Ιδιαίτερα τυχερές αισθάνονται περισσότερες από 30 οικογένειες παραθεριστών που με τα τροχόσπιτά τους την εποχή αυτή βρίσκονται στην περιοχή της Ελαίας.
Θεωρούν τύχη το ότι περνούν την «καραντίνα» λόγω του κορονοϊού κάνοντας διακοπές σε έναν τόπο που είναι παράδεισος, όπως τον χαρακτηρίζουν οι ίδιοι.
Η έναρξη της πανδημίας τούς βρήκε στη χώρα μας και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από τις αρχές Μαρτίου τους ανάγκασαν να παραμείνουν στην περιοχή. Σε ένα καταπληκτικό παραθαλάσσιο πευκοδάσος, δίπλα από τις ατελείωτες παραλίες του Κυπαρισσιακού Κόλπου, με την άνοιξη πλέον να έχει προσθέσει τις δικές της πινελιές στο ούτως ή άλλως πανέμορφο φυσικό τοπίο. Βρίσκονται σε περιοριστικά μέτρα μετακίνησης που όμως δεν απέχουν και πολύ από τις μέχρι τώρα συνήθειές τους, αφού μόνοι τους και απομακρυσμένοι αρκετά ο ένας από τον άλλον συνεχίζουν την καθημερινότητα των διακοπών τους. «Είμαστε τυχεροί που βρεθήκαμε σε αυτόν τον τόπο» λένε ορισμένοι από αυτούς, για να συμπληρώσει ο Τομπάιας από την Ελβετία ότι «εδώ είναι ο παράδεισος».
Φυσικά δεν είχαν όλοι στο πρόγραμμά τους, πλην ελαχίστων ίσως, να παραμείνουν για τόσο μεγάλο διάστημα στην περιοχή, αλλά όπως λένε δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς. Κάποιοι από αυτούς ήθελαν να συνεχίσουν τα ταξίδια και τις περιηγήσεις τους σε άλλα μέρη και κάποιοι άλλοι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους λόγω και των εργασιών τους, καθώς για κάποιους τα οικονομικά περιθώρια στενεύουν. Ομως ξέρουν ότι δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά και απολαμβάνουν την παραμονή και τις διακοπές στην περιοχή. Νιώθοντας, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, ασφαλείς, τόσο για την προστασία τους από τον κορονοϊό όσο και για την προσωπική τους ασφάλεια.
Οι ίδιοι ενημερώθηκαν και ενημερώνονται για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό μέσα από το διαδίκτυο, αλλά και από ντόπιους φίλους με τους οποίους έχουν γνωριστεί. Ενας από αυτούς είναι και ο Δημήτρης Δρούλιας, μέλος του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας, τον οποίο και ευχαριστούμε καθώς μας έφερε σε επαφή με τους κατασκηνωτές. Όπως μας είπε και ο ίδιος, φρόντισε να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις, για τα μέτρα που έχουν παρθεί στην Ελλάδα. Τους εξήγησε με ποια διαδικασία μπορούν να βγουν να κάνουν τα ψώνια τους ή να μετακινηθούν. Οπως μας είπε, γενικά φροντίζει να είναι σε επαφή μαζί τους για να τους βοηθήσει αν χρειαστούν κάτι, ενημερώνοντάς τους παράλληλα και για το δάσος και τις βασικές αρχές προστασίας του που θα πρέπει να τηρούνται από όλους, ώστε να παραμένει ζωντανό και για τις επόμενες γενιές.
Από την άλλη οι κατασκηνωτές, έχοντας τα τροχόσπιτα τους σε αρκετή απόσταση ο ένας από τον άλλον και τηρώντας ασφαλείς αποστάσεις όταν συναντιούνται, απολαμβάνουν τον ανοιξιάτικο ήλιο, τη θάλασσα και τις βόλτες τους μέσα στο δάσος. Οταν χρειάζονται να κάνουν εφοδιασμό σε τρόφιμα, συμπληρώνουν τα στοιχεία του σε ένα χαρτί και πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ. Οπως μας είπαν, παίρνουν τρόφιμα για 1 ή 2 εβδομάδες καθώς μπορούν να τα αποθηκεύσουν στα τροχόσπιτά τους και έτσι δεν χρειάζονται συχνές μετακινήσεις. Κι όταν βγαίνει κάποιος, κάνει αγορές και για άλλους ώστε να μη μετακινούνται όλοι.
Από τα πρώτα ζευγάρια παραθεριστών που συναντήσαμε ήταν η Κερστίν και ο Γιοχακίμ (κεντρική φωτό) από τη Γερμανία. Ενα ζευγάρι που έχει βάλει στόχο να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και ένας σταθμός τους ήταν και η Ελλάδα. Προηγούμενος σταθμός τους ήταν το Ομάν και αρχές Δεκεμβρίου ήρθαν στη χώρα μας, αρχικά από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια βρέθηκαν στην Πελοπόννησο. Οπως μας είπε η Κερστίν στην Ελαία πρώτη φορά έρχονται, δεν την ήξεραν πριν. Ηρθαν το Δεκέμβριο, κάθισαν ορισμένες ημέρες και μετά πήγαν στην Ελαφόνησο, όμως αρχές Μαρτίου επέστρεψαν πάλι. Εδώ από φίλους και γνωστούς έμαθαν για τον κορονοϊό και το τι συμβαίνει, έμαθαν για τα μέτρα που πάρθηκαν στην Ελλάδα και ότι δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν. «Είναι όμως από τα καλύτερα μέρη που θα μπορούσαμε να μείνουμε. Εδώ είμαστε μόνοι ούτως η άλλως, δεν χρειάζεται να πάρουμε κάποια επιπλέον μέτρα. Είμαστε μόνοι και μακριά από τους άλλους. Δεν νιώθεις ότι είσαι σε καραντίνα. Μάθαμε πως για να κυκλοφορήσουμε πρέπει να στείλουμε sms ή να φτιάξουμε ένα χαρτί, έχουμε συμπληρώσει το χαρτί με τα στοιχεία μας και όταν χρειάζεται πάμε για ψώνια. Οποιος πάει όμως δεν παίρνει μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τους άλλους, για να μην πηγαίνουν όλοι».
Συμπλήρωσε πως θα περιμένουν στην περιοχή πότε θα αρθούν τα μέτρα ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Υπάρχουν όμως και άλλοι, ανέφερε, που θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους και στις δουλειές τους αλλά δεν μπορούν. Κατέληξε λέγοντας πως οι ίδιοι αισθάνονται πολύ τυχεροί που είναι σε αυτό το μέρος και περνούν την καραντίνα εδώ.
Ο Τομπάιας από την Ελβετία ήρθε στην περιοχή στα μέσα Φεβρουαρίου. Ταξιδεύει μόνος του με το τροχόσπιτο και περνώντας από την περιοχή έστριψε το τιμόνι και βρέθηκε σε αυτό το καταπληκτικό μέρος. Στην συνέχεια πήγε στην Καρδαμύλη, αλλά από εκεί τους έδιωξε η αστυνομία, κι έτσι αρχές Μαρτίου ξαναήρθε στην Ελαία. Του αρέσει να ταξιδεύει και θέλει να συνεχίσει τα ταξίδια του όταν τελειώσει όλο αυτό. «Αισθάνομαι τυχερός που βρέθηκα εδώ. Εδώ είναι καλύτερα, έχω γνωρίσει ανθρώπους που με έχουν βοηθήσει. Είναι μια περιοχή ασφαλής, και νιώθω ασφαλής. Είναι ένας παράδεισος και είμαι τυχερός που περνάω την καραντίνα εδώ» λέει.
Οπως και οι άλλοι κατασκηνωτές, έχει ενημερωθεί για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παίρνει και το πώς να συμπεριφέρεται όταν έρχεται σε επαφή με κόσμο για αγορές. Επίσης συζητώντας με άλλους κατασκηνωτές αλλά και γνωστούς από την περιοχή, έμαθε πώς πρέπει να κυκλοφορεί με τα απαραίτητα χαρτιά. Εχει, μας είπε, ενημέρωση για το τι γίνεται στον κόσμο και νιώθει τυχερός που δεν είναι σε ένα διαμέρισμα. Σημείωσε επίσης ότι πριν λίγες ημέρες κάποιοι Γάλλοι μπόρεσαν και έφυγαν από την Πάτρα για την πατρίδα τους. Κατέληξε λέγοντας ότι αυτό είναι το καλύτερο περιβάλλον για να ζει κανείς με ασφάλεια χωρίς να κινδυνεύει από τον ιό, αφού δεν έχουν επαφές με τον κόσμο και όλοι είναι σε απόσταση μεταξύ τους.
Ο Αντρέας, δικηγόρος, και η Ανέτε, οικονομολόγος, είναι από τη Γερμανία και θα έπρεπε από τις 10 Απριλίου να έχουν γυρίσει στην πατρίδα τους και στις δουλείες τους. Ομως τους έπιασε η καραντίνα και αναγκάστηκαν να... συνεχίσουν τις διακοπές τους. Κάτι που φαίνεται ότι δεν τους στεναχωρεί ιδιαίτερα. Από τα μέσα Φεβρουαρίου ήρθαν στην Ελαία, στην οποία πρωτοήρθαν πριν από 20 χρόνια και από τότε μόνο δυο χρονιές δεν έχουν καταφέρει να έρθουν. Οπως σημείωσε ο Αντρέας: «Οταν ξεκίνησε η καραντίνα ήμαστε εδώ στην Ελαία, μέσα από το ίντερνετ ενημερώθηκα για το τι συμβαίνει. Επικοινωνήσαμε με τις οικογένειες μας, που είναι καλά. Καλύτερα που είμαστε εδώ στην Ελαία, παρά να είσαι σε μια πόλη κλεισμένος σε ένα σπίτι με χιλιάδες “τρελούς” γύρω σου! Είμαστε τυχεροί που βρισκόμαστε εδώ - και εδώ θα μείνουμε όσο χρειαστεί».
Σημείωσε ακόμη πως δεν έχουν ενημέρωση από την πρεσβεία τους για το πότε και πώς θα επιστρέψουν, αλλά ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό θα αργήσει ακόμη, θα πάει για Ιούλιο-Αύγουστο. Τόνισαν και οι δύο τους ότι στεναχωρήθηκαν πολύ για όλα αυτά που συνέβησαν στην Ιταλία, και από την άλλη μάς είπαν πόσο ασφαλείς νιώθουν οι ίδιοι, μακριά από την πολυκοσμία και όλα αυτά. Και ένιωσαν χαρά που η Γερμανία πήρε ασθενείς από την Ιταλία και τους πήγε σε νοσοκομεία της.
Πηγή: eleftheriaonline.gr