Με ασημένιο μετάλλιο ο 16χρονος μαθητής του 3ου ΓΕΛ Πύργου στην 65η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα
Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα, ο άλλος Πύργος η άλλη νέα γενιά! Αυτή που δεν κάνει φασαρία με φωνές αλλά με έργα και πράξεις. Αυτή που μας κάνει υπερήφανους και μας επιστρέφει το χαμόγελο της ελπίδας! Και ακούει στο όνομα του Νεκτάριου-Ραφαήλ Μπερκουτάκη.
Του 16χρονου μαθητή της Α Λυκείου του 3ου Γενικού Λυκείου Πύργου Pierre de Coubertin που κατέκτησε την 2η θέση στην 65η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα και ανέβηκε στο βάθρο των πιο λαμπρών μαθηματικών μυαλών στον κόσμο συγκεντρώνοντας την εκπληκτική βαθμολογία 22/42.
Το αγωνιστικό σκέλος της διοργάνωσης της «65ης Διεθνούς Μαθηματικής Ολυμπιάδας» (International Mathematical Olympiad - ΙΜΟ) πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στις 16 & 17 Ιουλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο στις κτηριακές εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου του Bath.
Συμμετείχαν συνολικά περισσότερες από εκατό (100) ομάδες, οι οποίες εκπροσώπησαν ισάριθμες χώρες, και εξακόσιοι εξήντα (660) περίπου διαγωνιζόμενοι μαθητές.
Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την εξαμελή «Ελληνική Εθνική Μαθηματική Ομάδα», η οποία επελέγη μέσα από μία σκληρή και απαιτητική εξεταστική διαδικασία, υπό την επίβλεψη της «Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας» (Ε.Μ.Ε.) σε πέντε συνολικά διαγωνιστικούς γύρους (Θαλής – Ευκλείδης – Αρχιμήδης – Προκριματικός Βαλκανικής Ολυμπιάδας – Βαλκανική Ολυμπιάδα).
Ο μικρότερος της ομάδας
Ο Νεκτάριος-Ραφαήλ Μπερκουτάκης, μαθητής Α Λυκείου είναι ο μικρότερος της ομάδας που εκπροσώπησε τη χώρα μας.
Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας έλαβαν δικαίωμα συμμετοχής στην 65η Ι.Μ.Ο. με σειρά επιτυχίας οι εξής μαθητές λυκείου:
1. Ορέστης Λιγνός
2. Ηλιάδης Σωκράτης
3. Τσουρέκας Κυριάκος
4. Πετράκης Διονύσιος
5. Μπερκουτάκης Νεκτάριος-Ραφαήλ (3ο ΓΕΛ Πύργου)
6. Γαλαμάτης Ιωάννης
Σε ανάρτησή του, ο πατέρας του Νεκτάριου-Ραφαήλ, Μιχάλης Μπερκουτάκης-εκπαιδευτικός αναφέρθηκε στη δύσκολη, επίπονη διαδρομή και προσπάθεια του γιου του, τις αντιξοότητες που έπρεπε να παλέψει και ευχαρίστησε θερμά τους καθηγητές που με τη δύναμη του Θεού, τον βοήθησαν να φτάσει τόσο ψηλά.
«Σε προσωπικό επίπεδο βρίσκομαι πλέον στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τη σπουδαία διάκριση του γιου μου, Μπερκουτάκη Νεκτάριου-Ραφαήλ, ο οποίος με την εκπληκτική βαθμολογία 22/42, εκπροσωπώντας επάξια τη σημαία μας, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο.
Στην αρχή της διαγωνιστικής διαδικασίας το ενδεχόμενο της διάκρισης του μικρού Νεκτάριου-Ραφαήλ ήταν κυριολεκτικά ένα άπιαστο όνειρο. Βλέποντάς τον να αγωνίζεται σθεναρά πολλές ώρες και σε καθημερινή βάση στο στίβο της μαθηματικής παιδείας, είχα την αίσθηση πως κυνηγά μια σκιά ή καλύτερα ένα φάντασμα.
Ενώ ήταν μαθητής της Α΄ λυκείου, έπρεπε να συναγωνιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο με τους μαθητές της Β΄ και της Γ΄ λυκείου. Ενώ φοιτούσε σε δημόσιο σχολείο, έπρεπε να συναγωνιστεί με μαθητές που φοιτούσαν σε πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία και κολέγια. Ενώ προερχόταν από μία λαϊκή και με περιορισμένες δυνατότητες υποστήριξης οικογένεια, έπρεπε να συναγωνιστεί με μαθητές που προέρχονται από μεγαλοαστικές οικογένειες και έχουν σαφώς ποσοτικά και ποιοτικά πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες υποστήριξης και προετοιμασίας.
Στις αντικειμενικές και ανθρωπίνως ανυπέρβλητες αντιξοότητες ο Νεκτάριος-Ραφαήλ μπορούσε να αντιπαραθέσει μόνο το θεόσδοτο φυσικό χάρισμα της μαθηματικής του ιδιοφυΐας, την φιλόπονη εργατικότητά του και την αμέριστη αγάπη και ηθική υποστήριξη της εκλεκτής διευθύντριας, κ. Ιουλίας Χάρμπαλη, και όλων των εκπαιδευτικών του Συλλόγου των Διδασκόντων του 3ου ΓΕ.Λ. Πύργου.
Καθοριστική για την πορεία του Νεκτάριου-Ραφαήλ υπήρξε η συνεισφορά του εκλεκτού φροντιστή και παιδαγωγού του, κ. Κωνσταντίνου Δημητρόπουλου, ο οποίος διέγνωσε έγκαιρα το μαθηματικό του ταλέντο και κατόρθωσε σε μέσα σε μικρό αναλογικά χρονικό διάστημα να το καλλιεργήσει και να το αναδείξει σε μέγιστο βαθμό, μοχθώντας σε αυτό το έργο επί μία ήδη τετραετία σε καθημερινή σχεδόν βάση. Εάν το έργο αυτό είχε ανατεθεί σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, είναι βέβαιο πως σήμερα ο Νεκτάριος-Ραφαήλ δεν θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση. Στην επιλογή του για το έργο της φροντιστηριακής υποστήριξης των παιδιών μου αναγνωρίζω, ως χριστιανός και θεολόγος, την ενέργεια της πρόνοιας του Θεού.
Πέρα όμως και πάνω από όλα η δοξολογία και η ευχαριστία ανήκει πρώτιστα στον αγαθό δωρεοδότη Χριστό, την Παναγία μητέρα Του και τη βοήθεια των αγίων Του, τους οποίους ο Νεκτάριος-Ραφαήλ είχε στη δύσκολη πορεία του συμπαραστάτες και οδηγούς».
Ο Σύλλογος των Διδασκόντων του 3ου ΓΕΛ Πύργου συγχαίρει για μία ακόμη φορά το μαθητή της Α΄ τάξης, Μπερκουτάκη Νεκτάριο-Ραφαήλ, για την εκπληκτική πραγματικά διάκρισή του και του εύχεται κάθε επιτυχία στους πανελλήνιους και διεθνείς μαθηματικούς διαγωνισμούς που είναι πλέον βέβαιο, ότι θα ακολουθήσουν κατά το επόμενο σχολικό έτος.
Συγχαρητήριο μήνυμα
Το Παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Ηλείας «ΙΠΠΙΑΣ Ο ΗΛΕΙΟΣ» συγχαίρει τους μαθητές οι οποίοι συμμετείχαν ως μέλη της Ελληνικής Ομάδας στην 65η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που διεξήχθη στο Μπάθ του Ηνωμένου Βασιλείου 11-22 Ιουλίου 2024 .
Οι έξι μαθητές της Ελληνικής Ομάδας κατέκτησαν όλοι μετάλλιο (1 Χρυσό – 2 Αργυρά – 3 Χάλκινα).
Σπουδαία διάκριση αποτελεί αυτή του Μπερκουτάκη Νεκτάριου – Ραφαήλ μαθητή του 3ου ΓΕΛ Πύργου ο οποίος κατέκτησε το ένα από τα δύο αργυρά μετάλλια!
Την Ελληνική αποστολή συνόδευσαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας κ. Ανάργυρος Φελλούρης(αρχηγός) ομότιμος καθηγητής Ε.Μ.Π και Σιλουανός Μπραζιτίκος(υπαρχηγός)επίκουρος καθηγητής Μαθηματικού Τμήματος Πανεπιστημίου Κρήτης.
Πύργος 21/07/2024
Για την Δ.Ε του Παραρτήματος Ε.Μ.Ε Ν. Ηλείας
Ο Πρόεδρος Τσόπελας Ιωάννης
Η Γενική Γραμματέας Δεδότση Βασιλική