Επίκαιρα

Σωστή ενημέρωση για τον κορωνοϊο στην κοινωνία και όχι δαιμονοποίηση

Σωστή ενημέρωση για τον κορωνοϊο στην κοινωνία και όχι δαιμονοποίηση

Του Γιάννη Σπυρούνη

Κάποτε όταν εμφανίστηκε το AIDS το σύνθημα που περνούσε στην κοινωνία ήταν “η άγνοια σκοτώνει - μάθε και προφυλάξου”. Τα χρόνια πέρασαν και κανένας δεν είχε στο μυαλό του αν δίπλα του κάθεται κάποιος φορέας ή συναναστρέφεται μαζί του… Τότε όμως αντιμετώπιζαν τους φορείς ως λεπρούς…

Σήμερα ο κορωνοϊός έχει παρουσιαστεί ως η μεγάλη απειλή για την υγεία του κόσμου και η άγνοια διογκώνει τα δεδομένα, οδηγώντας στη δαιμονοποίηση της νόσου και την αντιμετώπιση των “γνωστών - αγνώστων” φορέων της, ως λεπρών.

Είναι πραγματικά λυπηρό τα όσα συμβαίνουν στην τοπική κοινωνία της Ηλείας με τον στιγματισμό ανθρώπων. Το να γνωστοποιηθεί ένα περιστατικό, έχει ουσία ώστε να λάβουν και οι “επαφές” του τα μέτρα τους και να είναι υποψιασμένοι στην πιθανότητα να νοσήσουν ή να αποτελέσουν φορέα της νόσου. Όχι για να στήσουμε στον τοίχο τους ανθρώπους αυτούς και να τους αντιμετωπίσουμε ως λεπρούς.

Πολλά άτομα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, που μιλήσαμε μαζί τους ανέφεραν ήπια συμπτώματα ή μη συμπτώματα.

Άνθρωποι που επικοινώνησαν με τον ΕΟΔΥ με την υποψία ότι είναι φορείς του κορωνοϊού, έλαβαν ως απάντηση πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι αν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Την ίδια στιγμή πρόσωπα που σχετίζονται με επιβεβαιωμένα κρούσματα ή βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, βρέθηκαν στο στόχαστρο και κινδύνεψαν από την αντίδραση των συμπολιτών τους, χωρίς καν να έχουν επιβεβαιωθεί ως κρούσματα.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να νοσήσει το 70% του πληθυσμού είτε παρουσιάζοντας ήπια συμπτώματα είτε χωρίς να το αντιληφθούν.

Την ίδια ώρα στην Ηλεία, οι περισσότεροι ίσως αγνοούν πως ο νομός έχει τέσσερις νεκρούς απο την γρίπη και εκατοντάδες κρούσματα.

Και κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτούς, κανένας δεν φόρεσε μάσκες, κανένας δεν έψαξε για αντισηπτικό, γιατί απλά η γρίπη δεν δαιμονοποιήθηκε.

Για εμάς ο χειρισμός του θέματος από τον ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή, που είτε γιατροί είτε νοσούντες ενημέρωσαν άμεσα για την κατάσταση και αγνοήθηκαν γιατί το Ισραήλ δεν ήταν μέσα στις επικίνδυνες περιοχές, δεν ήταν ο ενδεδειγμένος. Κι όμως τους Άγιους Τόπους επισκέπτονται πιστοί από όλο τον κόσμο… Καθολικοί και από την Ιταλία και από άλλες περιοχές. Ποιος θα μπορούσε να γνωρίζει αν μεταφέρεται έτσι ο κορωνοϊός; Ποιος θα μπορούσε να αποκλείσει την εξέλιξη που είχαμε, με βεβαιότητα;

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν καμία αποτελεσματικότητα δεν φαίνεται να είχαν, όταν έχουμε τέτοια διασπορά. Όταν δεν μπορεί να ελεγχθεί ουσιαστικά η ιχνηλασιμότητα των επαφών…

Η αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δεν μπορεί να γίνει μόνο με επιστημονικά δεδομένα, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν και τα δεδομένα της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Οι κοινωνικές επιπτώσεις στην Ηλεία με τα δεκάδες κρούσματα, είναι πολύ διαφορετικές από την Πάτρα που έχει εφτά κρούσματα τουλάχιστον ή τη Ζάκυνθο που έχει τέσσερα. Και σαφώς άλλες είναι οι επιπτώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη…

Και μια απορία που έχουμε ακούσει από πολλούς… Είναι δυνατόν η Αθήνα μια πόλη έξι εκατομμυρίων να έχει πολύ λιγότερα κρούσματα απο ένα νομό όπως η Ηλεία; Είναι δυνατό να έχει αποφευχθεί η διασπορά σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως το μετρό, τα λεωφορεία, τα τραμ και τα τρόλεϊ; Η μήπως υπάρχουν περιστατικά που δεν έγιναν καν αντιληπτά γιατί τα συμπτώματα ήταν ίδια με αυτά ενός κοινού κρυολογήματος;

Η Κυβέρνηση, ο ΕΟΔΥ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οφείλουν να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία στην Ηλεία που ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις για τα πραγματικά δεδομένα του κορωνοϊού. Να επικοινωνήσουν γεγονότα όπως την κατ’ οίκον παραμονή κρουσμάτων, την επιστροφή στο σπίτι τους ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο Ρίο, να καταστήσουν σαφή τα δεδομένα της κατάστασης. Να προστατέψουν την τοπική κοινωνία από επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσει η άγνοια. Να στηρίξει οικονομικά τους κλάδους που αρχίζουν να βιώνουν τις επιπτώσεις των μέτρων που ελήφθησαν ακόμα και αν δεν υπάρχουν κρούσματα σε αυτές τις περιοχές, όπως η Αρχαία Ολυμπία όπου η τουριστική κίνηση κατέρρευσε.

Και η τοπική κοινωνία, οφείλει να αντιμετωπίσει με γνώση και ψυχραιμία την κατάσταση, για να αποφύγει συνέπειες που μπορεί να κάνουν μεγαλύτερο κακό…

Ειδάλλως θα κάνουμε πολύ καιρό να επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς μας και αυτό θα έχει αποτελέσει ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα για τον τόπο μας...

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup