Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 09:02

Ηλεία: Απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων σε δάση και ευπαθείς περιοχές από 1/7

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Δείτε τις περιοχές που θα ισχύσει η απαγόρευση

Σύμφωνα και με σχετική απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων, από 1η Ιουλίου σε δάση και σε ευπαθής περιοχές. Ειδικότερα την υλοποίηση της απόφασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) κατά την συνεδρίαση της 29-04-2020, για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων κ.λ.π. σε δάση και ευπαθείς περιοχές της Π.Ε. Ηλείας, από τις 9 κάθε βράδυ έως τις 6 το πρωί και για το διάστημα από 01-07-2020 μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις 31-10-2020, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν εκδήλωση πυρκαγιάς, (επίπεδο 4 & 5 του χάρτη πρόβλεψης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς της Δ/νσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας), ως εξής:

1. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών στις δασικές περιοχές του ορεινού όγκου του όρου Φολόης, Λαμπείας, Μίνθης και Λάπιθα από
(01/07/2020 μέχρι και 31/10/2020) και ώρες (από 21:00 μέχρι 06:00). Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωμένοι δημοτικοί δρόμοι, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών και οι εργαζόμενοι στην υλοτομία στα δάση του όρους Φολόης, Λαμπείας, Μίνθης και Λάπιθα, καθώς επίσης οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες.

2. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα (01/07/2020 μέχρι και 31/10/2020) και ώρες (από 21.00 μέχρι 06.00):
- στο Δάσος της Στροφυλιάς-Κουνουπελίου.
- στο Δάσος της Στροφυλιάς Ζαχάρως
- από δάσος Κατάκολου έως δάσος Σκαφιδιάς
- στο δάσος Δρούβα Αρχ. Ολυμπίας
- στο Δάσος Θινών
- στο Δάσος Επιταλίου – Αλφειούσας - Φράγμα Αλφειού
- στο Δάσος Ράχες - Ανεμοχώρι - Καλλίκωμο
- στο δάσος Σμίλα, και Στρέφι (Δρόμος ΤΟΕΒ από Καρούτες – Στρέφι)
- στο Δάσος Πλουτοχωρίου.
- στο Δάσος Κρεστένων- Δάσος Σεφερλή - Κ.Σαμικού -Κρουνοί
- στο Δάσος Καλυβάκια - Μπάμπες – Σκιλλουντία –Γρύλος
- στο Δάσος Νέδα –Φιγαλεία
- στο Δάσος Θολό
- στο Δάσος Μιράκα –Βασιλάκι – Νεμούτα – Φολόη – όρια Ν. Ηλείας
- στο Δάσος Τ/Κ Κάστρου - Τ/Κ Κυλλήνης και Λουτρών Κυλλήνης
(εγκαταστάσεις GRECOTEL)
- στις δασικές περιοχές των ποταμών Νέδα, Αλφειού, Πηνειού και Ερυμάνθου

Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωμένοι δημοτικοί δρόμοι, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες.

3. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα (01/07/2020 μέχρι και 31/10/2020) και ώρες (από 21:00 μέχρι 06:00) πέριξ των αρχαιολογικών χώρων:

της Αρχαίας Ολυμπίας
της Αρχαίας Ήλιδας
και του Επικούρειου Απόλλωνα
και του Κάστρου Χλεμούτσι
και των θρησκευτικών χώρων:
- Μονή Αγ. Ελεούσα
- Μονή Βλαχέρνας
- Παναγία Εισοδιώτισσα Αγίου Ιωάννου
- Ι. Μονή Σκαφιδιάς
- Ι. Μονή Κρεμαστής Λανθίου
- Ι. Μονή Αγίου Ιωάννου Πελοπίου
- Ι. Μονή Άνω Δίβρης
- Ι. Μονή Φραγκοπηδήματος Βουνάργου
- Ι. Μονή Αναλήψεως
- Ι. Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βουλιαγμένης
- Ι. Μονή Προφήτη Ηλία
- Ι. Μονή Σεπετού Αλιφείρας
- Ι. Μονή Αγίας Παρασκευής Μακρισίων

Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωμένοι δημοτικοί δρόμοι, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες.

4. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα (01/07/2020 μέχρι και 31/10/2020) και ώρες (από 21:00 μέχρι 06:00), πέριξ
και εντός των πρώην σκουπιδότοπων - χωματερών που είναι:

- Κρεστένων
- Ανδρίτσαινας
- Φολόης
- Ζαχάρως
- Λαμπείας
- Βώλακος
- Αλιφείρας
- Πύργου (Αγκινάρα)
- Δροσελή Δήμου Λεχαινών
- Βουρλιά Τραγανού Δήμου Ανδραβίδας
- Κουγέικα Τ/Κ. Καπελέτου Δήμου Βουπρασίας
- Βυτινέικα Δήμου Κάστρου – Κυλλήνης
- Μπαλί Θινών Δήμου Βαρθολομιού
- στην περιοχή Κονιδέικα του Δήμου Αμαλιάδας και
- στο Τ/Κ Κόροιβος του Δήμου Γαστούνης.

5. Ενημερώνονται οι πολίτες ότι από (01/07/2020 μέχρι και 31/10/2020) υπάρχει ενδεχόμενο ελέγχου, από εξουσιοδοτημένα όργανα (Πυροσβεστική – Αστυνομία – Στρατός – Δασαρχείο) και γι’ αυτό παρακαλούμε για τη συνεργασία τους, ώστε η κοινή αντιπυρική προσπάθεια να έχει θετικό αποτέλεσμα.

6. Η πραγματοποίηση πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων στις προαναφερόμενες περιοχές, κατά τη διάρκεια των ωρών απαγόρευσης, απαιτεί ειδική άδεια από την
Πυροσβεστική Υπηρεσία και αφού ληφθούν τα μέτρα πυρασφάλειας που από αυτή κρίνονται αναγκαία.

7. Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων, ως και τα οχήματα παροχής βοηθείας όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων όταν εκτελούν υπηρεσία.

8. H εφαρμογή της απόφασης ανατίθεται στις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, στις Δασικές και στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες με περιοχή ευθύνης τους Δήμους των αντίστοιχων περιοχών.

9. Οι Δήμοι που στην περιοχή ευθύνης τους υπάγονται οι περιοχές που θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, πρέπει να μεριμνήσουν για την τοποθέτηση σχετικών πινακίδων για την ενημέρωση των δημοτών τους.

10. Οι τοπικές ομάδες πυρασφάλειας, πρέπει να εντάξουν στις περιπολίες τους και τις περιοχές όπου ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν εκδήλωση πυρκαγιάς, (επίπεδο 4 & 5 του Χάρτη πρόβλεψης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς της Δ/νσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας).

11. Οι παραβάτες της απαγόρευσης διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα. Καλούνται οι πολίτες της Ηλείας να συνδράμουν στην προσπάθεια των κρατικών, αυτοδιοικητικών αρχών και των εθελοντικών οργανώσεων, για την αντιπυρική προστασία της Π.Ε. Ηλείας. Α. Αγγελίδου

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 11:37

Σχετικά Άρθρα

  • Μητρόπουλος: Ο Δήμος Ζαχάρως από τους πρώτους Δήμους που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024»
    Μητρόπουλος: Ο Δήμος Ζαχάρως από τους πρώτους Δήμους που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024»

    Κωνσταντίνος Μητρόπουλος: «Ο Δήμος Ζαχάρως, από τους πρώτους Δήμους που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024» με το ποσό των 500.000€ - Ξεκινάμε άμεσα τα έργα για τη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας περιμετρικά των οικισμών μας.»

    Υπεγράφη η σύμβαση για τη δημιουργία ζωνών πέριξ των οικισμών, εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας, για την πρόληψη εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών.

    Έργα για τη δημιουργία περιμετρικών ζωνών στους οικισμούς, εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας, για την πρόληψη εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΑΣΩΝ 2024» στον Άξονα Προτεραιότητας 6 (Α.Π. 6) «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΕ ΟΤΑ Α ́ ΒΑΘΜΟΥ ΜΕ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΑ ΔΑΣΗ», δρομολογήθηκαν με την υπογραφή τής σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου Ζαχάρως, κου Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, και του εκπροσώπου τής αναδόχου εταιρείας, κου Ζαφείρη Ζαφειρόπουλου.

    dimos zax progr dasi 2

    Η ένταξη τού Δήμου Ζαχάρως στο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με την υπ’ αρ. 3164/14-6-2024 απόφαση του Προέδρου του Πράσινου Ταμείου, κατοχυρώνοντας το ποσό των 500.000€.

    Ο Δήμαρχος Ζαχάρως, κ. Μητρόπουλος, ανέφερε: «Με την υπογραφή της σύμβασης, ξεκινάμε άμεσα την εκτέλεση των εργασιών για την ενίσχυση της πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών στις δημοτικές μας κοινότητες. Οι εργασίες αφορούν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, περιμετρικά των οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας, για την πρόληψη εκδήλωση πυρκαγιών. Θέλω να τονίσω ότι ο Δήμος Ζαχάρως αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο, για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, στοχεύοντας την ασφάλεια των δημοτών μας και των περιουσιών τους. Μάλιστα, ο Δήμος μας ήταν από τους πρώτους που υπέβαλαν το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου, και που άμεσα κατέθεσαν τις σχετικές μελέτες, με αποτέλεσμα την ένταξή μας και την εξασφάλιση τού ποσού των 500.000€. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας σε όλα τα μέτωπα για την ανόρθωση της περιοχής μας».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Π.Ε. Ηλείας: Άμεση κινητοποίηση για τις πυρκαγιές στον δήμο Ήλιδας
    Π.Ε. Ηλείας: Άμεση κινητοποίηση για τις πυρκαγιές στον δήμο Ήλιδας

    Για μια ακόμα φορά το φετινό καλοκαίρι ο δήμος Ήλιδας δοκιμάστηκε από τα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε Βρετέικα, Μπουμπούνα, Κρυονέρι και Χάβαρι, όμως χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο προλαμβάνοντας τα χειρότερα.

    Από την πρώτη στιγμή, η κινητοποίηση της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και συνολικά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ήταν άμεση, διαθέτοντας όλα τα μέσα που έχει στη δύναμή της στα μέτωπα της πυρκαγιάς, αφού συνολικά 29 μηχανήματα έργου και υδροφόρες επιχείρησαν στα σημεία, συμβάλλοντας στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηλείας.

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης βρισκόταν σε άμεση επαφή με την Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηλείας, Περικλή Κουλκουβίνη για να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και να διευκολύνει το έργο των Πυροσβεστών ενώ μετά από επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια εστάλησαν δέκα εναέρια μέσα στην περιοχή προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

    Ακόμα, από τον κ. Κικίλια πραγματοποιήθηκε συντονιστική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ενώ κατά την διάρκειά της, έγινε ενημέρωση και για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του Πανόπουλου, η οποία επίσης, τέθηκε υπό έλεγχο.

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας εύχεται περαστικά στον πυροσβέστη της 6ης ΕΜΟΔΕ ο οποίος στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλε μαζί με τους συναδέλφους του, για να σώσουν ζωές και περιουσίες συμπολιτών μας, τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι.

  • Αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιπυρική περίοδο - Αυξάνονται οι φωτιές Σεπτέμβριο και Οκτώβριο
    Αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιπυρική περίοδο - Αυξάνονται οι φωτιές Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

    Εντονότερες οι πυρκαγιές ακόμη και προς το τέλος της αντιπυρικής περιόδου

    Με μία από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές από το 2001 και έπειτα για την Κορινθία ήρθαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι περιοχών του Ξυλοκάστρου Κορινθίας την περασμένη εβδομάδα. Δύο νέοι άνδρες έχασαν τη ζωή τους ενώ περισσότερα από 70.000 στρέμματα κάηκαν κυρίως αγροτικές καλλιέργειες κι ως επί το πλείστον ελιές.

    Λιγότερο από ένα μήνα προτού ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος επιστήμονες και ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η 31η Οκτωβρίου, δεν αποτελεί πλέον «τυπική ημερομηνία» λήξης, αλλά διάστημα στο οποίο εκδηλώνεται μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, οι οποίες μπορεί να αποβούν άκρως επικίνδυνες και μοιραίες.

    Κάτι το οποίο μέχρι στιγμής επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία καθώς ο φετινός αριθμός πυρκαγιών του Σεπτεμβρίου είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, κατά τον Σεπτέμβριο του 2024 εκδηλώθηκαν 733 πυρκαγιές ενώ τον ίδιο μήνα πέρσι είχαν ξεσπάσει 658. Παράλληλα, οι χθεσινές φωτιές στην Ηλεία, και ειδικότερα αυτή στο Γεράκι, ενισχύουν το επιχείρημα, για μακρά αντιπυρική περίοδο, όχι μόνο πλέον «στα χαρτιά». Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία από την Πυροσβεστική, τον Οκτώβριο του 2023 εκδηλώθηκαν 840 πυρκαγιές.

    «Ποτέ ξανά τόσο μεγάλη φωτιά, τόσο αργά»

    «Δεν έχει εμφανιστεί ποτέ τόσο μεγάλη φωτιά τόσο αργά. Η αντιπυρική περίοδος στα χαρτιά υπάρχει, έχει μεγάλη διάρκεια , αλλά στην πραγματικότητα βλέπουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες, μπορεί να δημιουργήσουν πολύ δύσκολες καταστάσεις ακόμα και σε περιόδους στην αρχή και στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου», επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, δρ Κώστας Λαγουβάρδος ενώ σημειώνει ότι η πυρκαγιά στην Κορινθία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά φέτος μετά από αυτήν που εκδηλώθηκε τον Αύγουστο στην Αττική, προσθέτοντας ότι οδεύουμε στο μέσο όρο των καμμένων εκτάσεων των τελευταίων 20 ετών.

    «Το 2000 είχαμε την μεγαλύτερη πυρκαγιά στην περιοχή. Ουσιαστικά είναι η μεγαλύτερη από το 2001 και μετά. Το 2000 ήταν η μεγαλύτερη προηγούμενη πυρκαγιά στην Κορινθία. Και με αυτά τα ποσά όπως βλέπω και στο σύστημα, θα φτάσουμε περίπου στο μέσο όρο των καμένων εκτάσεων των τελευταίων 20 ετών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    «Παρόλο που ήμασταν μέσα στην αντιπυρική περίοδο είχαμε την αίσθηση όλοι μας ότι προς το τέλος της, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο από ένα σημείο και μετά πέφτει πολύ ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αλήθεια. Και μάλιστα το παράδοξο είναι ότι στην περιοχή έχει εμφανιστεί τον Μάιο του 2021, η πιο μεγάλη πρώιμη πυρκαγιά. Τυχαίο πιθανόν, αλλά θα σας πω ότι και τότε ήταν η πιο μεγάλη πυρκαγιά που συνέβαινε τόσο νωρίς, τον Μάιο, και τώρα πάλι στον ίδιο νομό συμβαίνει το ίδιο τέλος Σεπτεμβρίου», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο καθηγητής του ΑΠΘ, διευθυντής του εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης. Ιωάννης Γήτας, τονίζοντας ότι διανύουμε «μία μεγαλύτερη σε διάρκεια αντιπυρική σεζόν». «Παραδοσιακά είχαμε φωτιές τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη αλλά εδώ βλέπουμε μία μεγάλη φωτιά σε ένα οικοσύστημα το οποίο νωρίτερα δεν έπαιρνε φωτιά αυτόν τον καιρό», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γήτας και προσθέτει ότι με βάση αυτό το στοιχείο, το οποίο έχει παρατηρηθεί θα πρέπει και ο αντιπυρικός σχεδιασμός που γίνεται να περιλαμβάνει μεγαλύτερη περίοδο αντιπυρικής προστασίας.

    «Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι έχει αλλάξει η αντιπυρική περίοδος. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό το κράτος να το αντιληφθεί έγκαιρα και με βάση αυτή την καινούργια κατάσταση να δημιουργήσει τον καινούργιο αντιπυρικό σχεδιασμό να ξεκινάει νωρίτερα και να τελειώνει αργότερα από αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα», σημειώνει.

    Στελέχη της Πυροσβεστικής ωστόσο τονίζουν ότι η επικινδυνότητα για την εκδήλωση πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου είναι υψηλή μέχρι την τελευταία ημέρα ενώ επισημαίνουν ότι ακόμη και μετά την αντιπυρική περίοδο όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές μπορεί να έχουμε τραγικά γεγονότα.

    Εξάντληση των πυροσβεστών

    Αυτό που ωστόσο προβληματίζει αρκετούς επιστήμονες είναι οι επιπτώσεις που έχει η παρατεταμένη αντιπυρική περίοδος στην κόπωση του πυροσβεστικού προσωπικού.

    «Υπάρχουν επιπτώσεις και στην προετοιμασία μας και στην κόπωση του προσωπικού», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι είναι διαφορετικό να υπάρχουν συσσωρευμένα συμβάντα μέσα σε δύο μήνες κυρίως τους καλοκαιρινούς και διαφορετικό αυτά να «ξεκινάνε αρκετά νωρίς και να τελειώνουν αργά».

    «Προκύπτει το ζήτημα να έχεις προσωπικό, να το απασχολείς και να το έχεις σε εγρήγορση ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό, πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους, πώς κατανέμουν το προσωπικό, με τις προσλήψεις, τους εποχικούς, την προετοιμασία, ώστε πλέον να είμαστε σε μια φάση που έχουμε μεγαλύτερη αντιπυρική περίοδο, η οποία μπορεί να συμπέσει και πιθανόν και με άλλα γεγονότα. Φαίνεται ότι υπάρχει μια αλλαγή όπως είπαμε και στη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών και στην επέκταση της περιόδου. Λόγω της κλιματικής αλλαγής αυτό αναμένεται να συνεχιστεί όχι να μειωθεί. Όσο πάμε σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τις επόμενες δεκαετίες, σε μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας αυτό το πρόβλημα θα επιδεινωθεί », επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Από την πλευρά του ο κ. Γήτας θέτει τον προβληματισμό της εξειδικευμένης γνώσης που απαιτείται στη διαχείριση μιας φωτιάς μέσα στο δάσος. «Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι πυροσβέστες που ασχολούνται αποκλειστικά με το δάσος έχουν σαφώς καλύτερη γνώση για το πώς θα κινηθούμε στο δάσος για να σβήσουμε μια δασική πυρκαγιά. Άλλο ο αστικός ιστός και άλλο το δάσος. Χρειάζεται άλλη τεχνογνωσία. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Όλες οι υπηρεσίες στην Ευρώπη έχουν δασοπυροσβέστες οι οποίοι εξειδικεύονται ακριβώς στο να σβήνουν φωτιά στο δάσος», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γήτας και προσθέτει ότι χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση ενώ σημαντικό στο σχεδιασμό είναι να λαμβάνεται υπόψιν η κατεύθυνση και η ταχύτητα του ανέμου.

    «Η ταχύτητα του ανέμου, η κλίση είναι βασικές παράμετροι που κάποιος θα γνωρίζει για να φτιάξει ένα στρατηγικό σχεδιασμό αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς», επισημαίνει.

    Οι συνθήκες της φωτιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου

    Την 29η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η φωτιά στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών στην περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας ήταν κατηγορίας κινδύνου 4 (πορτοκαλί), ενώ όπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. «Οι συνθήκες ήταν κακές όσον αφορά τον άνεμο, δηλαδή οι θερμοκρασίες δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλές, τον κίνδυνο τον μεγάλωναν οι ισχυροί άνεμοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις που έχεις ένα ισχυρό δυτικό ρεύμα, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στον Κορινθιακό έχεις πολύ σημαντική ενίσχυση στην έξοδό του. Δηλαδή, σε ένα κανάλι όταν έχουμε δυτικούς ανέμους ενισχύονται πολύ μέσα στο κανάλι αυτό και ειδικά προς την έξοδό του.

    Επομένως, ναι, είχαμε ένα πολύ ισχυρό καναλισμό που βλέπουμε βέβαια αρκετά συχνά στην περιοχή. Δηλαδή, αυτοί οι άνεμοι είναι κλασικοί στην περιοχή. Παρατηρούνται αυτοί οι άνεμοι και μέσα στο καλοκαίρι και άλλες εποχές. Όλο τον χρόνο εμφανίζονται. Είχαμε την γνώση ήδη από τις προηγούμενες μέρες ότι την Κυριακή σε αυτή την περιοχή θα έχουμε πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους ιδίως στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού επομένως στην Κόρινθο και την δυτική Αττική», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Επιπλέον, επισημαίνει ότι η περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια χαρακτηρίζεται από πολύ έντονη ξηρασία. «Οι βροχές είναι πολύ περιορισμένες όπως και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, γιατί οι περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ξηρασία είναι η Αττική, η Ανατολική Πελοπόννησος και η Κορινθία και μετά τα νησιά, δηλαδή Κυκλάδες, ανατολική Κρήτη και Δωδεκάνησα Στην περιοχή της Κορινθίας το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα παρατηρούνται περιορισμένες βροχοπτώσεις», τονίζει.

    Παράλληλα, το ανάγλυφο της περιοχής, φαίνεται να δυσχέραινε ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, καθώς οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλες χαράδρες, ρέματα και πολύ ψηλές βουνοκορφές. Το γεγονός αυτό δυσκόλεψε την προσέγγιση του σημείου από τα πυροσβεστικά οχήματα που έφτασαν στο σημείο καθώς όπως είπε ο υπουργός, ενώ το πρώτο περιπολικό της Πυροσβεστικής έφτασε αμέσως κι αμέσως μετά μια υδροφόρα δεν μπορούσε να περάσει από το χωμάτινο δρόμο. Για το λόγο αυτό χρειάστηκε η συνδρομή μιας μπουλντόζας του δήμου ώστε να ανοίξει το δρόμο «και να φτάσουν 29-30 πυροσβεστικά, τα οποία είχαν φτάσει ήδη στο πεδίο», όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

    Διερευνάται η αιτία έναρξης της πυρκαγιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου

    Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί για την αιτία έναρξης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συλλέγει στοιχεία όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να διαπιστώσει αν η πυρκαγιά οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια. «Η φύση δεν χαρίζεται σε ανθρώπινες αμέλειες», υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη.

    Μάλιστα, ανακριτικοί υπάλληλοι της ΔΑΕΕ επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο ύψους 3000 ευρώ σε άνδρα που προέβη σε κάπνισμα μελισσιών την ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στα Ροζενά Ξυλοκάστρου, σε κοντινή απόσταση από το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς και κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Ο λόγος του προστίμου ήταν ότι ο άνδρας εκτελούσε τις συγκεκριμένες εργασίες, ημέρα που στην περιοχή ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν επιπέδου 4.

    Με τα παραπάνω δεδομένα η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), συγκεντρώνει τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τη διαβίβασή τους προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές προκειμένου να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες σε σχέση με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ηλεία: Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής προστασίας - Έκτακτη συνεδρίαση ΣΟΠΠ ΠΕ Ηλείας
    Ηλεία: Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής προστασίας - Έκτακτη συνεδρίαση ΣΟΠΠ ΠΕ Ηλείας

    Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας συγκάλεσε το πρωί της Δευτέρας ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, εξαιτίας της πρόβλεψης της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς στην Π. Ε Ηλείας.

    Στην σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη- ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων συμμετείχε σε ζωντανή σύνδεση- συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας, Περικλής Κουλκουβίνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας, Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Δήμου Πύργου σε θέματα Π.Π. Λάκης Αθανασόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Κώστας Τσεριώνης (Ήλιδας), Διονύσιος Κεκάτος (Ανδραβίδας-Κυλλήνης), Μιχάλης Καλαρίτης (Πηνειού), ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ηλείας Κων/νος Μπαλκάμος, η Διευθύντρια Δασών Ν. Ηλείας Αγγελική Τσάκωνα κ.α.

    Ο κ. Κοροβέσης υπογράμμισε ότι η Π.Ε. Ηλείας, με μηχανήματα και προσωπικό είναι έτοιμη να συνεισφέρει, αν χρειαστεί, σε όποια κατάσταση προκύψει. «Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, έχουμε τοποθετήσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου όπου μας έχει ζητηθεί από την Π.Υ. » τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας, αναφέρθηκε στην καταστροφική πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην Αττική και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε όλη τη χώρα. Τονίστηκε απ’ όλους η ανάγκη ετοιμότητας ώστε να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη πυρκαγιά στην περιοχή, όπως και συνεργασίας προκειμένου να εκμηδενιστούν οι κίνδυνοι πυρκαγιών και των συνεπειών που μπορεί να επιφέρουν.

    PESOP 2

  • Π.Ε. Ηλείας: Κλιματιζόμενη αίθουσα για τους πολίτες
    Π.Ε. Ηλείας: Κλιματιζόμενη αίθουσα για τους πολίτες

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης ενημερώνει ότι στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας για την προστασία της υγείας των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα, από σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 17 Ιουλίου, το συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας, στο Διοικητήριο στον Πύργο, θα είναι στην διάθεση των πολιτών με κλιματιζόμενη αίθουσα.

    Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

    • Δευτέρα 15 Ιουλίου: 10 π.μ. με 8 μ.μ.
    • Τρίτη 16 Ιουλίου: 10 π.μ. με 8 μ.μ.
    • Τετάρτη 17 Ιουλίου: 10 π.μ. με 8 μ.μ.
  • Λαμπερά εγκαίνια νέων χώρων αναψυχής, παρουσία Φαρμάκη, Κοροβέση, Γιαννόπουλου
    Λαμπερά εγκαίνια νέων χώρων αναψυχής, παρουσία Φαρμάκη, Κοροβέση, Γιαννόπουλου

    Πέντε ακόμα νέοι χώροι αναψυχής που εντάσσονται στη δράση Αστικής Αναζωογόνησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» παραδόθηκαν προς χρήση στους πολίτες και την κοινωνία της Ηλείας, το απόγευμα της Παρασκευής 12 Ιουλίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέση και του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων, Βασίλη Γιαννόπουλου.

    Οι νέοι χώροι αναψυχής κατασκευάστηκαν σε Κακόβατο, Νέα Φιγαλεία, Λέπρεο, Γιαννιτσοχώρι και Ξηροχώρι δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του δήμου Ζαχάρως για ανέξοδη άθληση και δημιουργική διέξοδο με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτησή τους, χωρίς αποκλεισμούς και με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για όλους.

    Στα λαμπερά εγκαίνια που έλαβαν χώρα στον Κακόβατο, το «παρών» εκτός από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής του τόπου, φορείς, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και απλοί πολίτες οι οποίοι συνομιλώντας με τον κ. Φαρμάκη και τον κ. Κοροβέση, τους εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους, σημειώνοντας τα σημαντικά οφέλη για όλους τους κατοίκους, με την δημιουργία καλαίσθητων και λειτουργικών χώρων συνάντησης και άθλησης για παιδιά και νέους.

    Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε: «Πέντε ακόμα νέοι χώροι αναψυχής, σε Κακόβατο, Νέα Φιγαλεία, Λέπρεο, Γιαννιτσοχώρι και Ξηροχώρι ανήκουν πλέον στις τοπικές κοινωνίες. Είμαστε δίπλα σε όλους τους πολίτες, ομορφαίνοντας την καθημερινότητά τους και τον τόπο μας».

    Συνολικά, η συγκεκριμένη εργολαβία προβλέπει την δημιουργία 186 χώρων αναψυχής σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και τριών Υπογειοποιημένων Γωνιών Ανακύκλωσης Συμπίεσης δυο ρευμάτων (πιλοτικά), μια στην πρωτεύουσα κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

    egkatastaseis 2

    egkatastaseis 3

    egkatastaseis 4

    egkatastaseis 5

    egkatastaseis 6

    egkatastaseis 7

    egkatastaseis 8

    egkatastaseis 9

    egkatastaseis 10

  • Κικίλιας: Η δυσκολότερη αντιπυρική περίοδος των τελευταίων 20 ετών - Αναμένονται 101 drones στην Αττική
    Κικίλιας: Η δυσκολότερη αντιπυρική περίοδος των τελευταίων 20 ετών - Αναμένονται 101 drones στην Αττική

    Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά, που ξέσπασε χθες στην Κορινθία, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλία.

    Ο υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για δύσκολη περιοχή με κλήματα και λοφίσκους, όπου δεν είναι εύκολο να επιχειρούν τα Canadair και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές μικρές εστίες που ενδέχεται να προκαλέσουν μικρές αναζωπυρώσεις μέσα σε δυο χαράδρες της περιοχής.

    27 drones πετούν πάνω από την Αττική

    Ο Βασίλης Κικίλιας υπουργός υπογράμμισε ότι από την αρχή του καλοκαιριού η Πολιτεία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πάνω από 2.000 φωτιές, με τα στατιστικά να μαρτυρούν πως η κλιματική κρίση είναι εδώ. «Έχουμε μπροστά μας ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι της αντιπυρικής περιόδου, η οποία αναμένεται να είναι η δυσκολότερη των τελευταίων 20 ετών, με πολλές ενάρξεις. Δυστυχώς είχαμε έναν πολύ άνυδρο χειμώνα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

    Ερωτηθείς για το τι έχει αλλάξει φέτος ως προς την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων, αρχικά σημείωσε ότι σημαντικό ρόλο παίζει το ότι 10 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας έχουν καθαριστεί 654.000 οικόπεδα. «Μπήκε ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ μέσα στα δάση μετά από 50 χρόνια και κάνουν ζώνες καθαρισμού, με δασάρχη παρόντα, εθελοντές στην πρώτη γραμμή και τα εναέρια σε επιφυλακή, ακόμη και η πληροφόρηση για υποψία φωτιάς να είναι λανθασμένη», είπε ο κ. Κικίλιας, ενημερώνοντας ότι ο αριθμός των drones που πετούν πάνω από την Αττική ανέρχεται στα 27, ενώ αναμένονται άλλα 101 από την αντιπυρική περίοδο του 2025, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Π.Ε. Ηλείας: Αναστολή λειτουργίας Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τετάρτη και Πέμπτη
    Π.Ε. Ηλείας: Αναστολή λειτουργίας Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την Τετάρτη και την Πέμπτη

    Λαμβάνοντας υπόψιν το δελτίο πρόβλεψης καιρικών συνθηκών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και κυρίως τις συνθήκες καύσωνα που αναμένεται να επικρατήσουν στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, τις ερχόμενες ημέρες, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού κατά τις ημέρες Τετάρτη 12-06-2024 και Πέμπτη 13-06-2024 , για λόγους δημόσιας υγείας.

    Καθώς αναμένεται το πρώτο ισχυρό κύμα καύσωνα στην περιοχή μας, υπενθυμίζονται τα μέτρα προφύλαξης για την πρόληψη επιπτώσεων προς ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και των ευπαθών ομάδων προς αποφυγή θερμοπληξίας.

    ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

    • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
    • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
    • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
    • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
    • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
    • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
    • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
    • Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
    • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

    Aν έχετε βρέφη και παιδιά
    • Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
    • Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
    • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
    • Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

    Aν έχετε ηλικιωμένους
    • Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
    • Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
    • Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch