Από Γερμανία και Βέλγιο οι πρώτες αεροπορικές αφίξεις στην Αχαΐα
Πρεμιέρα σήμερα για τον αερολιμένα του Αράξου που έχει ετοιμαστεί για να υποδεχθεί τους πρώτους τουρίστες της φετινής, ιδιαίτερης, λόγω κορωνοϊού, τουριστικής σεζόν.
Σήμερα το πρωί θα αφιχθούν στον Άραξο Αχαϊας δυο πτήσεις τσάρτερ από τη Ντύσελντορφ και Φραγκφούρτη Γερμανίας και μια από Βέλγιο, μέσω Κέρκυρας.
Το Σάββατο αναμένονται πτήσεις από Λιθουανία και Πολωνία, την Κυριακή από Λετονία και την Τρίτη από Γερμανία, Βέλγιο, Τσεχία και Πολωνία.
Όπως αναφέρει στο thebest.gr ο αερολιμενάρχης Αράξου Γιώργος Γκουβίτσας το πρόγραμμα των πτήσεων θα διαμορφώνεται ή θα διαφοροποιείται ανάλογα και με την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορωνοϊού ενώ τα τεστ στους ταξιδώτες στο πολιτικό αεροδρόμιο του Αράξου θα διενεργούν γιατροί της 116 Πτέρυγας Μάχης Αράξου μια και το πολιτικό αεροδρόμιο, στερείται γιατρού, όπως εξηγεί, με το ιατρείο να μένει άδειο.
Οι αστυνομικοί που θα ελέγχουν τους επιβάτες θα τους δίνουν ταυτόχρονα οδηγίες για την συμπλήρωση της ειδικής φόρμας που απαιτείται, με βάση το σχέδιο ασφαλείς πτήσεις, στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Στη συνέχεια θα τους οδηγούν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του αεροδρομίου του Αράξου, όπου εκεί θα βρίσκονται γιατροί και νοσηλευτές της 116 Πτέρυγα Μάχης για να τους κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό.
Πώς επιλέγονται οι ταξιδιώτες που θα υποβληθούν σε τεστ
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στη χώρα μας στους ξένους επισκέπτες γίνονται βάσει ενός έξυπνου λογισμικού και ενός ειδικού αλγόριθμου που εφαρμόζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Υπενθυμίζεται ότι η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και και θα ισχύει έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 202 . Οι ταξιδιώτες με την συμπλήρωση του PLF δίνουν πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το έντυπο. Τις πληροφορίες αυτές επεξεργάζεται ένας αλγόριθμός και έτσι προκύπτει αν ο επιβάτης εμφανίζει χαμηλή ή υψηλή πιθανότητα να νοσεί από τον κορωνοϊό.
Με τη συμπλήρωση της ειδικής φόρμας ταξιδιώτης λαμβάνει αυτόματα στο e-mail ή στο κινητό του ένα barcode με το οποίο θα μπορεί να ταξιδέψει.Οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα αεροπορικώς, μετά την άφιξή τους μεταφέρονται στο σημείο όπου βρίσκεται το προσωπικό ελέγχου και «τσεκάρει» το barcode.
Εάν μετά την επεξεργασία των πληροφοριών του επιβάτη ο επιβάτης επιλεγεί να υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού, υποχρεούται να συναινέσει στον έλεγχο.
Στη συνέχεια, ο επιβάτης θα πρέπει να παραμείνει σε αυτοαπομόνωση για 24 ώρες και έως ότου βγουν τα αποτελέσματα στη διεύθυνση διαμονής που έχει δηλώσει. Το κατάλυμα, το οποίο φιλοξενεί τον ταξιδιώτη, ενημερώνεται για την αυτοαπομόνωση. Σημειώνεται ότι το κόστος καλύπτεται από τους ταξιδιώτες καθώς πλέον δεν ισχύει η απομόνωση σε ξενοδοχείο με έξοδα του ελληνικού δημοσίου για το διάστημα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ.
Τι συμβαίνει όταν ένας ταξιδιώτης βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό
Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, ο ταξιδιώτης είναι ελεύθερος να μετακινηθεί σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας. Αντίθετα, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό στην Covid-19, την νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, τότε ο ασθενής θα μπει σε 14ήμερη καραντίνα με το ελληνικό κράτος να καλύπτει το κόστος, δηλαδή διαμονή, γεύματα και ιατρική περίθαλψη.
Ειδικότερα, αν ο ασθενής δεν χρήζει νοσηλεία παραμένει στο ξενοδοχείο καραντίνας για 14 ημέρες, ενώ αν χρειάζεται να νοσηλευτεί παρέχεται πλήρης ιατρική περίθαλψη σε νοσοκομείο της χώρας. Αν ο ταξιδιώτης δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, η πρόσβαση στις υπηρεσίες της χώρας είναι δωρεάν.
Πηγή: TheBest.gr