σύμφωνα και με το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup