Επίκαιρα

Παν. Πατρών: Τι αναφέρει η έκθεση για τους Αγ. Θεοδώρους Λεχαινών

Παν. Πατρών: Τι αναφέρει η έκθεση για τους Αγ. Θεοδώρους Λεχαινών

Σημαντικές εκτιμήσεις σχετικά με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων Λεχαινών από τη λειτουργία ονάδας επεξεργασίας υποπροϊόντων σφαγής αναφέρει η έκθεση του Εργαστηρίου Υγιεινής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, μετά από σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας. Στις 34 σελίδες της έκθεσης καταγράφονται αναλυτικά όλα τα δεδομένα σχετικά με το αν με τη λειτουργία της η μονάδα ρυπαίνει τον αέρα στην ατμόσφαιρα, αλλά επίσης τον επιφανειακό και υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

Την έκθεση συνυπογράφουν ο καθηγητής Υγιεινής - Διευθυντής Εργ. Υγιεινής Μιχάλης Λεοτσινίδης, η Επίκουρη καθηγήτρια Υγιεινής – Περιβάλλοντος Επιδημιολογίας και Τοξικολογίας Ελένη Σαζάκλη και η Χημικός, M.Sc. Ερευνήτρια Αθηνά Φρειδάκη.

Σε ότι αφορά τις πιθανότητες καρκινογένεσης και στην εκτίμηση κινδύνου που υπάρχει αναφέρεται στην έκθεση ότι «… ο συνολικός κίνδυνος για καρκινογένεσης, αθροίζοντας του επιμέρους κινδύνους για κάθε ένωση έχει πιθανότητα 3,79Χ105 Δηλαδή υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης καρκίνων σε 4 ανθρώπους ανά 100.000 πληθυσμού εξαιτίας στης έκθεσης σε αυτές τις ενώσεις. Ο κίνδυνος αυτός είναι 40 φορές υψηλότερος του αποδεκτού (1 στο 1.000.000) όπως αναφέρθηκε ανωτέρω. Να σημειωθεί ότι στην παρούσα εκτίμηση κινδύνου ελήφθησαν υπόψη οι μέγιστες συγκεντρώσεις που ανιχνεύτηκαν στην ανοιχτή ατμόσφαιρα. Η ακριβής εκτίμηση θα απαιτούσε την εγκατάσταση σταθμών δειγματοληψίας σε 24ωρη βάση, ώστε να ληφθούν υπόψη οι ωριαίες και ημερήσιες διακυμάνσεις των συγκεντρώσεων των ενώσεων».

Στο συμπέρασμα των μετρήσεων αυτών αναφέρεται ακόμα ότι «… σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας, οι αναφερόμενες οχλήσεις των περίοικων θεωρούνται απολύτως βάσιμες, τουλάχιστον όσο αφορά στο πρόβλημα της δυσοσμίας. Πέραν τούτου η εκτίμηση κινδύνου έδειξε ότι υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης δυσμενών επιδράσεων επί της υγείας στον εκτιθέμενο πληθυσμό, μεγαλύτερης της αποδεκτής. Η διερεύνηση τυχών βλαβών που έχουν ήδη προκληθεί στο γενικό πληθυσμό απαιτεί τη διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης σχεδιασμένης για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Προτείνεται στα πλαίσια της αρχής της πρόσληψης όπως αυτή εκφράζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η άμεση λήψη μέτρων για την εξάλειψη των εκπομπών» .

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις