Δεν είναι μόνο η Αιγιάλεια, αλλά και η Πάτρα στο επίκεντρο της υπόθεσης που έφερε στη δημοσιότητα η "Π" αναφορικά με ιδιοκτήτες ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν από το δημόσιο αλλά η τιμή που ορίστηκε στο Εφετείο ήταν κατακόρυφα μειωμένη, με αποτέλεσμα να πρέπει να επιστρέψουν μέρος των αποζημιώσεων που έλαβαν!
Ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν και στην περιοχή του Ακταίου, στο Ρίο, όπως επιβεβαιώνει στην "Π" ο Πατρινός Δικηγόρος Γιώργος Φαφούτης. Σε πρωτόδικο δικαστήριο ως τιμή αποζημίωσης από πλευράς δημοσίου προσδιορίστηκαν 250 - 300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αλλά όταν έφθασε η ώρα τελεσίδικου προσδιορισμού από το Εφετείο, η τιμή κατέπεσε στα μόλις 90 ευρώ το τ.μ..
Ο παραλογισμός συμπληρώνεται: Για το ίδιο ακίνητο που το δημόσιο προσφεύγει στο δικαστήριο ρίχνοντας στο 1/3 την προτεινόμενη τιμή αποζημίωσης, η τιμή φόρου μεταβίβασης είναι 5 φορές πιο πάνω. Δηλαδή, το δημόσιο αυτοαναιρείται προτείνοντας τιμές ύψους και βάθους, ανάλογα με το συμφέρον, δηλαδή ανάλογα με το αν είναι να εισπράξει ή να πληρώσει.
Δηλαδή, όταν σε αποζημιώνει στηρίζει τιμή 90 ευρώ / τ.μ. και όταν το μεταβιβάζεις σου ορίζει τιμή 500 ευρώ / τ.μ.!
Ο κ. Φαφούτης διαφωτίζει το σημείο αυτό λέγοντας ότι οι δικηγόροι προσκομίζουν τα στοιχεία, τα οποία θα έπρεπε να αποτελούν συγκριτικό εργαλείο στα χέρια των δικαστών, ώστε να εκδίδουν τις ανάλογες αποφάσεις. "Είναι απαράδεκτο το δημόσιο και να εμφανίζεται με άλλη τιμή στη μία τοποθέτησή του και με άλλη τιμή στην άλλη", αναφέρει ο κ. Φαφούτης και επισημαίνει την ανάγκη να υπάρχει "αντικειμενικός προσδιορισμός" και για τα εντός οικισμού οικόπεδα, έτσι ώστε να δεσμεύονται τα δικαστήρια και να μην παρουσιάζονται φαινόμενα τέτοια.
Χαρακτηριστικό στην περίπτωση αυτή ήταν και το σχόλιο του προέδρου των δικηγόρων του Αιγίου, Γιώργου Μπέσκου, στο χθεσινό ρεπορτάζ της "Π", ότι "δικαστές λειτούργησαν σαν δημόσιοι υπάλληλοι". Αφού, όπως ενημέρωσε, 300 σελίδων υπόμνημα δεν φάνηκε να τους απασχολεί «προβαίνοντας χωρίς σθένος σε μία γραμματειακή πρακτική έκδοσης απόφασης». Ενώ άλλοι συνάδελφοί του πάντως μιλούσαν για «σημεία και τέρατα, που αντιβαίνουν ακόμα και στο ίδιο το Σύνταγμα».
ΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Σύμφωνα με τα δύο αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της "Π" χθες και προχθές, στην περιοχή της Αιγιάλειας έχει προκληθεί σάλος από τη συγκεκριμένη υπόθεση, μετά την απόφαση του Εφετείου Πατρών που αρχικά αφορούσε απαλλοτριωμένα οικόπεδα στην περιοχή Καμαρών απ' όπου πέρασε ο δρόμος. Με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να έχουν κληθεί να επιστρέψουν μέρος των αποζημιώσεων που έλαβαν προ δεκαετίας, που στο μεταξύ μπορεί να έχουν δαπανήσει - συνεπώς θα βγουν και οφειλέτες!
Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα, υπάρχουν περιπτώσεις ιδιωτών που καλούνται να επιστρέψουν έως και 1 εκατ. ευρώ, κάτι που εφόσον δεν πράξουν, κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων. Όχι μόνο από την περιοχή Καμαρών αλλά γενικότερα στην Αιγιάλεια, όποιων η γη χρησιμοποιήθηκε για να περάσει ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου - Πατρών.
Πηγή: Pelop.gr