Η διάβρωση των ακτών προχωρά ίσως και πιο γρήγορα από ότι φανταζόμαστε. Στην περιοχή της Σπιάντζας, μια ζώνη που το φαινόμενο είναι έντονο και λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται από τις εκβολές του ποταμού Αλφειού που επηρεάζουν εκατέρωθεν τις πλευρές.
Οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια είχαν επισημάνει πως οι περιοχές των ακτών που βρίσκονται κοντά στις εκβολές, στο δέλτα ποταμών είναι περισσότερο ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τη διάβρωση. Τα τελευταία χρόνια - με απλά λόγια - παρακολουθούμε την θάλασσα να “καταπίνει” αρκετά μέτρα ακτής κάθε χρόνο και στην περίπτωση της Σπιάντζας και ότι αυθαίρετα δομήθηκε και βρίσκεται εκεί.
Έτσι αρκετές “σειρές” με σπίτια χάθηκαν από τα μανιασμένα κύματα που ισοπέδωσαν μεγάλες κατασκευές και πλέον τα μπάζα αποτελούν τμήμα της θάλασσας. Οι έρευνες συγκρίνουν τα δεδομένα του παρελθόντος και φαίνεται ξεκάθαρα πως οι παραλίες χάνονται καθώς η θάλασσα επιστρέφει εκεί που βρισκόταν πριν από πάρα πολλά χρόνια.
Στην Ηλεία το δέλτα του Αλφειού είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Τις τελευταίες ημέρες η παραλία της “Γυφτοπάνενας” έχασε τουλάχιστον πέντε μέτρα, από εκεί που “έσκαγε” συνήθως το κύμα το χειμώνα. Έτσι και πάλι η θάλασσα “κατάπιε” μισογκρεμισμένα σπίτια, ενώ άρχισε να παρασύρει και άλλα, καθώς και τμήμα της ασφάλτου του κεντρικού δρόμου. Είναι πολύ πιθανό μέσα στο χειμώνα που διανύουμε να χαθούν κι άλλα μέτρα. Να σημειώσουμε πως οι εκβολές του Αλφειού από το 1945 έως σήμερα έχουν “οπισθοχωρήσει” περίπου 400 μέτρα. Αν αναλογιστούμε πως σε περίπου 75 χρόνια χάθηκαν 400 μέτρα, καταλαβαίνουμε πως τα πέντε μέτρα που έχουν χαθεί μόνο φέτος μαρτυρούν πως ο ρυθμός της διάβρωσης της ακτής έχει αυξηθεί ανησυχητικά.