Επίκαιρα

Παρέμβαση της ΠΕΔΗ στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Παρέμβαση της ΠΕΔΗ στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Η ΠΕ.Δ.Η. συμμετείχε και παρενέβη ως σωματείο, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, που έγινε στον Πύργο την περασμένη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, ως προς το θέμα της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Α’ φάσης των εξορύξεων υδρογονανθράκων (Υ/Α) στο Κατάκολο. Πάλι όμως πρωτοστάτησε η εταιρεία Energian αφού δόθηκε πολύς χρόνος στους εκπροσώπους της και όχι στους φορείς, επιστήμονες, συλλόγους, και πολίτες που ήρθαν ενημερωμένοι, κατά ομολογία και των ίδιων Περιφερειακών Συμβούλων, ως προς το πολύπλοκο και επικίνδυνο έργο των εξορύξεων. Στον ασφυκτικά πιεστικό χρόνο που τους δόθηκε κατέθεσαν βάσιμα και επιστημονικά επιχειρήματα αλλά η απόφαση ήταν δυστυχώς ειλημμένη.

Παρατηρούμε ότι η όποια ενημέρωση των πολιτών, έως τώρα, είναι καθοδηγούμενη από την ίδια την εταιρία για την επιδίωξη των ιδίων σκοπών της και οι θεσμοί που μας εκπροσωπούν δυστυχώς διαφαίνεται ότι τελικά υποστηρίζουν τα συμφέροντα της. ΓΙΑΤΙ:

  • Πώς είναι δυνατόν να ψηφίζουν υπέρ του έργου όταν τεκμηριωμένα ελέχθη ότι, σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές μελέτες, η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα από τις εξορύξεις Υ/Α είναι τέτοια που προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία καθώς συνδέεται με υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας ? Όταν για το λόγο αυτό η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας επισημαίνει την ανάγκη λήψης μέτρων μεταξύ των οποίων είναι η αποφυγή εξορύξεων πλησίον κατοικημένων περιοχών ?
  • Όταν οι εκπεμπόμενοι ρύποι από τις εξορύξεις Υ/Α αποδεδειγμένα δημιουργούν καρκινογενέσεις ή όγκους στον εγκέφαλο ? Όταν παραθέσαμε επιστημονικές έρευνες όπου κατεγράφησαν δεδομένα αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου σε όλες τις χώρες που έγιναν αντλήσεις υδρογονανθράκων κοντά σε κατοικημένες περιοχές (Capezzone et al. 2014 Μπασιλικάτα Ιταλίας, McKenzie et al., ΗΠΑ 2019 κ.ά.) ?
  • Όταν οι «μικροδιαρροές», που λέγονται και πετρελαιοκηλίδες ρουτίνας, είναι σύνηθες και αναπόφευκτο φαινόμενο των εξορύξεων υδρογονανθράκων ακόμα και στη Νορβηγία, όπου οι προδιαγραφές ασφαλείας είναι οι υψηλότερες και οι μελέτες κατατίθενται ολοκληρωμένες και όχι αποσπασματικά όπως εδώ ? Και όταν μάλιστα σύμφωνα με την οδηγία 2011/92 είναι υποχρεωτική η εκπόνηση και έγκριση συνολικής ΜΠΕ που να περιλαμβάνει όλες τις φάσεις του έργου και όχι μόνο της γεώτρησης όπως στην περίπτωση του Κατακόλου ?
  • Όταν είναι αδιαμφισβήτητο ότι η έρευνα και η εξόρυξη υδρογονανθράκων έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα , πόσο μάλλον δε, όταν οι εν λόγω δραστηριότητες ενεργούνται εντός ή πλησίον προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000, όπως στην περιοχή του Κατακόλου ? Και όταν ο ΟΗΕ προτείνει να απαγορευτούν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές λόγω της επικίνδυνης μείωσης της βιοποικιλότητας ?
  • Όταν το επιχείρημα της εταιρίας για μηδενική ρύπανση στην περιοχή της Καβάλας καταρρίπτεται από τη διδακτορική έρευνα της κ. Άννας Γρηγοριάδου, που εκπονήθηκε στο Πολυτεχνείο του Aachen το 2008, η οποία αποδεικνύει την πετρελαϊκή μόλυνση στην περιοχή? Και όταν οι κάτοικοι της Καβάλας και της Νέας Καρβάλης διαμαρτύρονται και ενοχοποιούν τις δύο μεγάλες βιομηχανίες – τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και την Energian -για τα υψηλά ποσοστά καρκίνων στην περιοχή ?
  • Όταν τα προβλεπόμενα έσοδα και οικονομικά οφέλη είναι ασήμαντα ακόμα και με κάποιες άμεσες ή έμμεσες θέσεις εργασίες που θα προκύψουν αφού οι εξορύξεις Υ/Α αποτελούν βαριά βιομηχανική δραστηριότητα που υποβαθμίζει την περιοχή και επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον και άρα τον τουρισμό και τις αξίες των ακινήτων ? Ακόμα περισσότερο για το ότι το Κατάκολο αποτελεί την τουριστική είσοδο στην Αρχαία Ολυμπία και οι εκτενείς παράκτιες εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν και θα απέχουν μόλις 600μ. από το λιμάνι του Κατακόλου, θα μειώνουν και θα δυσφημίζουν τη γραφικότητα του Κατακόλου. Όταν επιπλέον της οπτικής, θα υπάρχει και ηχητική επιβάρυνση στην περιοχή ? Όταν η Κρουαζιέρα δεν συμπεριλήφθηκε (!) στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) ?
  • Όταν τα ατυχήματα – βάσει στατιστικών και εμπειρίας - είναι ο κανόνας της βιομηχανίας πετρελαίου, ανεξαρτήτως ηπείρου και υποτιθέμενης περιβαλλοντικής μέριμνας ? Όταν ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται λόγω της σεισμογένειας της περιοχής με ανυπολόγιστες και τραγικές συνέπειες στο περιβάλλον, την υγεία, τον τουρισμό, την αλιεία και την τοπική κοινωνία ?
  • Όταν το σχεδιαζόμενο έργο των εξορύξεων αντιτίθεται στην Συμφωνία του Παρισιού που έχουμε υπογράψει ως χώρα, με στόχο τη μείωση 55-60% των εκπομπών CO2 ως το 2030 και μηδενικό ισοζύγιο ως το 2040-2050, καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλείται κατά 65% από την καύση των ορυκτών καυσίμων (πηγή: IPCC ΑR5) ? Όταν η Μεσόγειος θερμαίνεται κατά 20% περισσότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη και το κλίμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα πληγεί ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ?

Ποιος παίρνει την ευθύνη γι΄ αυτό που πρόκειται να γίνει στο περιβάλλον; Ποιος θα μας αποζημιώσει για τις ζωές μας;

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα