Έξι νέους θανάτους ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας - Το 55% των κρουσμάτων είναι άνδρες, 90 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, εκ των οποίων το 79% είναι άνδρες- «Τα μέτρα αποδίδουν, υπάρχει "φρένο", αλλά χρειάζεται προσοχή», είπε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας
Περισότερα από 1.289.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και πάνω από 70.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί, παγκοσμίως. Πάνω από 582.000 τα κρούσματα στην Ευρώπη, με την Ιταλία και την Ισπανία να έχουν το 45% των κρουσμάτων, ενώ υψηλά ποσοστά θανάτων καταγράφονται στη Γαλλία και ιδιαίτερα στα γηροκομεία της χώρας.
Στην Ελλάδα, ο κ.Τσιόδρας ανακοίνωσε 20 νέα κρούσματα, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον στα 1.755- πρόκειται για το μικρότερο αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι έξι ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με το σύνολο των θυμάτων του κορωνοϊού να φτάνει πλέον τα 79. Παράλληλα, έχουν διενεργηθεί 26.143 έλεγχοι, ενώ 90 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι (19 γυναίκες, 71 άνδρες).
Από το σύνολο των ασθενών σε ΜΕΘ το 79% είναι άνδρες και η μέση ηλικία είναι τα 65 έτη. Οι επτά στους δέκα (71%) έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Εννέα ασθενείς πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ, ενώ συνολικά 269 πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Στο σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων οι 361 είχαν ταξιδιωτικό ιστορικό, ενώ άλλα655 κρούσματα αποτελούσαν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων.
Ο κ.Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ανθρώπους που σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες και παρά τον ανθρώπινο φόβο έγιναν δωρητές μυελού των οστών, λέγοντας μάλιστα, ότι σε μία περίπτωση ο δότης είναι συμβατός με ένα παιδί από την Τουρκία.
Γιατί νοσούν σοβαρά και νέοι άνθρωποι
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ομάδας των ειδικών του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε και στα περιστατικά νέων ανθρώπων που νοσούν σοβαρά από κορωνοϊό και αναφέρθηκε σε δεδομένα τελευταίων ερευνών για τους νέους που ενδέχεται να νοσούν σοβαρά.
Οι επιστήμονες ερευνούν αν υπάρχουν γονίδια τα οποία ευθύνονται, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα. Παραλλαγές σε συγκεκριμένο γονίδιο ενδέχεται να διευκολύνουν την είσοδο του ιού στον οργανισμού, όπως είπε.
Μέσα στους πνεύμονες υπάρχει μία ουσία, η οποία μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε ασθενείς με κορωνοϊό και να μην πηγαίνουν καλά στη θεραπεία, όπως ανέφερε.
Σε μερικούς, νέους, ευτυχώς λίγους, ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταιγίδα φλεγμονής, είπε και συμπλήρωσε πως υπάρχουν και νέοι οι οποίοι επειδή φοβούνται λιγότερο εκτίθονται σε υψηλότερο φορτίο ιού στο περιβάλλον.
Η κορύφωση της επιδημίας
Ερωτηθείς για το πότε τοποθετεί χρονικά την κορύφωση της επιδημίας στην Ελλάδα, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι παρατηρείται ένα «φρένο», που σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν και γι' αυτό δεν θρηνήσαμε εκατόμβες. Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης, μιλάμε για ένα κύμα που μπορεί να το μετριάσουμε, ίσως βρεθούμε αντιμετωποι και με δεύτερο κύμα, χρειάζεται προσοχή και μελέτη. Εχουμε κάνει το πρώτο βήμα και προχωράμε.
-Πώς θα αρθούν τα μέτρα, θα δεχόμαστε τουρίστες; Θα ελέγχονται;
-Ο έλεγχος σε επόμενη φάση θα παίξει ρόλο, όταν θα έχουμε αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων, κάνουμε δράσεις με ευάλωτες ομάδες, ομάδες κινδύνου, θεωρώ ότι θα είναι σε επιστημονικά κριτήρια οι κινήσεις που θα κάνουμε τους επόμενους μήνες.
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ.Χαρδαλιάς χαρακτήρισε πρώιμη της συζήτηση.
-Η ανάσχεση της διασποράς θα έχει χαμηλότερα ποσοστά ανοσίας. Πώς θα γίνει ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας; Εχουμε εξασφαλίσει μοριακά τεστ όπως άλλες χώρες;
-Η επιδημία χαρακτηρίζεται από την καταγραφή των ακριβών δεδομένων, που δείχνει σταθερές αυξήσεις σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, η επιδημιολογική παρατήρηση της επιδημίας γίνεται πάρα πολύ καλά. Η αξιοπιστία των ταχέων μοριακών τεστ δοκιμάζεται, χρησιμοποιούμε τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες υγείας στην Ευρώπη. Θέλει προσοχή η επιτήρηση και η παρακολούθηση της επιδημίας στη χώρα μας.
-Ειδικοί λένε να ετοιμαστούμε για δεύτερο κύμα το φθινόπωρο. Είναι στο σχεδιασμό χημειοπροφύλαξη για ανοσία;
Επιθυμούμε σταδιακή ανοσία στον πληθυσμό, να μ νοσήσουν όλοι μαζί. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή φάρμακο που να προσφέρει ανοσία από τη νόσο. Χρειάζεται προσοχή , θα δούμε τι θα γίνει το καλοκαίρι, παρακολουθούμε τα νούμερα, τις εξελίξεις, δεν εφησυχάζουμε.
-Οι δημόσιες δομές ήταν ανεπαρκείς ούτως ή άλλως, επιδεινώνεται η θέση ασθενών, χρονίως πασχόντων. Γιατί δεν μπαίνουν στο σχεδιασμό και ιδιώτες γιατροί, γιατί δεν προσλαμβάνονται γιατροί;
Τα νοσοκομεία εφημερεύουν κανονικά, αντιμετωίζουν έκτακτα και επείγοντα, είπε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε ότι πλέον λειτουργούν 477 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 300 είναι κατειλημμένες και οι υπόλοιπες διαθέσιμες. Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις απάντησε ότι στη μάχη για τον κορωνοϊό