"Παίζω με τις μέλισσες, στο συγκεκριμένο βίντεο δεν με έχει φάει ούτε μία, πολλοί με ρωτάνε, πόσες με φάγανε... Ευτυχώς δε με τσίμπησε καμιά". Αυτή ήταν η πρώτη κουβέντα στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Άρης Σπυρόπουλος, ο μελισσοκόμος από τη Ζαχάρω, που έγινε viral από το video που δημοσιοποίησε το ilialive.gr και έκανε το γύρο της Ελλάδας.
"Από την πρώτη στιγμή με πήραν δεκάδες φίλοι, αλλά και δημοσιογράφοι από μεγάλα κανάλια και μέσα" μας είπε δείχνοντας μερικά απο τα τηλέφωνα που δέχθηκε.
Μιλήσαμε για πολλά θέματα γύρω από την ενασχόλησή του με τη μελισσοκομία.
Σε αυτή την ανάρτηση παραθέτουμε το πρώτο σκέλος της συνέντευξης αυτής, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και το δεύτερο με πιο ουσιαστικά θέματα - πέραν του viral - μια σοβαρή, επαγγελματική προσέγγιση στο θέμα της μελισσοκομίας.
"Κάνω πολλά τέτοια βίντεο, έχω μεγάλη επαφή με τις μέλισσες, επειδή κάνω την λεγόμενη δουλειά του Βασιλοτρόφου, εκτρέφω δηλαδή βασίλισσες, εκτρέφω πληθυσμούς με μέλισσες και όσο τους συμπεριφέρεσαι καλά, σου συμπεριφέρονται και αυτές καλά. Με αναγνωρίζουν και από ορισμένες τσιμπιές που έχω φάει, καταλαβαίνω ότι πλέον αναγνωρίζουν, από τη μυρωδιά που υπάρχει στο σώμα του ανθρώπου, του κάθε μελισσοκόμου. Και αυτό αποδεικνύεται και σε άλλους μελισσοκόμους ότι όσο περνάει ο καιρός τα τσιμπήματα λιγοστεύουν" εξήγησε ο Άρης.
"Γι’ αυτό το λόγο τα αρώματα απαγορεύονται αυστηρά. Καταλαβαίνουν κάθε οσμή, οι μέλισσες έχουν μεγάλο ένστικτο καταλαβαίνουν τα πάντα. Έχω περίπου 1200 μελίσσια, μέχρι πέρυσι που είχα περίπου 1100, ασχολιόμουν μόνος μου εκτός από κάποιες περιπτώσεις που έρχονταν σε κάποιους τρύγους ή μεταφορές, φίλοι και κάναμε ανταλλαγή ημερών. Έρχονταν πέντε μέρες σε μένα, πήγαινα πέντε ημέρες εγώ. Φέτος όμως είναι πάρα πολλά τα μελίσσια και αναγκάστηκα να πάρω άτομα στη δουλειά μου" μας είπε για τους συνεργάτες του.
Ο μελισσοκόμος που αναζητά πάντα το καλύτερο κάνει ταξίδια. Γυρνά όλη την Ελλάδα για να βρει την περιοχή που θα του δώσουν οι μέλισσες το καλύτερο μέλι.
"Πάμε Αρκαδία, Βυτίνα, φτάνουμε στην Μονεμβασιά, πάμε στην Εύβοια, έχουμε φτάσει στην Παραμυθιά Πρέβεζας και φέτος έχουμε χρόνο να πάμε και μακρύτερα. Θα δούμε...
Βέβαια οι στόχοι μας είναι για δύο μέλια, κυνηγάμε το μοναδικό έλατο βανίλια, και το θυμαρίσιο μέλι το οποίο παράγουμε στην Ελαφόνησο, είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι και από τις αποδόσεις αλλά και από την ποιότητα που έχουμε από το μέλι μας. Παράγουμε και τις βασίλισσες, κάνουμε μία εξαιρετική δουλειά πάνω στην βασιλοτροφία, είμαστε αναγνωρισμένοι σε όλη την Ελλάδα από την δουλειά που κάνουμε αλλά και από την ποιότητά μας".
Όμως δεν είναι μόνο το μέλι που παράγει η μελισσοκομία. "Υπάρχει ακόμα ο βασιλικός πολτός, ο όποιος είναι μοναδικός ο ελληνικός. Παράγουμε εξαιρετική γύρη από κουνούκλα, η οποία και αυτή έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, από εκεί και πέρα κάποια ανθόμελα που μαζεύουμε τριγύρω από την περιφέρεια ποικίλης ανθοφορίας και το βασικότερο, οι δύο στόχοι μας από τα μέλια που ανέφερα την βανίλια και το θυμάρι. Η ποιότητα καθορίζει το καλό μέλι. Όλα τα ελληνικά μέλια, μα όλα έχει το καθένα την ιδιαιτερότητά του. Από εκεί και πέρα όμως, όλα κρίνονται στην ποιότητα. Άλλη ποιότητα έχει ένα θυμαρίσιο καλό μέλι, άλλη ποιότητα έχει ένα ανθόμελο από ευκάλυπτο ή ένα ανθόμελο από πορτοκάλι. Αλλά και αυτά τα μέλια έχουν την δικιά τους ιδιότητα, την δικιά τους γεύση και τους δικούς τους λάτρεις" μας είπε ο Άρης Σπυρόπουλος.
Δείτε το video: