Με αργούς ρυθμούς φαίνεται ότι εξελίσεται η διαδικασία της τοποθέτησης των ειδικών μηχανημάτων πρόσβασης στις παραλίες της Ηλείας για τα άτομα με αναπηρία, προκαλώντας την εύλογη ανησυχία τους, αφού η μόνη παραλία από τις πέντε που έχουν εγκαταστήσει ανάλογα μηχανήματα και στην οποία εξελίσεται η διαδικασία τοποθέτησης seatrac από την πλευρά της Π.Ε Ηλείας, είναι αυτή του Κατακόλου.
Στους δήμους Ήλιδας και Πηνειού, υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση, ενώ από την πλευρά τους οι δήμοι Ανδραβίδας- Κυλλήνης και Ζαχάρως, έχουν εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον για την δημιουργία πρόσβασης στις παραλίες τους στα άτομα με αναπηρία αλλά και από την πλευρά του δήμου Πύργου, έχει εκφραστεί το ενδιαφέρον, προκειμένου να δημιουργηθούν δυο ακόμα προσβάσιμες παραλίες.
Ο γραμματέας του Σωματείου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Γιώργος Παπανικολόπουλος αναφερόμενος στο θέμα αυτό τόνισε ότι: «Η Ηλεία θα μπορούσε να αποτελεί τόπο προορισμού για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα τόσο από περιοχές της Ελλάδας όσο και από περιοχές του εξωτερικού. Είναι πολύ σημαντικό κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές να αναπτυχθεί ο τουρισμός που αφορά τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και η Ηλεία να μπει στον χάρτη των περιοχών που μπορεί κανείς να επισκεφτεί όχι μόνο κατά την διάρκεια του θέρους αλλά καθ όλη τη διάρκεια του έτους».
Τα άτομα με κινητικά προβλήματα όμως, εκτός από την προσβασιμότητα στις παραλίες έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν ακόμη καθημερινό «βραχνά» που έχει να κάνει με τις οριοθετημένες θέσεις στάσης- στάθμευσης, τις ράμπες στα πεζοδρόμια, ή ράμπες πρόσβασης στα δημόσια κτίρια και στα περισσότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που, η προσπάθεια πολλών περιοχών να αποτελέσουν τουριστικό προορισμό για ΑμεΑ είναι μεγάλη, επιχειρώντας να ενταχθούν στον χάρτη προσβασιμότητας, δεδομένου ότι το μέγεθος της αγοράς τουρισμού για ΑμεΑ ξεπερνά τα 166 δισεκατομμύρια ευρώ.