Ενώ απο την πλευρά της κυβέρνησης ανακοινώθηκε χθες η απόφαση να κλείσουν οι επιχειρήσεις εστίασης, τα καφέ, τα κέντρα αισθητικής και τα κομμωτήρια, ήδη οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων της περιοχής, είχαν λάβει αυτοβούλως την ίδια απόφαση, κατά την διάρκεια συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στο «Επαρχείον».
Συντονιστής της συγκέντρωσης ήταν ο Νίκος Τζαμαλής, ο οποίος στάθηκε στα προβλήματα που έχει προκαλέσει όλη αυτή η κατάσταση στις επιχειρήσεις, παραθέτοντας στη συνέχεια τα ακόλουθα αιτήματα τα οποία έχουν οι επιχειρηματίες της περιοχής.
• κατοχύρωση αναστολής του ΦΠΑ, δόσεων, τραπεζών και ΕΦΚΑ
• αναστολή πληρωμών δημοτικών τελών από Μάρτιο και για 6 μήνες
• έκτακτη χρηματοδότηση εξαιτίας της κατάσταση που επικρατεί, για τους ιδιοκτήτες και τους υπαλλήλους
• επιδότηση προσωπικού αν και εφόσον προβλεφθεί κάτι τέτοιο με αναδρομική ισχύ από τις πρώτες μέρες από το συμβάν
• τα μαγαζιά εστίασης να συμπεριληφθούν σε πιθανή επιδότηση-επιχορήγηση από κονδύλια που θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον, χωρίς εξαίρεση.
Ακολούθως ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, έκανε λόγο για συνάντηση ανάγκης εν μέσω ενός πρωτόγνωρου καταστροφικού γεγονότος, τονίζοντας ότι προέχει να σωθούν οι ζωές των συνανθρώπων, και στη συνέχεια η οικονομική και κοινωνική ζωή τους. Χρησιμοποιώντας την φράση «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» έστειλε σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση για την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων καθώς το τελευταίο διάστημα όπως επεσήμανε, είχαν μηδενικά έσοδα. Τόνισε επίσης ότι επιβάλλεται να υπάρξει διαγραφή των οφειλών τους για κάποιο διάστημα, ενώ παράλληλα να κατοχυρωθεί μια προτεραιότητα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης.
Συνέστησε επίσης στους πολίτες να ξεφύγουν από το στενό κομματικό πλαίσιο των προτιμήσεών τους και να σκεφτούν όλοι ως πολίτες, ως άνθρωποι με οικογένειες και υποχρεώσεις, διεκδικώντας τα αυτονόητα. «Σε ό,τι αφορά στο Δήμο, εμείς θα κάνουμε τα πάντα, νομίζω ότι θα μας καλύψει και νομοθετικά η κυβέρνηση γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ότι εμείς θέλουμε με τις οφειλές, όμως θα πιέσουμε την κυβέρνηση να κάνει νομοθετική κάλυψη σε αυτά τα ζητήματα. Εμείς τονίζουμε ότι δεν θέλουμε ρυθμίσεις, θέλουμε διαγραφές. Ας ξεκινήσουν και από τον Πύργο κάποια ζητήματα που θα βάλουν μπροστά την μηχανή πανελλαδικά», τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος, αναφέροντας επίσης ότι η Ηλεία δεν θα πρέπει να εξισώνεται με τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδος και ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα ειδικά για την Ηλεία.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος τόνισε ότι «Ο κλάδος των ξενοδόχων, είναι αυτός που έχει 100%, ακυρώσεις. Είναι ακυρώσεις στην Ολυμπία, είναι οι ακυρώσεις που έγιναν για την αφή της φλόγας, είναι οι ακυρώσεις όλων των ξενοδοχείων, γιατί οι πελάτες που ήταν εδώ έφυγαν και σταμάτησαν να έρχονται κι άλλοι πελάτες. Αυτός είναι ο κλάδος ο οποίος επλήγη κάθετα και δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία, είναι τα πρακτορεία, οι μεταφορές και η εστίαση που συναρτάται άμεσα από αυτά». Παράλληλα ο κ. Νικολούτσος τόνισε ότι η Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες έδειξε τα καλύτερα αντανακλαστικά, ενώ αναφερόμενος στον τουρισμό, τόνισε, ότι θα έχει τρομερές συνέπειες με άμεσο αποδέκτη την οικονομία σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούμε να το φανταστούμε.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας και μέλος του ΕΒΕ Γιώργος Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στα κοστολογημένα μέτρα της ΕΣΕΕ, με ότι μπορεί να ζητηθεί από το κράτος για την στήριξη του κλάδου της εστίασης και γενικότερα του τουρισμού. «Το σωστό είναι να φτιαχτεί ένα σύλλογος, γιατί τα προβλήματα εκτός από αυτά, είναι πάρα πολλά, και όσο είμαστε ενωμένοι με ένα καταστατικό το οποίο εξασφαλίζει της μεταξύ μας σχέσεις, θα είμαστε πολύ πιο δυνατοί ώστε να περνάμε τις προτάσεις μας. Το ότι δεν υπάρχει σύλλογος, είναι πάρα πολύ κακό. Εδώ δηλαδή τώρα μιλάμε και είναι σα να μην υπάρχει κανείς να μας αντιπροσωπεύει. Όλοι ακούνε τους θεσμικούς φορείς» πρόσθεσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία με τον δήμαρχο και το επιμελητήριο, ενώ αναφέρθηκε στη συνέχεια, στο έγγραφο που κατατέθηκε στον δήμο και αφορά στην αναστολή των τελών και των φόρων. «Εμείς σαν εμπορικός σύλλογος πήραμε μία πρωτοβουλία, και συγκεντρώνουμε όλα τα αιτήματα, τα στοιχειοθετούμε γιατί είναι ένα φαινόμενο το οποίο αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη και δεν μπορεί να σου πει κάποιος για μέτρα», ανέφερε ο κ. Ξανθούλης εστιάζοντας στην ανάγκη να υπάρχει την δεδομένη στιγμή ενότητα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Δήμου Πύργου Μάκης Ζαχαρόπουλος, αναφέρθηκε στην μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί τα ξενοδοχεία της περιοχής, καθώς μέχρι τις 15 Απριλίου, έχουν ακυρωθεί όλες οι κρατήσεις, όπως επίσης και οι κρατήσεις που υπήρχαν για την περίοδο του Πάσχα. «Όπως θα ξέρετε οι περισσότεροι, από την Κύπρο έχει δοθεί ειδική εντολή, όποιος κατέβει στην Κύπρο και είναι από την Ηλεία ή από την Ζάκυνθο, αυτομάτως να μπει σε καραντίνα 14 ημερών. Με αυτό θέλω να πω, ότι την ζημιά που πάθαμε εμείς πρώτοι από όλους, θα πρέπει να την κάνουμε ευκαιρία, να πατήσουμε εκεί και να διεκδικήσουμε το κάτι παραπάνω. Δεν θα πρέπει να αρκεστούμε στα ψίχουλα που θα μοιραστούν, διότι δυστυχώς τα μέτρα θα είναι για όλη την Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ. Ζαχαρόπουλος.
Ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Καννής, με την σειρά του συνεχάρη αυτούς που έλαβαν την πρωτοβουλία να πραγματοποιηθεί αυτή η συγκέντρωση, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η σύσταση του σωματείου καταστηματαρχών, το οποίο όμως πρέπει να συμπορευθεί με τον εμπορικό σύλλογο και να μην υπάρξει ανταγωνισμός. «Εκεί που λέγαμε δόξα τω Θεώ βγαίνοντας από τα μνημονιακά και τελειώνοντας με την περιπέτεια της δεκαετίας, ερχόμαστε να πούμε βοήθα Παναγιά! Το πρώτο που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Άνθρωποι πεθαίνουν, βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία, εκείνο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι η προστασία μας» επεσήμανε ο κ. Καννής, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ανακούφισης για τον εμπορικό κόσμο που πλήττεται ιδιαίτερα προσθέτοντας στην κουβέντα και τον κλάδο των δικηγόρων που και αυτοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Τέλος, αναφερόμενος στον δήμαρχο Πύργου, πρόσθεσε ότι όλοι μαζί ως ΔΣ πρέπει να διεκδικήσουν την διαγραφή των χρεών και των υποχρεώσεων που προκύπτουν το διάστημα αυτό που υπάρχει το πρόβλημα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους και άλλοι επιχειρηματίες της περιοχής, τόσο από τον χώρο της εστίασης όσο και του εμπορίου, τονίζοντας όλοι την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων ανακούφισης.