Δεκάδες Ηλείοι ζουν τα τελευταία χρόνια μακριά απο την πατρίδα, σε χώρες όπου ο κορωνοϊός παρουσιάζει μεγάλη έξαρση.
Ηλείοι που βρίσκονται στις ΗΠΑ και τη μ. Βρετανία μίλησαν στο ilialive.gr και μας μεταφέρουν την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες αυτές και το πως βιώνουν την πανδημία μακριά απο την Ελλάδα.
Εικόνες πανικού, με άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ, αποκλεισμοί κυκλοφορίας αλλά και αδράνεια από τις κρατικές υπηρεσίες είναι μερικά από αυτά που μας είπαν.
Ο Γιώργος Καούκης από τα Μακρίσια ζει στο Μίντλταουν του Κονέκτικατ. “Γενικά έχουν αλλάξει και έχουν μειώσει τις ώρες καταστημάτων. Η κίνηση στα μαγαζιά έχει πέσει. Τα σουπερμάρκετ δεν είναι 24ωρα πλέον. Έχουν κάνει κάτι πολύ καλό. Ολα τα σουπερμάρκετ από τις 6 μεχρι τις 7:30 το πρωί δίνουν πρόσβαση μόνο σε συνταξιουχους και άτομα με ειδικές ανάγκες και φυσικά εκείνες τις ώρες είναι γεμάτα τα ράφια. Χαρτί υγείας, κουζίνας και χαρτοπετσέτες είναι πολύ σπάνιο να βρούμε. Αντισηπτικά και καθαριστικά που σκοτώνουν τα μικρόβια πρέπει να είσαι πολύ τυχερός να βρεις την ώρα που τα έχει κατεβάσει το φορτηγό. Οπως και στην Ελλάδα και εδώ τα εστιατόρια δουλεύουν μόνο take out και delivery, έχουν κλείσει γυμναστήρια, σινεμά και μπαρ” μας είπε.
“Ο κόσμος πιστεύει ότι όλο αυτό θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τέλη Μαΐου. Τώρα οι γιατροί μιλούν πιο αισιόδοξα. Ήδη ο πρόεδρος, βγήκε και έκανε ανακοίνωση και αυτός για να ξεκινήσουν και εδώ οι δοκιμές για το φάρμακο της ελονοσίας” συμπλήρωσε, ενώ μας μετέφερε πως σύμφωνα με τις ανακοινώσεις κάθε αμερικανός πολίτης θα λάβει σε δύο δόσεις το ποσό των 2000 δολαρίων ως έκτακτο βοήθημα για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που προκύπτουν από την επιδημία του κορωνοϊού.
“Σίγουρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος γιατί κάθε μέρα αυξάνονται οι θάνατοι και τα κρούσματα. Μεγάλος κίνδυνος υπάρχει και για τις μικρές επιχειρήσεις όμως, που βλέπουν να χάνουν την πελατεία τους και να συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά τα έξοδα τους” ανέφερε ο Γιώργος Καούκης για τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα της οικονομίας.
Εικόνες από τα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ στο Μίντλταουν
Ο Βασίλης Γκαβός επίσης από τα Μακρίσια, έχει πρόσφατα δημιουργήσει μια επιχείρηση εστίασης στην πόλη Γουίδερσφιλντ (Wethersfield, Connecticut) του Κονέκτικατ, μαζί με το φίλο του από την Κρέστενα, Θοδωρή Δημητρακόπουλο. “Απο υγεία έως τώρα είμαστε καλά. Πήραμε ένα νέο μαγαζί που ανοίξαμε εδώ και δύο εβδομάδες, όμως πέσαμε πάνω στον κορωνοϊό. Τα πράγματα εδώ που ζούμε εμείς, δεν φαίνεται να είναι σαν την Ευρώπη. Υπάρχουν ελλείψεις σε χαρτί υγείας και αντισηπτικά. Έχουν κλείσει και εδώ καταστήματα εστίασης και παραμένουν ανοικτά μόνο τα delivery και τα take away, τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα και τα σούπερ μάρκετ. Η κίνηση έχει πέσει αρκετά και ο τζίρος. Τα μέτρα έχουν ανακοινωθεί εδώ και λίγες ημέρες. Ο κόσμος όμως γενικότερα εδώ κυκλοφορεί ακόμα. Περιμένουν όμως να περάσει αυτή εβδομάδα για να ανακοινώσουν και άλλα μέτρα. Φαίνεται όμως πως υπάρχει ένα θέμα ρευστότητας γιατί πήγε ο κόσμος μαζικά στις τράπεζες”.
Ο Χρήστος Πέρρας από το Επιτάλιο που διαμένει μόνιμα στη Νέα Υόρκη και εργάζεται στην Αστόρια ως τραγουδιστής και ιδιοκτήτης εταιρίας διοργάνωσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων μας είπε πως πλέον όλα έχουν κλείσει και εκεί, ενώ η Αστυνομία κάνει συστάσεις στους πολίτες για να παραμείνουν σπίτι. “Σύντομα θα αρχίσουν και οι συλλήψεις τους απείθαρχους. Αλλά και ο στρατός είναι έτοιμος να βγει στους δρόμους. Τα σούπερ μάρκετ γρήγορα αδειάζουν αλλά τα γεμίζουν πάλι, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε κάποια προϊόντα” μας είπε περιγράφοντας την εικόνα εκεί.
“Τα κρούσματα αυξάνονται με απίστευτο ρυθμό, σε λίγες ώρες. Το μεσημέρι είχαμε 4100 και το βράδυ πήγαν 5300 μόνο στην πολιτεία. Το ίδιο γρήγορα αυξάνονται και οι νεκροί” ανέφερε και τόνισε πως περιμένουν και εκεί τη γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας σύντομα.
Ο Γιώργος Νικολακόπουλος από τον Πύργο ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στο Σουϊντον (Swindon) ένα σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο ανάμεσα στο Λονδίνο και το Μπρίστολ όπου υπάρχουν μεγάλες εγκαταστάσεις εταιριών της αυτοκινητοβιομηχανίας.
“Υπάρχει πανικός και αδειάζουν τα σουπερ μάρκετ. Υπάρχουν κρούσματα αλλά πιστεύει η Κυβέρνηση ότι ελέγχεται και λένε πως δεν πειράζει αν κολλήσουν οι πολίτες. Η κίνηση έχει πέσει παντού στο 75%. Δεν έχει κλείσει τα μαγαζιά (έως την ώρα του ρεπορτάζ). Μας έλεγαν “αν δεν είναι κάτι σοβαρό μην πάς στο νοσοκομείο” και η κατάσταση σε αυτό τον τομέα είναι χειρότερα από την Ελλάδα σε αυτό το κομμάτι. Φαίνεται να παίζουν με τις πιθανότητες” μας εξήγησε.
Εικόνες από τα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ στο Σουϊντον