Επίκαιρα

Κορυφαίος προορισμός για τον θρησκευτικό τουρισμό ο ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα Πατρών

Κορυφαίος προορισμός για τον θρησκευτικό τουρισμό ο ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα Πατρών

Ο μεγαλοπρεπής ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα, σύμβολο της Πάτρας, αποτελεί έναν κορυφαίο προορισμό για τον θρησκευτικό τουρισμό.

Κάθε χρόνο επισκέπτονται τον ιερό ναό για να προσκυνήσουν την Τίμια Κάρα του Πρωτόκλητου των Αποστόλων, καθώς και τον σταυρό που μαρτύρησε, χιλιάδες ορθόδοξοι χριστιανοί, όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ιδίως από τη Ρωσία.

Όμως, ο μεγαλοπρεπής ναός αποτελεί και ένα πολιτιστικό μνημείο και όπως λέει, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο προϊστάμενος του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, «βλέπουμε συχνά επισκέπτες ακόμα και από την Κίνα και την Ιαπωνία.»

Μάλιστα, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «μου έχει κάνει εντύπωση η ευλάβεια με την οποία εισέρχονται και παραμένουν στο ναό οι κινέζοι επισκέπτες, οι οποίοι είναι πολύ προσεκτικοί, ενώ βλέποντας εμάς να ανάβουμε ένα κερί, κάνουν ακριβώς το ίδιο.»

Επίσης, ο π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης επισημαίνει ότι αρκετοί είναι οι επισκέπτες και από χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης, όπως για παράδειγμα από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Όσον αφορά στον αριθμό των επισκεπτών, ο πρωτοπρεσβύτερος σημειώνει ότι «δεν μπορεί να υπάρχει επίσημη καταγραφή, αλλά αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι υπάρχει συνεχής ροή όλο τον χρόνο και ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.»

Βέβαια, όπως προσθέτει, καταγράφεται μεγάλος αριθμός επισκεπτών κυρίως από την Ελλάδα στην εορτή του πολιούχου των Πατρών, στις 30 Νοεμβρίου, καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στα τέλη Σεπτεμβρίου, με αφορμή την επανακομιδή της Τίμιας Κάρας του Αγίου Ανδρέα.

«Η γιορτή αυτή», όπως σημειώνει ο π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, «πήρε έκταση όταν καθιέρωσα την δια θαλάσσης λιτάνευση της εικόνας και της Τίμιας Κάρας μέσω της ιχθυόσκαλας και του βόρειου λιμανιού της πόλης.»

Στα μελλοντικά σχέδια είναι η ολοκλήρωση της εικονογράφησης του νέου ιερού ναού και στη συνέχεια η ένταξή του σε πρόγραμμα διαρκούς επισκευής που υπάρχει στο υπουργείο Πολιτισμού για τα νέα μνημεία.

Όσον αφορά στον παλαιό ναό, ο πρωτοπρεσβύτερος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι έχει επισκευασθεί εκ βάθρων με χρηματοδότηση μέσα από ειδικό πρόγραμμα, ενώ όπως προσθέτει, «χρειάστηκε να βάλουμε και εμείς χρήματα για να ολοκληρωθούν οι εργασίες.»

Ο νέος ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα, που βρίσκεται πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας, θεμελιώθηκε το 1908 και εγκαινιάσθηκε το 1974, αφού η ανέγερσή του έγινε με διακοπές, λόγω διαφόρων προβλημάτων που παρουσιάστηκαν.

Ο τρούλος του ναού έχει ύψος 46 μέτρα και στην οροφή του είναι τοποθετημένος ένας επίχρυσος σταυρός ύψους πέντε μέτρων, ενώ το εσωτερικό εμβαδόν φθάνει τα 2.500 τετραγωνικά μέτρα.

Ο γειτονικός παλαιός ναός του Αγίου Ανδρέα κτίστηκε αρχικά στα τέλη του 5ου αιώνα επάνω σε ερείπια αρχαίου ναού της Δήμητρας και υπέστη πολλές καταστροφές στο πέρασμα των χρόνων.

Η ανέγερση του σημερινού ναού ξεκίνησε το 1836 και τα εγκαίνια έγιναν το 1843. Στο νότιο κλίτος βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Ανδρέα, επενδυμένος με μάρμαρο, ενώ δίπλα στον ναό, σε υπόγειο θολωτό σπηλαίωμα, σώζεται πηγή νερού.

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου, ιδρύθηκε πρόσφατα σύλλογος με την επωνυμία, «Αδελφότης Άγιος Απόστολος Ανδρέας Πατρών».

Ο συγκεκριμένος σύλλογος, σύμφωνα με τη μητρόπολη, «έχει ως αποκλειστικό σκοπό την προβολή της ορθόδοξης πνευματικής κληρονομιάς της πόλης του Πρωτοκλήτου στον ελλαδικό χώρο και παγκοσμίως.»

Ειδικότερα, ο νεοϊδρυθείς σύλλογος, σύμφωνα πάντα με την μητρόπολη, «έχει ως αποκλειστικό σκοπό την προβολή και παγκόσμια ανάδειξη των ιερών ναών παλαιού και νέου του Αγίου Ανδρέα μετά των ιερών θησαυρισμάτων, δηλαδή της Τίμιας Κάρας του Αποστόλου, του σταυρού του μαρτυρίου του και του τάφου του Αποστόλου και του ιερού λειψάνου του, ώστε η Πάτρα να καταστεί κέντρο παγκόσμιου θρησκευτικού προορισμού.»

Το γεγονός ότι και οι δύο ιεροί ναοί βρίσκονται πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περιηγηθούν στην πόλη, με ό,τι θετικό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.

Ειδικότερα, μέσω του μεγάλου πεζόδρομου της Ρήγα Φεραίου, που καταλήγει στον περίβολο του ναού, οι επισκέπτες μπορούν να βρεθούν στο εμπορικό κέντρο της Πάτρας, ενώ μέσω του γειτονικού πεζόδρομου της Τριών Ναυάρχων και της πλατείας Ψηλών Αλωνίων μπορούν να επισκεφθούν το Ρωμαϊκό Ωδείο και το κάστρο της Πάτρας.

Από την πλευρά της, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ολοκληρώσει, όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης, τη δημιουργία αρχείου εικονικής περιήγησης 360ᵒ μοιρών του Αγίου Ανδρέα, ώστε ο μελλοντικός επισκέπτης να ξέρει από πριν τι μπορεί να δει.»

Επίσης, όπως τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης, «στο μεγάλο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Δυτικής Ελλάδας, το οποίο υπέγραψα τις προηγούμενες ημέρες, ο θρησκευτικός τουρισμός έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Vendras