Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2019 18:58

Σοκαριστικά στοιχεία: 2.563 περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις στη Δυτική Ελλάδα

Γράφτηκε από τον

Κατά 2.563 υπερτερούσαν οι θάνατοι έναντι των γεννήσεων το 2018 στη Δυτική Ελλάδα, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν καθώς περίπου οι ίδιοι ρυθμοί παρατηρούνται στο σύνολο της χώρας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει μέσω του thebest.gr ο Ειδικός Ιατρός Εργασίας, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Επαγγελματικής Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιώργος Ραχιώτης, οι γεννήσεις και οι θάνατοι στους τρεις Νομούς της Δυτικής Ελλάδας το 2018 είχαν ως εξής:

-Αχαΐα: Γεννήσεις: 2.533, Θάνατοι:3.257 (-724)

-Αιτωλοακαρνανία: Γεννήσεις:1.493, Θάνατοι: 2.456 (-963)

-Ηλεία: Γεννήσεις: 976, Θάνατοι: 1.852 (-876)

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε ο κ. Ραχιώτης και ο συνεργάτης τους Μαιυτήρας-Γυναικολόγος, Στέφανος Χανδακάς, το δυσοίωνο μήνυμα αυτής της πανελλαδικής τάσης είναι η βαθιά γήρανση του πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες, καθώς προβλέπεται ότι το 36% των κατοίκων της Ελλάδας το 2050 θα είναι άνω των 65 ετών.

Και τούτο καθώς η χώρα βρίσκεται από το 2011 σε έντονο καθοδικό ρυθμό μείωσης του πληθυσμού της, χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων για πρώτη φορά μετά την περίοδο της Κατοχής του 1944. Χαρακτηριστικό είναι ότι το έτος 2017 στην Ελλάδα είχαμε 88.553 γεννήσεις και 124.501 θανάτους. "Ο πληθυσμός στη χώρα μας αναμένεται να φτάσει τα 8 εκατ. το 2050, με βάση ένα συντηρητικό σενάριο" ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του ο Στέφανος Χανδακάς

Οι Ραχιώτης και Χανδακάς, προσέγγισαν το φλέγον δημογραφικό πρόβλημα, όπως καταγράφεται στην Ελλάδα και προσπάθησαν να αναδείξουν την ανάγκη εύρεσης μιας κεντρικής λύσης του προβλήματος που θα δώσει κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ώθηση στη χώρα μας.

Τόνισαν ότι η Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλά στην κατάταξη της Ευρώπης σχετικά με την υιοθέτηση πολιτικών στήριξης της μητρότητας, της οικογένειας και της γονιμότητας, υπογραμμίζοντας ότι κύριος στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ενίσχυσης των ζευγαριών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Ο κ. Χανδακάς, εστίασε κυρίως στη σημασία της υπογεννητικότητας και στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η κοινωνία να ξεπεράσει τα εμπόδια που διατηρούν χαμηλό ρυθμό γεννήσεων τα τελευταία χρόνια.

Όπως είπε, ο ολικός δείκτης αναπαραγωγής, ο οποίος υποδηλώνει τον αριθμό των παιδιών που αποκτάει κάθε γυναίκα στη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ηλικίας, μεταβλήθηκε από 1,31 που ήταν το 2004, σε 1,5 το 2008 και 2009, ενώ μειώθηκε ξανά σε 1,35 το 2017.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης, η ηλικία απόκτησης του πρώτου παιδιού από τις Ελληνίδες, η οποία από τα 28,8 έτη που ήταν το 2008, μετατέθηκε στα 30,3 έτη το 2016. Το πιο δυσοίωνο μήνυμα, όμως, συνοψίζεται στη βαθιά γήρανση του πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες, καθώς προβλέπεται ότι το 36% των κατοίκων της Ελλάδας το 2050 θα είναι άνω των 65 ετών.

Το ποσοστό αυτό αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα μας, αν ληφθεί υπόψη ότι τη δεκαετία του ΄70 ήταν 6% και στις μέρες μας υπολογίζεται στο 18-20%.

Στις αιτίες του δημογραφικού προβλήματος οι δύο ομιλητές εστίασαν στην οικονομική κρίση, που πυροδότησε μια διαδικασία σημαντικής μείωσης του πληθυσμού της χώρας, την Μετανάστευση, που επιδεινώνει το πρόβλημα, αφαιρώντας σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της χώρας σε αναπαραγωγική ηλικία που υπολογίζεται περίπου σε 400.000 νέους από το 2011 και το άνισα κατανεμημένο νοσοκομειακό και μαιευτικό δίκτυο, που δυσκολεύει την πρόσβαση στις υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κρυμμένα κόστη.

Οι συνέπειες που προκύπτουν από τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της χώρας μας έχουν κοινωνικό και οικονομικό χαρακτήρα: Γήρανση του πληθυσμού, μείωση εργατικού δυναμικού και επιβάρυνση του ασφαλιστικού συστήματος και κατάρρευση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Πηγή: TheBest.gr - Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ - Photo by Javier de la Maza on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2019 20:30

Σχετικά Άρθρα

  • Ο Κούγιας κάλεσε την Πισπιρίγκου σε αναπαράσταση για το θάνατο της Μαλένας - Τι είπε ο ιατροδικαστής
    Ο Κούγιας κάλεσε την Πισπιρίγκου σε αναπαράσταση για το θάνατο της Μαλένας - Τι είπε ο ιατροδικαστής

    Κάθε ενδεχόμενο η Μαλένα Δασκαλάκη να κατέληξε λόγω ηπατικής ανεπάρκειας απέκλεισε σήμερα ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας καταθέτοντας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για την υπόθεση θανάτου των δυο μικρότερων παιδιών της οικογένειας, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισής της κάλεσε την κατηγορουμένη σε μια άτυπη «αναπαράσταση» του τρόπου με τον οποίο προκλήθηκε -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- η ασφυξία στο παιδί.

    Καταθέτοντας στο δικαστήριο ο κ. Καλόγρηας έβαλε ευθέως κατά όσων έχει υποστηρίξει η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα, η οποία προσδιόρισε την ηπατική ανεπάρκεια ως αιτία θανάτου της Μαλένας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ένα ιστολογικό εύρημα δεν μπορεί να σημαίνει ηπατική ανεπάρκεια. Ούτε η ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να είναι αιτία αιφνίδιου θανάτου... Το παιδί δεν είχε ηπατική ανεπάρκεια. Από την εικόνα ενός ευδιάθετου και ζωηρού παιδιού και χωρίς ίκτερο δεν υπάρχει περίπτωση το παιδί αυτό να είχε ηπατική ανεπάρκεια. Είναι εσφαλμένη αιτία θανάτου».

    Όταν μάλιστα η πρόεδρος του δικαστηρίου περιέγραψε τα όσα κατέθεσε η Χριστίνα Τσάκωνα ως προς την αιτία θανάτου του παιδιού, ο κ. Καλόγρηας σχολίασε δηκτικά:

    «Παθαίνω επιστημονικό ίλιγγο...».

    Νωρίτερα, κατά την εξέταση του ιατροδικαστή Νίκου Καρακούκη, ο συνήγορος της κατηγορούμενης, Αλέξης Κούγιας κάλεσε τη Ρούλα Πισπιρίγκου σε μια άτυπη «αναπαράσταση» για να καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο φέρεται να προκάλεσε την ασφυξία η κατηγορούμενη.

    Κούγιας: Θα το κάνω στην κ. Πισπιρίγκου.

    Πισπιρίγκου: Να γυρίσω όπως ήταν η Μαλένα;

    Κούγιας: Εδώ όπως είναι το χέρι (ψηλά στη μύτη) μπορώ να κλείσω τη μύτη ;

    Πρόεδρος: Μην το κάνετε γιατί έχει και ζέστη…

    Κούγιας: Όλοι θα το κάνετε. Εδώ κρίνεται η ανθρώπινη ελευθερία. Προσπαθώ να το κάνω με οποιοδήποτε τρόπο.

    Μάρτυρας: Είναι εκδορές.

    Κούγιας: Είπε κανείς ότι δεν έχει κοκκινίλα;

    Μάρτυρας: Αν πάει και το άλλο χέρι κλείνουν οι αεροφόροι

    Κούγιας: Δηλαδή θα διαλέξει αυτό τον τρόπο ;

    Μάρτυρας : Ο δράστης δεν διαλέγει, διαλέγει να κλείσει το στόμα … αφού δεν
    μπορούμε να συνεννοηθούμε

    Κούγιας: Θα πιέζω με όλη μου τη δύναμη στο σημείο που δεν κλείνει;

    Μάρτυρας: Αυτό κοιτάει ο δράστης…

    Κούγιας : Θα το κάνουν όλοι .

    Μάρτυρας : Να προσέξουν να μην πάθουν καμία ζημιά …

    Κούγιας : Τι ζημιά να πάθουν, ζημιά έχει πάθει μόνο η κατηγορούμενη. Ξέρετε αν η κατηγορούμενη είχε νύχια;

    Μάρτυρας: Αν είχε κάποιος γάντια δεν θα μπορούσε να γίνει.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Το ετήσιο συνέδριο του Γερμανικού ταξιδιωτικού οργανισμού BEST REISEN στη Δυτ. Ελλάδα
    Το ετήσιο συνέδριο του Γερμανικού ταξιδιωτικού οργανισμού BEST REISEN στη Δυτ. Ελλάδα

    Με αφορμή το συνέδριο του στρατηγικού συνεργάτη Best – Reisen στην Κυλλήνη, τα στελέχη της TUI επέλεξαν να δώσουν δυναμικό «παρών» στις εργασίες του, που έλαβαν χώρα από τις 18 έως τις 22 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή των πλέον επιδραστικών εκπροσώπων της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Στο συνέδριο βρέθηκαν ταξιδιωτικοί πράκτορες - συνεργάτες του Γερμανικού ταξιδιωτικού οργανισμού BEST REISEN ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στην Ελλάδα.

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος δήλωσε σχετικά: «η επιλογή αυτή του Γερμανικού ταξιδιωτικού Οργανισμού BEST REISEN αποτελεί απόδειξη ότι η Δυτική Ελλάδα αναβαθμίζεται ως τουριστικός προορισμός και πλέον βρίσκεται στις κύριες επιλογές των μεγάλων ταξιδιωτικών οργανισμών του εξωτερικού. Το τριήμερο του συνεδρίου η Grecotel, με το Riviera Olympia & Aqua Park στην Κυλλήνη αποτέλεσε σημαντικό πυλώνα εξωστρέφειας και προβολής της Δυτικής Ελλάδας, φιλοξενώντας τα ανώτατα στελέχη της μεγαλύτερης εταιρείας αναψυχής, ταξιδιών και τουρισμού στον κόσμο, της TUΙ. Αποτελεί ευτυχή συγκυρία ότι εντός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται τέτοιες μεγάλες μονάδες και αποτελεί στρατηγικό στόχο η επιδίωξη για προσέλκυση νέων επενδύσεων, οι οποίες αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την αναβάθμιση της θέσης της Ολυμπιακής Γης και του τουριστικού της προϊόντος στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη».

    best reisen dut ella 2

    best reisen dut ella 3

    best reisen dut ella 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δίκη Πισπιρίγκου: «Ασφυκτικός ο θάνατος της Μαλένας, οι εκδορές στο πρόσωπό της έγιναν εν ζωή από γυμνά νύχια»
    Δίκη Πισπιρίγκου: «Ασφυκτικός ο θάνατος της Μαλένας, οι εκδορές στο πρόσωπό της έγιναν εν ζωή από γυμνά νύχια»

    Υπενθυμίζεται ότι ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης, μαζί με τον συνάδελφό του Νίκο Καλόγρηα, έχουν διαγνώσει ασφυκτικό θάνατο της Μαλένας, αλλά και της Ίριδας Δασκαλάκη, όντες οι άνθρωποι που «έδειξαν» τη Ρούλα Πισπιρίγκου

    Με τη Ρούλα Πισπιρίγκου να είναι απούσα από το εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, συνεχίστηκε σήμερα στο ακροατήριο η κατάθεση του ιατροδικαστή Νίκου Καρακούκη σχετικά με το θάνατο της Μαλένας Δασκαλάκη, κόρης της κατηγορούμενης μητέρας από την Πάτρα.
    Με την έναρξη της κατάθεσής του ο κ. Καρακούκης, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Νίκο Καλόγρηα διέγνωσαν ασφυκτικό θάνατο της Μαλένας αλλά και της Ίριδας Δασκαλάκη, παρέδωσε στη πρόεδρο του δικαστηρίου έγγραφο που εκείνη του είχε ζητήσει σχετικά με τις νεκροτομές που έχει κάνει. «Έχω κάνει από τον Ιούλιο του 2013 περί τις 2,600 νεκροτομές», ανέφερε ο κ. Καρακούκης παραδίδοντας το σχετικό έγγραφο στη πρόεδρο.
    Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο ιατροδικαστής (ο οποίος βρίσκεται στο ακροατήριο για δεύτερη δικάσιμο) δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από τη πρόεδρο του δικαστηρίου, σχετικά με τις συνθήκες θανάτου της Μαλένας αλλά και τις εκδορές που εντοπίστηκαν στο προσωπάκι του παιδιού.
    Απαντώντας ο κ. Καρακουκης κατέθεσε πως τα τραύματα που εντοπίστηκαν στο παιδί έγιναν εν ζωή και όχι μετά το θάνατο του. «Οι εκδορές στη Μαλενα έχουν προκληθεί με γυμνά νύχια. Είναι κόκκινες άρα είναι εν ζωή αντίδραση», είπε ο μάρτυρας.
    Συνεχίζοντας ο κ. Καρακούκης σημείωσε ότι ο ασφυκτικός θάνατος στα μικρά παιδιά δεν αφήνει ευρήματα. Ο λόγος, όπως εξήγησε ο μάρτυρας, είναι ότι τα παιδιά δεν μπορούν να αντιδράσουν, όπως ένας ενήλικας, άρα δεν φέρουν κακώσεις. «Όπου υπάρχει πανί δεν έχουμε κακώσεις», είπε ακόμη ο μάρτυρας απαντώντας σε άλλη γενική σχετική ερώτηση της προέδρου.

    Την ίδια στιγμή ο κ. Καρακούκης απέκλεισε το ενδεχόμενο τα τραύματα στο προσωπάκι της Μαλένας να προκλήθηκαν από το ίδιο το παιδί (δηλαδή να γρατζουνίστηκε μόνο του).

    Πρόεδρος: Πείτε μας για το εντύπωμα στο μάγουλο του παιδιού ;
    Μάρτυρας: Είναι από πίεση, είναι εν ζωή γενόμενο, θα μπορούσε να προέλθει από χέρι, από παλάμη.
    Πρόεδρος: Αυτά τα τραύματα θα μπορούσαν να γίνουν κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ;
    Μάρτυρας: Όχι, το παιδί ήταν νεκρό μισή ώρα πριν. Τι τραύμα να δημιουργηθεί; Δεν είχαμε κυκλοφορία αίματος, η καρδιά του παιδιού είχε σταματήσει, δεν υπήρχε τίποτα.
    Πρόεδρος: Ο κ. Τσαντίρης (σ.σ. επίσης μάρτυρας- ιατροδικαστής) έχει καταθέσει ότι ακόμα και μισή ώρα μετά το θάνατο μπορεί να δημιουργηθεί τραύμα και να τρέξει αίμα...
    Μάρτυρας: Δεν υπάρχει αυτό. Τι να πω εγώ τώρα για αυτό το επιχείρημα; Σας έδωσα το βιβλίο του Κουτσελίνη που μας έμαθε γράμματα.
    Πρόεδρος: Θα μπορούσαν αυτά τα σημάδια να είναι από τη μάσκα που μπήκε στο παιδί κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ;
    Μάρτυρας: Όχι. Η μάσκα είναι από σιλικόνη και είναι και πιο πλατιά. Άρα ακόμη και αν υποθέσουμε ότι προκάλεσε τραύματα, αυτά δεν θα ήταν σε αυτά τα σημεία στο πρόσωπο του παιδιού.
    Πρόεδρος: Μπορεί να έγινε από το αυτοκόλλητο που μπήκε στο παιδί;
    Μάρτυρας: Όχι βέβαια.

    Ακόμη, κατά τη διάρκεια της σημερινής κατάθεσής του ο κ. Καρακούκης απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο ο θάνατος της Μαλένας να οφείλεται σε ηπατική ανεπάρκεια, όπως είχε διαγνώσει αρχικά η συνάδελφος του Χριστίνα Τσάκωνα.

    «Αν υπήρχε ηπατική ανεπάρκεια το πρώτο που θα εμφάνιζε το παιδί είναι ίκτερος στα μάτια, κάτι που δεν είχε εμφανίσει», σημείωσε ο κ. Καρακούκης για να αποκλείσει ακόμη και το ενδεχόμενο στο θάνατο του κοριτσιού να έπαιξε ρόλο κάποια φλεγμονή.

    «Ένα παιδί με φλεγμονή δε θα έπαιζε λίγο πριν το θάνατό του, δεν θα είχε όρεξη αν μη τι άλλο. Το είχαν ακροαστεί το παιδί και το είχαν εξετάσει λίγο πριν οι γιατροί και δεν βρήκαν τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας για να προσθέσει: "Το κοριτσάκι δεν είχε κανένα παθολογικό εύρημα, ούτε τοξικολογικό. Έχουμε όμως τα υπόλοιπα ευρήματα - συμφόρηση, κενωτοπιώδη εκφύλιση, κυάνωση και κακώσεις. Όλα αυτά τα στοιχεία συνδυαζόμενα παραπέμπουν μόνο σε ασφυκτικό θάνατο».

    Πρόεδρος: Αποκλείεται δηλαδή παθολογική αιτία;
    Μάρτυρας: Ναι εκ των πραγμάτων, γιατί δεν έχουμε παθολογικά ευρήματα ούτε τοξικολογικά.
    Πρόεδρος: Πάμε στην καρδιά... Μπορεί να είχε πρόβλημα;
    Μάρτυρας: Αποκλείεται πρόβλημα με τη καρδιά. Αποκλείεται από το ευρήματα ...
    Πρόεδρος: Αν είχε μια βαριά αρρυθμία;
    Μάρτυρας: Μια βαριά αρρυθμία για να οδηγήσει σε θάνατο, θα πρέπει να έχει παθολογικό υπόστρωμα, που εδώ δεν υπήρχε.

    Εισαγγελέας: Υπάρχει περίπτωση τα συμπτώματα από τυχόν ηπατική ανεπάρκεια στη Μαλένα να εκδηλώθηκαν ενώ το παιδί κοιμόταν και για αυτό να μην έγιναν αντιληπτά; Σας ρωτάω γιατί αυτά έχουν ειπωθεί εδώ...
    Μάρτυρας: Η ηπατική ανεπάρκεια είναι μια θορυβώδης κατάσταση, το αποκλείω... Εγώ πάντως ουδέποτε έχω εντοπίσει ως εύρημα κενοτοπιώδη εκφύλιση σε ηπατική ανεπάρκεια. Η κυρία Τσάκωνα είχε ένα εύρημα, τη κενοτοπιώδη εκφύλιση και την απέδωσε σε ηπατική ανεπάρκεια. Διαφώνησα και η διαφωνία μας είναι εύλογη νομίζω.

    Η εξέταση του κ. Καρακούκη θα συνεχιστεί αύριο. Μάλιστα, λίγο πριν τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης η πρόεδρος ανέφερε ότι για αύριο έχει κληθεί να καταθέσει και ο κ. Καλόγρηας.
    Πηγη: Protothema.gr
  • Η κλιματική κρίση προκάλεσε 68.000 θανάτους στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2022
    Η κλιματική κρίση προκάλεσε 68.000 θανάτους στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2022

    Η κλιματική κρίση προκάλεσε το θάνατο 68.000 ανθρώπων κατά τη διάρκεια του καυτού καλοκαιριού του 2022, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη.

    Η έρευνα αυτή, που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), καταδεικνύει ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον μια μελλοντική απειλή αλλά μια παρούσα κρίση που επηρεάζει άμεσα την ανθρώπινη υγεία και τη θνησιμότητα.

    Με την κλιματική αλλαγή να είναι υπεύθυνη για περισσότερους από τους μισούς θανάτους λόγω καύσωνα το καλοκαίρι του 2022, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές κλιματικές πολιτικές είναι επιτακτική.

    Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ρύπανση από άνθρακα και άλλους αέριους ρύπους συνέβαλαν στο δραματικό ύψος της θερμοκρασίας που έφτασε σε κρίσιμα επίπεδα στην Ευρώπη.

    Αν οι εκπομπές ρύπων ήταν χαμηλότερες, περίπου 38.000 ζωές θα είχαν σωθεί.

    Η ανισότητα στην επίδραση του καύσωνα του 2022 ήταν επίσης εμφανής, καθώς οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, οι γυναίκες και οι κάτοικοι του Νότου επλήγησαν δυσανάλογα περισσότερο, ενώ οι κίνδυνοι για τις πιο φτωχές περιοχές, όπως η Αφρική και η Ασία, είναι ακόμη πιο έντονοι.

    Με τον πλανήτη να κατευθύνεται προς μια άνοδο της θερμοκρασίας κατά 3°C μέχρι το τέλος του αιώνα, αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, τα θερμά καλοκαίρια αναμένεται να γίνουν περισσότερο επικίνδυνα από τους ψυχρούς χειμώνες.

    Η νέα αυτή πραγματικότητα τονίζει την ανάγκη για μέτρα πρόληψης, όπως ενισχυμένα δίκτυα υγείας και καλύτερη διαχείριση πόρων, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι που φέρνει η υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Eurostat: Πάνω από 1 στους 5 Ευρωπαίους απειλείται με φτώχεια - Στο «κόκκινο» η Δυτ. Ελλάδα
    Eurostat: Πάνω από 1 στους 5 Ευρωπαίους απειλείται με φτώχεια - Στο «κόκκινο» η Δυτ. Ελλάδα

    Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού

    Πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού της ΕΕ βρίσκεται επί του παρόντος σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, αναφέρει σε νέα έκθεση η Eurostat για τις συνθήκες διαβίωσης. Το έγγραφο υπογραμμίζει επίσης τεράστιες εισοδηματικές ανισότητες στις χώρες της Βαλτικής και στη νότια Ευρώπη.

    Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τις συνθήκες διαβίωσης αναφέρουν ότι υπάρχουν 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, συγκεκριμένα το 21,4% του πληθυσμού της.

    Οι αριθμοί δείχνουν μικρή βελτίωση από το 2022, όταν το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 21,6%.

    Το σύνολο δεδομένων προσδιορίζει 19 περιοχές σε όλο το ευρωπαϊκό μπλοκ όπου το ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό υπερβαίνει το 35%, με πολλά από αυτά στη Βουλγαρία, τη νοτιοδυτική Ελλάδα, τη νότια Ισπανία και τη νότια Ιταλία — την περιοχή των Βρυξελλών του Βελγίου καθώς και το νοτιότερο καντόνι της Ελβετίας.

    Το έδαφος με το μεγαλύτερο μερίδιο είναι το γαλλικό διαμέρισμα της Γουιάνας (60,3%), ακολουθούμενο από τη νότια ιταλική περιφέρεια της Καλαβρίας (48,6%), τη νοτιοανατολική Ρουμανία (45,3%) και μια άλλη ιταλική περιφέρεια, την Καμπανία (44,4%).

    Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

    Η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα συγκαταλέγονταν στην χειρότερη κλίμακα της ΕΕ με τις περιφέρειες των οποίων οι πολίτες αντιμετωπίζουν τέτοιους κινδύνους σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο από το 35%.

    https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/10/eurostat-1-83x85.jpg 83w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/10/eurostat-1-768x790.jpg 768w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/10/eurostat-1.jpg 804w" data-sizes="(max-width: 583px) 100vw, 583px" pinger-seen="true" sizes="(max-width: 583px) 100vw, 583px" srcset="https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/10/eurostat-1-583x600.jpg 583w, /https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/10/eurostat-1-83x85.jpg 83w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/10/eurostat-1-768x790.jpg 768w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/10/eurostat-1.jpg 804w" />

    Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, καταγράφηκαν το 2023 στην Πελοπόννησο (35,7%), στη Δυτική Ελλάδα (35,2%), στη Δυτική Μακεδονία (32,7%), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (31,9%) και στο Βόρειο Αιγαίο (30,4%). Στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 22,7%.

    Κοινωνική ανισότητα

    Σε περίπου τις μισές χώρες της ΕΕ, τα παιδιά αντιπροσωπεύουν την κατηγορία με το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

    Η Eurostat εξέτασε επίσης τους συντελεστές ανισότητας όσον αφορά το διαθέσιμο εισόδημα ανά κάτοικο.

    Η Βουλγαρία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της ΕΕ με τον υψηλότερο συντελεστή ανισότητας (37,2), ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (35,7), τη Λετονία (34,0), την Πορτογαλία (33,7), τη Μάλτα (33,0), την Εσθονία (31,8) και την Ελλάδα (31,8).

    Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη και χώρες εκτός ΕΕ, το έθνος με το υψηλότερο ποσοστό εισοδηματικής ανισότητας είναι η Τουρκία (44,2).

    Χειρότερη η κατάσταση στις πρωτεύουσες

    Το 2023, οι άνθρωποι που ζούσαν στις πρωτεύουσες ορισμένων χωρών της ΕΕ ήταν γενικά λιγότερο πιθανό να διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτή η διαφορά ήταν πιο έντονη στη Ρουμανία, όπου το εθνικό ποσοστό ήταν 32%, σε σύγκριση με μόλις 12,3% στο Βουκουρέστι.

    Ομοίως, στην Πολωνία, το εθνικό ποσοστό ήταν 16,3%, ενώ στην περιφέρεια της Βαρσοβίας ήταν μόνο 8,9%. Στην Κροατία, ο εθνικός δείκτης ήταν 20,7%, ενώ στο Ζάγκρεμπ ήταν 11,9%.

    Πηγή: in.gr - Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

  • Θάνατοι βρεφών στην Αμαλιάδα: «Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη τις 5 δικογραφίες»
    Θάνατοι βρεφών στην Αμαλιάδα: «Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη τις 5 δικογραφίες»

    «Δεν ανακρίνεται κανένας, δεν κατηγορούμε κανέναν για αυτούς τους θανάτους», λέει για την υπόθεση με τα νεκρά βρέφη σε Αμαλιάδα και Αχαΐα η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ

    Συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα η υπόθεση με τους θανάτους των βρεφών σε Αμαλιάδα και Αχαΐα, μια υπόθεση που ήρθε στο φως μετά τον θάνατο του τελευταίου βρέφους, ενός αγοριού 15 μηνών, που έφυγε από τη ζωή στις 5 Αυγούστου.

    Γίνεται λόγος για ανεξήγητους θανάτους 5 μωρών και υποδεικνύεται η 24χρονη Ειρήνη που και η ίδια θρηνεί δύο παιδιά, ως αυτή που ήταν παρούσα στα τραγικά περιστατικά.

    «Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη τις 5 δικογραφίες που έχει σχηματίσει η ΕΛ.ΑΣ. και το ιστορικό κάθε παιδιού συμπεριλαμβάνεται στις δικογραφίες»

    Το πρώτο μωρό της 24χρονης, ένα κοριτσάκι μόλις 19 ημέρων πέθανε στις 19 Ιουνίου 2022, το δεύτερο κοριτσάκι δύο μηνών πέθανε στις 17 Οκτωβρίου 2023, στις 5 Αυγούστου του 2024 πέθανε το αγοράκι 15 μηνών της καλύτερης φίλης της Ειρήνης με την οποία συγκατοικούν ενώ η τέταρτη καταγγελία αφορά παιδί άλλης φίλης της 24χρονης που έφυγε από τη ζωή, το 2021.

    Το πέμπτο μωρό ήταν αδερφάκι της Ειρήνης που πέθανε όταν εκείνη ήταν 14 ετών.

    «Για κανένα από τα παιδιά δεν υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας»

    «Για κανένα από τα παιδιά δεν υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας», επιμένει η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου (στο MEGA), και σημειώνει:

    «Και για τις πέντε περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες. Για τον θάνατο του 2021 δικογραφικά δεν φαίνεται πουθενά η παρουσία αυτής της γυναίκας πριν τον θάνατο του βρέφους. Φαίνεται μόνο στον θάνατο των δικών της παιδιών όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό και στον τελευταίο θάνατο που το αποδέχεται και η ίδια ότι ήταν μαζί με το μωρό που ‘κατέληξε’».

    «Δεν ανακρίνεται κανένας, δεν κατηγορούμε κανέναν για αυτούς τους θανάτους. Όταν μιλάμε για βρέφη, βοήθεια στην Αστυνομία πρέπει να δώσουν οι επιστήμονες. Δεν υπήρχε αναφορά από τους γιατρούς ότι κάποιο παιδί έφτασε κακοποιημένο. Όταν οι ιατροδικαστές αποκλείουν κατά κάποιον τρόπο την εγκληματική ενέργεια, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να διαπιστωθεί αν τελικά υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας», συμπληρώνει.

    «Για κανένα από αυτά τα παιδιά δεν υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας. Εισαγγελική έρευνα γίνεται. Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη τις 5 δικογραφίες που έχει σχηματίσει η ΕΛ.ΑΣ. και το ιστορικό κάθε παιδιού συμπεριλαμβάνεται στις δικογραφίες. Δεν υπάρχει λόγος να κληθούν εκ νέου οι γυναίκες αν δεν διαταχθεί κάποια έρευνα», προσθέτει.

    «Είναι όλα καταγεγραμμένα»

    Η 24χρονη Ειρήνη που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων και η ίδια έχει χάσει τα δύο παιδιά της, υποστηρίζει πως είναι ανοιχτή σε έρευνα και δεν έχει κανέναν φόβο.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, την οποία ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών για τον θάνατο των βρεφών.

    «Κανένας δεν ξέρει μέχρι τώρα αν πραγματικά ξέρει κανείς τι έχει συμβεί. Όταν κάποιος πάει στο νοσοκομείο τα πάντα καταγράφονται, επομένως θα είναι πολύ εύκολο, αφού ζητούν τώρα στοιχεία όλοι, να πάνε στο νοσοκομείο και να πάρουν τα στοιχεία. Είναι όλα καταγεγραμμένα», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

    Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Τι είναι η πνευμονίτιδα

    Πολύς λόγος γίνεται στο μεταξύ για την πνευμονίτιδα. Μεταδίδεται ότι στα τρία από τα πέντε παιδιά που κατέληξαν καταγράφεται ως διάγνωση η διάμεση πνευμονίτιδα, ενώ για τον μικρό Παναγιώτη που πέθανε τον Αύγουστο, η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ότι ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

    Ο Γρηγόρης Λέων, ιατροδικαστής και πρόεδρος ιατροδικαστών, εξήγησε μιλώντας στο MEGA, τι είναι η διάμεση πνευμονίτιδα.

    «Είμαι σίγουρος πως η συγκεκριμένη διάγνωση πρέπει να έχει βγει από την ιστοπαθολογική εξέταση. Είναι ένας γενικός όρος, δεν δηλώνει παθολογία αλλά μπορεί να συνδεθεί με μία σειρά παθολογιών. Είναι μία αντίδραση των πνευμόνων σε κάτι. Για να μιλήσουμε για λοίμωξη θα είχαμε μία διαφορετική εικόνα. Αν υπήρχε κάποια παθολογία θα είχε αναδειχτεί. Η πνευμονίτιδα μπορεί να προκληθεί από εξωτερική αιτία. Δεν σημαίνει αιτία θανάτου. Πρέπει να δούμε και τα άλλα ευρήματα. Για παράδειγμα ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει αντίδραση των πνευμόνων».

    Πηγή: In.gr

  • Τροποποίηση χρονικής περιόδου απαγόρευσης χρήσης πυρός έως 15/11/2024
    Τροποποίηση χρονικής περιόδου απαγόρευσης χρήσης πυρός έως 15/11/2024

    Μετά από σχετικές εισηγήσεις των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομών Αχαΐας, Ηλείας, Αιτ/νίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς, υπογράφηκε από τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων με έδρα τη Πάτρα, Υποστράτηγο Π.Σ. Δημήτριο Γεωργανά, Απόφαση για την επέκταση της χρονικής περιόδου απαγόρευσης χρήσης πυρός έως 15-11-2024, στις εκτάσεις που αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής της 9/2024 Πυροσβεστικής διάταξης, για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τις Π.Ε. Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τις Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης και Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων και τις νήσους Κύθηρα, Σπέτσες, Πόρο, Ύδρα της Περιφέρειας Αττικής.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Διαφωνία ιατροδικαστών για την Μαλένα - «Δεν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια σε μια ημέρα»
    Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Διαφωνία ιατροδικαστών για την Μαλένα - «Δεν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια σε μια ημέρα»

    Ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης απέκλεισε την πιθανότητα να εξέπνευσε από ηπατική ανεπάρκεια η Μαλένα Δασκαλάκη

    Με την κατάθεση του ιατροδικαστή Νίκου Καρακούκη συνεχίστηκε σήμερα (24/10) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας.
    Ο κ. Καρακούκης, ο οποίος δεν ολοκλήρωσε την κατάθεσή του σήμερα και θα συνεχίσει στις 30 Οκτωβρίου, ανέφερε πως η Μαλένα Δασκαλάκη δεν μπορεί να έφυγε από τη ζωή από ηπατική ανεπάρκεια, όπως είχε διαγνώσει αρχικά η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα.
    Ο μάρτυρας, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Νίκο Καλόγρηα έχει αποδώσει το θάνατο τόσο της Μαλένας όσο και της Ίριδας Δασκαλάκη σε ασφυξία, δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από την πρόεδρο του δικαστηρίου σχετικά με τα βήματα της έρευνάς του αναφορικά με το θάνατο των κοριτσιών.
    - Πρόεδρος: Στο διάστημα της έρευνας σας με ποιους είχατε επικοινωνία;

    - Μάρτυρας: Με την κ. Τσάκωνα, Ο κ. Αγαπητός είχε συνταξιοδοτηθεί και είχε δώσει διάφορες συνεντεύξεις και έλεγε για ασφυξία. Τα είχε αποτυπώσει εγγράφως. Είχε δώσει την ιστολογική του έκθεση στην κ. Τσάκωνα. Εμείς ήμασταν σίγουροι για τα ευρήματα που ανέγραψε. Εδώ δεν είχε πρόβλημα διαγνωστικό, η έκθεσή του δεν μας προβλημάτισε. Η ηπατική ανεπάρκεια όμως της κ. Τσακωνα μας προβλημάτισε.

    - Πρόεδρος: Τι σας προβλημάτισε στην ηπατική ανεπάρκεια που έγραψε η κ. Τσάκωνα;

    - Μάρτυρας: Για την ηπατική ανεπάρκεια πρέπει να έχει μεσολαβήσει ηπατικό κώμα, αιμορραγίες. Έβαλε ηπατική ανεπάρκεια χωρίς να φαίνονται αλλοιώσεις που είναι προαπαιτούμενο στην ηπατική ανεπάρκεια. Ηπατική ανεπάρκεια είναι η γενικευμένη πλήρης διαταραχή της αρχιτεκτονικής του ήπατος.

    - Πρόεδρος: Η κ. Τσάκωνα γραφεί για ωχρό και εύθρυπτο ήπαρ.

    - Μάρτυρας: Καμία σχέση. Μια διαταραχή στην αρχιτεκτονική του ήπατος είναι για παράδειγμα η κύρωση του ήπατος. Ο άνθρωπος μετά παθαίνει ηπατικό κώμα και πεθαίνει. Ωχρό και έυθρυπτο ήπαρ έχουμε σε μια ηπατίτιδα.

    «Δεν έχω συναντήσει ηπατική ανεπάρκεια σε μια μέρα»

    Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις της προέδρου για την έκθεση της κ. Τσάκωνα ανέφερε: «Δεν έχω συναντήσει ξανά ηπατική ανεπάρκεια σε μια μέρα, το παιδί ήταν καλά. Της μιλήσαμε και εγώ και ο κ. Καλόγρηας και εκείνη επέμεινε ότι το παιδί είχε ηπατική ανεπάρκεια».

    Νωρίτερα, ολοκληρώνοντας την κατάθεση του στη δίκη, ο παθολογοανατόμος Χρήστος Ευτυχιάδης, απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Κούγια για το αν αποδίδει το θάνατο της Μαλένας σε εγκληματική ενέργεια είπε: «Δεν μπορώ να το αποκλείσω αλλά δεν μπορώ και να το βεβαιώσω, αλλά αν μας ρωτήσει κάποιος "πάνε αυτά τα ευρήματα με ασφυξία;" θα πω “πάνε”».
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ