Δύο θάνατοι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στα 150 το σύνολο των θυμάτων- 2.691 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα- Μελέτη δείχνει ότι έχουν αντισώματα στην covid-19 όλοι όσοι νόσησαν έστω και ελαφρά- Ερώτημα για τους επιστήμονες η διάρκεια της ανοσίας
Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Παρών στην ενημέρωση είναι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.
Η ενημέρωση ξεκίνησε με παρέμβαση του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στην οικογένεια του Δημήτρη Κρεμαστινού.
Οπως είπε στη συνέχεια ο κ.Τσιόδρας, 13 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο με το σύνολο πλέον να ανέρχεται στα 2.691, ενώ 32 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, εκ των οποιίων 9 είναι γυναίκες και 85 ασθενείς πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ. Το σύνολο των θανάτων φθάνει πλέον τους 150. «Ακούραστος δάσκαλος, διαπρεπής επιστήμονας, που άφησε το αποτυωμά του στον τομέα της Υγείας», είπε για τον εκλιπόντα Δημήτρη Κρεμαστινό ο κ.Τσιόδρας και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του και εκ μέρους της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.
Ο κ.Τσιόδρας έκανε στη συνέχεια αναφορά στα τεστ αντισωμάτων και στην αποτελεσματικότητά τους για να πει ότι οι μελέτες αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς προς το παρόν στη χώρα μας. Σχεδόν σε όλους όσοι πέρασαν την ασθένεια, είπε, ανιχνεύθηκαν ειδικά αντισώματα. Σύμφωνα με μελέτη η πιθανότητα να έχουμε ψεύτικα θετικά είναι μικρότερη του 1%. Μελέτη στη Νέα Υόρκη διαπίστωσε παρουσία αντισωμάτων, ανεξάρτητα αν κάποιος πέρασε ελαφρά ή όχι την covid-19. Η εργασία θα δημοσιευθεί στο Nature Medicine.. Ανθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν μια μορφή ανοσίας, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα κρατά. Παρακολουθούμε αυτούς που έχουν περάσει τη νόσο και θα βλέπουμε τι κάνουν τα αντισώματά τους. Αυτή η μελέτη θα γίνεται πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, λέει ότι η επίδραση του καλοκαιριού δεν θα είναι ικανή από μόνη της να περιορίσει τη μεταδοτικότητα του ιού.
Ερωτηθείς για τις εποχικές αλλεργίες και το άσθμα ο κ.Τσιόδρας είπε ότι χαρακτηριστικό τους είναι το φτάρνισμα, τα κόκκινα μάτια, η φαγούρα και η καταρροή δείχνουν αλλεργία, για να μην υπάρχει αμφιβολία αν πρόκειται για κορωνοϊό. Συνέστησε οι αλλεργικοί ασθενείς να είναι σε επικοινωνία με τους γιατρούς τους και να συνεχίσουν την αγωγή τους.
Ο καθηγητής ερωτήθηκε αν θα είναι δυνατό να ανοίξουν οι κατασκηνώσεις φέτος το καλοκαίρι για να απαντήσει ότι υπάρχουν υπέρ και κατά της λειτουργίας τους, αλλά η επιτροπή δεν έχει καταλήξει, η ειδική υποεπιτροπή θα κάνει σχετική εισήγηση αύριο ή τη Δευτέρα και θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.
Απαντώντας, στη συνέχεια σε ερώτηση σχετικά με τα εμβόλια, ειδικά αυτή την περίοδο, απάντησε ότι ορισμένα (όπως για τη φυματίωση) φαίνεται να λειτουργούν προστατευτικά και έχει διαπιστωθεί παλαιότερα ότι προστατεύει τα παιδιά από τους αναπνευστικούς ιούς.
Είμαστε σε επιφυλακή, απάντησε ο κ.Τσιόδρας στην ερώτηση πότε θα φανούν οι συνέπειες από την άρση των μέτρων στον ρυθμό αναπαραγωγής της νόσου.