Την ανάγκη ανάπτυξης δομών που θα ασχοληθούν με το θέμα του κορονοϊού στο νομό Ηλείας έθιξε κατά την διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου, η νεοσύστατη επιτροπή του ιατρικού συλλόγου Πύργου Ολυμπίας, η οποία θα ενημερώνει τα μέσα αλλά και τους πολίτες για τα ζητήματα του νέου ιού και απαρτίζεται από τον πρόεδρο Νίκο Κατσαρό, τον γραμματέα του συλλόγου Χρήστο Γιαννικούλη και τους ιατρούς Αλέξη Κόρδα και Βασίλη Σωτηρόπουλο.
Δεδομένου ότι το 75% των κρουσμάτων που υπάρχουν μέχρι σήμερα στην χώρα, ανήκουν στην Ηλεία η χρησιμότητα αυτής της επιτροπής είναι μεγάλη καθώς όπως τόνισε ο κ. Κατσαρός «χρειάζεται ενημέρωση, χρειάζεται να αναφερθούμε στις τάξεις των πολιτών και να αναφερθούμε και στις δομές υγείας του νομού. Όσον αφορά την ενημέρωση, θα θέλαμε να ξαναπούμε και να τονίσουμε μία ακόμα φορά ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να διατηρούν τους κανόνες υγιεινής. Να πλένουν τα χέρια τους, να αποφεύγουν τις συναθροίσεις, όταν έχουν κάποια συμπτώματα, να φοράνε μάσκα, είναι σημαντικά αυτά και κυρίως αφορά στις ευπαθείς ομάδες οι οποίες πλήττονται περισσότερο βάση του παγκόσμιου πρωτοκόλλου, οι οποίοι όταν δεν υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι καλό θα είναι να μένουν στο σπίτι τους. Ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να τονίσω είναι υπευθυνότητα των πολιτών» τόνισε ο κ. Κατσαρός κάνοντας παράλληλα σαφές ότι όταν ένας πολίτης είναι σε καραντίνα, έχει τεθεί από τον ΕΟΔΥ, καθώς μόνο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, έχει την λίστα των νοσούντων, ο οποίος και δίνει τις κατευθύνσεις.
«Όποιος είναι κατ´ οίκον περιορισμό να είναι κατ´ οίκον περιορισμό. Γιατί με τις δηλώσεις που έκανε ο κύριος δήμαρχος και όχι μόνο υπήρξε μια μεγάλη ανησυχία στον κόσμο. Ένα δεύτερο σημαντικό σημείο είναι ότι θα πρέπει να σεβόμαστε τους ανθρώπους που νοσούν είτε είναι σε καραντίνα. Γιατί δυστυχώς υπάρχει κι αυτό σαν φαινόμενο της περιοχής μας. Τρίτον δεν είναι θέμα κουτσομπολιού μιας παρέας αν κάποιος νοσεί ή δε νοσεί. Η αρρώστια αυτή μπορεί να πιάσει τον όποιονδήποτε και υπό αυτή την έννοια έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε» τόνισε ο κ. Κατσαρός υπογραμμίζοντας επιπλέον ότι ο ιατρικός σύλλογος θα είναι παρόν σε ότι χρειαστούν οι πολίτες, ενώ αναφερόμενος στις επιχειρήσεις συνέστησε να υπάρχουν γάντια, αντισηπτικά και μάσκες για την προστασία των εργαζομένων αλλά και των πολιτών που έρχονται σε επαφή μαζί τους. Επιπλέον ο κ Κατσαρός έθιξε το θέμα των δομών υγείας του νομού, που όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι στο «κόκκινο» εδώ και πολύ καιρό, καθώς είναι υποστελεχομένες και υποχρηματοδοτούμενες και ειδικά τώρα που μια μερίδα ιατρών και νοσηλευτών βρίσκονται σε καραντίνα εξαιτίας του κορονοϊού.
«Υπό αυτή την έννοια, ζητάμε άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις που έχει ο νομός. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, θεωρούμε ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει να είναι το Ρίο και τα υπόλοιπα νοσοκομεία αναφοράς διότι θα φρακάρουν εκ των πραγμάτων. Ήδη στο Ρίο συμβαίνει αυτό. Ενδεχομένως λοιπόν χρειάζεται να αναπτυχθούν και άλλες δομές οι οποίες θα ασχοληθούν μόνο με το θέμα του κορονοϊού που είτε θα έχουν νοσηλευόμενους είτε θα έχουν ανθρώπους που κατευθύνονται προς τα εκεί. Έτσι λοιπόν εμείς, θα προτείνουμε στην 6η ΥΠΕ να κάνει μία εκ των δομών του νομού Ηλείας, φυσικά δεν μπορεί να είναι το νοσοκομείο του Πύργου αυτό, ίσως ούτε και το νοσοκομείο της Αμαλιάδας, η σκέψη μας είναι για την Κρέστενα, ένα κέντρο τέτοιο αναφοράς, που θα ασχολείται μόνο με τον κορονοϊό. Εννοείται ότι αυτό απαιτεί εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο ειδικό προσωπικό που θα προσληφθεί τώρα» τόνισε ο κ. Κατσαρός συμπληρώνοντας επίσης ότι «...έχουμε να κάνουμε μία πρόταση που αφορά την κυβέρνηση, ζητάμε να καταργηθεί ο ΦΠΑ από όλα τα μέσα άμεσης ανάγκης που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή από τον ελληνικό λαό. Δηλαδή μάσκες γάντια και αντισηπτικά. Δεν είναι σωστό για τέτοια προϊόντα προφύλαξης να πληρώνουμε 24% στο κράτος. Τρίτον και τελευταίο θα είμαστε σε συνεργασία και με τον ιατρικό σύλλογο της Αμαλιάδας κάτι που θα γίνει εντός των ημερών Για να έχουμε μία κοινή στάση και αντιμετώπιση μιας και το θέμα αυτό αφορά όλο το νομό Ηλείας και όχι μόνο τον Πύργο».
Στην αναγκαιότητα να αξιοποιηθεί σε ότι αφορά στον Κορονοϊό το νοσοκομείο της Κρέστενα στάθηκε με τη σειρά του και ο Αλέξης Κόρδας, αναφέροντας ότι «Το πιο σπουδαίο απ’ όλα είναι η υγειονομική δομή, δηλαδή το νοσοκομείο της Κρέστενας. Το νοσοκομείο της Κρέστενας μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς για να πηγαίνουν κάποιοι άρρωστοι γιατί το νοσοκομείο του Πύργου δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει. Ή Αμαλιάδα είναι ή Κρέστενα. Να πηγαίνουν δηλαδή να νοσηλεύονται και από εκεί και πέρα αν κάποιος είναι βαριά να μεταφέρετε σε μονάδα που υπάρχει εντατική θεραπεία και τα λοιπά. Το άλλο θέμα στο οποίο η πολιτεία πρέπει να ανταποκριθεί είναι στο θέμα του νομού μας, καθώς έχουμε τα περισσότερα κρούσματα και αυτά τα μέτρα τα οποία η κυβέρνηση εξήγγειλε δεν πιάνουν και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δηλαδή τους γιατρούς. Στα ιατρεία δεν υπάρχει κόσμος, έχουν κλείσει οι περισσότεροι. Δεν πάει κανένας. Άρα λοιπόν πρέπει να υπάρχει μέριμνα, διότι υπάρχει μία μερίδα μεγάλη των ιατρών που αυτή τη στιγμή είναι χωρίς δουλειά. Άρα λοιπόν πρέπει η πολιτεία να επικεντρωθεί και στους γιατρός και όχι μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες, σε αυτούς που έχουν καταστήματα. Ο νομός πλήττεται, που σημαίνει ότι η πολιτεία πρέπει να στρέψει την προσοχή της στους ελεύθερους επαγγελματίες. Εμείς δεν μπορούμε να δουλέψουμε, κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να δουλέψουν, οι δικηγόροι δεν μπορούν, έχουν κλείσει τα δικαστήρια, εμείς οι γιατροί που τουλάχιστον είμαστε και στην πρώτη γραμμή θα πρέπει να δοθεί ένα κίνητρο τουλάχιστον και σε μας. Αφαίρεση για τρεις ή τέσσερις μήνες να πληρώσουν τις εισφορές τους οι γιατροί και ότι άλλο μπορούν να κάνουν. Αυτά είναι τα δύο θέματα που πρέπει να επικεντρωθούμε εμείς και σαν ιατρικό σύλλογος και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η μονάδα αναφοράς που πρέπει να γίνει, να νοσηλεύονται οι άνθρωποι όταν δε χρειάζεται να πάνε στο Ρίο. Ένα νοσοκομείο δηλαδή αναφοράς στην Ηλεία, ή το νοσοκομείο της Αμαλιάδος ή της Κρέστενας. Και το καλύτερο απ’ όλα είναι να γίνει της Κρέστενας».
Στην πρόταση δημιουργία δομής η οποία θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορονοϊού, στάθηκε ακολούθως ο Χρήστος Γιαννικούλης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «...στην δομή αυτή δεν θα απασχολείται το υπάρχον προσωπικό. Ζητάμε ταυτόχρονα να προσληφθεί έκτακτο προσωπικό, ειδικά γι’ αυτό το σκοπό που θα έχει υποστεί ειδική εκπαίδευση». Σε ότι αφορά στην εθελούσια απομόνωση αυτών οι οποίοι έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα, ο κ. Γιαννικούλης επεσήμανε ότι αφορά στους ανθρώπους που έχουν έρθει σε στενή επαφή. Εξηγώντας παράλληλα ότι «Η στενή επαφή έχει κάποια κριτήρια τα οποία καθορίζονται από τον ΕΟΔΥ και είναι τα ακόλουθα: τις τελευταίες 14 ημέρες να έχει βρεθεί κάποιος σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων, για περισσότερο από 15 λεπτά σε κλειστό χώρο, με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα ή και σε ανοιχτό χώρο για πάνω από 15 λεπτά και κάτω από 2 μέτρα αλλά πρόσωπο με πρόσωπο.
Άνθρωποι που έχουν αυτό το ιστορικό, δεν πρέπει να κυκλοφορούν έξω. Αν κυκλοφορούν με αυτό το ιστορικό αυτό συνιστά ξεκάθαρα κοινωνική ανευθυνότητα. Δεν υπάρχει άλλος χαρακτηρισμός! Υπάρχουν βέβαια και επαφές, που δεν πληρούν αυτά τα τα αυστηρά κριτήρια και θεωρούνται περιστασιακές επαφές. Όπως για παράδειγμα κάποιος στιγμιαία να δει κάποιον, για λιγότερο από 15 λεπτά ή να βρεθεί στον ίδιο χώρο αλλά να είναι σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων να είναι τρία ή 4 μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση προτείνεται, ο ίδιος να παρακολουθεί τον εαυτό του για 14 ημέρες και αν αναπτύξει συμπτώματα να απευθυνθεί στον ΕΟΔΥ. Σε αυτήν την περίπτωση δεν προτείνετε κοινωνική απομόνωση. Δεν προτείνετε εθελούσιος περιορισμός στο σπίτι. Παρόλα ταύτα κι αυτά τα περιστατικά καλό είναι να έχουν το νου τους, αν έχουν ένα τέτοιο ιστορικό, να μην έρχονται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, να μην συχνάζουν σε μέρη που υπάρχουν πολλοί άνθρωποι. Να τηρούμε όλοι τα μέτρα υγιεινής και κυρίως αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους».