Γιατί σταμάτησαν την εισαγωγή οι εταιρείες
Άγνωστο παραμένει αν και πότε θα έλθει στα νοσοκομεία το φάρμακο για τις χημειοθεραπείες των καρκινοπαθών το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη τις τελευταίες δέκα ημέρες με αποτέλεσμα να αναβάλλονται καθημερινά δεκάδες θεραπείες σε όλη την Ελλάδα.
Πρόκειται για το φάρμακο Σισπλατίνη το οποίο σταμάτησαν να εισάγουν οι φαρμακευτικές εταιρίες που προμηθεύουν το Ελληνικό Δημόσιο και τα ιδιωτικά Φαρμακεία.
Γιατί όμως σταμάτησαν την εισαγωγή;
Το φάρμακο είναι πολύ φθηνό, η τιμή του ανέρχεται στα 3 ευρώ. Ωστόσο οι εταιρίες έχουν ζητήσει αναπροσαρμογή τιμή καθώς το αγοράζουν από την παρασκευάστρια εταιρία του εξωτερικού περίπου 7 ευρώ! Το αγοράζουν 7 ευρώ και το πουλάνε 3!!! Είναι ενδεικτικό ότι στην Γερμανία η τιμή πώλησης του φαρμάκου είναι δεκαπλάσια απ’ ότι στην Ελλάδα.
Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του thebest.gr, οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ενημερώσει το Υπουργείο Υγείας από τον Σεπτέμβριο για την απόφαση τους να σταματήσουν την εισαγωγή του φαρμάκου. Πέρασαν δυο μήνες χωρίς κάποια πρωτοβουλία του Υπουργείου και φτάσαμε στο σημείο οι εταιρίες να υλοποιήσουν τις απειλές τους. Αποτέλεσμα; Δεκάδες ασθενείς σε όλη την Ελλάδα καθημερινά δεν μπορούν να κάνουν τη θεραπεία τους.
Και το πρόβλημα δεν είναι ότι ταλαιπωρούνται επισκεπτόμενοι το Νοσοκομείο χωρίς αποτέλεσμα.
Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους από την μη έγκαιρη διενέργεια της θεραπείας. «Είναι κρίσιμο να κάνετε τη θεραπεία σήμερα έως αύριο» ήταν η υπόδειξη του γιατρού ογκολόγου στο ΠΓΝΠ Ρίου σε καρκινοπαθή σήμερα Τρίτη το πρωί.
Και είναι γεγονός ότι ο Διευθυντής της Ογκολογικής, κ. Χαράλαμπος Καλόφωνος, η προϊστάμενη της Κλινικής κα Άννα Βήχα και η Διευθύντρια του Φαρμακείου, κα Αικατερίνη Τσιατά κάνουν ότι μπορούν για να βρουν λύση στο πρόβλημα.
Αλλά πρόκειται για πρόβλημα που μόνον το Υπουργείο μπορεί να λύσει. Κανείς άλλος. Και πώς μπορεί να το λύσει;
Είτε διαπραγματευόμενο με τις φαρμακευτικές εταιρείες μια πιθανή αύξηση της τιμής του φαρμάκου, είτε προχωρώντας το ίδιο στην εισαγωγή του φαρμάκου παρακάμπτοντας τις εταιρίες. Μέχρι στιγμής δεν γίνεται τίποτε και φυσικά την πληρώνουν οι καρκινοπαθείς.
Πηγή: TheBest.gr