Ετοιμάζουν τα σχέδια για τα πιο αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί - Σε συνεχείς συσκέψεις όλη η κυβέρνηση - Με SMS και χρήση της τεχνολογίας της κινητής τηλεφωνίας θα διευκολύνονται οι απαραίτητες μετακινήσεις - Όσοι έρχονται με κορωνοϊό από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε καραντίνα
Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα έχει τεθεί τις τελευταίες ώρες ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να εφαρμοστεί η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, πιθανά τις επόμενες ώρες. Τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης από τις πρωινές κιόλας ώρες, καθώς μελετώνται ήδη διαφορετικές εκδοχές και επιτελικά σχέδια, με τα σώματα ασφαλείας να βρίσκονται στην άλλη άκρη της γραμμής των κυβερνητικών τηλεφώνων.
Οδηγίες λαμβάνει και η Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία λεπτά και ενώ οι εικόνες μαζικών «εξορμήσεων» συνεχίστηκαν και σήμερα, παρά τις διαρκείς εκκλήσεις των υγειονομικών αρχών. Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι θα χρησιμοποιηθεί ευρύτατα η τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις του κόσμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι πολίτες θα δηλώνουν με SMS σε συγκεκριμένο αριθμό το πού θα κατευθύνονται. Το σύστημα θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες επιλογές - εργασία, σούπερ μάρκετ, φαρμακείο κ.α. - τις οποίες θα επιλέγει ο πολίτης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο αριθμός θα είναι ο 13030 στον οποίο ο ενδιαφερόμενος θα δηλώνει το όνομά του και τον σκοπό μετακίνησης. Το σύστημα, το οποίο έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα δίνει στον αιτούμενο έναν κωδικό βάσει του οποίου θα κινείται.
Όσον αφορά τους ταξιδιώτες που θα φτάσουν στην Ελλάδα τις επόμενες ώρες από το εξωτερικό υπάρχουν σκέψεις για να τους βάζουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία.
Ήδη η διακοπή της κυκλοφορίας στη Βάρκιζα, το Καβούρι, αλλά και το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη στενεύει κι άλλο τον κλοιό των μέτρων, με το Μέγαρο Μαξίμου να μετρά αντίστροφα για να πατήσει το κουμπί του lockdown σε κάθε μορφή κυκλοφορίας. Από το μετρο δεν φαίνεται να εξαιρούνται ούτε τα αεροδρόμια, καθώς η άφιξη Ελλήνων του εξωτερικού συνοδεύθηκε σε πολλές περιπτώσεις από την παρουσία του κορονοϊού στις αποσκευές τους.
Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου αναφέρονται σχετικά τα εξής:
Άρθρο εξηκοστό όγδοο: Πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19
1. Προς τον σκοπό μείωσης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 μπορεί να επιβάλλεται, πλέον άλλων μέτρων, με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, η προσωρινή
απαγόρευση εισόδου στην Ελληνική Επικράτεια υπηκόων τρίτων κρατών. Η απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει για τους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανήλικων τέκνων τους.
2. Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, είναι
δυνατόν, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, να επιβάλλεται, για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, σε όλη την Επικράτεια ή σε ορισμένη μόνο περιοχή, απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, στις οποίες συμμετέχει ένας ελάχιστος αριθμός ατόμων. Με την ίδια απόφαση μπορούν να προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία.
3. Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, είναι
δυνατόν να επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, περιορισμοί ή απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω ή εν μέρει στην Επικράτεια. Από τα μέτρα του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών, αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο. Τα μέτρα του πρώτου εδαφίου της παρούσας επιβάλλονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι εξαιρέσεις του δευτέρου εδαφίου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση για την εφαρμογή της παρούσας. Παράβαση της παρούσας επισύρει τις κυρώσεις της παρ. 2 του εξηκοστού ένατου άρθρου.
Άρθρο εξηκοστό ένατο: Μηχανισμοί ελέγχου μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού και διοικητικές κυρώσεις
1. Η περ. α. της παρ. 1 του εικοστού τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αντικαθίσταται ως εξής:
«1. α) Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των κατεπειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) του άρθρου 82 του ν. 4622/2019 (Α' 133)».
2. Στο τέλος του εικοστού τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 64) προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:
«5. Στα φυσικά πρόσωπα, που παραβιάζουν τα μέτρα της παρ. 1 του παρόντος, χωρίς να θίγονται οι προβλεπόμενες στην παρ. 6 του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020
Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 42) ποινικές κυρώσεις και οι κυρώσεις που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ».
Πηγή: Protothema.gr