Του Θέμη Μαντά
Ο πασίγνωστος ηθοποιός στο χώρο της υποκριτικής Τάκης Γιαννακόπουλος, τέχνη που υπηρέτησε με ταπεινότητα για πάνω από 40 χρόνια, κηδεύτηκε στο Χειμαδιό που το Νοέμβρη του 1944 αντίκρισε το πρώτο φως της δικής του ζωής, σε μία ταραγμένη και δύσκολη περίοδο.
Γιος των βιοπαλαιστών αείμνηστων Πέτρου (και ιεροψάλτης, εν ζωή, στον Ιερό ναό του Χειμαδιού Κωνσταντίνου και Ελένης) και της Ολυμπίας ήταν μέλος τετραμελούς οικογένειας με άλλα τρία αδέρφια την Τασία, την Κατερίνα και τον αείμνηστο Βασίλη, μεγάλωσε στο Χειμαδιό, μαθαίνοντας τα πρώτα γράμματα. Η μεγάλη δίψα του για μελέτη τον οδήγησε, στο περίφημο «Αρρένων Πύργου».
Αποφοιτώντας υπηρέτησε στο στρατό ως δόκιμος αξιωματικός και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη δραματική σχολή του Δημ. Κωνσταντινίδη.
Η συναισθηματική νόηση του αείμνηστου Τάκη (Δημήτρης), το ταλέντο του, οι άριστες ερμηνείες που εξέπεμπαν ήθος, καθιέρωσαν τον «Πυργιώτη» ηθοποιό σε όλα τα θεατρικά είδη που «ενσάρκωσε» πολλούς θεατρικούς χαρακτήρες. Υπηρέτησε το θέατρο με συνέπεια μέχρι που τα αναπνευστικά προβλήματα τον δυσκόλευαν ακόμη και να παρακολουθήσει τις σκηνοθετικές δουλειές που επέβλεπε.
Μπήκε στα «σπίτια» όταν η «παντοδύναμη» τηλεόραση του παρελθόντος έδειχνε τις τηλεοπτικές σειρές που οι οικογένειες παρακολουθούσαν και φυσικά στην περιοχή μας, ιδιαιτέρως στο Χειμαδιό και στο Καράτουλα που ήταν οι αδερφές του.
Μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με τους θιάσους:
Τζένης Καρέζη- Κ.Καζάκου στα έργα Ασπασία, Το μεγάλο μας τσίρκο, Ο εχθρός του λαού, Πολίτες β’ κατηγορίας κ.α .
Μινωτή-Κ. Παξινού στο έργο: Ο Λοχαγός του Κέπενικ.
Θεσσαλικό Θέατρο στα έργα: Η τύχη της Μαρούλας, Της Λαρίσης το Ποτάμι, Ο καλός στρατιώτης Σβέικ, Το χρυσό κλειδί, Δεσποινίς ετών 39).
Ο.Η.Θ (στα έργα : Το καλοκαίρι θα θερίσουμε, Χθες σήμερα αύριο, Πλούτος, Η Ιστορία του Αλή Ρέτζο, ο τελευταίος ασπροκόρακας , Παραμύθι χωρίς όνομα.)
Θέατρο Ηρακλείου Κρήτης στα έργα : Τάβλι , Παλιατσούρες, Η απαγωγή της Σμαράγδως, Κουραμπιέδες.
Θέατρο Μοντέρνοι καιροί στα έργα: Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές, Σχολείο Γυναικών. Θίασος Μάσκες στο έργο : Σπιάρχης.
Παλκοσένικο στα έργα: Ιππής, Χάσαμε τη θεία στοπ.
Θεατρικη σκηνή (στο έργο: Λάκης ο αρχηγός).
Δωδεκανησιακό Θέατρο στο έργο : Οιδίπους Τύραννος.
Δημοτικό θέατρο Ρόδου στα έργα : Ρωμαίος και Ιουλιέτα, ο άνθρωπος και τα όπλα, Η τύχη της Μαρούλας, Σχολείο Γυναικών.
Δημοτικό Θέατρο Βόλου στο έργο: Ο θρίαμβος του έρωτα .
Θέατρο Εμπρός (στο έργο: Ο σωσμένος).
Ελεύθερη αυλαία στο έργο: Στην άκρη της Πόλης.
Θίασος Κ. Καζάκου στο έργο ο Θάνατος του εμποράκου.
ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (στα έργα: Οι μικροαστοί, Δον Καμίλλο, Σπασμένη Στάμνα, Υπηρέτης δύο αφεντάδων, Στέλλα Βιολάντη, Το παιχνίδι της τρέλλας και της φρονιμάδας, Το χρυσό κλειδί, Δεν υπάρχει ρόλος για σας).
Έπαιξε στο έργο ‘’Οι κυνικοί ξανάρχονται’’ σε σκηνοθεσία του Νίκου Καλογερόπουλου και σε πολλές άλλες παραστάσεις .
‘Επαιξε σε τηλεοπτικές σειρές όπως οι: «Η μανιάτισσα» , «Η κυρία Ντορεμί», «Η ώρα η καλή», «Θεόφιλος», «Μυρτώ», «Πέτρινα χρόνια» , «Σκληρή Γη» σε κινηματογραφικές ταινίες και συμμετείχε σε ραδιοφωνικές εκπομπές.
Σκηνοθέτησε ερασιτεχνικούς και επαγγελματικους θιάσους στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με τα έργα : «Ο κύκλος με την Κιμωλία» , «Το χρυσό κλειδί» και εδώ στον Πύργο στη Θεατρική ομάδα με το «Δον Καμίλο» και το «Ο Μίδας έχει αυτιά Γαιδάρου» τα τελευταία χρόνια.
Ο αείμνηστος Γιαννακόπουλος δίδαξε σε πάμπολλα θεατρικά εργαστήρια το αντικείμενο της υποκριτικής.
Η κηδεία του έγινε το απόγευμα της 23ης Δεκεμβρίου όπου τα αδέρφια του, η κοινότητα του Χειμαδιού, πολλοί φίλοι του από τον Πύργο και τις γύρω περιοχές, αρκετοί επώνυμοι και λιγότερο επώνυμοι ηθοποιοί που εκτίμησαν- και το χαρακτήρα του-που ήρθαν από πολλά μέρη της χώρας, τον συνόδευσαν στην τελευταία πράξη της ζωής του.
* Τα αδέρφια του: οικογένειες Τρυφωνοπούλου και Κουρκουμέλη, τα ανίψια του και τα ξαδέρφια του -μέσω του ilialive.gr - ευχαριστούν θερμά όλους όσοι τους συμπαραστάθηκαν στο πένθος τους.